Reklama

Reklama

The 80th Annual Academy Awards

(pořad)
Publicistický
USA, 2008, 197 min

Účinkují:

Jon Stewart, Amy Adams, Jessica Alba, Alan Arkin, Cate Blanchett, Josh Brolin, Steve Carell, George Clooney, Penélope Cruz, Miley Cyrus, Patrick Dempsey (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) „výročnosti“ byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil, ceny byly rozdány vyváženě a „politicky korektně“. Nejpravděpodobnější kandidáti na herecké Oscary Daniel Day-Lewis (za hlavní roli v Až na krev) a Javier Bardem (za vedlejší roli v Tahle země není pro starý) nebyli zklamáni a nejlepším animákem se stal Ratatouille. V souboji Tahle země není pro starý versus Až na krev, které měli stejný, a ze všech nominovaných snímků největší počet nominací, vyhrál se skóre 4:2 první jmenovaný. Snímek si odnesl Oscara za nejlepší adaptovaný scenář, zmiňovaného nejlepšího herce ve vedlejší roli a také za nejlepší režii (bratři Coenové) a nejlepší film roku. Až na krev si odneslo pouze dva Oscary, vedle Daniela Day-Lewise Akademie ocenila kameru Roberta Elswita. Všechny tři své nominace (dvě zvukové kategorie a střih) proměnilo Bourneovo ultimátum, čímž se stalo druhým nejúspěšnějším filmem večera. Dvě sošky si vedle Až na krev odnesla Edith Piaf (nejlepší masky a nejlepší herečka v hlavní roli – Marion Cotillard). Po jednom „plešounovi“ pak dostali Královna Alžběta: Zlatý věk (kostýmy), Zlatý kompas (vizuální efekty), Sweeney Todd (výprava), Michael Clayton (famózní Tilda Swinton jako nejlepší herečka ve vedlejší roli), Pokání (hudba Daria Marianelliho), Juno (původní scénář někdejší striptérky Diablo Cody), Ďáblova dílna (nejlepší neanglicky mluvený film) a konečně undergroundová romance Once za píseň „Falling Slowly“ od Glena Hansarda a Češky Markéty Irglové. (POMO)

(více)

Recenze (29)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Čeští Lvi se mají co učit... Oscar i ve své slabší chvilce je pořád lepší než kterákoliv výroční událost v naší zemi... A není to jen v rozpočtu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jon Stewart by byl vtipný i kdyby moderoval slavnostní udílení výročních mongolských cen "Zlatá jurta", ale nic neříkající a bídně sestříhané medailonky předchozích ročníku však zastínit nedokázal. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Silně poznamenané scenáristickou stávkou a nemotorností organizátorů, kteří neodpustitelně zprasili veškeré předváděčky písní z Kouzelné romance, za což bych jim dal nejraději pár facek. Stewart to ovšem zvládnul. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Až na Jona Stewarta, děkovnou řeč Markéty Irglové a retrospektivu "Jak vlastně hlasování probíhá" letošní ročník nenabídl vůbec nic. Stávka se projevila více než měla (Pocta filmovým dalekohledům, Pocta probuzením z noční můry, Pocta...). Alespoň že akademici nadělovali téměř všude spravedlivě (Bourne, Ratatouille, Falling Slowly), nebyla ani nouze o překvapení (Tilda Swinton), ale přece jen Akademie dostála své pověsti a předvedla neuvěřitelný kiks (Golden Compass). Když vezmu v potaz pár předchozích ročníků, ten letošní se umístil někde v průměru. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Přiznám to dobrovolně: Na tuhle komerční šaškárnu se ráda už pár let podívám, ačkoliv nutno dodat, že kvalitka hodně záleží na projevech oceněných a moderátorovi. A Jon Steward... Jon Steward byl trefou do černého, protože vtipnost, ani pohotovost mu rozhodně nechyběla. "To je ale arogantní chlap, co?" Čeští lvi se mají ještě hodně co učit. Ale co. Třeba to poosmdesátě zvládnou stejně stylově jako tahle (téměř výhradně zaoceánská) partička. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Genialni Jon Stewart a jeste genialnejsi cesky komentar od panu Baldynskeho a Fuky, kteri maji pohotovost a ostrovtip v malicku. Narazky na uces Javiera Bardema byly skvele a obdivuji, ze i pres tu ohromnou stopaz panove neprestali byt pohotovi a vtipni. P.S.: Mne se naopak sestrih "Probuzeni ze zleho snu" strasne libil - melo to vtip i nadsazku, ovsem ony tradicnejsi sestrihy mi moc neimponuji... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Výroční 80. Ceny akademie byly pro mě první, které jsem kdy viděl v celé délce. No a musím uznat, že Američanům slovo velkolepost říká opravdu dost, hned vedle nablýskaných rób a výborných hlášek (jejichž význam jsem mnohdy vyrozuměl až z kontextu). Jon Stewart je moderátor se vším všudy a dodal "plešounům" ještě větší punc. Nejvíce mě potěšilo vítězství Ratatouille a naší tuzemské rodačky Markéty Irglové, která si střihla proslov až po oskarové líbačce. Zklamal mě jen mizivý (1 Oscar) úspěch Pokání. Zkrátka americká show, kterou stojí za to vidět. P. S. RIP Heath Ledger! ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tento ročník vynikal zejména díky ostrovtipu Jona Stewarta a faktu, že Oskara získal i jeden český protagonista ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Moji první Oskaři. Už jen pro tu atmosféru, která byla ve Špalíčku bych dal ultimátní hodnocení. Jenže, i když to pominu, tak tahle show byla vtipná, a Jon Stewart byl až geniální. Žádný trapasy, hluchý místa, nic. A jeho glos Bardemova proslovu k mamince, na to se jen tak nezapomíná. Nezapomělo se ani na Heathe Ledgera, jeho medailonek a setměná Kodak Theatre setrvávající ve chvíli ticha? Hodně silný zážitek. No a pak je tu Děkovačka Reloaded, Markéty Irglové, kdy mě Stewart tak překvapil až sem měl husí kůži. Špalíček na nohou a potlesk jak sviňa. Bylo ovšem taky zklamání: Oskar pro Golden Compass, WTF?! A překvapení (i když jsem jí držel palce), byl Oskar pro Tildu Swinton. Parádní byl Stewart, když narážel na těhotné herečky, a nesmí se zapomenout na Cate Blanchett (protože ta hraje fakt všude a všechny.) ;o) Opomenuti nesmí být ani Fuka s Baldýnským. Jejich takřka geniální vtípky na Red Carpte show a módní moderátory. To bylo to, co nás drželo od spánku. Prostě celé to bylo nezapomenutelné. ()

sta 

všechny recenze uživatele

nerad hodnotím podobn=é záležitosti, ale vzhledem k tomu, jak moc jsem si to předávání užil, musim dát plnej počet - když jsem to dokoukal, vzpoměl jsem si na jedno předávání Emmy, kde se jeho uvádějící v jedné z předtočených scének na WC potkal tuším s Biily Crystalem, který dříve uvádíval předávání Oscarů a stěžoval si, že je nespravedlivé, když předávání Oscarů může být nominováno na Emmyl, ale předávání Emmy nikdy nemůže vyhrát Oscara.. 80. předávání Oscarů si však Emmy za živák vskutku zaslouží, neboť šlo o parádní jízdu plnou emocí se skvelými hláškami v podání Jona Stewarta.. PS: Daniel Day-Lewis byl, je a bude bůh! ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

5* hvězd za skvělý zážitek v Palace Cinemas. Nával Pepsi coly a tuna popcornu mi pomohla přežít otravný červený koberec a pak už se šlo rovnou na věc. Samotné předávání jsem se pak jen usmíval, občas i smál. Může za to nejen skvělý moderátor Jon Stewart, ale i dvojce našich českých překladatelů v čele s F.Fukou, kteří mě zhruba 6 hodin nenechali usnout. Oscara za Zlatý kompas ale nemůžu odpustit. ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to bohužel bez titulek, ale jelikož je angličtina dneska všude tak jsem celkem rozumnel - ne zrovna kazde slovo, ale tak nejak jsem vedel o cem mluvi. Oscaři jsou vždycky parádní show ()

Agoran 

všechny recenze uživatele

Na předávání bylo znát, jak moc se nechtěli vzdát svého plánu B (sestřihy videí). Na to, že to bylo jubilejní 80. předávání mi to přišlo trochu slabé. Ale samozřejmě se našly dobré vtipy (jako s Travoltovým Boeingem:) ) a sledování v kině byl dobrý zážitek. A pokud bych měl hodnotit i český komentář Baldýnského s Fukou, tak by se hodnocení zvedlo ještě o hvězdičku. ()

lilina133 

všechny recenze uživatele

S ohľadom na to, že ide o peknučký okrúhlučký ročník niečo mi tu chýbalo...Neuveriteľne bolo cítiť scenáristickú krízu...Podľa mňa nestačia len sladké rečičky moderátora, jeho pripomienky ku všetkému & rekapitulácia toho, čo sa stalo v minulosti plus vystúpenia nominantov za najlepšiu pieseň...Čakala som viac, možno práve pre to, že predchádzajúci ročník priniesol mnoho okamžikov, ktoré si bude človek pamätať...Tento ročník nemal dojatého Scorseseho, ktorému to všetci priali, bol bez prekvapení a jediné, čo sa mi naozaj rátalo bola pieseň Falling Slowly (aj keď Markétu potom pri ďakovačke surovo odstrihli...)Takže som plná očakávaní na budúci rok, a dúfam, že to bude lepšie, lebo človek, ktorý smrteľnú minutáž a ešte v noci vydrží si naozaj zaslúži niečo extra:-)) ()

Reklama

Reklama