Reklama

Reklama

Cesta do středu Země

(TV film)
  • USA Journey to the Center of the Earth (více)

Obsahy(1)

Profesor Jonathan Brock je sice vědec a antropolog, ale na své cesty a výzkumy si přivydělává jako boxer. Jednoho dne ho osloví bohatá dědička Martha Dennisonová s prosbou, zda by jí pomohl najít jejího zmizelého manžela. Edward Dennison se před čtyřmi lety vydal na cestu do středu Země a od té doby se neozval. Brockovi se to zprvu moc nezdá, není detektiv, ale Martha nabízí opravdu velkorysou sumu peněz, které by pokryly i dluhy, které udělal jeho otec, a když vidí nadšení svého synovce Abela, začínajícího novináře, nakonec s cestou souhlasí. Abel si bude vést deník, do něhož bude zapisovat zážitky z cest a kreslit. Jejich cesta vede na Aljašku, kde se seznamují s mužem jménem Sergej. Sergej viděl Edwarda, jeho přítel Michail s ním odešel. Sergej souhlasí, že výpravu doprovodí, protože podle mapy, kterou výprava má, ví kudy jít. Martha však upozorňuje, že najít skrytý vchod do jeskyně lze jen 23. září, a to je už za 10 dní. Musí se na cestu vydat okamžitě a neztrácet cenný čas. Vchod do středu Země vede důlní šachtou do sopky, kde naleznou Michailovy ostatky. Vlastně díky náhodě se výpravě podaří najít vchod do neznámé země. Je jisté, že evoluce se zde neubírala stejnou cestou jako na Zemi, a lze zde spatřit pravěké tvory. Sergej s Jonathanem najdou opracované klády, ze kterých si postaví vor. Ty klády tam jistě nechal Edward, protože už je nepotřeboval. Na voru se vydají na moře, ale není to zrovna klidná plavba. Musí si zachránit život před nenasytným plesiosaurem a také před pravěkými ptáky. Zajímavé je, že tvorové, kteří zde žijí na Zemi, žili v různých obdobích, ale zde žijí pohromadě. Abel spatří dvě domorodkyně a výprava najde most přes propast. Takový most musel postavit někdo, kdo se vyzná v inženýrství, není to žádná primitivní stavba. Na mostě je obklíčí domorodci a odvedou do vesnice. Vesnici k překvapení všech vede Edward. Vesničané ho považují za boha, který jim přinesl pokrok. Martha je rozčarovaná, když zjistí, že se Edward vůbec nehodlal vrátit, a navíc si našel novou ženu. Skupina vesničanů se pokusí o převrat a Edward jednoho z nich zastřelí. Martha mu dá ránu do obličeje a Edwardovi teče krev. To je pro domorodce jasné znamení, že Edward není bůh a semknou se proti němu i proti ostatním bělochům. Nezbývá, než vzít nohy na ramena a pokusit se utéct zpět domů... (TV Prima)

(více)

Recenze (36)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tahle adaptace minula o světelné roky nejen samotný román, ale především poetiku románového světa Julese Vernea. I při vědomí toho, že jde o projekt určený pouze pro televizi, lze býti konsternován faktem, že v něm z původní románové předlohy nezbylo vyjma vypreparované dějové kostry zhola nic... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na návrat je už neskoro.“ Halmiovci robia reparát a po obzvlášť mizernej prvej adaptácii Verneovej klasiky, prichádzajú o 9 rokov neskôr s ďalšou verziou. Už sa vďakabohu nejedná o smrtiaco 190-minútovú TV mini-sériu, ale o hodinu a pol dlhý televízny film. Pravdupovediac, horšie, ako minule, to už snáď ani dopadnúť nemohlo. Výprava je miestami krásna (úvodné putovanie). Ale stále žiadna sláva: priemerní herci (najznámejší je mizerný Peter Fonda v kožuchu), priemerné triky, nelogický príbeh, chaotický zostrihané, notoricky známy (= nudný) dej, zúfalo úsmevné maskovanie slabého rozpočtu (rozprávač hovorí o „strašne nebezpečnom putovaní divočinou“, plným medveďov a vlkov, ale svorku vlkov nevidíme a medveď sa mihne na tri sekundy). Takmer sa zdá, že Halmiovci do toho v roku 2008 kopli len preto, aby si niektorí menej skúsení diváci ich film kúpili na DVD namiesto kino verzie Brendana Frasera, tiež z r. 2008... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Rodinný tandem T. J. Scott a Vicky Pratt prolomil filmovou smůlu a po výborných epizodách nejrozličnějších seriálů společně vytvořili i odpovídající celovečerák. Srovnatelný s popcornem ze stejného roku, se kterým se výborně doplňuje. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Taky se hlásím k těm, kteří byli natolik líní a neověřili si, o jakou verzi se jedná (ano, taky jsem si myslel, že jde o tuto verzi). A i když jsem svůj omyl poznal prakticky okamžitě (po prvních sekundách pochopíte, že pod tohle by se žádné velké studio, tím pádem ani Fraser, nepodepsal(o)), dal jsem tomu šanci, abych si po konci filmu nadával, že jsem to nevypnul. Tohle je ztráta času. Krom začátku (podle kterého jsem si myslel, že tohle by nemusela být ztráta času) a té scény na voru nic nestojí za zmínku. Ani herci, ani efekty, opravdu nic. Hvězdu dávám vlastně jen kvůli tomu, že existují mnohem nudnější a hloupější filmy. Jo a proto, že to mělo jen hoďku a půl… 20 %. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdybyste po mě v souvislosti s touhle verzí "Cesty do středu země" chtěli volné asociace, vypadlo by ze mě: hloupé, laciné, zbytečné, blbé, levné, nepotřebné, stupidní, povrchní, nesmyslné, dementní, marné, na hovno. Tato hesla jsou společná pro všechny podstatné složky filmu - pro scénář, režii, herecké výkony, výpravu, efekty atd. etc. Hvězdičku dávám za to, že celkový hluboce podprůměrný, nudný dojem občas prozáří nechtěná perla typu: (při pohledu na ostré hřbetní ploutve a ohavnou dračí hlavu, prorážející hladinu jezera) "To je plesiosaurus, nejstrašnější tvor všech dob!" Za zmínku stojí i způsob, jakým najít důl, ke kterému se ukáže cesta jen jeden den v roce, v pravé poledne (checht:-)). Hlavní hrdina superšikula superklaďas se supervědomostmi vydedukuje, že má slunce ozářit vodní hladinu a paprsek se odrazí správným směrem. "Už zbývá jen 15 sekund!" Jenže slunko v daný okamžik dřepí za mraky - co s tím? No přece posvítíme baterkou na zrcátko, foukneme na to trochu dýmu z cigarety a uvidíme, jak paprsek ukazuje někam zhruba doprostřed kopce. Nijak přitom nepřekvapí ani fakt, že tou baterkou svítíme z úplně jiného směru a do jiného místa, než jak by to proběhlo za "přirozených" podmínek. Na tento proces jsem dokonce vzhlédla od přípravy oběda, nemohla jsem totiž uvěřit vlastnímu sluchu! Asi nejhorší adaptace, jaká kdy J. Vernea přiměla k rychlé posmrtné rotaci, tvůrci by si zasloužili narvat do análu Nautilus. Ovšem kupodivu ještě pořád se můžu ohánět tou kouzelnou větou: "Viděla jsem i horší sračky!" a udělit jednu usmolenou hvězdičku. 21% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Těch adaptací tohohle filmu je poslední dobou tolik že se začínám ztrácet. Každopádně tohle je blbost. Což je škoda protože Scottovy jsem věřil že sice nenatočí kvalitní film ale natočí aspoň zábavnej film. Šeredně jsem se spletl, tenhle film není nic jiného než je postavy které chodí sem a tam. Bez nápadu, bez inovace. Prostě jen chození se sem tam vecpaným efektem nějakého dinosaura. Nuda a Zklamání. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Co na to říct? Standardní americká předělávka slavné knihy, z které zůstalo zachováno akorát to, že se leze do nějaký ďoury v země, kde má být údajně ztracený svět. Zbytek už si kreativní scénárista domyslí. Nevzrušivý režisér, který zřejmě po čas natáčení upadal do kómatu angažoval pár zkrachovalých televizních herců, plus Fondu, jenž hraje jenom kvůli tomu, aby dokázal okolí, že ještě není mrtev. Celý cirkus si vyjel do laciné kanady, tam na odpornou digitální kameru na snímali pár pěkný zátiší, občas jí epileptický kameraman zatřásl, kvůli vzbuzení akčnosti a důležitosti. To vše se podbarvilo nezajímavou hudbou, hranou lacinými syntezátory. Co na to říct? Asi to, že se Rus neumí ani správně pokřižovat. Tak u příští adaptace dasvidaňa tavariš. ()

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

Nudné, stupidní s neskutečně hloupými dialogy. Jak Verna nemám ráda, tak teď je mi ho líto, jak se musí v hrobě obracet. /30. 9. 11./ ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Akčný/Dobrodružný/Dráma/Sci-Fi/Blamáž/Trapas/Debakel. Ešteže sa toho chudák Verne nedožil. Česť jeho pamiatke..........tento film vôbec nerobí. Je to len ďalší dôkaz, že dnes je už človek pre peniaze schopný naozaj všetkého. Z niekoho sa stane otcovrah, z niekoho matkovrah a niekto natočí Cestu do stredu zeme. Len škoda, že tam ten film aj nenechal. Iba pre oko diváka vo veku do tých 120 mesiacov. 12% ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Cestě do středu Země je sám o sobě velmi dobrý a poutavý příběh, ale takovéto filmové provedení je otřesné!! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha variací na známé téma. Účastníci nebezpečné výpravy do samotného středu Země se chovají jako čtveřice nezvedených dítek na školním výletě a na své záchranné misi úspěšně ztrácejí jednu hvězdu po druhé, až jim pověstný poslední hřebíček do rakve zatlučou místní "domorodci". P.S.: Ale navzdory všemu musím přiznat, že představa světa v hlubinách naší planety, který naše moderní doba ještě nestihla objevit - a tím pádem zdevastovat, je pro mě neobyčejně přitažlivá, takže jednu drobnou hvězdičku nechávám ležet na místě. ()

Scratt 

všechny recenze uživatele

Cesta do středu Země je má nejoblíbenější Verneovka. Už kvůli tomu bych filmu, který se touto knihou motivoval rád dal dobré hodnocení. I přes veškerou snahu se mi však nedaří najít nějaké pozitiva, která by odvrátila nevyhnutelné. Škoda.. 20% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenná dobrodružná kniha Julesa Verna byla již zfilmována několikrát. Mám moc ráda dílo tohoto vizionáře, ale tato verze je nejslabší, co jsem zatím viděla. Je smutné konstatovat, že již v roce 1959 s daleko jednodušší technikou, byl natočen mnohem kvalitnější film, než o padesát let později. I když se jedná o televizní snímek, tak při dnešních technických možnostech by měl mít dokonalejší vizuální efekty, jinak jsou to vyhozené peníze. Stačilo sáhnout do filmového archivu. A to ještě pominu fakt, že v tomtéž roce byla natočena ještě jedna kvalitnější filmová verze. Není to jenom v technice, jsou tam mnohé dějové rozpory vymykající se logice. Jules Verne se musí v hrobě obracet. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdekdo by řekl, že v televizní verzi jednoho z nejslavnějších dobrodružných románů jde o vykrádačku stejně starého rodinného filmu s Brendanem Fraserem. Ten o něco úspěšnější snímek se ale vydal svou vlastní cestou , zatímco tenhle nízkorozpočtový pokus se skutečně pokusil adaptovat Verneův román a mně osobně tím nijak příběh nepošramotil. ()

Aqualung odpad!

všechny recenze uživatele

Kriste Ježíši! Lidi mají vůbec tvůrci jakousi, alespoň elementární úctu k původnímu námětu.Vždyť tahle sračka je do nebo volající zprznění. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu se celkem slibně rozbíhala, výprava se zdála být slušná a přestože televizní efektová pachuť byla občas cítit, říkal jsem si, že by ... ? Ovšem druhá polovina mě zcela zklamala. Tajemnost a dobrodružnost příběhu se zvrhla v lacinou televizní blbinu, která zcela ignorovala základní logičnosti děje. Škoda. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Typický videofilm nízkorozpočťák: nic extra efekty, neznámí herci, vcelku naivní (až úsměvné) zpracování a děj jakbysmet ..no na Oskara to zamýšlené nebylo. I přes velkej podprůměr - co bychom si říkali - se to dá překousnout. Kolikátá to už je vlastně předělávka tohoto tématu? 3/10 ()

KrajicHlad 

všechny recenze uživatele

Fingovaná jízda na koni je neskutečná zhovadilost, jež dokonale ilustruje molitanovo-pribináčkovou pachuť tohoto „dobrodružného“ výtvoru. ()

Reklama

Reklama