Reklama

Reklama

Město zeleně

Česko, 2006, 70 min

Režie:

David Vigner

Obsahy(1)

Filmový snímek „Město zeleně“ je sedmým celovečerním filmem mladého havířovského režiséra Davida Vignera. K tomuto snímku jej inspirovalo právě město Havířov, které v minulém roce oslavilo 50. výročí od svého vzniku. Příběh sahá až k samým počátkům vývoje nejmladšího města České republiky, zachycuje jeho první osadníky, z kterých se později stali obyvatelé tohoto, dnes již stotisícového, města.

Příběh je prolínán v několika časových rovinách. V současnosti se odehrává příběh rodiny přijíždějící do Havířova za prací. Havířov se pro nejstarší dceru (hraje talentovaná herečka z filmu ProLOmy Markéta Kubíčková), studující výtvarnou školu, stává nechtěným domovem. Havířov je pro ni šedým nezajímavým městem bez kulturního ducha. Noční procházkou zimním městem potkává staršího pána (hraje herec a umělecký šéf Těšínského divadla Miloslav Čížek) fotografujícího zasněženou sochu v parku. Tady se příběh začíná prolínat do minulosti, kdy fotograf po vzájemném seznámení vypráví nadšené dívce o svém příjezdu do tohoto města před padesáti lety. Vzpomíná na těžké začátky v blátě, na den otevření první havířovské školy, na různé návrhy názvů, jak by se mělo nové město jmenovat, proč se Havířovu říkalo „město květů“. Na filmu spolupracují také opravdoví havířovští pamětníci (arch. Firla, arch. Wallerová, manželé Fojtíkovi, docent Prokop a další), kteří začátky výstavby tohoto města pamatují. Svým vyprávěním dokreslují atmosféru doby. Příběh mapuje téměř půl století a popisuje úplné začátky vzniku města. Dokument je obohacen o filmový příběh, čímž nabývá větší autentičnosti. Můžete se těšit na ukázky z dochovaných archívních dokumentů, např. na scénu, kdy se udělovala městská práva v kině Radost nebo na slavnostní otevření Základní školy Na Nábřeží a spousta dalších. „Musím říct, že tyto dvě jmenované scény bylo velmi složité natočit. Vystupuje v nich spousta komparsu. I když budovy dnes již nevypadají tak jako před padesáti lety, myslím, že jsme je dokázali přiblížit co nejvěrohodněji. Díky vizuálním scénám mohou diváci vidět skutečné záběry z doby vzniku a jak vše doopravdy probíhalo“, říká režisér David Vigner, který je s natočeným materiálem spokojen. ,, Věřím, že se film bude líbit a že si lidé najdou kousek času, aby se přišli do kina na tento ojedinělý zážitek podívat, zavzpomínat si nebo si jen tak udělat představu o svém městě, ve kterém žijí. Je to takový dar městu ode mne. Vstupné je za velmi nízkou cenu, tak věřím, že se na tento filmový snímek přijde podívat spousta diváků. Srdečně tedy všechny zvu na slavnostní premiéru, která se koná v pátek 3. února 2006, kdy film pokřtíme. Ti, kteří premiéru nestihnou, mají ještě možnost přijít na další představení, budeme hrát celý týden,“ dodává na závěr režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

1* - hlavně za snahu udělat něco pro zelený Havířov. Hodnota dokumenární je u tohoto filmu takřka nulová. Pár informací se sice dozvíte, ale ty se stále dokola nesmyslně opakují. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Moje rodné město, film jsem dostala, jako památku, tak jak bych mohla hodnotit? Pro mne to cenu a hodnotu má a když na to koukám, buší mi srdce rychle a zběsile. ()

PavelDanko 

všechny recenze uživatele

Dokument je vyprávěn zajímavou formou hraných pasáží, které jsou proloženy výpověďmi pamětníků. Ze snímku dýchne atmosféra doby, za což autora chválím. Také nápad samotného příběhu je zajímavý a právě proto stojí za to dokument shlédnout. Na druhou stranu je informační hodnota dokumentu průměrná, některé rozhovory jsou až příliš dlouhé a opakující stejnou informaci, takže děj postupně upadá a divák se v druhé polovině začne nudit. ()

Reklama

Reklama