Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 341)

Sqer 

všechny recenze uživatele

Od první vteřiny začátku filmu se mi na těle postavila všechna srst, kterou mám a nepovolila až do konce. J.K. Rowlingová je výborná spisovatelka (což ví skoro každý, kdo četl její nezapomenutelně nostalgická a úžasná díla) a filmaři využili jejího talentu k zpracování nádherně kouzelného světa do posledních podrobností (a písmene). David Yates si s tím dobře poradil a nedivil bych se, kdyby se mu ta práce, kterou do toho vložil, ještě nezobrazovala v nočních můrách. Soundtrack famózní od první až do poslední noty, vizuální efekty dychtivé a o hercích nemluvě. Neomrzí se na film dívat znovu a znovu. ()

fantasiem 

všechny recenze uživatele

Vyvrcholení série se pro mě nekoná. Efekty potlačily hlavní myšlenku celé knižní série. Závěrečná bitva o Bradavice, zabírá 3/4 filmu a je chabou náhražkou oproti knižní předloze. Kde je kompenzace a očištění jména profesora Snepa, pochopení pro Voldemorta i ostatní co a jak udělal špatně. A konečně těžký pád mrtvého těla. Místo toho třaskání, barevné efekty výbuchy kamene a soubouj v letu. Voldemord se pak promění v prach či kouř a nikdo na to nekouká, nikdo nic nepochopí. A vrcholem je zlomení Brumbálovi nejmocnější hůlky, jako důkaz znevážení kouzelných věcí. Zde se pan režísér, který se chlubil, že knihy nikdy nečetl, opravdu netrefil. ()

Duffman 97 

všechny recenze uživatele

Jsem fanda Harryho Pottera.Toto byl opravdu akcí a kouzlem nabitý velkofilm.To na co jsme čekali deset let se konečně stalo.A bylo to epické.Celý film se vlastně sleduje nástup Voldemorta a jeho ovládnutí kouzelnického světa.Brilantní. ()

Petr.Joudal 

všechny recenze uživatele

Jako jediný film ze série se dokázal přiblížit kvalitám knížky.Film jsem viděl v kině a super. Rozhodně jeden z nejlepších fantasy filmů moderní doby, pro mě je to úplná srdcovka poprvé jsem viděl Kámen mudrců když mi bylo 6 a překvapivě si na to vzpomínám. Myslím že velmi slušné ukončení série.David Yates se na tom filmu opravdu vyhrál. Zaslouží si to 90 % ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše úžasné. Bezvadná, ohromující a výpravná práce! Snímek je perfektní a herecké výkony jsou skvělé. Akce, emoce i napětí nechybí. Když porovnám první díl a finále, je mi sympatické, že již nejde o pohádku... místy cítím i hororové složky. Špičkou všeho je příběh Severuse Snapea. Hudbu, kameru i scénář také nelze nemilovat. :-o (viděno s dabingem) ()

darius1706 

všechny recenze uživatele

Tak jsme nakopali Voldemortovi prdel. Podle té atmosféry, co sálala z filmu to bylav vlastně brnkačka. Pravda, proti první části to byly nebe a dudy, protože to byl fakt otřes, ale přeci jen - když už na to člověk čumí takovou dobu, chtěl by vidět pořádnou pecku. Škoda, dalo se to pojmout podstatně velkolepěji. ()

Rangifer 

všechny recenze uživatele

Tak to je KONEC. A tím končí tahle komédie. Zlo prohrává a dobro žije, Vám paní se slza v oku blyští, však chodí to tak pouze na jevišti. V životě našem opáčně to bývá –tam dobrák úpí, vrch má duše křivá.Jak ale říkám na každičké štaci:svět bude lepší, dáme-li si práci.Je marné žehrat, modliti se zdrávas.Vše záleží jen na vás, na nás(Pohlédnout do řad vlevo.)a hlavně teda na vás.Tak už nám to skončilo, milé děti, padouch je MRTVÝ, Harry se pomstil za smrt všech o které přišel a vzal si ..... Radši dost! ()

Leira 

všechny recenze uživatele

Tady jsou všechny komentáře marné. Opět děkuji verbalovi za naprosto trefné popsání děje - jeho komentář by měl nahradit oficiální recenzi. Promiňte, paní Rowlingová. Zklamala jste knihou, film to nrmohl vylepšit. Závěrečná scéna jen utvrdila nekonečný patos, který byl nevyhnutelný po tak zpackaném závěru jinak neuvěřitelně slibně rozjetého veledíla. ()

doubravkaa 

všechny recenze uživatele

Připojím se s komentářem... pokud jde o Harryho Pottera, jsem člověk, kterej naprosto spadl z Marsu...ženská středního věku, kterou doteď tyto knihy a filmy úplně míjely. Když se objevil první díl, na pohádky už jsem byla velká :-), do kina jsem samozřejmě nešla a dál jsem Harryho prostě ignorovala. Nedávno jsem se se 7 letým synem podívala na první díl a jo, bylo to fakt hezký :-)..... no a pár týdnů na to sedím u tv (rodina na tři dny odjela) nějak jsem omylem přepla na Ohnivý pohár a zůstala sedět jak přikovaná. Za další dva dny jsem si stáhla všechny díly a dala to naráz. A byla to jízda. Jako někdo, kdo nevěděl a nečetl fakt nic, musím říct, že je pro mě fascinující, jak celá série drží pohromadě, jak je pořád dramatičtější, temnější, jak se všechno logicky vysvětlí a rozuzlí. Chápu, že kdo viděl poslední dva díly rok po sobě, mohl to vnímat jinak, ale pro mě tvořily výborný celek. První se jakoby vlekl, jak těžkla atmosféra zla, nesvobody, bylo to až nesnesiltelný, ale fungovalo to jako příprava k finále. To bylo velkolepý a nechybělo nic. K celé sérii bych dodala, že mě bavilo všechno...jak fantastické nápady spisovatelky...(ve stylu nástupiště 9 a 3/4, mluvící obrazy a stovky originálních nápadů.), tak i vztahy hlavních hrdinů, vizuální stránka, filosofické téma boje dobra se zlem, zároveň i že postavy nejsou černobílý... celý je to prostě super!!! Každý díl je jiný, ale dohromady to dává smysl. Harry Potter, to je prostě fenomén, kterej mi až doteď zůstal skrytej a jsem ráda, že jsem ho objevila. ()

teekanee 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejepičtější finále, jaké jsme mohli dostat. Ano, film sice zaostává za geniální předlohou, ale to tak už většinou bývá. V tomhle filmu prostě funguje naprosto vše. Ať už se bavíme od hudbě, filmografii, kameře, atmosféry, akci nebo skvělých hereckých výkonů. Zejména Alan Rickman a Raplh Fieness jsou skvělý. Rozdíly proti knize tu jsou, ale povětšinou se dají přejít s mávnutím ruky, možná až finální souboj mě trochu roztrpčil. První polovina je velice dobrá, ale úplné finále souboje je oproti knize prostě slabé. Taky tu není, tak úplně vysvětleno proč Harry Voldyho vlastně porazil. I přes tyto výtky se jedná o jeden z nejlepších filmů této série. 86% ()

dr.Queen 

všechny recenze uživatele

Nevím,ja tomu Yatesovi moc nerozumím,asi nejslabší díl série a to ho ještě beru s rezervou.Jo a to mi lezl na nervy strašně přehrávající Neville Longbottom,spíše Matthew Levis,strašný kokot. ()

vlcekmirek 

všechny recenze uživatele

Pochopil bych kritiky, kteří pomlouvají první jeden - dva díly ze série. Ale jestliže zjistím, že se mi filmy nelíbí, nebudu chodit a čumět na další pokračování. Zdejší kritici jsou buďto filmoví masochisti nebo nepíšou pravdu. Pokud zjistili, že to není jejich šálek kávy, proč sledují další díly? A naopak, jestliže, jak píší, shlédli všechny díly, asi se na ně z nějakého důvodu dívali. Takže ty pomluvy píší jen proto, aby si zachovali dekórum, že oni jsou na výši a takové stupidity odsuzují. Asi něco jako komedie od Trošky, že? Nikdo se na ně nedívá, nikomu se nelíbí, ale všichni znají a používají hlášky z filmů... ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Osmý a zároveň poslední díl s příběhy slavného čarodějnického učně s názvem Harry Potter a relikvie smrti 2 jsem nikdy neviděl ani v TV ani na DVD, ale až poté, co jsem si koupil k narozeninám v září 2019 celou sérii na blu-ray discích. V té době už harrypotterovská mánie, která stále zesilovala s každým dalším dílem, byla ta tam, ale ta se mne stejně v dobách největší slávy netýkala. Celá série o čarodějích mne sice zaujala hned prvním dílem, ale stále jsem si zachovával určitý odstup od těch šílenců, kteří měli pokoj polepený plakáty s postavou Harryho nebo Hermiony nebo běželi na oční oddělení, aby si pořídili známé brýle s kulatými obroučky. Přesto považuji všechny příběhy o Harry Potterovi a jeho přátelích i nepřátelích za nejlepší filmy s žánrem čarodějnickým, kouzelnickým či obsazeném nějakými mágy. Celá série se rozjela docela velmi kvalitním prvním dílem, který byl ještě takový dětský a už od začátku jsem nevěřícně hleděl na ty nápady, které přinesla spisovatelka J. K. Rowlingová do filmového průmyslu. Okamžitě jsem začal obdivovat ty její nápady, které okořenily filmy s Harry Potterem, třeba mluvící a pohyblivé obrazy na stěnách, hra Famfrpál na létajících košťatech, mluvící klobouk, obrovitý čtyřmetrový dobrák Hagrid, schody měnící svou polohu a tak dále a tak dále. Osmička Harry Potter a relikvie smrti 2 začala tam, kde skončil díl první, to znamená pohřbem hodného skřítka Dobyho. Harry a jeho přátelé Hermiona Grangerová a Ron Weasley (Emma Watson a Rupert Grint) měli za sebou nebezpečné putování při hledání viteálů, do kterých lord Voldemort schoval část své duše, aby se stal nesmrtelným. Dokud byla tato část vázána na světě, nemohla svět opustit celá duše, čímž se čaroděj stával nesmrtelným. Dokud viteál není zlikvidován, nelze tedy plně usmrtit ani jeho původce a Voldemort byl se svými 7 viteály jedinečný. Velký počet viteálů, respektive tolikrát rozpolcená duše, také způsobilo změnu Voldemortovy podoby (hadí nos, téměř žádné rty, šedivá kůže). Některé viteály již byly zlikvidovány, třeba deník Tomma Raddla, prsten matky a náhrdelník, ale několik z nich stále přežívalo kdesi ve světě a mladí kouzelníci je museli najít a zničit. Po pohřbu zamířili do útočiště rodiny Weasleyů, kde se pár dní schovávali spolu s vězni, které zachránili ze zajetí lorda Voldemorta. Byli to starý prodejce kouzelnických hůlek pan Ollivander (John Hurt), Harryho kamarádka z Bradavic Lenka Láskorádová (Evanna Lynch) a skřet Griphook, který pracoval ve skřetí Gringottovic bance. Právě v ní se měl nacházet další kousek Voldemortovy duše, ukrytý v sejfu jeho věrné služebnice Belatrix Lestrangeové (Helena Bonham Carter). S pomocí Griphooka se slavná trojice mladých kouzelníků dostala dovnitř v přestrojení, ale situace se zkomplikovala, Griphook je zradil a byli prozrazeni. Z podzemí banky se jim podařilo zachránit na křídlech draka, který byl pod peněžním ústavem dlouhá léta uvězněn a poté zamířili do Bradavic, kde chtěli odhalit další viteály. Postupně se jim podařilo některé z nich najít a zničit, stále zbývaly dva nejdůležitější - had lorda Voldemorta a samotný Harry, do něhož pán zla při vraždě jeho rodičů nevědomky vložil i část svého života. Tuto skutečnost se Harry dozvěděl od svého neoblíbeného profesora Severuse Snapea (Alan Rickman), který se po smrti Brumbála stal ředitelem Bradavic. Jenže lord Voldemort zabil i Snapea, aby ještě více posílil svou moc a stal se pánem nejmocnější kouzelné hůlky na světě, kterou předtím vlastnil Brumbál. Harryho tak čekala rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která měla rozhodnout o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích a já byl zvědav, jestli to bude zároveň i poslední mač mladého kouzelníka. Velkolepou bitvou tak skončil osmý díl, který trval neuvěřitelných 125 minut. Na rozdíl od prvního dílu relikvie jsem sledoval s napětím další dobrodružství slavného Harry Pottera a jeho přátel a vůbec jsem se nenudil. Líbil se mi sympatický ředitel školy v Bradavicích Albus Brumbál, který v temné době vlády černokněžníka lorda Voldemorta založil Fénixův řád, sdružující ty, kdo se Voldemortovi odhodlali postavit a po pádu lorda Voldemorta a vraždě Jamese a Lily Potterových svěřil jejich syna Harryho do péče rodině Lilyiny sestry Petunie. Jednou z nejdůležitějších vedlejších postav byla profesorka Minerva McGonagallová (Maggie Smith), učitelka přeměňování, ředitelka Nebelvíru, zástupkyně ředitele a členka Fénixova řádu, výtečná čarodějka a nesmírně charakterní žena. Naopak žádné sympatie u mne nemohl získat Draco Malfoy (Tom Felton), největší dětský nepřítel Harryho, člen Zmijozelu a oblíbenec Severuse Snapea (Alan Rickman), ředitele této koleje. Draco byl pyšný na svou čistou krev, neměl rád mudly čili kouzelníky bez čarodějnických rodičů a velmi toužil po moci a slávě, takže Harry odmítl jeho přátelství. V příběhu opět nechyběl mohutný Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane), což byl klíčník a šafář v Bradavicích a také Neville Longbottom (Matthew Lewis), spolužák Harryho, který v posledním díle sehrál důležitou úlohu, nicméně v předchozích dílech byl spíše smolařem. Nechyběl ani svérázný školník Argus Filch (David Bradley), jenž tak rád chytal žáky po setmění na chodbách školy. Během sledování osmičky slavné kouzelnické ságy jsem se ujistil, že se režiséru Davidu Yatesovi povedlo v roce 2011 natočit velmi zdařilý snímek s několika vynikajícími herci, vtipnými dialogy a dějem, jenž docela odsýpal a diváka pobavil. Také osmý díl měl velmi temný děj, dokonce takový, že jsem chvílemi viděl jen černou obrazovku, ale i tak měl příběh dost slušné hororové parametry. Své investice do modré krabičky tak rozhodně nelituji a určitě v budoucnu zase na tento vynikající film podívám. Suma sumárum, snímek Harry Potter a relikvie smrti 2 ode mne získal pět magických hvězd *****. () (méně) (více)

lucikmik 

všechny recenze uživatele

Tuto sérii naprosto miluju a moc jsem se těšila, jak zpracují konec této magické ságy. Musím uznat, že se mi to moc líbilo, i když je fakt, že mi tam chybělo několik scén z knih. Akční scény super a divák se rozhodně nenudí. Pro ne znalce knih nejvíc překvapil profesor Snape, který se ukázal, že byl celou dobu klaďasem. Pro mě završení potterovské ságy splnilo mé očekávání. (90%) ()

Guadeloupe 

všechny recenze uživatele

Ako clovek, ktory s kniznou predlohou rastol a emocne sa cely zivot na pribeh namotaval, ma filmy sklamali prakticky vsetky - okrem tretieho dielu, ktory prinasa aspon inovativnost a velmi podareny pohlad na vec. Pribeh Harryho Pottera nie je nijako zlozity, je ale prepracovany a vysperkovany do podrobnosti, a prave preto uplne zmenil celu generaciu. A tym sa dostavame k filmu, ktory cely tento vypiplany dej schmatol, pozul a vyplul tuto pateticku vybuchovacku plnu klisoidnych scen, kde zakladna myslienka celeho pribehu ostala nedopovedana, dolezite postavy absolutne nerozvinute, tym padom sa vas ich smrt vobec nedotkne - predpokladadam, ze necitatel vo velkej miere ani nepochopil, kto to vlastne zomrel. Je velka skoda, ze to Yates ponal takto, kazdopadne peniazky to zarobilo, ucel splnilo. Hviezda navyse za Alana Rickmana. ()

Bbulli042 

všechny recenze uživatele

Hodnotím ako celok. Fakt sa mi nechce vypisovať ku každému dielu. Podľa mňa veľmi vydarené knižné spracovanie. Aj keby si niektoré knižné diely zaslúžili aj dvojdiely, ako tomu je u Darov/Relikvií smrti. Fakt jedna z mála vydarených filmových spracovaní, ktoré dávajú zmysel aj bez čítania predlôh (ktoré som samozrejme prečítal ešte pred filmovým spracovaním). Videl som ako slovenské, tak aj české zdabovanie. A tu mi trocha robil problém český dabing. Obsadenie skvelé, sedí na každú postavu. No už by ste si mohli odpustiť tie vlastné nezmyselné názvy. Bradavice? Ako vážne? Brumbál? Čo tieto názvy majú spoločné s tými pôvodnými, ktoré aspoň dávajú zmysel, no v českom preklade to je jeden veľký bordel. Dolámať ruky prekladateľovy, ktorý takýto pátos vypustil a ešte mu to niekto schváli. Jojó, poklona. A upravovať si aj vyznenie samotného scenára po svojom. No to už dvojitá. Ako hádzanie bobkov na celú predlohu. Smutné, no pravdivé. ()

mistr97 

všechny recenze uživatele

Druhá část Relikvie smrti je povedeným koncem celé série, kterou jsem si oblíbil. Tak jako ve všech dílech nabízí tento film výborné herecké výkony všech herců v čele se známou hlavní trojicí. Samozřejmě znovu nechybí napětí a jedinečná atmosféra této kouzelnické série. Už první část byla velice dobrá, i když se v ní děj moc neposunul. Ve druhé části to však bylo třeba dohnat, takže děj pěkně plynul. Čekal jsem velkolepou bitvu na konec a ta také přišla. A nechybělo jí vůbec nic. I když se úplný závěr tvářil jako „happy end“, po bitvě, kde zemře několik výrazných postav, působí trochu zvláštně. To však považuji za pozitivum, protože díky tomu se nejedná o klišé, kdy dopadne dobře úplně všechno. Díky tomuto filmu je vše podstatné vyřešeno, takže se jedná o uspokojivé uzavření deset let dlouhého příběhu, který je naštěstí bez otevřeného konce. 90 % ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Odsypalo to velmi rychlo. Dej bol hodne akcny, ale aj silne emocny v istych chvilach. Tazko sa mi hodnotia negativa, asi tie dialogy mohli byt trosku viac odkomentovane, inac scenar slusny hlavne scena s Snapom, ako aj sanah o obsadenie Rokfortu. Zaver hutny, clovek len cakal.... spokojnost 90% ()

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama