Reklama

Reklama

Příběhy zbraní

(festivalový název)
  • USA Shotgun Stories
Trailer

Obsahy(1)

Snímek situovaný na pozadí bavlníkových polí a zapadlých cest v jihovýchodním Arkansasu vypráví příběh sporu dvou nevlastních bratrů, který vypukne po smrti jejich otce. Oba bratři postupně zjišťují, jak daleko každý z nich dokáže zajít ve snaze chránit vlastní rodinu. Režisér Jeff Nichols o svém filmu říká: „Msta není nikdy vítězstvím. Tohle je téma, které jsem se rozhodl zkoumat ve svém snímku. V literatuře, ve filmu, ale také v politice a v celé společnosti se msta, a především její vykonání, příliš často považuje za úspěch. V Příbězích zbraní jsem chtěl toto tvrzení vyvrátit. Chtěl jsem, aby si lidé uvědomili, že msta je hloupá a nebezpečná věc a že jí diváci nemusejí nutně fandit.“ (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

PEZ 

všechny recenze uživatele

V Shotgun Stories sa prekvapivo nestriela. Jeff Nichols sa rozhodol pre svoj debut natocit suboj dvoch znepriatelenych rodin. Americky vidiek, pomale tempo a jednoduchsi dedinski ludia v mestecku, kde skapal pes. To potom k tragedii nie je daleko. Na debut vyborne, reziser ziskal za film kopec cien na mensich festivaloch. Najviac vytrca Michael Shannon, ktory svojou charizmou zintenzivnuje pomalsie tempo. 7/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hodně povedenej debut. Válka dvou rodin v kulisách amerického vidlákova, pomalé tempo, civilní herecké výkony, letní atmosféra, pěkné záběry na krajinu a tušení, že ten ústřední malicherný spor může skončit dost špatně. Pomsta nemusí být sladká a už vůbec ne cool. Mnohem spíš vás dostane do pěknejch sraček. 7/10 ()

Reklama

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"You started all o' this." "This started a long time ago." Prostičký realistický příběh z amerického venkova na prastaré téma upomínající na Twainova Dobrodružství Huckleberryho Finna, konkrétně na to, co zažil hlavní hrdina knihy v Kentucky. Herecké obsazení je až na Shannona pro mne zcela neznámé, ale všichni podávají velmi uvěřitelné výkony. Film má příjemně pozvolné tempo, nádherné záběry krajiny, poetiku maloměsta, pěknou minimalistickou hudbu, hodně pick-upů a dobře zpracované a poměrně silné poselství. Velmi povedená režisérská prvotina. "Who was that?" "Shampoo Douglas." "Really? We had biology together. He used to sniff formaldehyde." "Yeah, that's him." ()

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Terrence Malick nebo Larry Brown dokázali specifickým způsobem zachytit místa, kulturu a emoce, které následně překročily rámec samotného filmu. Moc mi v té mojí podobné snaze pomohl Michael Shannon, který přinesl profesionalitu a soustředěnost, díky které se snímek posunul trochu dál, než jen ke kamarádům sledující ho v mém rodném městě." - Jeff Nichols ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Americká verzia Chan wook Parkovej trilógie Pomsty. Akurát film je iba jeden a na rozdiel od hĺbavého a emocionálne náročného štúdia aké predvádza Park, Jeff Nichols robí to, čo predvádza aj v zvyšných dvoch filmoch svojej filmografie - rýdzu nezávislú filmárinu založenú na premyslených kamerových expozíciách, atmosférickej minimalistickej hudbe a najmä na ľahkosti rozvoja postáv, takmer nenútenej a predsa strhujúcej. Jednoducho je to ten najsprávnejší pohľad na pomstu aký som vo filme videl (okrem Parkovej trilógie, tá pomstu síce takisto neomylne kritizuje a odmieta ale činí tak diametrálne odlišným prístupom - jej predvádzaním). Jeff Nichols bude v budúcnosti veľký režisér. Každý jeho film si ma niečím hlboko získal. Pre neznalcov jeho tvorby odporúčam začať s Take Shelter a ak sa vám nechce pozerať všetky 3 filmy, ktoré spravil, zostaňte len pri Take Shelter. Ten film skrátka stojí za to, rovnako ako Shotgun Stories. 90% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Rozpočet činil zhruba 250 000 amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • Drvivá väčšina natáčania prebiehala v roku 2004. (Real Tom Hardy)
  • Jeff Nichols napsal roli Sona přímo pro Michaela Shannona, i když se osobně neznali. (Brousitch)

Reklama

Reklama