Reklama

Reklama

Good

Trailer

Obsahy(1)

Německo - Frankfurt kolem roku 1930. John Halder je dobrý muž s každodenními problémy: neurotickou ženou, dvěma dožadujícími se dětmi a matkou trpící stařeckou demencí. Jako profesor literatury je přiveden klesající matčinou spirálou k napsání románu o euthanasii pro nevyléčitelně nemocné. Nacistická strana objeví jeho práci a propagandistická mašina ji využije jako záminku genocidy, nazývající to „cestou vpřed“. Tento obyčejný muž je posléze sveden k podporování nacistické ideologie a nakonec získá hodnost v řadách SS. Jak menší morální kompromisy a sobecké hledání štěstí vedou k větším zločinům, Halder musí zápasit se svým vlastním svědomím. Good neobviňuje, ale zkouší řešit jak je slušný, nezaujatý humánní člověk stržen nacistickým parním válcem, zatímco důvtipně nutí publikum porovnávat situaci s dnešním světem. (Vig)

(více)

Recenze (33)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak o anoncovaném „zabíjení ve jménu humanity“ jako o přátelství, svědomí, nakažlivé aroganci moci a krutém střetu s realitou. Ubližují tomu televizní režie a neucelenost, nicméně konverzace mezi rozpolceným profesorem a jeho stále bezcennějším židovským cvokařem svou stupňující se intenzitou stojí za to. Nejsem pošetilec, co si herce spojuje s postavou, kterou ztvárňuje, ale všimli jste si, že Gandalf a Aragorn, dva pilíře společenstva za záchranu Středozemě a morální autority, se ve volném čase producírují v nacistických uniformách? Führer Sauron by měl radost.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

A já myslel, že téma druhé světové už bylo vyždímáno na kost. Evidentně jsem se mýlil. Sice nejde o skutečnou událost, dění je však natolik zajímavé, že jsem u obrazovky vydržel až do konce. Viggo Mortensen se do role německého spisovatele hodí náramně (určitě lépe, než původně plánovaný Hugh Jackman) a jeho sehranost s Jasonem Isaacsem je snad to nejlepší na celém filmu. Isaacs zde rozehrává divadlo, které jsem u něj ještě neviděl a ihned se stal mou oblíbenou postavou celého filmu. Byl bych rád za více podobných snímků, jelikož tohle bylo přesně dle mého gusta. Druhá světová válka je jedno z nejkouzelnějších a zároveň nejmrazivějších témat pro filmaře, a tak by se na ni nemělo zapomínat. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se nesmírně těžce hodnotí. Podle traileru výborný, strhující film, ve skutečnosti průměrné, zdlouhavé, komorní drama. Přitom po stránce režisérské je film zvládnutý dobře. Zápletka je zajímavá. Neobyčejně obyčejné příběhy mám ráda. Mortensen byl přesvědčivý. A Isaacs ještě ještě víc. Mám snad problém se scénářem? Asi ano, protože i přes dlouhé časové období, kterým se příběh zabýval, jsem měla pocit, že se nikam pořádně nevyvíjí. Poznámka o závěru na závěr: Narozdíl od některých se mi podobný styl konců (nebudu prozrazovat, podívejte se na to sami) moc líbí. Nechává totiž člověka přemýšlet. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jedna vec sa musí gestapu nechať. O všetkom si vedú dokonale presné záznamy..." Mortensenovu kariéru sledujem, ale film Good mi nejako záhadne zapadol a hral mŕtveho chrobáka. Keby som bol tušil, že film je z vojnového obdobia, už dávno by som ho videl. Máme tu ďalšieho člena SS, narozdiel od člena z filmu Amen , toho veľa nezmôže a riskovať sa mu veľmi nechce. Doba predvojnového Nemecka bola tiež nebezpečná, pre Židov a ich napomáhačov obzvlášť, tak prečo zbytočne pokúšať osud? Kvôli priateľovi, ktorý je Žid? Je to ešte vôbec priateľ? Príbeh a zobrazenie doby sú na úrovni, filmu chýba len nejaká silnejšia scéna. Tá síce prišla v samom závere, ale keby sa pritlačilo na pílu aj v prvej polovici, bol by som spokojnejší. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Good je štýlový film, kde hlavnú úlohu hrá Viggo Mortensen. Herecky a režisérsky veľmi dobrý film. Skvele stvárnené postoje hlavných postáv, čoby najlepších priateľov a ťažkostí, do ktorých sa chtiac nechtiac dostanú. Film som videl niekoľkokrát a vždy ma dostane. Je to silná a emočná téma, kde sa dá ukázať všeličo - ale aj tak ľahko naťuklá a znázornená téma nechá stopu. Filmy z druhej svetovej vojny sú takmer vždy točené z uhla pohľadu vojakov, alebo revolucionárov, ale Good je o priemernom nemeckom občanovi, ktorý sa pokúša nájsť spôsob, ako ísť správnou cestou voči svojim priateľom, rodine, vlasti. V polovici filmu Viggova filmová manželka pozerajúca sa, ako sa nacizmus nesie svetom, vyhlási: "Každý vyzerá šťastne. Čokoľvek, čo robí ľudí šťastnými, nemôže byť tak zlé, alebo nie?" ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

nebýt poněkud mdlé první poloviny, výsledek i hodnocení mohlo být určitě lepší... filmy z druhé světové války v sobě prostě mají cosi dechberoucího, obludného, mrazivého, nechutného a ten motiv je tak silný, že asi nejde natočit nezajímavý snímek na dané téma... Good je prostě (jen?) dobrý, ne převratný, ne podprůměrný. 70% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak jako u většiny válečných a předválečných filmů i zde forma likviduje obsah. Pojetí je poměrně nekonzistentní (skoky v čase tam a zpět), ne vyloženě nezáživné, ale ani nijak zvláště intenzivní. Mortensen v uniformě SS je sice odporný, ale to je docela málo. Typický DoubleZet film - zkouknu & zapomenu. Bohužel. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

V prvom rade sa priznám, že som o tomto vôbec nič nevedel... (myslím obsahovo) Inak čo k tomu dodať no... Viggo Mortensen je veľmi charizmatický herec, ktorého keď som videl v "SS oblečku"... fuuu - dobre to bolo 6/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Těžké tenhle film hodnotit. Je vidět, že režisér si dal záležet, ale první půlka filmu má v sobě až přílíš vaty, kvůli které je těžké s některou z postav soucítit. Ta druhá, kdy se naplno začne ukazovat moralizující stránka filmu, je už jiná káva. Good graduje hlavně v posledních minutách filmu, kdy se postava Haldera probudí ze své iluze. Mortensen podává hodně dobrý výkon, přesto je to 3,5* ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční pohled na nástup nacismu v Německu z pohledu univerzitního učitele, který se díky několika okolnostem dostává na vysoký post. Humanitu brzy vystřídá ideologické "zneužití". Viggo Mortensen a Jason Isaacs táhnou celý film! 80 %! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Halder vyjádří svou frustraci z nemoci své matky v knize, ve které nadhazuje téma eutanásie pro nevyléčitelně nemocné. Po letech se jeho knihy chopí nacistická mašinérie, vtáhne Johna do svých řad a už ho nepustí. John začíná bruslit mezi vlastní rodinou, přátelstvím k židovskému psychoanalytikovi, příslušnostík SS a vlastním svědomím. Ale tahle cesta vede do pekla. Škoda několika prázdných míst, ale ty vynahrazují silné momenty, kdy mě nejvíc dostal matčin pokus o sebevraždu a ani sekvence z koncentračního tábora mi neudělaly dobře po těle. Viggo Mortensen zahrál na výbornou, ale mě se nejvíc líbil Jason Isaacs, na něhož jsem zvyklý spíše jako na superpadoucha. O to víc mě překvapila jeho bravurně zvládnutá role nejprve žoviálního psychiatra, který postupně ztrácí svou důstojnost. 80% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film vysvetľuje morálnu dilemu mnohých nemeckých občanov v dobe nacistickej éry. Je to v podstate príbeh obyčajného príjemného muža, ktorý robí zlé rozhodnutia, ktoré sú zhromažďované do zlého systému a je teda príliš nerozhodný opraviť svoje chyby. John Halder, profesor literatúry, sa stará o svoju chorú matku, ženu a synov. Vo svojom novom románe obhajuje súcitnú eutanáziu, čím sa nečakane prihlásil k podpore vládnucej propagandy v nacistickom Nemecku. Oni ho požiadali, aby vypracoval dokument, ktorý ponúkne morálne ospravedlnenie pre vyhladzovanie ľudí, ospravedlniť holokaust. Film hovorí o mnohých historických súvislostiach ako je Krištáľová noc po atentáte Žida Herschela Grynszpana na sekretára nemeckého veľvyslanectva v Paríži Ernsta von Ratha, za pätnásť hodín bolo 101 synagóg zničených požiarom a 76 bolo zničených tak ako aj zničených 7.500 Židmi vlastnených obchodov. Jednoducho povedané, že 2. svetová vojna je nevyčerpateľná studnica krásnych ale zároveň aj tragických tém pre kinematografiu. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Komorní zmrdí drama o tom, jak se zbabělý a neschopný zmrd s hubou plnou humanity stává účinným nástrojem odvážných a všehoschopných zmrdů, kteří nemelou pantem a konají. Prudce aktuální téma a překvapivě neokoukaný nápad. Aragornovi to v esesácké uniformě sekne a bylo vidět, že s elfy nemarnil čas, neb byl tak nějak árijštější, než kdy předtím. Škoda jen, že závěrem se scénárista posral a konec je silně nedovařený. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci Mortensen vo filme, ktory v kratkosti sleduje zivot ucitela a spisovatela, ktory sa "proti svojej voli" stava ideologickym prostrednikom a "obhajcom" pre nacisticke zverstva. Reziser na malom priestore rozohrava mimoriadne zaujimavy pribeh a bezproblemovo funkcnu dramu o suboji intelektualnej moralky s dobovym oportunizmom. Film vzhladom na svoje zameranie, ale aj spracovanie sa bude skor vynimat na televiznej obrazovke ako na velkom platne. Z mojho pohladu je tentokrat skoda, ze film je zbytocne kratky, akoby sa autor bal dopovedat pribeh, aj ked aj takyto zaver ma svoj zmysel. 3,5/5* ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Musím dát čtyři z pěti, protože mi místy neseděla postava Viggo Mortensena. Ať jsem se snažil sebevíc, pořád jsem viděl Aragorna s brýlema v uniformě SS. Samotný film je ale hodně dobrý a já osobně postavu Johna Haldera ani trochu neodsuzuju - penězům a dobrému postavení se těžko odolává. EDIT 19.6.2009 Vigu věř mi, že mám mozek i oči. To že mě tvůj miláček a film jako takový nedostal, tak jako tebe, mi nemůžes vyčítat. Tam kam slunce nesvítí ať jde každý, kdo má s mým pohledem na věc nějaký problém. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Líbilo by se mi to víc, kdyby to neskončilo takhle usekle. Myslel jsem, že uvidím, jak se k tomu postavil, když uzřel to dílo zkázy. Ale nic, no. Taky ty vztahy mezi jednotlivejma postavama byly jenom tak napůl. Ale nějak mě to nenudilo a byl jsem zvědavej, na kterou stranu se ten SSák přikloní. Inte a exteriéry nic moc velkolepé, ale aspoň to moc nestálo, když to byl takovejhle průměr... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím se zase sklonit před Mortensenovým herectvím. Vystřihl si tady skromného, nesmělého chlapíka, který je ve vleku své mladé milenky a zaplétá se do nejvyšších kruhů nacistů. A to jen proto, že kdysi napsal knihu, která vůdce upoutala. Nahlédneme i do světa nástupu fašismu v Německu, což není nikdy od věci. Podle mne velmi povedený komorní snímek. 80% ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Totálne zmrvený záver filmu, bez akejkoľvek pointy. Vraj podľa divadeľnej hry - na javisku by bol ten záver s piskotom... ()

Reklama

Reklama