Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Téma terorismu je stále aktuální a sem tam si někdo přihřeje trošku polívčičku a natočí na dané téma další film. Tentokráte na to jdou tvůrci trošku delší cestou. Don Cheadle opět náležitě přesvědčivý v roli čtenáře Koránu. Těžko ke Zrádci více dodávat protože se jedná opravdu o celkem obyčejný film s několika zajímavějšími scénami a s klasickým koncem. 60% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum! Musím se přiznat, že celé ty skoro dvě hodiny - zvláště po skvělém začátku - jsem se modlil k Alláhovi, aby to scénárista a tvůrci vůbec (jak je holt v Hollywoodu tak často pro diváckou podbízivost zvykem, že) nezkazili přehnaným vlastenčením, nějakou velkou dějovou pitomostí či nelogickými zvraty a trošku jsem byl tedy ke konci zklamán. Ta scéna s autobusem mě totiž už docela i naštvala, to je tedy u fousu prorokova opravdová scénáristická svévole a i celý konec je po tom všem (i přes drobné těžkouvěřitelné scénky a nevěrohodnosti - a například nechce se mi věřit, že by náš hrdina se svým pro tajné služby profláknutým výzorem mohl tak snadno nepozorovaně cestovat po celém světě) vcelku smysluplném a odsýpajícím ději docela nejapný, nabízelo se totiž po vraždě Samirova "řídícího důstojníka" skvělé rozřešení - že by tedy byl opravdu brán a skončil zabit jako terorista a zrádce. No jo. Co ale čekat od hw politického americky korektního thrilleru, že. A tak náš hrdina přes všechnu kontroverznost děje nakonec vše jak na drátkách vyřeší, všechny zlosyny briskně porazí, pomudruje nad životem a nad Bohem (ještě že je "jediný a veliký", že...) a pohádky je šmytec... Jak říkám, trošku zklamání, ale zase v rámci žánru... . . . Tak wa alejkum salam a Allāhu Akbar! - - - - - (Poprvé viděno 15.5.2012 na dvd /v původním formátu obrazu a s orig. zvukovou stopou a č. titulky/, hodnocení 2067., komentář zde jako stopadesátýdevátý - 15.5.2012) ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chytrý, promyšlený, inteligentně podaný ‚malý‘ film o velkých věcech, který stojí především na vynikajících hercích – Don Cheadle standardně skvělý, Guy Pearce po letech opět ve formě – a vtíravém pohledu do světa islámského terorismu. Jenomže, dějově to zase až takové terno není (na ty dvě hodiny se toho opravdu moc nestane) a dialogy, byť ze sebe soukají spousty životních mouder, se vlastně v druhé polovině opakují. Už jenom kvůli těm fantastickým hercům je mi líto ty 4* nedát, ale v porovnání s cynickými glosátory Scottova Labyrintu lží prostě Zrádce prohrává docela výrazně. Nachmanoff si měl ten svůj scénář nechat natočit od někoho s výraznějším autorským obtiskem, takhle zůstane brzo zapomenut. Škoda. 3 a ½. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zrádce má několik dobrých myšlenek a momentů (narážka na manipulaci s médii ze strany FBI, závěrečná scéna s autobusem, zakořenění teroristů v americké společnosti atd.), problém je, že celý příběh je natočený velmi rutině a bez režisérské invence. Vezměte si scénu, ve které se sejde skupinka teroristů a vyjde najevo, že jeden z nich mluvil o chystaném útoku. Všichni se podívají na sedmnáctiletého chlapce, následuje pár vteřin ticha, chlapec začne utíkat, ale ostatní ho dohoní a shodí z mostu pod jedoucí vlak. Tahle scéna v sobě mohla mít ohromné napětí a adrenalin. Bohužel ho nemá. Film si prostě jenom tak plyne z bodu A do bodu B. Potěší aspoň rozesmutnělý pohled Dona Cheadla, který si pamatujeme z Hotelu Rwanda, a Guy Pearce, který vůbec nepřehrává, naopak je velmi civilní a sympatický. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Těžce průměrná rutina, v níž je Don Cheadle snad omylem a Guy Pearce předvádí 100+1 variaci na agenta, který je z počátku za hlupáka, aby nakonec prokoukl a vše pochopil. První hodina je jen nudná, druhá získá díky kolážím alespoň trochu švih, ale celé je to tak moc předvídatelné, nevýrazné a - co je nejhorší - podobné Scottovu Body of Lies, že nevidím jediný důvod, proč bych si neměl raději znovu zajít na Ridleyho nedokonalou, ale vizuálně i herecky uchopenou reklamu na cestovní kanceláře. 5/10 ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)

Reklama

Reklama