Reklama

Reklama

V romantické komedii Můj život v ruinách najde turistická průvodkyně Georgia (Nia Vardalos) sama sebe i opravdovou lásku právě ve chvíli, kdy to nejmíň čeká. Americká profesorka historie, která nemá štěstí ani v lásce ani v práci, se rozhodne vydat do Řecka, země svých předků, aby zde našla pravé kouzlo života, neboli “kefi”, jak tomu Řekové říkají. Během prodloužené návštěvy země začne Georgia pracovat jako profesionální turistická průvodkyně, doufajíc, že konečně najde dychtivé posluchače, kteří ocení její encyklopedické znalosti antického Řecka. Místo toho jezdí v autobuse plném turistů, kteří víc lační po známých řeckých plážích a po zmrzlině než po historických památkách zapsaných na seznamu UNESCO. Neústupnost, s jakou trvá na tom, aby výletníci poslouchali její nudný, školský výklad oslavující starověký svět, z ní udělá nejméně oblíbenou průvodkyni v celé historii cestovní kanceláře.

Když Georgia odmítne přizpůsobit svůj program nárokům turistů, rozhodne se její šéfka (Bernice Stegers) najmout jiného průvodce, přehnaně vtíravého Nica (Alistair McGowan), který ji má vystrnadit. Georgiin poslední turnus tvoří nesourodá “ignorantská“ skupina lidí, v čele s Irvem (Richard Dreyfuss), ‘Pan Vtipálek’, jak mu Georgia říká, má fórek pro každou situaci, jeden otřepanější než druhý a háže je do placu, kdykoliv zájem skupiny o Georgiiny přednášky začne upadat – což je poměrně často. A aby to bylo všechno ještě horší, jejich nepříliš spolehlivý autobus řídí navíc nejdivnější, nejzarostlejší a zdánlivě nerozumějící řidič Procopi “Pupi” Kakas (Alexis Georgoulis). Nakonec začne Georgia uvažovat, že se na svoji práci i život v Řecku vykašle. Než se ale dostane na úplné dno, objeví se v autobuse někdo, kdo jí ukáže, že v lidech je potřeba hledat krásu a ne znalosti, a tím z přechytralé americké průvodkyně udělá řeckou bohyni, která své nevěřící turisty okouzlí horkokrevným, strhujícím výkladem o zemi svých předků. V čele rozmanité “ignorantské” skupiny turistů si při cestě za krásami antického Řecka Georgia uvědomí, že její klienti nejsou jediní, kdo potřebují otevřít oči, aby viděli skutečné krásy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (156)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Slušně zábavná oddechovka z romantickým přelivem. Neříkám, že teď poběžím do prodejny DVD a začnu řvát dejte mě Život v ruinách, jinak bude v ruinách váš obchod, ale ty tři hvězdičky maj pevnej základ. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $8,665,206Tržby Celosvetovo $17,296,536Tržby za predaj DVD v USA $6,013,012 //počet predaných kusov 300,801 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Já se těšila na řeckou atmosféru se vším všudy..neříkám, že zde nenastala, ale pořád to byl jen slabý říz. Na druhou stranu pár situací zde bylo opravdu vtipných..takže milá, pohodová komedie, která ale mohla být o dost lepší...a nebo aspoň o trošku.. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Komedie, která z 90% sází na pohodovou partu lidí a pohodovej styl vyprávění, ale tak nějak ke konci to právě na tu pohodu trošku doplácí a začíná být přepohodováno a navíc slabá zápletka, kdy se z autobusáckýho váguse vyklube řeckej švihák, to fakt neutáhne, kór když to nemá žádnej pořádnej nápad, ani se tu žádnej pořádnej nápad neukrad ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Prvních 30 minut je ještě horších než Mamma Mia, zbytek je tak nějak srovnatelně mizerný. Nevadí mi počítačem generované romantické splašky (Katherine Heigl nic jiného netočí), ale i ty musí mít něco do sebe a neurážet můj osobní vkus. Můj život v ruinách se pokouší o humor na účet hned několika kultur, bohužel to však dělá tak neohrabaně, až to zavání kameňákovstvím a mně je fyzicky špatně. Americké stařenky jsou vychcané zlodějky. HAHA. Jejich mladší souputníci zase tuplovaní povrchní idioti. HAHAHA. Australanům není kvůli přihlouplému slangu rozumět lautr nic. HAHAHAHA. Ještě že je tu Richard Dreyfuss s hromadou rad do života a jakžtakž fungující romantická tónina, která filmem občas projede jako nůž horkým máslem, jinak by se trochu náročnější (nebo střízlivý?) divák musel odporoučet na jednotku intenzivní péče s podezřením na gyrosový nádor na mozku. Možná na tenhle rozverný typ filmů nemám buňky. Anebo mám problém s Řeckem, ale ať už žvatlá o antických bozích Meryl Streep nebo Nia Vardalos. Já takřka permanentně trpím. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný kus „ošklivého káčátka“, které dokázalo maximálně vytěžit z přátelství s manželskou dvojicí Tom Hanks-Rita Wilson. Kanadská rodačka Nia Vardalos znovu vrací do hry svoje oblíbené Řecko, divák nechť raději zvolní a koupí si obyčejného knižního průvodce. Vyjde to nastejno. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Je libo exkurze po řeckých památkách s partou turistů, ze kterých se vyklube docela sympatická grupa lidí, se sympatickou průvodkyní, která nakonec pochopí, že občas je někdy potřeba se přizpůsobit potřebám zákazníků, a s řeckým řidičem, který na začátku vypadá jako neatraktivní vágus, z něhož se ke konci stává pohledný Řek? Pokud zní vaše odpověď ano, pak je tato komedie určena právě pro vás. V mých očích však tato komedie patří spíše do typického průměru, kdy se zde skutečně neobjevuje žádný zajímavý nápad, film nemá téměř žádný děj, skupinka turistů prostě jen putuje z místa na místo a přitom sem tam zažijí něco zajímavého. Ale určité kouzlo tohoto filmu se skrývá především v té pohodě, ve které se celý film odehrává, zkrátka je to pohodový letní příběh, který dokázal tu pohodu přenést i na mě, a to je zřejmě jeho jediné velké štěstí, jinak bych totiž měl asi problém na tomto filmu objevit něco, co by mě přinutilo ho vnímat alespoň jako průměrný. Když to shrnu, tak je více než jasné, že tenhle film byl natočen pro lidi, kteří si chtějí oddechnout, kteří se chtějí dobře naladit a kteří se chtějí oprostit od starostí všedního dne. Tenhle film je totiž opravdu hodně odpočinkový a na jiný důvod jeho vzniku opravdu nemohu přijít. Já sám jsem se u něj odreagoval perfektně a na ty tři hvězdy to bohatě postačuje. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem to o hodně horší. Hlavním důvodem, proč jsem se na tenhle film chtěla podívat bylo Řecko, řecká krajina, památky a těch se mi opravdu dostalo v takové míře, že jsem po skončení vzdychala, jak bych se tam chtěla podívat. Tyhle průvodcovské výlety nejsou nic pro mě, ale když už jedu do nějáké cizí země, chci se podívat hlavně na památky, ne, že sebou plácnu na pláž nebo, že budu celý zájezd chodit do obchodů se suvenýry, takže jsem dost dobře nechápala proč tam ti turisti vlastně jeli, vyprávění Georgie o památkách by mě ale zase na druhou stranu taky uspalo, nejlepší je zlatá střední cesta. A co se týče filmu, jednou se dalo, docela příjemná komedie, u které jsem se překvapivě hodně bavila. 4* ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Můj život v ruinách se až nebezpečně podobá Účastníkům zájezdu. S rozdílem v tom, že česká verze se dala dobře odkoukat, zatímco tato hollywoodská leda tak odtrpět. V obou případech režisér pracuje ve stylu „máme tu skupinku lidí, hodíme je do jednoho autobusu, schválně, co se stane“. A Donaldu Petrieovi to nevychází. Chápu, že nenatáčel žádné psychologické drama, ale i u komedie musí režisér dávat neustále pozor a hlídat si své zaměstnance. Čili herce. A když nechá herce, kteří mají ztvárnit ty zábavné turisty, jen tak plácat, odvedou mizernou práci. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Asi jako český řízek s bramborovou kaší. Víte přesně, co máte čekat, hladové po pohodovém zážitku uspokojí, ale nadšení nebudete. Musím ale uznat, že to odškrtávání klišé je docela zábavné. Je vám jasné, že Georgiin dopis majitelce cestovky nedorazí, víte, že z nadměrně ochlupeného řidiče se vyklube Adonis k nakousnutí (stačí se oholit a ostříhat, haha), je vám jasno v tom, kdo George nechává jako dárečky sedmikrásky. Dokonce i ti účastníci zájezdu jsou chodící klišé, budiž scénáři připočteno k dobru, že si z toho na začátku filmu dělá legraci. Lákavé je, že se Ruiny odehrávají v Řecku, ale cosi z tamější atmosféry ve filmu chybí - pravděpodobně to bude proto, že se jeho velká část natáčela ve Španělsku. Je to milé, příjemné na pohled, nenáročné, koukat na to nebolí, romantika a humor tu nechybí. Jindy bych u takhle předvídatelného filmu soptila, ale Ruiny si naštěstí nehrají na něco víc. 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj život v ruinách možno na prvý pohľad vyzerá ako nejaká fajn nezávislá romantická záležitosť. Je to bohužiaľ omyl, tento film je čisto rutinná pásová výroba, ktorá je zaujímavá tak maximálne prostredím. Všetko ostatné je obohrané klišé, podané v tomto prípade s akýmsi nezáujmom všetkých zúčastnených. Pozrieť sa to ale dá, ak nemáte náladu na niečo náročné, alebo aj v rámci romkomu emocionálne silnejšie. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nebudu si nic nalhávat. Bylo to předvidatelné, bylo to levné, bylo to sestavené z tradičních žánrových prefabrikátů, bylo to obsazené tradiční skvadrou podivínů. Ani hlavní romantická linka, ani tradiční "jdu do sebe a změním se" linka, ani linka "parta outsiderů vytvoří skvělou partu", zkrátka nic nebylo originální ani novátorské. Kromě Richarda Dreyfusse, který si film občas tak trochu ukradl pro sebe, tu (až na minutovou roli Rity Wilson) nebyla žádná známější tvář. Přesto všechno, výborně jsem se pobavil (sirupové rande), od srdce zasmál několika vydařeným vtípkům a hláškám, jednou uronil kroupu a nečekaně příjemně se naladil na celý večer a kupodivu mi ten usměv vydržel až do druhého dne. Co víc si přát od nenáročné oddechovky, která si na nic nehraje. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie a ztroskotané ženě které nic nevychází a celý její život jde do háje. Ale ejhle pak se vše obrátí a najednou se opět vše daří. Naštěstí Nia Vardalos je strašně sympatická herečka, že jsem se na film bez problému dodíval a dokonce jsem se i dobře bavil. Poměrně překvapení, protože tenhle styl komedií mi nesedí. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsou všichni na facku: Účastníci zájezdu i slečna průvodkyně (ta možná na dvě). Postupně se z toho ale nějak dostanou a z filmu se vyklube docela příjemná pohodovka. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

68% řecko-americká verze učástníků zájezdu. o něco víc americky pitomé, ale i o trochu víc bláznivě vtipné. Postavy jsou sympatické a dobře vykreslené. Jen škoda příliš rychlých střihů, které někdy nenechají vtipy úplně doznít. Jinak je fakt řecko nadherný, hned bych jel. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku přidávám za řecké pamětihodnosti. Jinak je to rádoby komedie tak úporná, až zabíjí jakýkoliv pokus o vtip. ___________Postavy jsou jen předvídatelné figurky, které se chovají podle nejprovařenějších komediálních a romantických vzorců (postarší muž rozdávající moudro, zprvu upnutá a posléze děsně free hrdinka, vzdorující puberťák roztávající láskou, přitupělí manželé, obtloustlý (ne)bavič nevědomky upadající do osidel homosexuálních hrátek....). ______ A končí to stokrát viděným klišé - děsně cool sexem, vzájemným pochopením a společným tanečkem. I naznačené problémy se vyřeší jako mávnutím kouzelného proutku_____ Tenhle film mi byl vysloveně protivný. Atmosféra a vzájemné vztahy připomínaly propojení motivačního a pionýrského tábora, kde se každý vlezle montuje do života toho druhého, kde není chvíle na nějaké odlišnosti a vlastní názor, ale všechno se musí podřídit předem nalinkovanému hladkému konci.____ Protože všichni jsme přece stejní, takže musíme chtít i stejné věci - OTRAVA. /31. 10. 12./ ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu a hlavní představitelky jsem si nejdříve myslela, že se jedná o pokračování Mojí tlusté řecké svatby...není, ale film je v podstatě postavený na tom samém - hemží se to bláznivými Řeky. Tvůrci tentokrát přidali i bláznivé turisty, což dohromady vytvořilo lehce vtipný kousek, u kterého se nabízí srovnání s českými Účastníky zájezdu. Celkem mě to ale potěšilo, už jen proto, že Řecko patří mezi mé oblíbené země. ()

Reklama

Reklama