Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film „El paso“ diváka zavede do kotle vášní, emocí a živelnosti. Režisér Zdeněk Tyc se po úspěšných „Smradech“ už podruhé vrací do světa Romů, který v nás zpravidla vzbuzuje strach a rozpaky, přestože o něm vlastně vůbec nic nevíme… „El paso“ je inspirováno skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Filmová rodina Horváthových má dětí sedm. Příběh začíná okamžikem nečekané, tragické smrti otce. Matka Věra najednou stojí sama proti úřadům, odhodlaná udržet svou početnou rodinu pohromadě za každou cenu, jenže zoufale nepřipravená. Sociální odbor dává k soudu žádost na odebrání jejích dětí a následné svěření do ústavní péče. Ze dne na den jsou vystěhováni na periferii do sociálního bytu o jedné místnosti. Případ Věra versus město se dostane k mladé, ambiciózní advokátce. Svět Romů nezná a ani ji příliš nezajímá, celou kauzu bere zpočátku jako odrazový můstek své začínající kariéry. Navzdory svým předsudkům, nepochopení a občas i samotné Věře, která blonďatou advokátku zpočátku odmítá vpustit do svého světa, případ nevzdá. Naštěstí není sama, kdo stojí na straně rodiny proti většině. Je tady ještě lehce nepraktický, ovšem o to pro svou práci zapálenější, kurátor Kochta. Jeho snaha pomoci Horváthovým je přiživována také ryze soukromým zájmem o atraktivní advokátku…

„El paso“ nekončí happy endem, jen jeho příslibem. Bez lakování na růžovo nabízí pozitivní příklad. A také čas na přemýšlení, zda být Romem opravdu znamená být vinen. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (80)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já na ten film fakt koukat nechtěl. Samej gadžo, Demetér a Horváth....mně tyvole nestačí, že to slyšim každou chvíli v Mladý Boleslavi, já ještě musim čumět na takový filmy v televizi...Každopádně to bylo peklo s každou scénou, jen jsem nechápal celej film na co si tam ty lidi hráli, že všemu rozumněj....kdyby všemu rozuměli tak cikáni nedostávaj přídavky na tisíc věcí a zadarmo elektriku s plynem od tohodle státu. V tomhle směru byl tenhle film dost mimo. A ano, i přesto stále vím, že i mezi nimi je plno poctivých lidí, ale hledat je je jako hledat jehlu v kupce sena. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, zejména tam, kde se film přidržuje dokumentární roviny a nesnaží se o jakési zobecňující karikatury zapšklých xenofóbů. Otázku, zda stylizovaný příběh "podle skutečné události" bude fungovat, uspokojivě zodpoví závěr – a odpověď zní ANO. A to navzdory občas těžkopádným dialogům, které se snaží romský problém analyzovat z různých úhlů, i navzdory scénáři, kterému místy citelně chybí gradace a jasnější směr. Tycovi se podobně jako ve Smradech podařilo vytvořit celkem plastický a svou angažovaností neurážející film (pokud tedy přimhouřím oko a pominu poněkud přehnané náznaky "spiknutí" mocných). Škoda, že El Paso nemá samozřejmou sílu Slámových dramat a musí až příliš často sáhnout ke schématu. Poměrně dobrý pocit z projekce mi tak s odstupem času stále více kazí vzpomínky na momenty, které byly namísto zamýšlené autenticity spíše falešné. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Neviem, co v tomto kontexte znamena "Inspirovane skutocnymi udalostami", ani po tom nebudem patrat, kazdopadne film ma bavil, vypla som mozog a neriesim, ci je to ciry amaterizmus alebo nie, ja som si prijemne oddychla. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

El paso čili přepadení (někteří Romové ho používají i v jiných významech, třeba vězení...) je silným a potřebným projektem, zvláště v naší společnosti, která je s tolerancí k jiným etnikům trochu na štíru. Režisér Zdeněk Tyc jako by věřil v sociální rozměr filmového média, jak si ho v sobě neslo ještě v 60. a 70. letech minulého století, a tak se snaží svým filmem pojmenovat jeden z nejzávažnějších problémů naší současnosti - sociální vyloučení romského etnika. Příběh inspirovaný skutečným osudem paní Pužové a jejích dětí z Českých Budějovic, za kterou Zdeněk Tyc dojížděl při psaní scénáře, je proto zfilmován naprosto civilně, bez okázalých efektů, jak je ostatně blízké Tycovu filmovému cítění. Snímek má silný autentický rozměr (tomu odpovídá ručně snímaná kamera, romští neherci i mizanscéna) a jeho dokumentární rovina odráží původní tvůrčí koncept - podle Tycových slov jde o jakousi hranou a dramaticky stylizovanou formu dokumentu. Tyc se jistě nevyhnul schematismu a až karikování některých postav (modelový příklad sociálních pracovnic), ale jak se vůbec dá v takovémto chtě nechtě paušalizujícím pohledu tomuto jevu předejít? Takhle kontroverzní téma nelze obejít smířlivostí (pakliže máte někde poblíž svého bydliště skutečné romské ghetto, víte, že skutečnost je ještě horší...včetně přístupu majority...). Je potřebné pojmenovávat handicapy české společnosti a je potřebné si je umět přiznat. Nevím, jak budou na tento film reagovat sami Romové (mí romští známí, přítomní na premiéře, reagovali jednoznačně pozitivně), dá se ale předpokládat, že mnoho nás bílých bude mít s tímhle filmem apriori problém (o čemž svědčí i diskuze k filmu tady na čsfd...). Zdeněk Tyc zaslouží ale jednoznačně uznání, že se stále zatvrzele ve svých filmových projektech pouští do témat, které mu nepřinesou ani slávu, ani peníze. Jeho zápal lze analogicky přirovnat k entuziasmu terénního pracovníka Kochty - filmové postavy Davida Prachaře. Podobné filmy: Smradi ()

Fr 

všechny recenze uživatele

El Paso! El Paso! Přepadení! (a vzali klukovi kolo). Ale bílý větší El Paso – poslali exekutora! Dluh 200 litrů na nájemným znamená vyměnit byt za ubytovnu v Dolních Chabrech ..... Film na ožehavé téma. Co na tom chcete komentovat? Chválit herce za uvěřitelné role (I. Horváthová, Javorský, ale hlavně terénní pracovník D.Prachaře).(?) Film, který je natočený podle skutečného příběhu a jehož nosnou myšlenkou je (podle mě) přesvědčit matku, aby se starala o děti, nechlastala, nehulila a gadžové ji tak nemohli odebrat děti, je (stále podle mě!) určený pro náročné publikum ochránců lidských práv a těch, kteří mají smysl pomáhat i tam, kde to vlastně není třeba a hlavně nemá smysl. Prostě takovej ten film, na kterej dostanete grant. A co člověka vede k tomu, aby se na něj podíval? Ze zajímavosti, ze studijních či pracovních důvodů. A co k tomu vede vás? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět zázrak. 2.) Nevím, jak vypadá sprcha na ,,žeton“. 3.) Jsem paní Horváthová. BODY 4.) – 22.) BYLY Z XENOFOBNÍCH DŮVODŮ ZRUŠENY. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tyc a Romská otázka podruhé. Tentokrát nesledujeme silný příběh prověřený dvojím tématem Romů a adopce jako ve Smradech, ale jen klasickou selanku na téma "chceme jim ještě pomoci?". V dalších letech se hledalo mnoho cest ven, cest až kamsi, ale výsledek se stále nedostavil. El Paso je možná trochu zajímavější tím, že vedle té slovutné samoživitelky a jejích dětí se motá poměrně zajímavá směska postav, které nejsou karikami, ale jen obyčejnými lidmi. Logicky ani od Rybové nebo Prachaře nemusíme čekat žádnou zvláštní hloubku, ale minimálně obstáli v souboji s Javorským, Matáskem a Barešem. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Po filmu Smradi nám znovu dává Zdeněk Tyc příležitost nahlédnout do romského prostředí, tentokrát je ale problematika zde uvedena mnohem vážnější, už jen proto, že příběh je inspirován skutečnými událostmi. Netroufám si posoudit, zda to nějak takhle, jako v tomto filmu, vypadá v běžných romských rodinách, ale co si troufám říci je to, že díky tomuto filmu si vlastně může divák uvědomit, že ne všichni příslušníci tohoto národa jsou stejní. Jistě, možná je zde až příliš nadržováno hlavní hrdince, možná je příběh trochu zkreslený, to nepopírám. Ale v zásadě je tenhle film vlastně o porozumění, o poznání jiné kultury a o tom, že ať je člověk běloch nebo Rom, má své děti rád bez rozdílu pleti. A myslím, že právě tohle nám chtěl pan režisér svým filmem naznačit. A že pokud se dětem dostává lásky, tak je zbytečné je umisťovat do jiných zařízení. Samozřejmě každý divák si na tento film udělá názor sám, já ale tuhle výpověď vnímám pozitivně a občas jsem se i zasmál, takže s tímhle filmem to rozhodně nebyl ztracený čas. Herecké výkony potěšily a určitě to nikdo z nehreců vyloženě nepokazil. Zkrátka tohle je zajímavý film, který má určitě své opodstatnění a já mu uděluji čtyři hvězdy. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Díky filmům, jako je tento, si spousta lidí myslí, že cigoši jsou vlastně chudinky. Že si za svůj život odpovídá každý sám, to už tam není. A že když chci něco mít, musím si na to ušetřit nebo vydělat, a ne to čornout nebo koupit ze sociálních dávek, které beru místo práce na parchanty, které si vymrdávám jako o život, jen abych nemusel do práce. Na druhou stranu je pro lidi z těchto sociálních a etnických oblastí dost obtížné najít i špatně placenou práci, když jsou negramotní, nevzdělaní a jediné, co umí je šlapat a krást ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 3/10 Hudba 2/10 Prostředí 4/10/// +Jana Janěková, David Prachař a Linda Rybová, k tomu další známé tváře, takže celkové dobré obsazení, pro někoho to může být zajímavá sociální sonda -pro běžného diváka je to spíš nestravitelná podívaná, která po chvilce začne nudit a zároveň běžný divák nedokáže pochopit jednání hlavní postavy/// Z mírné zvědavosti jsem se brzy přes "to mě zajímá" překlenul na otázky typu "jak to dopadne" "o čem to vlastně je" a "kdy už bude konec". Normálně toto téma beru vážně a jsem toho názoru že často jsou úřady vůči menšinám nefér nebo dokonce úplně slepé. Nicméně by to chtělo pro diváka natočit stravitelnějším způsobem, pokud to vůbec lze./// Celkem 37%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pořád se někdo snaží točit filmy o Romech, ale evidentně to nejde. Film inspirovaný skutečnými událostmi nakonec vypadá naprosto nereálně, protože neherci říkají dialogy šustící papírem ve formacích očividně naaranžovaných pro kameru. Z toho pak realitu nevykřešete, ani kdybyste se jakkoli snažili... Proč vlastně tolik lidí někomu pomáhá proti jeho vůli? Asi nejsem normální, tohle nechápu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Příslib happy endu se nekoná a v případě Romů ani nikdy konat nebude. El Paso skutečně je nastaveným zrcadlem, jen se nemůžu zbavit dojmu, že u té stěny nestojí rovně. Je otázka, kolik "bílých" tenhle film dokáže dokoukat... Protože Zdeněk Tyc se mnohem víc než o drama anebo fiktivní dokument pokusil šokovat. K jeho škodě, že na podobné scény jsou Česi prostě zvyklí, protože takhle se chová téměř každý příslušník vzpomínané minority (a může to být třeba v tramvaji mezi zastávkami Tkalcovská a Trávníčkova). Ale ruku na srdce, mohlo to být ještě horší - Horváthovi mohli být znázorněni ještě ublíženější, nebo ambiciózní právničku mohla hrát Eva Holubová (ne že by Linda Rybová tak skvěle hrála, dobře se na ní alespoň dívá). ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Hodnotím El Paso a připadám si tak trochu jako dobrácký kantor, jenž nechce snaživého, ale nepříliš nadaného žáčka odradit špatnou známkou od dalšího počínání. Zdeňku, přivírám obě oči a dávám vám za tři s přáním, nechť se vám příště podaří natočit něco nápaditějšího a objevnějšího. Vždyť jste nám o těch Romech neprozradil nic, co bychom o nich už dávno nevěděli. A teď mi raději zmizte z dohledu a doslechu nebo si to s tím hodnocením rozmyslím! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Subjektivně lepší film než Smradi, velmi konkrétně pojmenovávající zásadní problémy romské komunity a také našeho "skvělého" sociálního a byrokratického systému. Herectví neherců samozřejmě není vždy stoprocentní, ale není ani vysloveně špatné, ostatní herecké výkony velmi slušné, atmosféra zcela stoprocentní. Je znát, že film vznikal s nadšením, naléhavostí a že chce cosi podstatného sdělit... Ještě poznámka k tomu autu a jízdám bez motoru: Domnívám se, že to je určitá metafora, která chce vyjádřit, že svou obtížnou situaci Romové nezvládnou sami, a že jim prostě musíme pomoci. Pokud jim pomůžeme, jedině pokud jim pomůžeme, tak se to podaří. Pokud je to tak, tak jde o hezkou "pravdoláskařskou" myšlenku, kterou osobně i docela rád podepíšu ;o) Celkový dojem 75% Zajímavé komentáře: Radek99 Komentáře na přesdržku: Malarkey, paascha ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Obsah i formu tentokrát pominu (podobně jako u všech českých filmů poslední doby jsem měl většinu času pocit, že se dívám na nudnou televizní inscenaci), ale musím zmínit herce, které jsem tentokrát vůbec "nerozdejchal". A to kompletně všechny herecké výkony. Romské role ještě jakžtakž ujdou, asi to s neherci prostě líp nešlo, ovšem "profesionálové" hodně nemile překvapili. Tak falešný "herecký koncert" jsem dlouho neviděl. Lindě Rybové jsem ve filmu nevěřil ani slovo, její právnička se chovala a vypadala spíš jako manekýnka, ale ještě mnohem horší byl "rozverný terénní pracovník" Davida Prachaře. Škoda že se u nás nedávají nějaké herecké anticeny, už bych měl letos prvního kandidáta. Ovšem ostatní herci také nezaostávají, obzvlášť "komiksové karikatury" - Vladimír Javorský, David Matásek nebo "dámy ze sociálky". Nevím jestli to Zdeněk Tyc s herci neumí nebo byl scénář tak špatný, že to nešlo "uhrát", výsledek je každopádně tristní. El Paso není sice taková hrůza jako "Už", ale nic, co byste museli vidět podruhé. Ani poprvé. ()

sta 

všechny recenze uživatele

amaterismus mylně prezentovaný za autenticitu.. prvoplánovité, trapné, stereotypní, nefunkční.. teda to platí pro filmového diváka, nikoli pro čtenáře časopisu Ryspect! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po deseti minutách jsem byla rozhodnutá, že přepnu na jiný program, ale nakonec jsem u filmu vydržela až do konce. Pan Javorský ve své roli splňoval všechno to, co si většina z nás o cikánech myslí a také tak jednal. Linda Rybová jako mladá advokátka chtěla zvrátit celou situaci ve prospěch rodiny se sedmi dětmi, ale pokusila se bojovat s větrnými mlýny. Na jedné straně měla zaujaté úředníky a na druhé straně stála Věra s rodinou, které bylo hrozně těžké pomoci. ()

Reklama

Reklama