Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Středověký obchodník Lawrence jednoho dne na svýh cestách narazí na krásnou "bohyni" Horo, která ho požádá, aby jí pomohl dostat se do její domovské krajiny. Lawrence souhlasí a tak začíná jejich dlouhá cesta, kde se oba velmi sblíží. Anime se soustřeďuje na tehdejší život a obchodování, o kterém se v průběhu tohoto seriálu hodně dozvíte. (D.Snake)

(více)

Recenze (20)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Děj - Obchodník Lawrence cestuje mezi vesnicemi a městy světa laděného do stylu středověké Evropy a jako správný kupec se snaží vydělat. Náhoda mu do cesty přihraje polobožskou Vlčici Horo, která se stane jeho společnicí na cestách. Horo se touží vrátit do své domoviny v severních končinách, což Lawrence slíbí zařídit... Hodnocení - Třináct dílů "Vlčice a koření" jako by bylo jen úvodem, který nás seznámí s povahou (nikoli minulostí) ústřední dvojice Horo a Lawrence, naznačilo fungování světa a víc nic. Je pravdou, že si v těchto "úkolech" nevedlo špatně a v Horo otaku získali další velmi sympatickou ženu, tentokrát snad i s poměrně komplexní povahou. Ani Lawrence není postava úplně špatná, ovšem vedle Horo je to jen sekundant. Nicméně postavy ostatní jako by vůbec nebyly. Seriálem se míhají, jen se o nich něco dozvíme, zmizí a již se neobjeví. Větší množství frekventovanějších vedlejších postav seriálu IMHO citelně chybí. Seriál (či spíše manga) má zřejmě jakousi hlavní dějovou linku, která pravděpodobně souvisí s minulostí Horo a cestou do její pravlasti někde na severu. Ta se ovšem v 13 dílech nestihne ani začít rozvíjet, divák zažije jen několik "zastávek na cestě" (rozuměj epizod), některé vcelku valné a jiné nevalné. Lepší ***. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co k tomu říct, hlavní charaktery a vývoj jejich vztahu je celkově úžasný, ovšem to je tak všechno... Bohužel se tu děj rozjede až v posledních 4 epizodách, jinak jsou to takové více či méně zajímavé epizodovky, co až tak moc netáhnou. Pokud mluvíme o animaci a kresbě, tak tady se taky bohužel nejedná o žádný zázrak. Předem chci ale říct, že jsem mangou nepolíben, možná proto to na mě nemělo až takový impact.. flintu do žita ale nehážu a počkám, co na mě vybalí druhá sérka :) ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem si procházel anime sezónu Jaro 2024 a viděl všechny promo materiály k chystanému remaku, tak jsem najednou dostal neskutečnou chuť si znovu pustit tuhle dnes už víc jak 15 let starou verzi, kterou jsem si kdysi tak oblíbil. Přeci jen není od věci si seriál připomenout a bude se to hodit, protože budu mít onen chystaný remake s čím srovnávat. A musím říct, že první sezóna Spice and Wolf je pořád tak úžasná, jak si jí pamatuju. Sympatický, chytře napsaný a velmi zábavný seriál, který celou dobu táhne vzájemná chemie ústřední dvojice, jejich neustále pošťuchování, proložené momenty, kdy jsou k sobě krásně upřímní. A není to jen romantika a postavy, co mě zde zaujalo, ale i všechno to obchodování, řešení ryzosti stříbra v různých mincích, pašování zlata, obchodnická protřelost – vše reálně a uvěřitelně zpracované. K tomu vše ve velmi slušné animaci (na rok 2008) a s výborným hudebním doprovodem, který není nikterak složitý, je zde hodně píšťal, houslí a poměrně jednoduché hudební motivy, které ale jsou slyšet a skvěle se k jednotlivým scénám hodí. Zkrátka remake to nebude mít vůbec jednoduché, protože tahle verze je za mě vynikající, minimálně první sezóna je pro mě i dnes 9/10. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Horo ^_^ Má krásná, chlupatá Horo s malým poprsím, tak k.... No, komentujeme zde seriál, ne překrásnou vlčici. Že? Takže.. seriál.. seriál.. Super! Nějak nemám myšlenky na nic jiného než Horo ^_^ ... Zpět do reality: Poklidný, obchodnický seriál se sympatickými hlavními hrdiny, ničím nepřekypuje, nic moc nepostrádá, jde si vlastním tempem a nechává na vás, zda se vám to bude líbit nebo ne. Mne uchvátil. Velmi mi připomíná Kino no Tabi. I když do jeho hloubky má daleko. Znovu koukatelné, u mě už asi 3x. Za mě určitě "watch it, watch it till the end". Chlupatých 80% ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Hlavním lákadlem seriálu je bezpochyby postava vlčice Horo, její interakce s Lawrencem a postupné odkrývání jejích dalších povahových stránek. Na svých bedrech táhne celé seriál a ve srovnání s ní vycházejí ostatní postavy (včetně Lawrence) poněkud nudné a nezajímavé. Přiliš zajímavá mi nepřišla ani obchodní stránka seriálu. Vysvětlování zákonitostí obchodu a různých triků bylo dost nezáživné a ubíjející. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Seriál, který pořád slibuje děj, slibuje, slibuje, ale nakonec se nic nedostaví, jen prosté fantasy slice of life. Respektuju to, ze začátku je to docela zajímavé, ale dějová prázdnota, která se navíc v druhé řadě rozrůstá do dějových slepých uliček, mě zas tolik neuchvátila. ()

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spice and Wolf či Ookami to Koushinryou je vlastne v skutku hlavne romantické anime a tak sa na ňom asi nikdy nepodpíše zub času. Hodí sa na pozeranie vo dvojici, aj keď niektoré diely nudia tak zachováva status quo toho, že dané hlavné postavy spolu interagujú, zbližujú sa a čoraz viac si dôverujú a takým maličkým bonusom sú občasné zaujímavé obchodné taktiky hlavného hrdinu. Vedľajšie postavy ani nie sú dôležité a hlavne pre to, že Lawrence spolu s Holo cestujú z jedného miesta na druhé. Inak milé anime, ktoré sa rozhodne oplatí pozerať po kúskoch pod perinkou a dobrým čajom ..ak máte radi niečo iné, tým myslím jedlo tak si dajte to a uvelebte sa a užívajte si tú romantickú atmosféru. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netradiční animé, které mě zaujalo ekonomickými prvky, které souvisely se spekulací s měnou apod. Navíc delka je přiměřená a je se na co dívat, i příběh není špatný. Já jsem se kupodivu bavil hodně moc. ()

biasim1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud o Ókami to kóšinrjó řeknete, že vám to připadá nudné a pomalé, bude to snad jediný případ mého oblíbeného anime, u kterého vám odpovím snad jenom "ok, naprosto chápu". Hned po velkém důrazu na vývoj dvou hlavních postav se tu totiž série soustředí na téma středověkého obchodování a když vás tohle téma nezajímá, jednoduše vás to nejspíše moc bavit nebude a vše vám bude připadat jen velice zdlouhavé. Středověké obchodování tu totiž není vybráno pouze jako prostředek, jak dostat postavu z příběhového bodu A do bodu B, kdy si vlastně později nevzpomenete, že jste se tam dostali kvůli nějakému obchodu protože se už tak nějak řeší něco úplně odlišného. Ne. Tady se opravdu většina zápletek točí právě ohledně toho, kde koupit zlato, jak ho prodat, jak se přemístit přes nebezpečnou cestu a jaký velký význam může mít pastýřka. Vše se odehrává v krásném a zajímavém světě, který je propracovaný natolik, abych si ho mohl opravdu oblíbit a hledat v něm různé menší detaily. To všechno je doplněno párem dvou hlavních postav, jejichž skvělý vývoj vztahu je ta druhá velká věc, která sérii žene kupředu. Za obě série 9,5/10. ()

kubka4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle anime je prostě unikátní, má svou jedinečnou atmosféru... Je dokonalým důkazem, že napínavý a poutavý příběh se může obejít bez většího množství akce a neztratit při tom na zajímavosti a zábavnosti. Vše se vyvíjí pomalu, tohle anime prostě nikam nespěchá. Takovou vlastnost, bychom normálně považovali za zápornou, k tomuto anime perfektně sedí. Postavy jsou reálné a zajímavé, obzvláště Holo je prostě bezchybná. Neschází ani vtip a krásné, v duchu celého anime pomalu se vyvíjející vztahy, které jsou pomyslnou třešničkou na už tak velmi chutném dortu. Velký důraz je kladen i ekonomickou část děje a život cestovního obchodníka ve středověku. To sice může někoho odradit, ale jinak to přidává na komplexnosti a unikátnosti Ookami to Koushinryou. - 100% ()

massdonfel 

všechny recenze uživatele

Stručně jasně obsah od D.Snake mluví za vše.. Jednoduchý přiběh o obchodníkovi a jeho společnici Horo na cestách mezi vesnicemi. V příběhu je více vtipu než by člověk čekal. Pokud hledáte pohodové sledování tak hurá do toho, ale žádná velká akce nebo složitý příběh nečekejte . 7/10 ()

Lettanea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holo je najlepšie napísaná ženská anime postava. Zároveň je to jedno z mála anime kde je anglický dabing lepší ako originál. A do tretice, síce sa tu všetko točí okolo obchodu a Holo, ale stále je to napínavé a zaujímavé. Vedľajšie postavy sú slabšie, no za tých 13 dielov sa mi ústredná dvojica neprejedla tak sa nemám na čo sťažovať. Spolu s krásnym openingom a ešte lepším endingom prináša jeden z najlepších zážitkov ktoré môže anime ponúknuť. Čo nakoniec? Jedine - Holo je ideálna žena ;) ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ja vám teda neviem, prečo som toto anime nezhliadol už skôr. Jednoducho mi sadlo a až tak, že je momentálne u mňa na prvom mieste a dokázalo tak, že seinen+romance je u mňa jasná výhra. A dobové prostredie tomu len nahráva. Kresba poteší, z OST vládne jednoznačne OP a ústredná dvojica nedá zabudnúť. Nuž nezostáva nič iné ako sa potešiť druhou sériou a s napätím čakať kedy mi poštárka donesie predlohu v podobe noviel (škoda, že eng preklad vychádza iba dvakrát do roka). Zaslúžených 10. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmm, celý čas hľadám dračicu, aby som nakoniec zistil že aj vlčici sa oplatí pozrieť na zúbky ;-). Veľmi zlatá postavička s príjemným štýlom humoru. Prekáračky ma bavili veľmi. Záver už príliš nie, ale napriek tomu pozeralo sa to samo, takže bez váhania pokračujem ďalšou sériou. Hmm2 (:-)): Vraj keby nemala chvost... Aj s chvostom je super, a ten chvost je super aj sám osebe ;-) ()

Phlame 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplně první (a v době psaní tohoto komentáři i jediné) anime, které jsem shlédl a velmi (kladně) to na mě zapůsobilo. Faktem je, že vývoj příběhu je docela pomalý a možná až příliš často se zabývá rozborem směnného trhu a tamější ekonomikou, než-li hlavní dějovou linií. Přesto se tohle pro mě stalo srdcovkou, vztah Horo/(Holo) a Lawrence je zajímavější a propracovanější než leckterý vztah postav v hollywoodských romantických filmech. Animaci hodnotit nemůžu, ale co hodnotit můžu je hudba, zejména úvodní písně obou sérií jsou naprosto perfektní. Jediná věc, která mě mrzí je, že byly natočeny pouze dvě série a třetí (téměř na 100%) nebude a příběh tak zůstal otevřen. O důvod víc přečíst si novely, kterých je celkem 17 z nichž pouze 7 je přeloženo do angličtiny... hold se musím naučit japonsky. //90%. Srdcovka.// ()

Teelus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem si tento seriál pustila poprvé a shlédla prvních pár minut, nemilosrdně jsem jej odsoudila s tím, že to bez tak bude nějaké klišovité ecchi (hlavní hrdinka je hned v prvním záběru nahá a rozhodně si s tím neláme ani dál hlavu). No zkrátka udělala jsem neprozřetelnou chybu, neboť když jsem se nyní po letech rozhodla dát tomu šanci vzhledem ke slušným recenzím, strávila jsem sledováním obou sérií celý víkend a jsem naprosto nadšená. Ano, první série je, jak již tu padlo, trochu rozvláčnější, ale nemyslím, že by to bylo zde vyloženě na škodu. Hlavní duo se roztomile kočkuje a do toho probíhá nenásilná lekce ekonomie. Rozhodně zde není moc hluchých momentů, a to hlavně díky vyvedeným hlavním hrdinům, kteří mají komplexní osobnost, která se navíc zjevně vyvíjí. Obecně je to příběh asi trochu pro starší publikum - myšleno tak, že to není žádný akční seriál, hodně hrají roli dialogy a i vzniklé problémy, zejména související s ekonomickou situací, nebudou pro každého diváka tím správným lákadlem. Nejkrásnější na tomto seriálu je asi ta čpějící romantika prakticky z každé interakce mezi Lawrencem a Horo a přitom se za celou první sérii nikam moc neposunou. Je to předně tím, že tady opravdu hraje roli jejich vzájemné postavení, coby člověka a "bohyně". Sice to je zápletka poměrně tradiční, ale málokdy se vidí, že by se to v anime takhle důkladně řešilo, a že by hlavní protagonisté skutečně vážně přemýšleli, že to asi nebude z rozumného hlediska úplně ideální se dát do kupy jen tak, a proto spíše udržují takový vřelý přátelský vztah s trvalým sexuálním napětím, které čeká na toho, kdo to jako první nevydrží a prolomí. ()

DmKK 

všechny recenze uživatele

Vývoj vztahu dvojce charakterů postupem času je úžasný , v moderních "romantikách" už se tenhle krásný styl moc nevidí. ()

Reklama

Reklama