Reklama

Reklama

V dramatickém seriálu z původní produkce HBO uvidíme zpěvačku a textařku R&B Jill Scottovou v hlavní roli třicátnice Precious Ramotswe, která si vzala k srdci radu svého otce a v rodné Botswaně si založila první dámskou detektivní kancelář.  Precious Ramotswe vyrůstala v Botswaně a otec jí dodával odvahu, aby šla za svými sny, ať se děje cokoliv. Teď je jí přes třicet a dělá přesně to, co jí radil - otevřela si v zemi první a jedinou dámskou detektivní kancelář a pomáhá těm, co pomoc nejvíc potřebují.
První velký koprodukční televizní projekt, který se natáčel v Botswaně, vychází z úspěšných románů Alexandera McCall Smithe. Jako spoluautor a výkonný producent se na něm podílel Richard Curtis a režie se ujali Anthony Minghella, Charles Sturridge a Tim Fywell.
Seriál z původní produkce HBO, na jehož realizaci se koprodukčně podílely USA, Velká Británie a Jižní Afrika, zachycuje dobrodružství srdečné a neobyčejně vnímavé Precious Ramotswe, majitelky první dámské detektivní kanceláře, která sídlí na okraji Gaborone. S pomocí schopné nicméně poněkud přecitlivělé sekretářky Grace Makutsi vyšetřuje rozličné případy a pomáhá obyvatelům města řešit nejrůznější problémy. A ačkoliv ona vnáší do své práce humor a hravost, „tajemství“, která vyšetřuje, jsou vážná a zahrnují únosy dětí, organizovaný zločin, zdravotní krize, útěky před svatbou a nevěru - což jsou problémy, jimž dnes čelí mnozí Afričané (i Američané).
V hlavní roli uvidíme zpěvačku a textařku R&B Jill Scottovou, která získala od roku 2005 tři ceny Grammy a jako herečka debutovala v roce 2007 v titulech Hounddog a Proč jsem se jen ženil? V roli její sekretářky Grace uvidíme Aniku Noni Rose (Dreamgirls), Lucian Msamati hraje jejího ctitele JLB a Desmond Dube (Hotel Rwanda) ztělesnil jejího souseda, okázalého kadeřníka BK. Jako hosté se představí David Oyelowo (Five Days z produkce HBO a As You Like It), Idris Elba (The Wire z produkce HBO a Sometimes in April), Colin Salmon (Die Another Day) a držitel ceny Tony John Kani (Final Solution).

Epizoda 2:
Do detektivní kanceláře přichází hledat práci chlapec jménem Wellington a Precious ho najme jako pomocníka. Jako laskavost pro JLB pak proklepne dentistu dr. Komotiho, který má podezřele rozkolísanou náladu. Ustaraný Rre Branda u nich hledá pomoc, protože se mu ztratil pes Lucky, a i když se Precious nechce takovým případem zabývat, Grace trvá na tom, že nemohou odmítnout žádného platícího klienta. Později se pak majitelka setkává s rozrušenou Mma Siphambe, jejíž manžel se již dva týdny pohřešuje.

Epizoda 3:
Precious navštíví místní sirotčinec, kde se jí mladá žena jménem Tabitha svěří s obavami o svého otce. Rre Lisindi podle ní v poslední době vypadá nezvykle vystrašeně. Nový klient dr. Sibenke požádá Precious, aby vyšetřila podivnou smrt tří pacientů, o něž pečoval. Každý z nich zemřel v pátek ve 2 hodiny. Precious a Tabitha vniknou do otcova skladu a objeví tam zajímavý důkaz. Bohatý velkostatkář Rre Makgothi si najme Precious, aby vyšetřila podezřelou otravu v jeho rodině, ale pátrání skončí zjištěním, které ji překvapí.

Epizoda 4:
Američanka Andrea Curtinová přichází do detektivní kanceláře, protože hledá svého syna Michaela, který zmizel před deseti lety. Grace požádá Precious o povýšení, BK zjistí, že jeho salon krásy byl vykraden a Grace přijde s teorií o pachateli. Precious a Andrea zjistí, že jistá Klára, která je s Michaelem zachycena na staré fotografii v novinách, by mohla být zapletena do případu „chlapce s africkým srdcem“. Grace později prozradí dlouho skrývané tajemství.

Epizoda 5:
Do detektivní kanceláře přichází Mma Pekwane, protože má obavy, že její manžel koupil kradené auto a ona ho chce vrátit, aby byla zadobře s bohem. Patel, místní majitel obchodu s elektronikou, požádá Precious, aby zjistila, zda jeho dcera nemá tajného přítele. A také doporučí JLB, aby vylepšil svůj zevnějšek, pokud chce Precious získat. Grace se s pomocí BK ponoří do nové role detektivní asistentky, když podpoří ženu Baduleho, který si myslí, že ho podvádí s mužem, jenž zřejmě platí za jejich syna školné.

Epizoda 6:
Precious a Grace se dovědí o konkurenční agentuře, kterou vede Cephas Buthelezi a rozhodnou se, že ho vyřadí z oběhu. Organizátor soutěže krásy Two Shots Pulani požádá Precious, aby překontrolovala soutěžící. Patel si přeje, aby urychlila sledování jeho dcery Nandiry, kterou nadále podezírá, že má tajného přítele. Aby vyřešily oba případy a odrazily konkurenta Cephase, se Grace přestrojí za reportérku, aby se dostala ke královně krásy, a Precious sleduje Nandiru, aby vypátrala jejího tajemného milence. A když JLB odjede na ryby, Precious je překvapená, když zjistí, jak na ni působí jeho nepřítomnost.

Epizoda 7:
Vloupání do detektivní kanceláře přiměje Grace, aby zjistila škody a provedla rekonstrukci činu. Precious se dozvídá, že se do města vrací Note Mokoti. Poté, co k ní dolehnou zneklidňující zprávy, snaží se získat informace, které by jí posloužily. Odhalí také důležitou věc týkající se série vloupání a vyšetřuje podezřelého klenotníka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Beagle 

všechny recenze uživatele

Vůně Kalahari je věrná a sympatická adaptace knih Alexandera McCall Smithe na kterou se dobře kouká, hlavně díky přesné Jill Scott ve skvělých květovaných modelech. Jména producentů seriálu tentokrát rozhodně potvrdila záruku kvality. Těším se na další díly. ()

marosson 

všechny recenze uživatele

Tento film, hoci nebol uvádzaný v kinách, je veľmi zábavným a podľa mňa kvalitným snímkom z dielne Anthonyho Mingellu. Ukazuje nám Botswanu ako milovanú vlasť predstaviteľov. Hlavné postavy tvorí zaujímavá zmes charakterov s rôznymi povahovými črtami, celkom dobre vystihnutými a pochopiteľnými. Hoci nemám veľmi rád filmy z Afriky, tento si ma získal. **** ()

DePompon 

všechny recenze uživatele

Africké, vtipné, milé, slnečné a dobrodružné. Natočiť detektívny seriál bez obvyklej dávky násilia, to je rarita. Tento mi prirástol k srdcu a určite prirastie všetkým, ktorí si pozrú minimálne rovnako sympatický film. :) Nefalšovaných 5 hviezdičiek .. ()

botswana 

všechny recenze uživatele

Kdyby se pořádala soutěž o scénář s nejmenší pravděpodobností realizace, Vůně Kalahari by určitě vyhrála. Ale světe div se, seriál o prvním dámském detektivovi v Botswaně skutečně vznikl a co víc, pochází z produkce HBO, která má v původní seriálové tvorbě perly jako Bratrstvo neohrožených, John Adams nebo Generation kill. Na seriálu se koprodukčně podílely USA, Velká Británie, Jižní Afrika a režie se ujal i Antony Minghella!!! Precious Ramotswe, mladá žena s tradičními africkou figurou (to je prostorově výraznější) si na okraji Gaborone otevře detektivní kancelář, najme sekretářku, která svůj humor ztratila asi hned při narození a první klienty získává díky místnímu gay kadeřníkovi ze salónu poslední záchrany. Hlavní sestavu doplňuje ctitel madam Ramotswe, majitel autoopravny, pečující o její „auto“, ve kterém byste báli jet i pro rohlíky. Samotné případy (unesené dítě, nevěrný manžel, ztracený manžel, ztracený syn, pes atd.) a jejich rozluštění jsou už jen třešinkou na dortu. Ramotswe není detektivní génius typu Sherlock Holmes, ale spíše detektiv-amatér, který se spoléhá na svoji intuici a na brožuru „jak se stát detektivem za 10 dní“. Vůně Kalahari si u mě přesto všechno vysloužil 4* a to hlavně za skvěle hrající Jill Scott, zajímavé prostředí, tradiční hudbu a originální znělku. Seriál se místy snaží tvářit vážně (minulost Ramotswe), ale budete se spíše jen bavit, hlavně když padají hlášky jako „nechci v kanceláři zapojit telefon, to by si pak každý myslel, že může volat kdykoli se mu zlíbí“ (Ramotswe se asi v brožure nedočetla, že ji klienti budou asi chtít volat!). Je to tak ojedinělá záležitost, že stojí za to ji vidět. ()

harmasan odpad!

všechny recenze uživatele

Já upřímně nechápu vysoká hodnocení ostatních. Ten seriál je někde na úrovni "filmů" podle Rosamundy Pilcher - naprosto naivní děj, rádoby vtipné figurky, vše se v dobré obrátí, všichni jsou sluníčkoví a kdo ne, ten po zásahu té paní rázem zesluníčkovatí... Já nevěřil vlastním očím, co to na HBO běží, fakt jsem si to spletl s telenovelou někde na TV Barrandov. ()

Související novinky

„Veselé“ jaro :-(

„Veselé“ jaro :-(

20.03.2008

Tak už to zase začalo. Příroda se probouzí, kvítky raší, ptáčci zpívají... a lidé umírají. Včetně osobností ze světa filmu. Talentovaný pan Anthony Minghella se už do Cold Mountain nevrátí. Před… (více)

Reklama

Reklama