Reklama

Reklama

Uprostřed velkorozpočtových středověkých slavností se král Richard vydává na křížovou výpravu a zanechává svého bratra, prince Johna, jako regenta. Ten se vzápětí ukáže jako krutý, chamtivý a proradný tyran. Vstupte do světa Robina Hooda, akrobatického ochránce utlačovaných, který se snaží dát věci do pořádku pomocí šermířských kousků a napínavých nebezpečenství! (Film Europe)

(více)

Recenze (22)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Předvídatelnému a navzdory množství postav přehlednému příběhu z dnešního pohledu trochu škodí nestřídmá, téměř dvouapůlhodinová stopáž. Ta je však především ve druhé polovině vyplněná množstvím stále atraktivního záškodničení, při němž Fairbanks proměněný v sherwoodského zbojníka ve slušivé kamizolce vyvádí akrobatické kousky a dohání zlovolnou vrchnost k šílenství. Herec byl proslulý výbornou fyzičkou, díky níž se obvykle nenechal zastupovat kaskadéry, a krkolomné kreace, jež bychom dnes mohli označit za parkour, bezesporu přispěly k jeho statusu legendy stříbrného plátna. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Douglas Fairbanks se v apartním Hoodově kloboučku skutečně objeví až někdy po 75. minutě a film má dokonce napsanou 6. min. přestávku. Ne, že by nebylo na co koukat, naopak, film je to zábavnější, akčnější, nápaditější a velkolepější než předchozí Fairbanksův mstitel chudých a bezpráví - Zorro. Jen místo sestavování zbojnické bandy (čítající tentokráte několik desítek bojovníků) sledujeme jak se Fairbanks coby Sir Huntingdon zbavuje díky Lady Marion panického strachu z žen, atmosféru na dvoře Richarda Lví Srdce, jeho putování do svaté války nebo intriky a útlak prince Johna v králově nepřítomnosti. A i potom namísto zbojničiny jde spíš o "politický odboj" a záchranu Lady Marion. Jinak to je ovšem klasický dobrodružný spektákl se vším všudy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na fakt, že Hollywood to s Robinom Hoodom príliš nevie (predovšetkým v novom storočí), je jedno z prvých spracovaní spätne príjemným prekvapením. Dľžka vôbec neprekáža, film sa rozbehne doslova od prvej minúty a nezastaví sa až do konca. Chýbalo mi ale formovanie skupiny v lese, Robin proste príde z krížovej výpravy a o niekoľko minút už funguje ako skúsený zbojník so skupinou, ktorá mu bezvýhradne dôveruje. V tomto má napríklad verzia z roku 1991 s Costnerom výhodu. Napriek tomu je Dwanov film o niečo lepší, čo je možno dané aj skutočne vtipnými vsuvkami a prehnanou akciou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Praděděček všech dobrodružných filmů, který má i přes své stáří, stále co říct. Jen ta délka je přestřelená. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Fairbanksov Robin Hood je trochu iný, ako poznáme z druhých filmoch. Venuje sa podružným motívom (strach zo žien, cesta na krížovú výpravu) a zbytočne naťahuje celý snímok. Dĺžka je skutočne zbytočne veľká. Treba však uznať veľkoleposť a akčné scény, atribúty, ktoré fungujú na diváka spoľahlivo. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Film má poněkud pomalejší rozjezd. Než se hrabě Huntigdon (nebo tak nějak se to psalo) zamiluje do Mariany a odjede do války s Francouzi, uběhne pěkná řádka filmového materiálu. Když se ale pod tlakem okolností z války vrátí a konečně se z něj stane Robin Hood - bojovník za krále Richarda, film nabere příjemně rychlé obrátky. Mnoho scén je opravdu vtipných a ty akční jsou často vskutku krásně promyšlené - třeba když se Fairbenks pohybuje po zábradlí nad vysokou zdí a už už to vypadá, že spadne... Myslím, že Fairbanksův Robin Hood mohl mít trošku kratší stopáž, jinak se mu nedá téměř nic vytknout - je dramatický, vtipný, akční, romantický - a to vše mu vychází. určitě by si našel cestu i k dnešnímu publiku, kdyby mu byla dána příležitost... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatné, velice svérázné převyprávění Hoodovské legendy dle not Hollywoodu 20. let. Jediné iritující prvky: Král Richard je degradován na uchechtaného šaška, jistý dopis je ukázán 3x, aby ani jeden nepozorný divák nebyl ochuzen o jeho obsah, a kamera je nudně statická, v kontrastu s dynamickou akcí. Doug Fairbanks v roli rytíře/lučištníka/milovníka válí. Doug Fairbanks v roli scénáristy by zasloužil vytahat za uši, dvě a čtvrt hodiny je opravdu hodně a hodinová přeměna Huntingdona v Hooda taky mírně vázne. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Fairbanks poskakující v punčochách po lese ze strany na stranu mezi bodrými společníky by si zasloužil na Pride pochodu vlastní alegorický vůz. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fairbanks nám Robina Hooda představuje jako hraběte z Huntingdonu (nikoliv z Locksley), nejlepšího králova rytíře a přítele, který má tak trochu problém se ženami :-))) Král ho téměř násilím musí nutit, aby si jednu vybral a tak si Robin vybere, koho jiného než Lady Marion? Tenhle Fairbanksův film je mnohem výpravnější než třeba jeho o rok starší Tři mušketýři. Druhá půlka filmu je naprosto nabitá skvělou akcí. Rozhodně ani přes svojí délku nenudí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film v niečom pripomína 2010 verziu s Russelom Croweom v hlavnej úlohe, alebo naopak, ako chcete. Film sa totižto z väčšej časti sústreďuje na ešte ´´nezbojnícku´´ kariéru Robina Hooda. V novej verzii to celkovo absentuje. Film má však technicky vynikajúcu výtvarnú stránku. Veľkolepá výprava ( dekorácia hradu bola v tej dobe najväčšou v histórii filmu, a dodnes je najväčšou z nemej éry ) tu zanecháva silný dojem. Fairbanks hraje svojim klasickým frajerským spôsobom a je naozaj hviezdou filmu. Takže neostáva len odporučiť. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No nevím.. Pustil jsem si to s tím, že bych se mohl dočkat něčeho co alespoň pokukuje po kvalitách Zloděje z Bagdádu, ale šeredně jsem se zmýlil. Půl filmu z charismatu Fairbankse nevidíme víc než knír ztrácející se ve středověké zbroji a poměrně jednoduchá zápletka je vyprávěna zbytečně složitě a krkolomně. Ve druhé polovině už Fairbanks sice nasadí kamaše, ale režie nedokáže jeho pohybové nadání využít jinak než že otravně hopsá po lese jak méďa gumídek na perníku. Není tam snad jediná výraznější scéna, akce, choreografie, která by diváka mohla nadchnout a až na pár drobných detailů a vtípků je to vlastně nuda. Mnozí tady sice píší hlášky o úžasně propracovaných akrobatických choreografiích, ale oproti už zmiňovanému zloději z Bagdádu, nebo vlastně čemukoliv od Fairbanksova kámoše Chaplina, je to zývačka. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Po rozverné první půlhodině (Robert je chrabrý v boji, ale velmi bojácný co se týče žen) se film zlomí do drsného líčení tyranie v Anglii (mučení, zabíjení, věšení), přičemž Gisbourne úspěšně intrikuje při cestě křížáckého vojska, aby se divák v závěrečné třetině dočkal klasického Fairbanksova řádění. Jak drsnost některých scén, tak Robinovo dobývání hradu pozdvihují tento blockbuster dvacátých let do nadprůměru. Fairbanks si udělal z hradu jednu velikou prolézačku a dynamika těchto scén je i po skoro sto letech fascinující. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Moc hezká atmosféra, velkolepé kulisy a závěrečná honička připomíná dobové grotesky, ale příběh je poněkud roztahaný. Každopádně to zachraňuje Fairbanks a jeho charisma, vtip a spousta nápadů (honička v hradě, obkreslený stín). Fairbanksovy filmy mám rád, evidentně si natáčení užíval. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "You forget, Sir Knight. I am a Prince." "It is only the Prince who has forgotten."     Známy dobrodružný príbeh Robina Hooda v prvej z dlhého radu filmových adaptácií. Tvorcovia na filme teda vôbec nešetrili a ten vysoký rozpočet je na ňom aj vidieť (výprava pôsobí naozaj veľkolepo). A okrem vizuálnej stránky by som si celkom užíval aj ďalšie aspekty filmu (ako zaujímavý príbeh), nebyť toho, že ma dosť vyrušovali postavy, ktoré tu komicky rozhadzujú rukami, nohami i hlavami doširoka-doďaleka. Inak ma prekvapilo, že sa Robin Hood vyše hodiny na scéne neukáže, dokonca som aj na chvíľu zapochyboval, či vôbec sledujem ten správny film. Keď sa však na scéne konečne objaví, s ním prichádza aj moje sklamanie a dovtedy sľubne sa rozvíjajúci film sa mi prestáva páčiť. Nechápem totiž, prečo museli tvorcovia z Robina Hooda spraviť neustále poskakujúceho a škľabiaceho sa gašpara. Dovtedy viac-menej vážny film sa odrazu začne preklápať do akejsi hlúpej frašky a mne tie groteskne ladené scény proste vôbec nejdú dohromady s vážnymi scénami. Čo je škoda, lebo mnohé z tých vážnejších scén sú výborné. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi filmové umění ve své podstatě a oceníte i kompozici scén, apod. stojí rozhodně Robin Hood s Douglasem Fairbanksem za vidění. Nebo pokud máte rádi legendu o Robinu Hoodovi, který je v podání Fairbankse na tu dobu velmi energickou postavou. Některé scény jsou opravdu dobré  i po sto letech od premiéry. Trochu to připomíná oživlý komiks a dynamika některých scén je až překvapivá. Začátek je poněkud vleklejší, ale nenudí ani tehdy. Množství komparzistů je neuvěřitelné. Vidět film v kině před sto lety musel být opravdu velkolepý zážitek. Samozřejmě ale některé scény působí z dnešního pohledu komicky, naivně a stylizace ženských postav do módy 20. let je poněkud rušivá. Nemluvě o ženských postavách, které jsou odkázány do rolí "vzdychaček" s třepotajícími řasami, což je z dnešního pohledu docela děsivé. 70% ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Krásný, akční, i romantický film o tom, jak se ze šlechtice stal Robin Hood. První polovina je věnována seznámení Robina s Lady Marian a cestě na křižáckou výpravu, druhá polovina legendě Robina Hooda a jeho boje proti princi Janovi a jeho podporovatelům. Je tu několik velmi originálních scén, jako verze páky s dýkami a korbelem nebo poměrně naturalistické zobrazení, jak byli mučeni lidé po odchodu krále Richarda. Na druhou stranu jsou tu zase úsměvné scény s naháněním mladého šlechtice hejnem dam nebo docela vtipné vyobrazení Robinovy družiny "veselých chlapíků". ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jedna z raných adaptácií príbehov o Robinovi Hoodovi, ktoré už značne zostarli a ktoré už teraz nemožno porovnávať so súčasnou kinematografiou. Každopádne ale je zaujímavé sledovať tento filmový počin z pohľadu onej grotesknej polohy a za dôb nemého filmu. Nič to ale nemení na veci, že toto už možno považovať len ako muzeálny kúsok, ktorý nemá šancu pritiahnuť masy divákov. 50 % ()

Reklama

Reklama