Reklama

Reklama

Tento romanticko-hrdinský příběh z pohádek „Tisíce a jedné noci“ byl zamilovaným projektem hollywoodské megastar, producenta Douglase Fairbankse, který po jeho předcházejících úspěších kostýmních Tří mušketýrů, Zorra mstitele a Robina Hooda upevnil Fairbanksův status největší hvězdy dobrodružných akčních filmů své doby a jedné z prvních „multihyperhvězd“ tohoto žánru. Fairbanks tu vystupuje v roli bezbožného zloděje Ahmeda, který si vydobyl pověst největšího lupiče Bagdádu. Zamiluje se do krásné princezny a oba se rozhodnou vzít, zasáhne však její otec, bagdádský kalif, a sňatek zakáže. To spustí řetěz událostí, v nichž se objeví křišťálová koule, kouzelné jablko, pegas, neviditelný plášť… a samozřejmě i létající koberec. Na filmu Zloděj z Bagdádu se nešetřilo: šlo o jeden z nejnákladnějších snímků vyrobených v Hollywoodu v éře němého filmu, jak o tom svědčí úžasné kulisy Williama Camerona Menziese i přelomové speciální efekty, které se prolínají celým filmem. Film Zloděj z Bagdádu, který mistrovsky režíroval Raoul Walsh – jeden z nejvýznamnějších amerických tvůrců a autor takových filmových klasik, jako jsou The Bowery, High Sierra a White Heat – bude už navždy vzněcovat naši fantazii. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

lamps 

všechny recenze uživatele

Monumentální fantasy pohádka, která má snad všechno - loupežníky, princezny, zlé mocnáře a obludy v podzemí. A kupodivu to drží pohromadě mnohem lépe, než byste na základě data výroby soudili. Fairbanks byl nejen skvělý ekvilibrista, ale i charakterní sympaťák (takový Belmondo němé éry), a Walsh měl vyprávění v krvi. Být to o půl hodiny kratší, skákám nadšením, i takhle ale hodně vyvážená relaxační zábava, v níž se obtížně hledá nějaký vyloženě úsměvný filmařský fail. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Happiness must be earned." Tomu říkám cesta hrdiny, panečku. Douglase Fairbankse jsem před Zlodějem nikde pořádně neviděla a teď jsem tedy nestačila zírat. Jeho fyzické herectví vytváří tak hmatatelnou, zajímavou a sympatickou postavu, až z toho srdce plesá. Trochu s ním stojí i padá celý film a možná proto se ty pasáže, kdy se film soustředí na ostatní nápadníky, mírně táhnou. Ale jakmile je na scéně on, je to jízda. Z příšerek se mi zvlášť líbil děsivý oživlý strom a potom podvodní kuběny, lákající zloděje k sobě do sluje. A vůbec výprava a kostýmy stály za to. Pro zdobené lucerny z paláce a chalífův průsvitný vyšívaný plášť bych okamžitě našla upotřebení. Co se tedy týče epické orientální podívané, tak za mě Raoul Walsh strčí Griffithe hravě do kapsy. Sice taky prezentuje bělochy jako hrdiny a příslušníky menšin jako padouchy, ale aspoň neprohlašuje, že k tomu všichni byli takto předurčeni. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Překrásný pohádkový příběh znázorněný se vší důvěrou k obrazu. Myticky působí již samo všední bazarové prostředí, ale když se ústřední hrdina vypraví k horizontu proměn, všechny dosavadní hranice se rozestoupí a na ruinách zvyklostí se zalesknou Eliášovy ohně snů. Z Orientu skutečně přichází světlo a omšelé stříbrné plátno se rozzáří bez ohledu na to, koho dosud hostilo, a tichý večer vyprávění prosvítí i Západ, jakkoliv mlčenlivý, odcizený a normalizovaný. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nádherná, silně secesní výprava, až srdce plesá. Je zde dost vidět, že zpočátku kinematografie předváděné šou hodně vycházelo z cirkusové kultury (gagy, artistické kousky, exotická zvěř a tak). Dnes by takto točit nešlo - jednak by to bylo neslýchaně drahé. No a za druhé, bylo by to k unudění politicky korektní, protože producenti by se odvážně sebezcenzurovali. Ale i tak by všude po světě měli mohamedáni záminku, proč mírumilovně vraždit nevěřící a samozřejmě jako vždy sunniti šiíty a šiíti sunnity. Jo a střízlivě, pomohla by kratší stopáž. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Podmanivá pohádka o tom, jak rozverný zloděj Doug Fairbanks ke štěstí a k rozumu přiše, s princeznou se oženil a zachránil zemi před zlým mongolským dobyvatelem. Trikově velice chytré dílko, některé postupy dlouho fungovaly anebo fungují dodnes - létající koberec, neviditelný plášť, loutkové příšer(k)y, výprava je megalomanská - obrovské kulisy a pod nimi se hemžící malinkatí lidičkové, věřím, že ve své době Zloděj musel ohromit každého návštěvníka kina. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 byl snímek zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejlepších fantasy filmů na 9. příčku. (TheDude)
  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)
  • Perský princ je hrán Mathildou Comont, ženou. V titulcích je dokonce uvedena jen jako M. Comont, aby bylo její pohlaví skryto. (Kulmon)

Reklama

Reklama