Reklama

Reklama

Krakonoš a fousatá Dontovka

  • Východní Německo Rübezahl und die bärtigen Frauen (více)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1977, 14 min

Režie:

Zdeněk Vinš

Předloha:

Marie Kubátová (povídka)

Scénář:

Stanislav Látal

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Bohuš Záhorský (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

U Maříkova žila chudá vdova, které všichni říkali Dontovka. Na krku měla kupu dětí, a tak dřela od rána do večera. Když jednou sekala louku, šel kolem Krakonoš a dostal chuť na jahody. Ale to si dal! Dontovka ho hnala bez respektu pryč, a to Krakonoše jaksepatří rozzlobilo. Přičaroval jí mohutné vousy a myslel si, bůhvíjak na ni nevyzrál. Jenomže kampak na Dontovku. Okamžitě dorůstající fousy stříhala a spolu s dětmi vyráběla košťata, koberce, záclony. A ženské v okolí popadla závist. Honem se hnaly za Krakonošem a prý ať jim taky dopřeje mohutné brady. Což o to, Krakonoš vyhověl, ale jejich fousy nebyly kouzelné. Byly úplně obyčejné, co se musí každý den holit. Samozřejmě že brzy přišly s prosíkem, aby je jejich okrasy zbavil. Znovu jim vyhověl, ale fousy zmizely i Dontovce. Přišlo jí to líto, jak si teď přivydělá peníze? Ale pán hor ji nenechal na holičkách – mávl holí, spustil se liják a za chvíli u dveří bušil promočený pocestný. A tak k Dontovce do chalupy přišlo štěstí – a taky s fousy. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (9)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu ideově pochybená pohádka, snažící se dětem namluvit, že ani seberáznější žena si bez muže zkrátka neporadí, na druhou stranu ale krásně rozsuzující spor, jestli je Krakonoš plnohodnotným bohem, nebo jenom nějakým malým přicmrndávačem s pár nadpřirozenými schopnostmi. Ano, platí první možnost! Neboť Krakonoš projevil takový nedostatek empatie, který náleží pouze téhle biblické bytosti. Místo aby zblajznul borůvky ve své zahrádce, jde k chalupě téhle ženské a ostentativně, jí na očích, spořádá to, co tu rostlo pro její děti. Pak ji ještě potrestá za to, že se na něj po právu rozčílí. A když žena v potu tváře zužitkuje obrátí trest ve svůj prospěch, nestydí se obrat ji o výsledky její perné práce. No prostě bůh jak vyšitý. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

S trochou nadsázky se tato pohádka dá označit jako gendrová. Krakonoš - ač vynakládá hodně sil a kouzly neplýtvá - se tu nadře víc, než mohl čekat. Tvrzení, že svět pohádky je světem černobílým, nemusí platit vždy a za všech okolností. Tento příklad je za mnohé jiné v tématu a naopak velmi ojedinělý kvalitou zpracování a zvládnutí. Kdo FOUSATOU zhlédne, nebude litovat. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vážení, tady to Krakonoš těžce pohnojil. Chytrá a tvůrčí Dontovka dokázala trest využít ve svůj prospěch a Krakonoš to ve snaze o nápravu pohnojil zas. Pak se řekne, že neštěstí nechodí po horách. Snad to tím, jak to nakonec rozťal, nepohnojil i potřetí, když už v dané souvislosti pokazil, na co okem zasvítil. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Tato volná série o Krakonošovi jako celek moc neoslovila - líbilo se mi loutkové zpracování, ale Krakonoš a jeho příběhy mi přišly dost zvláštní a nepohádkové. Ale tento díl byl poměrně milou výjimkou - souhlasím se sportovcem. Jen mi bylo líto Dontovky, když rázem zmizelo vše, co ze svých fousů spolu se svými dětmi v potu tváře vyrobila :-) Snad jí to bohatě vynahradil nový manžel, kterého jí Krakonoš nadělil... i když i v tomto ohledu nemusí být zlato vše, co se třpytí... nezbývá než doufat v pohádkový konec. U této pohádky se nasmála i naše tříletá dcera, které přišlo taky dost zábavné, že ženy mají fousy! ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Tady na tom vyďála jen derzá mercha Dontouka z Maříkova! Krakonoše hnala sviňským krokem, na jeho trestu se vzmohla tak, že jí celé širé okolí závidělo a ještě jí za to Krakonoš nadělil ženicha... Himmel, ...Rübenbezahle, Rýbencále! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Feministky musí nad tímto příběhem tleskat. Ženy přece mají právo mít všechno, co mají muži. Už v roce sedmdesát sedm. A tak to tvůrci zachraňují alespoň tvrzením, že žena bez muže nepřežije. To naopak musí rudnout vzteky. Zvláště dnes, když je single každý druhý. A asi i proto tyhle Krakonošské pohádky nemají šanci. Ale jsou pěkné. Příběh trochu útočí na ženské jako takové. Ty přece chtějí mít všechno, co má ta druhá. A taky na lidskou vlastnost, která přetrvá tisíciletí. Krakonoš je tady taky trochu podivný. Nejprve místo, aby ženě pomohl, sežere co jí vyroste na zahradě a pak jí daruje fousy. Nakonec to napraví chlapem. Musím souhlasit, že v době, kdy se všechno dělalo ručně to měly samotné ženy těžké. Dnes se takovému tvrzení asi budou spíš smát. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Tento díl beru jako ódu na píli a podnikavost: S pracovitostí lze i z nechtěného zato dostupného zdroje vytvořit úspěšný startup! Rád jsem to po letech viděl znovu. A opět se mi to líbilo. ()

Reklama

Reklama