Reklama

Reklama

Krakonoš a ovčák

  • Východní Německo Rübezahl und der Schäfer (více)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1982, 15 min

Obsahy(1)

Marie byla tkadlena a měla velice ráda květiny, pěstovala jich na své zahrádce hodně. Měla také ráda hudbu a tanec a na všech tancovačkách v okolí se za ní chlapci otáčeli. Ona však měla ráda jen jednoho z nich, ovčáka Martina. Ten ji měl také rád a na důkaz své lásky jí nosil květiny. Jednoho dne jí přinesl kytičku, ale Marie ji odmítla s tím, že taková se jí nelíbí a že ví o mnohem krásnější květině, kterou Martinovi donese. „A kam pro ni půjdeš?“ „Do Krakonošovy zahrádky...“ Nejen Martin, ale i všichni ostatní, kdo to slyšeli, strnuli. Martin už nedokázal Marii zastavit, ale vydal se za ní do hor... Trest, který uložil Marii Krakonoš za utržení nejkrásnější květiny z jeho zahrádky byl velice tvrdý a vzal Marii všechnu chuť do života. Martin se ji snažil přesvědčit, že se má vrátit ke své práci, ale ukázalo se, že bez květin pracovat nedovede... A tak se Martin musel vydat za Krakonošem, aby Marii zachránil. A do Krakonošovy zahrádky se už nikdo dlouho neodvážil jít si tam natrhat květiny jen tak pro potěšení... (Matematicka)

(více)

Recenze (5)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh moc nedává smysl. Marie si šla utrhnout květinu, protože ji chtěla vetkat do látky, tedy využít k tomu, čím se jednak živila a čím lidem i přinášela radost - lepší kvalitní krásná látka, než jen kvalitní. Odčarování jejího prokletí pak bylo takové zvláštní, Ano, takhle by tam tedy znovu začaly kvést květiny (nechci úplně explicitně spoilerovat), ale že by to mělo vliv na její pracovní výsledky? ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se zabedněná děva postarala o vymazání nejkrásnější květinové zahrádky z mapy Krkonoš a jak jí Krakonoš nakonec i přes to odpustil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední Krakonošskou pohádku namluvil Ota Sklenčka. Podle mě vyprávěl lépe než Václav Voska. Ale na první místo bych dal stejně Bohuše Záhorského. Nicméně Krakonoš uměl i odpouštět. Marie se měla zeptat, než něco trhala v zahradě pána Krkonoš, ale někteří horší hříšnici nebyli tak tvrdě potrestaní jako ona. A květiny přece slouží, aby přinášeli lidem krásu a radost. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Bohužel špatný světelný kontrast. Tuším nedokonalost převodu z celuloidu. Přitom z promítačky bylo úvodní svítání naprosto kouzelné! ()

Reklama

Reklama