Reklama

Reklama

VOD (1)

Jedna z nejkrvavějších bitev II. světové války se odehrála mezi lednem a červnem roku 1944 poté, co se spojenecká vojska vylodila u Anzia, přibližně 60 km jižně od Říma. Ačkoliv cesta na Řím byla v té chvíli volná a válečný korespondent Dick Ennis (ve skutečnosti americký novinář Ernie Pyle) o tom podal přesvědčivou zprávu generálu Carsonovi (ve skutečnosti generál Mark Clark), velící generál Lesley (podle skutečného Johna P. Lucase) se tehdy fatálně rozhodl čekat. Armáda zůstala na místě, čekajíc na vylodění zbylých jednotek. Když konečně dostala povel k cestě na Řím, byly již německé síly dostatečně zkonsolidované a v nepřehledném prostoru získaly strategické pozice, které jim umožnily úspěšně čelit spojeneckému náporu. Bitva o Anzio stála spojeneckou armádu 43 000 obětí a definitivní ztrátu nadějí na rychlý postup přes Itálii... Film o této tragické kapitole dějin druhé světové války natočil v americko-italské produkci a převážně s italským štábem americký režisér ukrajinského původu Edward Dmytryk ve spolupráci s italským režisérem a scenáristou Duiliem Colettim podle knihy britského válečného korespondenta BBC Wynforda Vaughana-Thomase. Ústřední trojúhelník ztvárnili Robert Mitchum jako válečný korespondent, Peter Falk v roli desátníka a Robert Ryan jako generál. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anzio som si pozrel, aby sa mi opäť potvrdilo, že Peter Falk bol skutočne všestranný herec a ani zďaleka nie len predstaviteľ jednej úlohy, či jedného typu postáv. Osobne nemám príliš v láske britské a americké filmy z tohto obdobia o druhej svetovej vojne, príliš sa nebavím ani pri špičkách žánru, ako napríklad Bitka o Britániu. Prvá polovica je zaplnená dialógmi a chystá sa akcia, druhá je už samotná akcia, ktorá nepôsobí nijak zvlášť veľkolepo, s výnimkou zopár záberov. Potešia najmä tie v Ríme. Celkovo slušný mierny nadpriemer, kde ma ale najviac potešil práve Falkov výkon, za najlepšiu scénu považujem jeho rozhovor (a zopár božtekov k tomu) s troma Taliankami v súkromí...70% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu tak trochu neprávem zapomenutý a hlavně dost opomíjený, leč jinak dobrý válečný film. Bitva u Anzia, jedna z rozhodujících bitev za 2. světové války, na západním pobřeží Itálie, kde se americké a britské jednotky v lednu 1944 vylodily. Samotné spojenecké vylodění, obklíčení a masakr amerických vojáků, scéna v domě a finální scéna s třemi německými odstřelovači je asi ve filmu to nejlepší a zároveň i nejnapínavější..Jinak film nepostrádá, jak už jsem psal akci, některé situace byly vyloženě komické, jiné nervy drásající..V těch komických se blýskl především známý Peter Falk (desátník Jack Rabinoff), v těch dramatických pak všichni ostatní včetně skvělého cynického válečného zpravodaje Dicka Ennise:-) Kvalitní film o velkých hrdinech i velkém krveprolití, k němuž postačil jeden fatální rozkaz amerického generála.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování průšvihu Američanů po příliš opatrném vylodění u italského Anzia. Příběh války viděný z první linie válečným korespondentem se zmenší z původních proporcí velkolepého vylodění nejprve na fraškovitý výlet džípem neobsazenou krajinou až do Říma a zpět. Po rychlé obranné reakci schopného německého polního maršála Kesselringa se film mění v komorní drama vojáků lapených do pasti německé armády a snažících se dostat ke svým. Vedle novináře (Robert Mitchum) je zajímavý i Peter Falk v roli zkušeného desátníka Rabinoffa. Slabinu tohoto filmu vidím právě ve zjednodušení příběhu na osamocenou jednotku a jednotlivce, přičemž scénář po zbytek filmu zcela pozapomene na celou krvavou čtyři měsíce trvající operaci... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pOcMOmEW6-s ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neprávem pozapomenuté kvalitní válečné drama s dobrými hereckými výkony Roberta Mitchuma, Petera Falka a Roberta Ryana. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rád by som videl film Anzio v červených číslach, pretože ma celkom prekvapil. Anzio bola veľká osudová chyba velenia, z ktorého sa treba poučiť. Keď ideš bojovať- tak bojuj a nečakaj, kým sa oslabený nepriateľ zmobilizuje. Tento vojnový film neobsahuje veľké bojové scény, rozpráva príbeh niekoľkých vojakov, ktorí sa na poslednú chvíľu dostali z nemcami pripravenej pasce. Najviac pozornosti na seba strháva R. Mitchum, ktorý nechce zabíjať a všade chodí bez zbrane. Raz k tomu ale musí prísť a scéna, kde sa vojaci dostanú pod paľbu nemeckých odstreľovačov končí scénou, kde predsa len musí vystreliť. Dobré herecké obsadenie potvrdzuje aj "Colombo" - vojak, ktorý sa v civilnom živote cíti nesvoj. Celkovo som mal pri sledovaní dobrý pocit a niektoré scény sú aj na dnešné pomery výborné. Nemecká pasca, útek cez mínové pole, ale hlavne spomínaná scéna s nemeckými odstreľovačmi v závere. Film 80%. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný snímek z doby, kdy Hollywood produkoval jeden válečný film za druhým, což mi mimochodem v dnešní době chybí. Bojových scén je zde méně než u jeho bratříčků, ale přesto se zde vyskytují scény, které stojí za zhlédnutí. Například scéna se snipery. Bojová technika je typická americká. Pattony sem, Chafee tam - tvůrcům je nějaká technika ukradená, ale na to jsem si už v amerických filmech zvykl. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silný zážitek. Válka viděná očima pěšáků, ne generálů. Podle názvu jsem předpokládala, že uvidím rozmáchlý epos s heroickými scénami. A místo toho – drama skupinky vojáků, kteří se probíjejí nepřátelským územím. Totálně nesentimentální film s krví, potem a bez slzí ukazuje upřímně válku, aniž by ji glorifikoval a vojáky, ze kterých nedělá nereálné hrdiny. Naopak, hned v úvodu vidíme, jak nesmyslně ničí nádherný palác, který obsadili, jak jsou sprostí, suroví, pohlceni násilím. Po předešlých bojích a v nastalé nejistotě jsou tak nabuzení, že si agresivitu vylévají jeden na druhém. ___ Děj se ztiší, když několik vojáků vyklouzne ze smrtelné pasti a obklíčeni nepřítelem se plíží ke svým. Postupně poznáváme jednotlivé muže a také lidi, které potkávají. I postavy, které jsou v ději jen na pár chvilek, jsou napsány nezapomenutelně (jedna ze tří prostitutek, která jako jediná skutečně želí toho, že jejich pasák odchází / Italka, která se vrací domů, přestože jí musí být jasné, že se tím odsuzuje k smrti). Z hlavních charakterů vyčnívá Peter Falk coby armádní šmelinář a dodavatel zboží všeho druhu, který ve válce našel svoji drogu a otrlý válečný dopisovatel Roberta Mitchuma, který už rozhodně nemá žádné iluze. ____ Přestože film nenabízí velkolepé bitvy, ukazuje i prostřednictvím drobných scén velké emoce (scéna, kdy dopisovatele málem prozradí Němcům bílý pes / Snaha o záchranu fotografie nemluvněte / Moment, kdy si válečný korespondent bolestně uvědomí, že nemůže zůstat jen pozorovatelem). ____ Konec je suchý a sarkastický. Vzpomínka na bitvu o Anzio vyvolává v těch, kteří se jí bezprostředně zúčastnili a vyvázli jen náhodou nebo se štěstím, pouze trpký úšklebek. Zatímco nezúčastněný generál, jehož jediným viditelným zapojením bylo pózování fotografům, se veze jako hrdina zasypávaný květy. Tak cynický závěr, stejně jako dokonale zobrazené chování lidí ve válce, bych čekala jen u filmu s mnohem novějším rokem vzniku. ____ Už při sledování mě napadlo, že autor scénáře musel válku zažít na vlastní kůži. Jak jsem se pak dočetla, taky že jo. A na tomto autentickém filmu je to hodně znát. /1. 6. 15./ ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov, ktorý poukazuje na obrovskú chybu veliaceho amerického generála, ktorý zastavil ľahučký postup svojich vojsk po vylodení na Sicílii a tak dal priestor nemeckej armáde na vytvorenie dôkladného opevnenia. A keď sa generál Lesly konečne rozhodne k postupu, čaká ho miesto voľnej cesty ťažké a krvavé prebíjanie po dobu 4 mesiacov. A tak 1 a 3. prápor Rangerov stratil takmer všetkých mužov. Takéto chyby sa vo vojne neodpúšťajú. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Něco z historie ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Vylodění u Anzia a Nettuna se uskutečnilo 22. ledna 1944 (operace Shingle). Americký VI. sbor 5. armády měl pod velením generálmajora Johna Lucase vpadnout do zad německým jednotkám, které bránily Gustavovu linii a tím odlehčit jednotkám u Cassina a obsadit jižní cesty k Římu. Místo rychlého postupu ale Američané otáleli s tím, že musí vytvořit silné předmostí. Tím umožnili Němcům zformovat se a doplnit síly (z 20 tisíc v lednu bylo 135 tisíc v květnu). Následovala vleklá opotřebovací bitva, která skončila až 5. června, kdy byl dobyt Řím. Ztráty na spojenecké straně byly 43 tisíc, na německé 40 tisíc. +++++ Filmové zpracování bohužel není až tak dokonalé. Říkal jsem si, že Amíci natočili výborné filmy jako Bitva o Midway nebo Nejdelší den, tak proč by nemohl být dobrý i tento. Je ale horší, spousta nelogičností. Začátek, kdy se jednotky formují a následné vylodění mi ale říkali, že to tak špatné není. Poté ale tempo hodně upadá. V té době 3*. Ale závěrečná scéna přestřelky s odstřelovači byla ta nejlepší z celého filmu. Nesmím také zapomenout na dobré herecké výkony, hlavně Columbo Peter Falk stojí za to, ale i třeba legenda Robert Mitchum. I když se tento snímek nemůže rovnat ostatním, přesto dávám 70% za ten konec. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba priemerný klasický vojnový film o jednej z operácii spojeneckých vojsk v Európe, konkrétne v jednom z talianskych bojísk. Vojnové scény obstoja, aj keď ich mohlo byť pokojne viac, ale na postavy vo filme som si zvykal ťažšie. Dostávajú množstvo priestoru a časom nudia. Budúci Colombo je taký malý vojenský čurák, ktorý si robí z vojny prču, Mitchum v roli novinára zasa ovláda vojnové umenie (všade bol, všetko vie) lepšie ako všetci vojaci dokopy, vrátane generálov a pri prvej i poslednej príležitosti im to z očí do očí vyprskáva do ksichtu. Zapamätateľná scéna je len jedna, to keď sa vojak vrhne po fotku syna, Nemci ho pri tom zastrelia a zakrvavená fotka si pláva špinavým jarkom vody. ()

zorro 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že se mě do tohoto filmu delší dobu nechtělo, ale po dnešním shlédnutí pěkných 70%.+ slušná dvojka Falk a Mitchum ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Mezi filmy z této doby zaostává snad ve všem, ale jde stále o slušnou podívanou, pokud Vás zajímá příběh, ne efekty. Scénář dobrý, ale dialogy špatné a liché. Hudba ničím nevyniká. Dávám 45% = 2/5 ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Námět s nesmírným potenciálem, velmi dobrý rozjezd a následný extrémně tvrdý náraz, přičemž postavy se po valnou část filmu chovají hrozně hloupě (pokud bylo v některých scénách jejich chování zamýšleno jako vtip, nepochopil jsem ho). Američané v 60. a 70. letech natočili spoustu válečných filmů, kde se často snažili o umělecký a morální přesah, často na úkor věrohodnosti a realističnosti. Často se jim to nepovedlo. Důkazem onoho „často“ je i Anzio. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný válečný film, který má trochu pomalý rozjezd. Mitchum mi nějak v této roli moc neseděl, spíš bych ho viděl v roli nějakýho drsnýho seržanta. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Málo známa akcia druhej svetovej, ale iba priemerný vojnový film. –––– Myslel si, že bude mít vyvrženou kočku a má vyvrženou velrybu. –––– Lidé zabíjejí jeden druhého, protože se jim to líbí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Americko-italský válečný film sledující vylodění v Itálii. Moc jsem o tom nevěděl a po přečtení obsahu jsem čekal válečný velkofilm o urputné zákopové válce, ale bohužel o tom film není. Po nudném rozjezdu a vylodění, které nenarazí na odpor přijde osudová chyba generála, který váhá s útokem a dobývání je odbyto kratičkou scénou na konci. Do akce se tak dostává pouze malá skupina průzkumníků, která narazí na konsolidující se obranu Němců. A z této jednotky poznáme v podstatě jen horkokrevného zpívajícího Rabinoffa (pro mě překvapivý Falk) a cynického novináře (Mitchum). Zbytek vojáků je v podstatě nedůležitý, takže když umírají, tak mě to bylo jedno. V jednotlivostech je to dobré - výborná scéna s plamenometným tankem za zády a minami vepředu či finální souboj se snipery. Jen jsem čekal trošku víc než v podstatě komorní válečný film. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem přišel o prvních 20 minut a nejspíše zrovna o to nejlepší. Vylodění je fajn, ale jakmile se děj zaměří na skupinku pár lidí, je film prakticky o ničem. Ten konec, kdy se skupinka vrátí a podá informace mi připadá, jako kdyby najednou vystřihli nejlepší hodinu filmu, kde spojenci útočí na němce. Tohle tam vůbec není, najednou střih a spojence vítají na němcuprostých ulicích. Tenhle film dává hodně falešný pohled na skutečnou bitvu. No možná až uvidím ten začátek, tak ještě hvězdu přidám. ()

Reklama

Reklama