Reklama

Reklama

Fitna

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2008, 17 min

Režie:

Geert Wilders

Obsahy(1)

Kontroverzní a značně kriticky, až negativně pojatý krátkometrážní snímek na téma islámského fundamentalismu a islamizace je dílem kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse. (Jenda)

Recenze (63)

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Samořejmě velmi sporné, dokument je to vpodstatně bezcený ale je to reflexe extremismu na jedné straně extremismem na druhé straně, což může mít velmi zlé následky, ale ať už je váš názor jakýkoliv, tohle je svoboda slova a každý má právo tento film vidět a sám si utvořit názor. Pokud by měl být zakázán, znamenalo by to krok do doby temna a nezáleží na tom zda křesťanského nebo muslimského, osobně v tom nevidím rozdíl. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

typická agitka, ale jednoznačne na zamyslenie.... to že ponúka silný koncentrát odvrátenej stránky islamu ešte neznamená, že je to demagogická propaganda... neobsahuje ani nepresné, ani nepravdivé, ani vymyslené informácie a fakty.... je to iba úprimné vyjadrenie obáv autora zo súčasného európskeho trendu... min. jednu * pridávam za odvahu ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Značně diskutabilní, upozorňuje na významný problém, ale způsobem, který dle mého názoru nepovede u větší části konzumentů snímku k hlubší reflexi. A ta je zapotřebí, především vzhledem k té agitační rovině snímku. Je zapotřebí studovat islám jako náboženství v co nejvíce jeho výkladech, i když ty se mnohdy liší imán od imána a problém neexistence jedné autority nám práci nesmírně znesnadňuje, ne-li znemožňuje. Je zapotřebí sledovat projevy islamistů stejně jako běžné fungování islámských zemí od Malajsie přes Írán po Turecko. A z čistě praktického hlediska je zapotřebí všímat si postupující islamizace - i když to je pochopitelně příliš silný termín, spíše tedy projevů islámu - Evropy. Jen se ptám, jestli tenhle snímek někoho nakopne tak, že se začně zajímat o islám, jeho projevy a jeho budoucnost (možná taky naši budoucnost, i když nejsem úplným zastáncem strašení islamizací, ale reálně o ní uvažuji). Snad ano, pak si taky říkám, jak bych na něj reagoval, kdybych byl muslimem, určitě bych se dokázal umně bránit, a vzhledem k demografické potenci islámských menšin v Evropě, bude zapotřebí - i při možném absolutním odříznutí přistěhovalectví - především komunikace s islámskými menšinami, ten vývoj v Nizozemsku vypadá dost zajímavě, třeba právě Nizozemsko by se mohlo stát první západoevropskou islámskou zemí, ovšem je třeba říci, že radikální nizozemští imáni nejsou vůdčí islámskou silou v Nizozemsku, ale na druhou stranu se od nich nizozemští muslimové obecně nijak zvlášť nedistancují. To z hlediska Evropy, situace třeba v Palestině je dost radikálnější a jednoznačnější. Film nic nového nenabídne, snad tedy aspoň to zamyšlení nad budoucími vlivy islámu v Evropě a třeba podnět ke kritickému zkoumání Koránu. Jako film samozřejmě velmi amatérské, na jednu stranu dost odvážné, na druhou samozřejmě hodně propagandistické, sledující především Wildersovy politické zájmy. Ovšem je třeba říci, že v jeho případě nejde o žádného ultrapravičáka, otázka populismu jeho politiky je pak už jiným problémem. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

(!) 18. 3. 2009- prvýkrát ma dobehol handicap z vlastnej bezbožnosti. Kresťania, elegáni, majú zdravasy. Zakopali ste akurát v záhrade maminku?..... meds pre všetko….. Iným zrovna toto nestačí… pánečku, však sa predsa musíme odlišovať, no nie? Nie? ….. Holt, mňa vám skrátka dnes ráno celkom napŕhlilo, že neverím, pretože keby som verila (i v tyrkysovú trávu, jj?), už by som vedela, kde hľadať tie najsilnejšie stimulanty k uplatňovaniu "spravodlivosti". ()

Zajímavosti (4)

  • Holandská televize tento snímek odmítla odvisílat, a ve Spojených státech byla stránka, kde byl film vystaven zablokována. (jonyyy)
  • Kvůli úrážení islámu byl na Geerta Wilderse vyhlášen džihád a bylo na něj spácháno několik neúspěšných atentátů. (Wixim)
  • "Fitna" v arabštině znamená svár či rozdělení. (jonyyy)

Reklama

Reklama