Reklama

Reklama

Fitna

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2008, 17 min

Režie:

Geert Wilders

Obsahy(1)

Kontroverzní a značně kriticky, až negativně pojatý krátkometrážní snímek na téma islámského fundamentalismu a islamizace je dílem kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse. (Jenda)

Recenze (63)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist jak hodnotit. Geert Wilders je pravděpodobně rád když se o něm mluví, vždycky tu jsou dřive, či později nějaké ty volby, takže je reklama, byť negativní, pořád dobrá. Fitna sama o sobě je koncentrovaný a manipulativní výcuc mediálních zpráv. Řekl bych, že muslimský svět nepobouřil ani tak film jako celek, jako opětovně použitá karikatura proroka Muhammada, jejíž použití nenamíchlo jen představitele tohoto náboženství. Mě osobně Fitna donutila k přemýšlení, jaký poměr muslimů bude v EU za dvacet, třicet let a jak se to dotkne naší (české) chronicky atheistické společnosti (cca 56% lidí bez vyznání). Film nelže, jenže neříká celou pravdu... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všechno je to na jednu stranu jen věc názorů. Každý myšlenku Muslimů, knihy Korán a všeho kolem může chápat jednak negativně víc a jednak negativně míň. Každý holt na to všechno má svůj objektivní názor a stejně je to i o tvůrci tohoto mini-dokumentu, který se podle mě snaží šokovat a surově divákovi ukázat fakt, který už dávno zná, jen trochu v pozměněný podobě a s trochu tragičtějším zakončením. Je to zajímavé, že takové náboženství existuje. Možná je to pro křesťana, žida nebo ateistu, takový nenápadný Satan, ale bez něho by přeci náboženství nemohlo být, a ať chce jakkoliv, bez něj se přeci obejít nedokáže. Takže to je a bude takové jaké to je a i když tento názor, se kterým souhlasím a nechápu lidi, který ne, stojí za zmínku, nebude nic jiného, než zrnko prachu, které příleze, šokuje, a pozvolna nakonec odezní tak jako všechno. Tak jako atentáty, které ?uslimové dál budou páchat na bezvěrce nebo ty, kteří nevěří v toho správného boha. Ale správného? Oni Křesťáné, Židé i Muslimové vycházejí z jednoho, a toho základní boha, takže proč vlastně správného, proč oni bojují za něco, za čím si stojí i ostatní kultury? Proč? Protože jsou to prostě magoři, bez kterých se ale svět těžko obejde. A nevšímat si jich taky nelze, takže jediné co člověk může je sledovat dokumenty jako je tento a pouze konstatovat, že to, co vidí je holá pravda, ale nic tím nikdo nezmění... ()

Reklama

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Samořejmě velmi sporné, dokument je to vpodstatně bezcený ale je to reflexe extremismu na jedné straně extremismem na druhé straně, což může mít velmi zlé následky, ale ať už je váš názor jakýkoliv, tohle je svoboda slova a každý má právo tento film vidět a sám si utvořit názor. Pokud by měl být zakázán, znamenalo by to krok do doby temna a nezáleží na tom zda křesťanského nebo muslimského, osobně v tom nevidím rozdíl. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

když se člověk na chvíli odpoutá od těch hrůz, ke kterým nabádá islám, a zaměří se čistě na kvalitativní stránku tohoto dokumentu, zjišťuje, že vidí vlastně jen televizí stokrát provařené záběry z 9/11 nebo týpků v šátcích vychvalujících Alláha... k tomu pár přeložených řádků z Koránu a několik scary headlinů z holandských novin... odstrašující, děsivé, ale jako film odfláknuté... 30% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Sestřih šokujících záběrů na "dílo" islamistických fanatiků, které je manipulativně doplněno rozporuplnými citacemi Koránu, jimiž vlastně Wilders háže všechny muslimy do jednoho pytle s teroristy. Jádrem islámského fundamentalismu je nešťastná interpretace základní knihy. Korán je dobový pamflet, který je nesouvislý, v mnohém si protiřečící (ostatně jako i Bible), ale vedle ve filmu zmíněných veršů obsahuje i např. "nebudiž žádného donucování v náboženství" (2/256) apod. Ne všichni muslimové jsou fanatičtí vrazi a nepřátelé demokracie, jak se tento dokument snaží ukázat. Tento film je zbytečný a jen bude dál rozdmýchávat vášně na obou stranách. ()

Zajímavosti (4)

  • Holandská televize tento snímek odmítla odvisílat, a ve Spojených státech byla stránka, kde byl film vystaven zablokována. (jonyyy)
  • "Fitna" v arabštině znamená svár či rozdělení. (jonyyy)
  • Kvůli úrážení islámu byl na Geerta Wilderse vyhlášen džihád a bylo na něj spácháno několik neúspěšných atentátů. (Wixim)

Reklama

Reklama