Reklama

Reklama

Fitna

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2008, 17 min

Režie:

Geert Wilders

Obsahy(1)

Kontroverzní a značně kriticky, až negativně pojatý krátkometrážní snímek na téma islámského fundamentalismu a islamizace je dílem kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse. (Jenda)

Recenze (63)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na to, abych hodnotil islám z pohledu religionistiky, nemám dostatek hlubších znalostí. Snad ale jenom tolik, že při srovnání stáří islámu a křesťanství, spadá stupeň jeho současného vývoje cca do období křesťanských křížových výprav. A to zabíjení nevěřících je taky trochu komplikovanější, než jak to standardně prezentují média (nevěřící=ateista). Fanatismus, ať už náboženský či ideový, je špatný, ale to tento „dokument“ neřeší… Z pohledu nezaujatého diváka je to pouze patnáctiminutový sestřih záběrů z Al-Džazíry a CNN, doplněný výstřižky z nizozemských novin, což v mých očích rozhodně objektivním dokument nedělá a tvoří naprosto dokonalý protipól imánů, kteří s kalašnikovem v ruce slibují džhád, ale v radikálnosti si s Geertem Wildersem vlastně můžou podat ruku. Bingo, hype, po němž budou hořet ambasády a přitom se opět nic nezmění! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všechno je to na jednu stranu jen věc názorů. Každý myšlenku Muslimů, knihy Korán a všeho kolem může chápat jednak negativně víc a jednak negativně míň. Každý holt na to všechno má svůj objektivní názor a stejně je to i o tvůrci tohoto mini-dokumentu, který se podle mě snaží šokovat a surově divákovi ukázat fakt, který už dávno zná, jen trochu v pozměněný podobě a s trochu tragičtějším zakončením. Je to zajímavé, že takové náboženství existuje. Možná je to pro křesťana, žida nebo ateistu, takový nenápadný Satan, ale bez něho by přeci náboženství nemohlo být, a ať chce jakkoliv, bez něj se přeci obejít nedokáže. Takže to je a bude takové jaké to je a i když tento názor, se kterým souhlasím a nechápu lidi, který ne, stojí za zmínku, nebude nic jiného, než zrnko prachu, které příleze, šokuje, a pozvolna nakonec odezní tak jako všechno. Tak jako atentáty, které ?uslimové dál budou páchat na bezvěrce nebo ty, kteří nevěří v toho správného boha. Ale správného? Oni Křesťáné, Židé i Muslimové vycházejí z jednoho, a toho základní boha, takže proč vlastně správného, proč oni bojují za něco, za čím si stojí i ostatní kultury? Proč? Protože jsou to prostě magoři, bez kterých se ale svět těžko obejde. A nevšímat si jich taky nelze, takže jediné co člověk může je sledovat dokumenty jako je tento a pouze konstatovat, že to, co vidí je holá pravda, ale nic tím nikdo nezmění... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Značně diskutabilní, upozorňuje na významný problém, ale způsobem, který dle mého názoru nepovede u větší části konzumentů snímku k hlubší reflexi. A ta je zapotřebí, především vzhledem k té agitační rovině snímku. Je zapotřebí studovat islám jako náboženství v co nejvíce jeho výkladech, i když ty se mnohdy liší imán od imána a problém neexistence jedné autority nám práci nesmírně znesnadňuje, ne-li znemožňuje. Je zapotřebí sledovat projevy islamistů stejně jako běžné fungování islámských zemí od Malajsie přes Írán po Turecko. A z čistě praktického hlediska je zapotřebí všímat si postupující islamizace - i když to je pochopitelně příliš silný termín, spíše tedy projevů islámu - Evropy. Jen se ptám, jestli tenhle snímek někoho nakopne tak, že se začně zajímat o islám, jeho projevy a jeho budoucnost (možná taky naši budoucnost, i když nejsem úplným zastáncem strašení islamizací, ale reálně o ní uvažuji). Snad ano, pak si taky říkám, jak bych na něj reagoval, kdybych byl muslimem, určitě bych se dokázal umně bránit, a vzhledem k demografické potenci islámských menšin v Evropě, bude zapotřebí - i při možném absolutním odříznutí přistěhovalectví - především komunikace s islámskými menšinami, ten vývoj v Nizozemsku vypadá dost zajímavě, třeba právě Nizozemsko by se mohlo stát první západoevropskou islámskou zemí, ovšem je třeba říci, že radikální nizozemští imáni nejsou vůdčí islámskou silou v Nizozemsku, ale na druhou stranu se od nich nizozemští muslimové obecně nijak zvlášť nedistancují. To z hlediska Evropy, situace třeba v Palestině je dost radikálnější a jednoznačnější. Film nic nového nenabídne, snad tedy aspoň to zamyšlení nad budoucími vlivy islámu v Evropě a třeba podnět ke kritickému zkoumání Koránu. Jako film samozřejmě velmi amatérské, na jednu stranu dost odvážné, na druhou samozřejmě hodně propagandistické, sledující především Wildersovy politické zájmy. Ovšem je třeba říci, že v jeho případě nejde o žádného ultrapravičáka, otázka populismu jeho politiky je pak už jiným problémem. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ve jménu Boha milosrdného, slitovného: 1.1 Islamističtí radikálové jsou opice a prasata, wo tom žádná, ale bojovat proti nim TAKHLE je kontraproduktivní. 1.2 Křesťanství není o moc lepší. 1.3 Wilders je sebevrah:) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

komentář je psaný v roce 2008 v době vydání dokumentu, pro zcela náhodného čtenáře ho tu nechávám pro tu legraci, jak se může za ta léta změnit diskurz. Psáno sedm let před Konvičkou, kdy ještě Islám u nás nikoho moc nezajímal (9.1.2024). Vytrhávání z kontextu, házení do jednoho pytle; laciné argumenty povětšinou přetolerantních, zbabělých a naivních zápaďanů. Škoda, že tento snímek je podporován výhradně kontroverzními lidmi a partajemi, na které se už předtím společnost dívá skrz prsty, takže nemůže mít ten správný efekt. Každá parlamentní strana tenhle snímek odsoudí, protože má nasráno v kalhotách. Západní civilizace je přímo uprděná ve své toleranci, ale neuvědomuje si, že ostatní tak tolerantní nejsou. Všichni říkají: "Odmítáme tento film, on neříká pravdu! A také se bojíme odvetné akce muslimů". Absurdní. Ano, Fitna je agitka, to je naprosto jasné, ale je to agitka z nejpotřebnějších a my (čili Evropané a Američané) bychom měli zanechat svárů o totálních kravinách a jaksi se spojit dohromady a zkusit něco podniknout....dokud máme navrch, ovšem to je utopie. Všechny citace z Koránu, v té knize skutečně jsou, o žádné vytrhávání z kontextu se nejedná, neboť jednotlivé skupiny veršů spolu až na výjimky vůbec nesouvisí. Hodní muslimové jistě existují, ale pak logicky buď Korán neznají, nebo to nemají v hlavě v pořádku, nebo také, samozřejmě, jsou k Islámu nuceni okolím, což je jistě nejčastější, ale také dosti zrůdné. Však kdo se odvrátí od Islámu, ten je tím největším hříšníkem, rozhodně větším, než ten, kdo je od počátku nevěřící. My, jako Češi, zatím můžeme děkovat třeba přírodě (zdravím _-0-_ ), že je u nás naprosté minimum muslimů, ale situace, jaká je v Holandsku, nás v blízké budoucnosti nepochybně čeká také. ()

Niktorius odpad!

všechny recenze uživatele

Primitivní pamflet stojící na podporování těch nejzažitějších předsudků a stereotypů směrem k Islámu, který absolutně postrádá jakoukoli výpovědní a dokumentární hodnotu. Něco jako lacině propagandistické výtvory Národní strany. __________P.S: (Ne)překvapuje mne, že zdejší Wildersovi sympatizanti mají pocit, že je nám islám v mainstreamových médiích prezentován jako mírumilovný a neškodný, většina občanů tomu věří (naivní chudáci!) a Wilders a jemu podobní tvoří takový underground - osvícen(sk)ý odboj, který musí mimo jiné překonávat odpor všudypřítomné politické korektnosti....Eh, proč mám pocit, že mediální prezentace islámu a muslimů je přesně opačná (a dokládaly by to průzkumy veřejného mínění i třeba tento výmluvný odkaz - http://aktualne.centrum.cz/hledani.phtml?hledat=aktualne&q=isl%E1m )? To opravdu cítí antiislamisté takovou potřebu cítit se jako rebelové? ;-)__________P.P.S: Druhá věc, co mne znepokojuje, je počet přívrženců vyhánění ďábla belzebubem. Tito klidně přiznávají, že Fitna je demagogický výšplecht, ale omlouvají to tím, že "agituje za správnou věc" nebo "napomáhá ideologické rovnováze". Krom toho, že náklon ideologický vah jsem jsi zpochybnil výše a krom toho, že taková demagogie vždy cílí hlavně na emoce a zapříčiňuje potlačení rozumné soudnosti, tak bych mohl z analogie vyvovodit, že kdejaký muslim by si klidně mohl říct "ten Usáma je sice blázen a demagog, když tvrdí, že je třeba zničit ďábla jménem USA, ale mám ho rád, protože bojuje za správnou věc"....__________ P.P.P.S: "Dokumenty" doporučované Subjektivem jsou ještě větší (čti zákeřnější) hnůj, než tohle. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Sestřih šokujících záběrů na "dílo" islamistických fanatiků, které je manipulativně doplněno rozporuplnými citacemi Koránu, jimiž vlastně Wilders háže všechny muslimy do jednoho pytle s teroristy. Jádrem islámského fundamentalismu je nešťastná interpretace základní knihy. Korán je dobový pamflet, který je nesouvislý, v mnohém si protiřečící (ostatně jako i Bible), ale vedle ve filmu zmíněných veršů obsahuje i např. "nebudiž žádného donucování v náboženství" (2/256) apod. Ne všichni muslimové jsou fanatičtí vrazi a nepřátelé demokracie, jak se tento dokument snaží ukázat. Tento film je zbytečný a jen bude dál rozdmýchávat vášně na obou stranách. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

když se člověk na chvíli odpoutá od těch hrůz, ke kterým nabádá islám, a zaměří se čistě na kvalitativní stránku tohoto dokumentu, zjišťuje, že vidí vlastně jen televizí stokrát provařené záběry z 9/11 nebo týpků v šátcích vychvalujících Alláha... k tomu pár přeložených řádků z Koránu a několik scary headlinů z holandských novin... odstrašující, děsivé, ale jako film odfláknuté... 30% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Každý nech si urobí svoj obraz. Nechutné extrémistické skupiny a šialené náboženstvá u mňa pochopenie nikdy nenájdu. Je mi z takýchto sfanatizovaných ľudí seriózne na grcku. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Absolutně netuším, co si mám po tomhle filmu myslet. Cíl režiséra je zde vidět naprosto jasně...šokovat, varovat a skoro bych řekl, že i možná poštvat. Ty novinové články na konci se dají posbírat o jakémkoliv náboženství během jednoho měsíce, čímž ale nechci nebezpečí zlehčovat. Jen by možná bylo lepší porovnávat, než pouze ukázat negativa jednoho. Zpracování nic moc, ale stojí za to vidět ()

Crocuta odpad!

všechny recenze uživatele

Čítanková ukázka demagogie. Obraz a komentář vzájemně nesouvisejí, ale jejich montáž je předem dokonale vykalkulovaná tak, aby vzbuzovala nenávist vůči cílové skupině, kterou má autor na mušce ( v tomto případě jde o muslimy ). Nejsem nakloněn islámskému radikalismu, Islám jako takový je mi cizí, ale takovéto vytrhávání faktů z kontextu a jejich účelové zneužití je věc krajně nebezpečná. Tady ideoologie zjevně vítězí nad zdravým rozumem. Stejně negativní vyznění by měl takto natočený snímek o křesťanství, hinduismu, nebo kterémkoliv jiném náboženství. PS: Aby bylo jasno, pronásledování jehož se za tento snímek jeho režisérovi dostalo v Nizozemí (nejen) ze strany radikálních muslimů je minimálně stejně nechutné a nebezpečné jako vlastní film. Wilders má nepochybně legitimní právo na vyjádření svého názoru - že s tím názorem nesouhlasím je jiná věc. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, co si o tomto díle mám myslet. Je jednoznačné, že film je natočený, aby ublížil Islámu, ale na druhou stranu ty záběry a proslovy nebyly žádné fotomontáže. Problém tu určitě je a je třeba o něm mluvit, ale na druhou stranu jako vždycky nemůžeme všechny házet do jednoho pytle. Radši taky nebudu soudit podle informací, co o této problematice vím. Po filmové stránce docela odbyté, určitě to šlo natočit profesionálněji. Souhlasím s uživatelem Dadel, že Wilders je sebevrah. 49% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist jak hodnotit. Geert Wilders je pravděpodobně rád když se o něm mluví, vždycky tu jsou dřive, či později nějaké ty volby, takže je reklama, byť negativní, pořád dobrá. Fitna sama o sobě je koncentrovaný a manipulativní výcuc mediálních zpráv. Řekl bych, že muslimský svět nepobouřil ani tak film jako celek, jako opětovně použitá karikatura proroka Muhammada, jejíž použití nenamíchlo jen představitele tohoto náboženství. Mě osobně Fitna donutila k přemýšlení, jaký poměr muslimů bude v EU za dvacet, třicet let a jak se to dotkne naší (české) chronicky atheistické společnosti (cca 56% lidí bez vyznání). Film nelže, jenže neříká celou pravdu... ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

(!) 18. 3. 2009- prvýkrát ma dobehol handicap z vlastnej bezbožnosti. Kresťania, elegáni, majú zdravasy. Zakopali ste akurát v záhrade maminku?..... meds pre všetko….. Iným zrovna toto nestačí… pánečku, však sa predsa musíme odlišovať, no nie? Nie? ….. Holt, mňa vám skrátka dnes ráno celkom napŕhlilo, že neverím, pretože keby som verila (i v tyrkysovú trávu, jj?), už by som vedela, kde hľadať tie najsilnejšie stimulanty k uplatňovaniu "spravodlivosti". ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Rozhodně hodnotím myšlenku, nikoli zpracování, které je skutečně amatérské. Přeci jen v současném přehnaně liberální západním světě je velmi odvážné přijít s něčím takovým jako Geert Wilders ( i když věřím tomu, že z jeho strany se jedná o touhu se proslavit a získat publicitu). A popravdě za 17 minut si u mě pan Wilders vysloužil více respektu než Michael Moore za celkem asi 240 minut jeho filmů. Kritizovat USA je dnes módní a člověku za to nehrozí žádné riziko, zatímco kritik Islámu se musí bát o svůj život (Theo by mohl vyprávět, že? ). Ano Fitna je agitka, to je bez debat. Leč jedná se o agitku ukazující správným směrem a tím je pro mě cenná a hodnotná. ()

Reklama

Reklama