Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo chce zdolat nejvyšší horu, musí být připraven, že ona zdolá jeho. Slovenský televizní film na motivy skutečných událostí... Himálajská hora Makalu, nacházející se v Nepálu, je pátou nejvyšší horou světa. V roce 1973 se ji náročnou trasou, tzv. jižním pilířem, pokusila zdolat i československá výprava, která však skončila tragicky. Skupina horolezců pod vedením zkušeného Ivana Kaščáka (jeho reálnou předlohou byl přední slovenský horolezec Ivan Gálfy) je složena z nejschopnějších a fyzicky i psychicky nejzdatnějších mužů. V základním táboře a při přípravě postupových táborů se expedice potýká s běžnými zdravotními problémy – bolavým zubem, střevními potížemi či nachlazením. Pro samotný výstup na vrchol Makalu vybere Kaščák mladého studenta techniky Milana, o generaci staršího kolegu Karola a mladíka Joža. Ten v postupovém táboře bez Kaščákova vědomí propustí své místo ambicióznímu Karolovi. Vlivem únavy a nedostatku kyslíku se však Milan zřítí po sněhovém svahu a kromě hlavy si zraní i páteř. Pro všechny to znamená nejen konec výstupu, ale především kruté poznání, že Milana nelze dopravit dolů... Slovenský televizní snímek režiséra Jozefa Zachara vznikl volně podle skutečných událostí. O skutečné tragické expedici vypráví též epizoda Expedice Makalu z cyklu České televize Zapomenuté výpravy. Československým horolezcům se podařilo zlézt horu až o tři roky později. Český alpinista Karel Schubert však tehdy zahynul při sestupu. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Uvedomujem si, že za nasledujúci komentár ma nikto nepochváli. Myslím si, že nikto nemusí liezť na Himalájske vrcholy. A ak chce, tak si musí do batohu pribaliť aj zodpovednosť za prípadné následky. Vrcholové horolezectvo je extrémne náročná činnosť v extrémnych podmienkach. Preto do rozhodovania v krízovej situácii nepatria vzorce správania sa z nížiny, ale chladnokrvný kalkul smerujúci k minimalizácii obetí. A napriek tomu, že oceňujem vydarenú rekonštrukciu skutočnej udalosti aj zobrazenie toho, ako Himaláje odhalia skryté osobnostné črty jednotlivcov, väčšej empatii mi bráni nezodpovedateľná otázka: "Načo tam liezli?" P.S. S takým vybavením by sa dnes horolezci asi báli vyliezť aj na Gerlach. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Stejně jako česká filmová výpověď o zlé události Horolezci se mi i tento snímek velmi páčil. Především díky věrohodnosti exteriérů a hereckým výkonům. Film navíc není tak dlouhý, aby počal nudit. Splnit si svůj sen vždycky nemusí být jednoduché a nechat kamaráda zemřít nahoře tím tuplem ne. Je to drsný film, ale velmi dobře provedený. Obě verze, ačkoli každá jiná, jsou velmi kvalitní a dobře provedené. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď sa ide do Himalájí, vždy sa niečo stane. Ako sme v ostatných dňoch aj my počuli v správach, buď veľký úspech, alebo tragédia. Jedno od druhého delí malý výkyv počasia alebo jeden chybný krok. Film nie je dokonalou rekonštrukciou prostredím ani atmosférou, ale psychológia funguje výborne aj vďaka špičkovému hereckému obsadeniu. Len nepochopím, keď to bola československá výprava, prečo nemohla vo filme znieť aj čeština, bolo by to úplne prirodzené. –––– Snažte sa byť tolerantí, aj keď si začnete ísť na nervy. –––– Aby si si nevylámal zuby. Chápeš, zúbky! Lebo to je teraz najdôležitejšie. Nevylámať si zuby. –––– ... a tento stan je môj hrob, ktorý som si sám vyniesol. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že tento film nešiel predminulý rok v IMAXe spoločne s Everestom ako dvojprogram. Vyššie s hodnotením nemôžem ísť z jedného dôvodu. Predabovávať notoricky známe české ksichty s ešte známejšími hlasmi do slovenčiny je pre mňa extrémne nepochopiteľná vec a kazí to vždy do dosť vysokej miery divácky zážitok. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédl víceméně náhodou a byl jsem velice příjemně překvapen. Silný příběh, zajímavá kamera, kvalitní hudba. Na to, že se jedná o tv film, nepůsobí vůbec lacině. Přišlo mi zbytečně předabování českých herců, ale jinak výborné drama. Zaujal mě rozhovor mezi horolezci a jedním z šerpů, kdy šerpa říká něco ve smyslu: Já musím lézt nahoru, protože mám čtyři děti a nemám peníze, vy lízt na horu, protože máte peněz hodně. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Mrvtvým horolezcem byl Jan Kounický. (homerr)
  • Jozef Psotka vtedy skutočne vytvoril rekord, keď vydržal pri zranenom Kounickom desať dní vo výške 7850 m. (corona)
  • Horolezci z výpravy se u zraněného střídali a nosili mu kyslíkové láhve, i když bylo všem jasné, že nepřežije. (homerr)

Reklama

Reklama