Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2 772)

Antek 

všechny recenze uživatele

Znáte to ... ten dědek odvedle je rasista, pořád sprostě nadává a když zavadíte byť jen pohledem o jeho pečlivě zastřižený trávník, málem Vám ustřelí hlavu ... ale ve skutečnosti není zas tak zlý -- má dobré srdce. Eastwood jako režisér a jako herec povyšuje banální povídačku o zlatých srdcích ukrytých ve tvrdých skořápkách na působivý zářez do své zlaté filmografie. Naštvaným pohledem propaluje každého darebáka, který se s ním dá do křížku a naopak nevrlým moudrem proceděným skrze zaťaté zuby otvírá své nitro těm dobrým. Gran Torino je zkrátka malý film od velkého umělce a člověka ... ()

zaseprd 

všechny recenze uživatele

Když osmasedmdesátiletej Eastwood vyběhne na tři nařachané černé floutky s větou: "Všimli jste si, že se občas potkáte s někým, koho byste neměli nasrat? (odplivnutí) To jsem já." nemůžu jinak než za pět. A to bych se tady ještě mohl rozplývat nad závěrem vyšponovaným jako šle mého dědy. ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Vypadněte z mýho trávníku. - Poslouchej dědku, se mnou si nechceš zahrávat. - Slyšeli jste mě, chci abyste vypadli z mého trávníku. - Seš cvok, vrať se domů. - Propálím ti díru do hlavy a pak půjdu domů. A usnu jako mimino, na to se spolehni. Takový sráče jako ty, jsme v Koreji věšeli dva metry nad zem a používali je jako boxovací pytle! Neskutečně vostrej a hláškující Clint, kterej de facto nestárne. Ten bastard mi ani nedal šanci si nakonci zaslzet, jak jsem u jeho filmů zvyklej! Vůbec celej rok dvatísíceóóósm je našlapanej samejma peckama.. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Eastwood vždycky byl, je a bude osamocenej neotesanej kovboj. Klobouk dolů, jiní v jeho letech choděj do parku krmit holuby a Clint si točí jako za mlada. P.S. Ty pi*o vo*e jsi jako on, i když trošku pos*anější verze. Ale to se ku*va ještě doladí! ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Gran Torino na mě zapůsobilo neočekávanou silou. Od počátku filmu až do jeho konce jsem jen zíral a čekal co fantastického ještě uvidím. Skvělé herecké výkony, režie, hudba a scénář. Prostě dokonalost sama. 100% ()

Millanium 

všechny recenze uživatele

Výborný film s excelujícím Clintem, který i přes jeho skoro osmdesát let působí na plátně jako opravdový borec. Jediné, co bych snad mohl vytknout, je trochu vleklejší průběh první poloviny. 90% ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Clint Eastwood, nádherne zahraná rola staříka... :-) pecka...! Jediné čo mi trochu vadilo bolo pár naivnejších momentov medzi Kowalskim a šikmookým chlapcom...a trochu predvídateľný koniec. ()

Petr23 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo něco, silný příběh válečného veterána který se s ničím neštve a jedná. Postava Wolta byla opravdu jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. A ten konec... ten byl fakt něco! ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

I kdyby tohle byl poslední Eastwoodův režisérský a herecký debut (a jako že není), tak pochybuji o tom, že by mohl odejít "do důchodu" více důstojněji. Příběh není nikterak důmyslný, ale celkové provedení je stejně na dost vysoké úrovni, aby kompenzovalo menší nešvary. Samozřejmě, mohl bych se postavit do role kritika a vyhrabat kdejaké škrábance na laku a skřípání v soukolí, prostě se v tom vrtat tak dlouho, až bych ho sám sobě zhnusil a pak o tom teprv začal psát. Proč bych to ale dělal? Proč bych si dobrovolně kazil dobrý zážitek? Vždyť s troškou nadhledu (a zároveň vhledu) je to výborný a v jistém smyslu velmi citlivý snímek. To že jsou tam jisté tahy na city, jakožto i velké mučednické finále ke kterému se půl filmu pomalu spěje, nebo nápadné podstrkování problémů novodobé společnosti versus starých vznešených ideálů, či ohrátá písnička "pod drsnou slupkou dobré srdce", snad nikoho neodpoutá od celkového obrazu a tím i velkého filmového prožitku. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood sa (vraj:) svojou poslednou hereckou filmovou rolou dokonale rozlúčil s týmto jeho poslaním, obšťastňovať divákov jeho geniálnym hereckým umením. Walt Kowalski v jeho podaní je úžasný a sledovanie jeho postupného uzatvárania sa pred svojou rodinou, resp. naopak otvárania sa hmongským prisťahovaleckým susedom je fantastickým filmovým zážitkom. Príbeh je o tom, ako sa z nasratého a uzavretého starého človeka, ktorého zaujíma už len to, aby v kľude dožil vo svojom dome vo štvrti, ktorá mení svojich obyvateľov na prisťahovalcov, stáva muž, ktorý túži po odčinení jedného starého veľkého hriechu. Záver filmu je priam mrazivý, takže všetky menšie trhlinky v scenári (hlavne to prvé zoznámenie sa so svojimi susedmi bolo trochu pritiahnuté za vlasy) sú dokonale vykompenzované a ja nemám prečo nedať tomuto veľkému dielu 100%. ()

SkyHawk 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Jak jinak vystihnout toto dílo z rukou pana Eastwooda. Výborný herecký výkon a ještě lepší režie nám přínáší opravdu hluboký zážitek, který přetrvá. Nemám co jiného dodat... ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

S Temným Rytířem nejlepší snímek 2008. Mě tenhle film strašně vzal a hodně si ho vážím, Clint Eastwood jako postava veterána Walta Kowalského je neskutečně zábavná postava. Podle mě nejlepší režie i herecká role Clinta vůbec, protože westerny rád moc nemám a když si vzpomenu na další jiné tak tu vidím jen million dollar baby, které je stejně tak kvalitní ale tohle je takové realnější a míň citovka. Musím dodat Eastwoodovu posledlost kostely :D, jak v Million d. tak i tady... (top 20) ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu byla bezvadná, cynický humor na jedna. Druhá půlka u mě byla tak na 3-4 hvězdičky. To auto mu půjčovat nemusel, to bylo jediné lehčí filmové cliché :) ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Výborný film o vykoupení podán jednoduchou formou. Film o mrzutém starém pánovi, který v důsledku svého dávného působení ve válce v Korei nesnáší přistěhovalce (především "bambusáky"). Je konzervativní vlastenec a má problémy i se svými syny. Přestože je děj filmu poněkud jednoduchý, dotýká se několika filosofických až existenčních otázek. A právě díky oné jednoduchosti musí být tyto otázky srozumitelné širokému publiku. Vztah mezi starým válečným veteránem a mladým klukem někde z jihovýchodní Asie se sice v průběhu filmu přetaví do přátelské roviny, tento aspekt ale dle mého soudu není základní premisou celého filmu. Jde především o výčitky z válečných akcí v Korei a osudovou možnost své hříchy vykoupit ne zpovědí, nýbrž činem již na tomto fyzickém světě. Činem, jehož důsledek byl nekonečně promyšlen a zachránil minimálně šest lidských životů výměnou za jeden jediný. To, že se Clint nerozhodl partu mladých gangsterů vystřílet, zachránilo jejich životy. Čímž uchránil životy mladého asijského přítele a jeho sestry, o které šlo především. Ono by se to krásně dalo všechno rozvíjet dál. Důležité ale je si uvědomit, že ač dějově jednoduchý film, nechá člověka uvažovat i dlouho po jeho zhlédnutí. Jinak za další pozitiva filmu považuji samotnou postavu, kterou ztvárnil Clint E. s jeho rasistickými hláškami (samozřejmě v kontextu daného filmu). Závěr filmu, kdy řeč padreho v kostele byla přesně taková, jaká být měla a poslední závěť, která dopadla přibližně tak, jak jsem předpokládal. A dost důležité shrnutí: uvědomění si, že člověka musím nejdříve poznat, abych jej mohl soudit. A samozřejmě krásný bourák Gran Torino... ()

Tereza666 

všechny recenze uživatele

Filmy Clinta Eastwoody jsou originální a mají srdce. Gran Torino je toho příkladem. jeho suchý humor, hlášky. Clint je pan herec. I kdyby točil o pejskovi a kočičce dokázal by z toho takový trhák, že by si každý jiný režisér sedl na prdel. Nádherný snímek starého protivného veterána Walta Kowalského který je otrávený životem. Překrásný soundtrack. Excelentní snímek. ()

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Očekávání obrovitánské, výsledek nijaký. Nezapomenutelné scény? Krásná hudba? Fenomenální herci? Dechberoucí příběh? Velké finále? Ale kdeže ... pouze nuda. Chrrrrr rrrr rr r..... Tři hvězdičky za postavu nerudného Walta, jeho vrčení, plivání, nadávky a sakrasmus. ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Clinte, tohle sem ti neveril. To soc dokazal s MDB bylo vic pravdive nez tohle, z rezijniho kresla si to mozna zvladnul, ale ten zbytek je Gran Zklamani. Pribeh je snuzka otrepanych klise (drsnak-veteran-vdovec vs knez-rasismus-vztah otec a synove), poskladanych a hlavne sestrihanych nuzkami, ktere urcite nebyly z Clintovi dilny. Tak jak me prvni tretina nabudila, v druhe se stal naprosty opak a pri treti sem si pral at uz to "sakra" skonci. No, dlouho sem komentar nenapsal, tohle sem ale musel...dalsi HYPE film, dalsi Dark Knight, dalsi Milionar z chatrce. Zkusim si zpravit chut na Changeling, ten se zda pribehove daleko zajimavejsi. ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama