Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2 772)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Vynikajúce. Clint je opäť za kamerou aj pred kamerou a výsledok je výborny. Príbeh starnúceho tvrďasa, veterána a hrdého američana ... o zmenách pohľadu na život a zásady vo veľmi zaujímavom podaní. Skvelé vykreslená postava Walta stvárnená na 100%, plus ostatné silné faktory ako : réžia, hudba, ... ma opäť presviedčajú, že Clint je proste geniálny. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoc, ale nakonec nejlepším filmem roku 2008 je pro mě Eastwoodův Gran Torino! Teprve těsně za ním je Dark Knight (ale je možné, že Temného rytíře jsem viděl naposled před třemi měsíci a nadšení už mohlo opadnout). V jednom týdnu jsem měl možnost vidět dva poslední Eastwoodovy snímky: Changeling a Gran Torino. U obou filmů jsem byl nadšen. Ale vraťme se k "auťáku". Clint Eastwood je prvotřídní herec a režisér. Tenhle film je tomu důkazem. V roli starého bručouna srší charisma jak kráva a přestože se jedná o drama vy máte jako divák úsměv na rtech díky neustálým Clintovo poznámkám a hláškám. A však na konci vám zbydou jen slzy v očích (nebudu prozrazovat, zda se jedná o slzy radosti, smutku nebo štěstí). Ač plakát vypadá jako z nějakého akčního filmu typu Drsný Harry, nenechte se zmást. Jde o vynikající drama, kde by si Oscara zasloužil hlavní herec Clint Eastwood a podmanivá hudba. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že Clint Eastwood točil 50 let všelijaké filmy jen proto, aby se měl kde přiučit filmovému řemeslu a v důchodcovském věku nám to všem jaksepatří natřel ;-) Jak řekl můj kamarád, student režie, tohle je mistrovská ukázka režisérské zručnosti. Snad ani nic jiného netřeba dodávat... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mládne, nestárne. nebo spíš čím starší je, tím lepší a lépe role hraje. Od tohoto filmu, jakkoliv rasisticky to může znít, říkám vším svým nepřátelům rejžožrouti, jen abych při každé možné příležitosti mohl znovu a znovu vzpomínat na tento skvost a oslavný pomník jednoho muže beze jména, Walta Dirty Harry Kowalskeho Clint vládne, a bonusový song na konci je tím nejlepším zakončením za posledních pár let ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jó, železný dědek Clint nám zraje jak víno.... Gran Torino je neskutečná poctivá filmařská lahůdka..... už se těším na další chod... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No, mám taký pocit, že Clintovi tá vyše desaťročná absencia, počas ktorej nehral žiadnu postavu drsňáka, musela pekne liezť na mozog (v dobrom). Tento návrat do jeho tradičného a kultového charakteru postavy totiž spojil so všetkým, čo jeho typ postavy má mať a snáď aj s niečím navyše. Clint si svojho 'posledného akčného hrdinu' neskutočne užíva, hlášky strieľa ako kedysi zloduchov na divokom západe, pohľad má drsný a ostrý, a hlas hromový, že by nejeden pustil do gatí. Toto bol jeden z najvýstižnejších oldschoolových návratov za posledné roky, ktorý v sebe navyše spojil to pravé chlapské uspokojenie s jemnučkou citlivosťou príbehu s dôstojným spracovaním morálnych hodnôt. Dej sa mohol kedykoľvek zvrtnúť na obyčajnú, bezcieľnu, naivnú a nelogickú blbosť. Réžia je však neskutočne triezva a rozvážna, a hlavne s príbehom. Príbeh, ktorý sám určuje pravidlá a ja som sa nechal absolútne podriadiť. 95%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů roku, přičemž od přídomku nejlepší mě dělí jen smutné konstatování, že mi jeden *** vyzradil, jak Gran Torino skončí. Možná jsem tedy z kina neodcházela se slzou v oku a konstatováním, že "tohle jsem tedy skutečně nečekala", pocit výborně odvedeného řemesla ve mně ale zůstal i tak. Clint válí před kamerou, za kamerou, u mikrofonu, v saku snažíc se svůj trhák prodat do všech kin světa i na papíře popsaném notičkami. Hlas má tentokrát ještě tvrdší, slovní zásobu zase silně zredukoval; no jestli tohle není chodící reklama na charisma, tak už fakt nevím. Od návratu z kina pořád dokola poslouchám závěrečnou píseň a mám obrovskou chuť rozšířit svou sbírku zapalovačů o ten Zippák, kterým Clint zajistil svým sousedům pár stovek klidných dnů. Dodatek 20. 4. 2009: První film, který jsem v kině viděla dvakrát. A tentokrát jsem se v invervalu od patnácti minut po začátku do patnácti minut před koncem musela i smát. Ten film není jen výborný drama, on je i vtipnej. Jak to ten Clint dělá? Všechny tyhle kecy ale píšu hlavně kvůli jedné důležité poznámce: Napodruhé mi Gran Torino přišlo ještě mnohem lepší než poprvé. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Strhující podívaná v čele s parádně hláškujícím Clintem Eastwoodem, který po režisérské i herecké stránce vůbec nezestárnul. Řemeslně téměř bezchybné a tak si Gran Torino odnáší 5 hvězdičkové hodnocení… ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Starý člověk (pardon, chtěla jsem říct dříve narozený) to nemá v moderním světě zrovna třikrát až pětkrát jednoduché. Všechno se mění včetně lidí a jejich morálky, kdy gangy jsou, hlavně v Americe, snad v každé čtvrti každého města. V tomhle filmu by jeden ani nevěřil, že tak neústupný, zatvrzelý, nespolečenský válečný veterán a mrzout nakonec udělá věc tak lidsky obrovskou, že se najednou i druhému zapomenou zavřít otevřená ústa a před sebou se rozmaže obraz, ikdyž oči má jinak v pořádku. Přiznám se bez mučení, že doteď jsem skutečně netušila co přesně Gran Torino znamená ... (pěkná Fordka). Musím taky pochválit dabing a hudební doprovod jež vzešel z pera Clintova syna. Adios, hombre a děkuji za skvělý zážitek. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé uváze (více než dva týdny) zvyšuju hodnocení na 5*****. Protože na film stále občas myslím a stále nenacházím, co bych mu vytknul. PS: Napiš komentář! Sedni si k tomu a něco napiš! Stačí dvě tři věty; líbilo se mi to protože, nelíbilo se mi že. S chutí do toho a půl je hotovo! Bez práce nejsou koláče! Komu se nelení, tomu se zelení! ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně obyčejný old school snímek o malých ale podstatných věcech utvářejících lidský život. Clint Eastwood je výborným režisérem ale ještě lepším hercem. Proto, když se střetly tyto proměnné konstanty zákonitě z toho muselo vzniknout mistrovské dílo. Nezapomenutelně civilní Gran Torino jakoby se propadlo časovou trhlinou z minulosti do přítomnosti a zastínilo tak i poměrně vydařenou Výměnu. 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Clint si jako svoje velké finále vybral jeden ze svých nejlepších kousků. Chrplající a stále nabručený stařík Wall-E Kowalsky navíc patří k jeho nejosobitějším postavám. Stylově hláškuje, vyhrožuje, mlátí ting ťongy do ksichtu a přitom ještě stíhá být za mentora jinému (tomu správnému) ťongovi. Eastwood si všechno pečlivě naplánoval a jeho GRAN TORINO má co říct ke spoustě věcí a zároveň stíhá být zábavnou podívanou, u které se místy budete popadat za břicho a místy (nejspíš na konci) vám možná i ukápne slza. Snímek, na který se kdykoliv moc rád podívám znovu. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Špinavý Harry kašle krv, chroptí ako starý zničený čokel a hlavne rekapituluje. A keďže ide o Clinta, ktorého ľúbime tak miesto staromódny použijeme oldschoolový a miesto banálny, jednoduchý. Ale úprimnosť siahajúcu za rámček filmového políčka odoprieť nemožno. 80% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Hodně přeceněný kousek když vezmu v úvahu, že tam v podstatě o nic nejde a příběh aby člověk pohledal. Na druhou stranu když se nad tím zamyslím, nemám moc co vyčíst, celou dobu jsem se smála a ke konci jsem byla naopak dojatá. Eastwooda nemusím, snad všude hraje protivné dědky (a to už o něčem vypovídá), ale tady mě jeho rasistické hlášky nebo "Tutu" a "Jouda" dostaly. Jako drama nic moc, i když film krásně ukazuje jak nás někdy ovlivní předsudky jen proto, že nic jiného než "svoji pravdu" vidět nechceme. Moc ráda bych dala 4 *, ale čím dál víc mi to šrotuje v hlavě a tak dobrý pocit z toho filmu nemám,takže bohužel.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Po několikáté už to vážně nefunguje. Eastwood oprášil svůj osvědčený dějový koncept, který až na drobné úpravy zůstal naprosto identický. Akorát místo emancipované boxerky sem tentokráte prsknul starého dobrosrdečného nerudu. Zůstává teskná hudba, minimalistická režie a mermomocí emocemi natřískané momentky, včetně interesantně vyznívajícího finále. Několik dějových linek separátně běžících s hlavní kostrou příběhu neberu příliš v potaz. Eastwood umí, ale místo aby zatáčky vytáčel v efektním smyku na který má, jede non-stop rovně jako těžkotonážní náklaďák. Někoho strhne s sebou, někdo se mu vyhne. Ovšem mít na úskok tři pokusy už je poněkud větší luxus než by bylo záhodno. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se k Eastwoodovi a k tomu filmu neměl, ale musím uznat, že jsem se spletl a Gran Torino dokázal převést na plátno úchvatným způsobem. Velmii mile mě překvapil, fakt je to tak dobré jak se říká...90% ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama