Reklama

Reklama

Galapágy

(seriál)

Obsahy(1)

Leží opuštěné uprostřed Tichého oceánu, tisíc kilometrů západně od Jižní Ameriky. Tvoří je třináct hlavních a více než stovka malých ostrůvků, skal a útesů. Život na nich patří k nejpozoruhodnějším úkazům na Zemi. Cyklus BBC.

Devadesát stupňů západní délky.Jeden stupeň jižní šířky. Svět ztracený uprostřed Tichého oceánu.Místo, kde život nabývá těch nejpodivuhodnějších forem, ovládané nejmocnějšími přírodními živly. Ostrovy, které zásadním způsobem změnily náš pohled na tento svět, tvoří třináct hlavních a více než stovka malých ostrůvků, skal a útesů. Každý ostrov má svůj vlastní, osobitý charakter. Některé jsou pokryté džunglí kypícími životem, jiné připomínají obry v mlžném oparu s drsnou, neúrodnou měsíční krajinou. Všechny jsou výsledkem činnosti jedné z nejmocnějších sil této planety.

1. Ostrovy, které změnily svět
Galapágy se tvořily v ohnivých hlubinách naší planety a dodnes jsou vystaveny spalujícím paprskům tropického slunce. Jejich prostředí představuje zkoušku ohněm pro různé formy života. Když se sem dostal Charles Darwin a objevil, proč je zdejší život tak jedinečný, osamělé Galapágy vystoupily ze stínu zapomnění a navždy změnily lidské poznání.
2. Život mezi živly
Ostrovy Galapágy jsou vydány napospas nemilosrdným přírodním živlům. Jsou spalovány ohněm a bičovány okolním oceánem, který přináší obživu, ale i ničivou sílu. Neustálé klimatické a geologické změny přetvářejí místní život. I člověk nese svůj díl zodpovědnosti za vývoj na Galapágách.
3. Ostrovy zrozené z ohně
Galapágy, ostrovy uprostřed Tichého oceánu, tvoří ojedinělý přírodní systém jen málo dotčený člověkem. Ukazují nám obraz ztraceného světa, formovaného mocnými přírodními živly. Soubor různorodých ostrovů, skal a útesů představuje domov pro pozoruhodné živočichy a nabízí zdroj netušeného poznání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

POMO 

všechny recenze uživatele

Trojica veľmi pekných dokumentov, ktorá mapuje objavenie Galapágov, osobitosť niektorých ich ostrovov i jedinečnosť zvierat, ktoré na nich (a niektoré dokonca IBA na nich) žijú. Len škoda, že sa témy jednotlivých troch epizód prelínajú a niektoré zábery i časti sprievodného komentáru dokonca opakujú. Koncepčne rozumnejšie by bolo zamerať sa v každom diely na inú vec. Zvlášť pochvalu si zaslúži parádne balenie 3-DVDčka z tvrdého papiera, ktoré viac než krabicu na DVD evokuje krásnu knihu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bývá, přírodopisné seriály BBC zaručují kvalitu. Lehké zklamání se přesto dostavilo. Očekával jsem trochu hlubší rozbor Darwinových myšlenek, ke kterým ho návštěva tohoto souostroví přivedla a méně dublování informací. Ovšem tady je na vině možná fakt, že jsem viděl celý seriál v jednom dni. Holt DVD... Silné ****. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní, úchvatné, neskonale krásné, to vše tedy hlavně po vizuální stránce, opět jeden z těch těžko překonatelných cyklů z dílny BBC... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

I dokumentární filmy mohou být úchvatné. Galapážské krajinné krásy i jejich mořské zarámování k tomu přímo vybízejí. Suverénnost kamery a jistota režie jsou dotvrzeny profesionalitou odborných charateristik a citlivostí i hloubkou historického ponoru. Kvalita tohoto rozměru produkce BBC je mimo diskusi. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní přírodovědný dokumentární seriál, který nás sbližuje s úchvatnou a jedinečnou oblastí Galapážských ostrovů. Obrazová stránka je na vysoké úrovni, se kterou uchvacuje, překvapuje a uspokojuje diváka. Galapágy jsou odkrývány třemi tématy. Byli místem, které prostřednictvím přírodovědce Charlese Darwina změnilo nazírání na svět díky evoluční teorii o vývoji a výběru živočišných druhů. Jsou přiblíženy všechny aspekty, které formují a utvářejí zdejší unikátní přírodní podmínky, včetně oceánských proudů, sopečné činnosti a přítomnosti lidí. Ve třetím díle jsou ukázány jednotlivé ostrovy ve svém rozdílném stupni stádia životnosti, od relativně nově vzniklých ostrovů, přes ostrovy v největším rozkvětu, až po ostrůvky, které jsou na konci své existence nad vodní hladinou. Galapážské ostrovy jsou jedinečnou ostrovní oblastí s různorodou pestrostí živočišné říše. Jednotlivé živočišné druhy na různých ostrovech se výrazným způsobem odlišují od ostatních díky jiným životním podmínkám. A tak se nám v celé své kráse odhaluje tajemný svět, který nás bude stále překvapovat, ohromovat a okouzlovat. Jedinečná oblast ve velmi příjemném dokumentárním díle. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

BBC opět nezklamala. Kdo by to byl řekl, že malé souostroví Galapágy dá materiál ke zpracování dokumentu, který má dohromady 2,5 hodiny. Po shlédnutí všech tří dílů už chápu. Galapágy jsou opravdu jedinečný nádherný svět...svět sám pro sebe... ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Geniální dokument s naprosto úžasnými záběry prazvláštních obyvatel ostrova, podbarvený příjemnou hudbou. Zkrátka nemůžu tomuhle skvostu nic vytknout, navíc se tu vyskytují mí oblíbení leguáni a to v hojných počtech :) Další místo na seznamu zemí, kam mám chuť se podívat. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument nahlížející nejen na samotné ostrovy a jejich podivuhodnou faunu a floru, ale také pod hladinu přílehajících moří a do jejich historie a budoucnosti. Škoda jen, že ČT vysílala celou řadu ve 4/3, přestože BBC natočila dokument v 16/9 a v HD. Na dokumentu to žel Bohu bylo poznat - ptáci byli v záběrech ořezaní bez křídel apod. Nedlouho po odvysílání na ČT vyšla série na DVD, tentokrát již ve formátu 16/9. Zážitek je to nesrovnatelný. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Dalsi uzasny dokument z dilny BBC o chvatnych ostrovech v Tichem oceanu. Skvele zabery, jak zvirat tak i krajiny. V dokumntu se dozvite o vzniku a geologii Galapag, o Darwinovi i o druzich zvirat, ktera obyvaji tyto pozoruhodne ostrovy. Jak uz jsem psal vicekrat, BBC je spicka v dokumenarnich filmech a i timto dokumetem to potvrzuje. ()

René 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto dokumentu si člověk uvědomí jak nekonečně nádherná, dokonalá a velkolepá byla přiroda, dokud do ní nevstoupil jeden téměř cizí element - člověk. Naštěstí ačkoli lidé dělají co mohou, nestačili ještě zničit všechno :). Tyto dokumenty moc nemusím, ale Galapágy jsou fajn. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Galapágy patří k nejlepším přírodopisným dokumentům, které jsem, kdy viděl. Zároveň patří k nejkrásnějším a nejkouzelnějším ostrovům, které jsem měl možnost vidět (přirozeně v TV). Dokonce jim promíjím i opakující se záběry napříč epizodami. ()

Teleri 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený dokument. Krásné detailní záběry na neuvěřitelné variace života na těchto izolovaných ostrovech. Tvůrci poutavě vysvětlují provázanost života mezi dokonale adaptovanými obyvateli tohoto jiného světa. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dokument má tri časti. Po 50 min. Dokument sa snaží ľuďom objasniť ako sa objavili Galapágy. Snaží sa ukázať krásu Galapág. Rozmanitosť prírody, kde ležia, z koľkých ostrovov sa skladajú, koľko druhov živočíchov žije. Ako vlastne vznikli. Ako boli chápané niekedy a ako sa chápu dnes. 1. Ostrovy, ktoré zmenili svet. 2. Život medzi živlami. 3. Ostrovy narodené z ohňa. Komu môžem odporučiť tento dokument ? Ľuďom, ktorý sa zaujímajú o prírodu. Tým, ktorý majú záujem zistiť čo inšpirovalo Ch. Darwina k napísaniu knihy " O Vývoji Druhov ". ( Knihu mám aj ja prečítanú a môžem tiež odporúčiť ) Celkové hodnotenie za mňa je 80%. ()

Reklama

Reklama