Reklama

Reklama

Kocourek Modroočko

(TV film)
všechny plakáty
Pohádka / Rodinný
Československo, 1981, 50 min

Do našeho vysílání zařazujeme pohádku s mladými pražskými a ostravskými herci Kocourek Modroočko, pro kterou složil písničky Marek Eben. Jedná se o televizní zpracování stejnojmenné divadelní hry pro nejmenší, která vznikla podle literární předlohy spisovatele Josefa Koláře Z deníku kocoura Modroočka a svého času se s úspěchem uváděla v pražském divadle Viola... Kocour Modroočko (T. Juřička) se seznámí s kočkou Zelenoočkou (M. Fišerová). Pozve ji na oběd a ona jej za to naučí šplhat na strom. Večer ho nový kamarád Zrzunda (J. Schwarz) zavede na střechu, kde se scházejí všechny kočky z okolí a kde je i Zelenoočka. Všichni si spolu zazpívají, ale rozežene je člověk. Zůstanou pouze Zelenoočka a Natrhouško. Druhý den vidí Modroočko Natrhouška, jak vleče kočku Kiki (V. Gajerová). Modroočko ji osvobodí a nakonec se jí ujme… Zvířecí kamarádi občas Modroočka pozlobí, ale naučí jej i obezřetnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování stejnojmenné divadelní hry pro nejmenší, která se svého času s úspěchem uváděla v pražské Viole, s několika příjemnými písničkami podle literární předlohy spisovatele Koláře. Před kamerou se tehdy sešel Marek Eben se svou budoucí ženou Markétou Fišerovou. Celkový dojem 55 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ráda bych řekla, že tohle byla láska na první pohled, ale já si ten první pohled nepamatuju. Z dětství si pamatuju ty písničky a od dětství je mám ráda. Modroočko je vedle Mikeše, Vavřince a Myšpulína jedna z koček (potažmo kocourů), které mám v oblibě. Polštářky tvých tlapek je učebnicová ukázka nesentimentalního milostného duetu. V téhle písničce je všechno. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

“Tlapky klást potichu, ležérně, ty kluku kočičí, nežer mě! Takhle se kocourek nechová, vypadáš jak balík z venkova… aneb škola života malého koťátka, čili jak se stát pravým kočičím gentlemanem a dosáhnout met nejvyšších… Vskutku není to jednoduché být malým koťátkem ve světě, kde to není zařízeno tak, že máš dvakrát denně plnou misku a jíš, kdy chceš. Svět je plný nástrah… No! Kočky! Ale to byste nevěřili, kolik zajímavých věcí se můžete o tom světě naučit. A všechno je potřeba si náležitě zaznamenat. Abyste si jednou, až se vás zeptají, nevzpomněli jen na to, že jste se prali, až chlupy lítaly… Rádce malého sviště v domácím kočičím velmi elegantním, vtipném a hravém provedení nejvyšší kvality. …protože kočičí mladý pán musí být šarmantní elegán! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Milé, bezprostřední a půvabné aneb Polštářky tvých tlapek toužím dneska v noci pod hlavu si dát.... 1) 21letý Tomáš Juřička (kocourek Modroočko) předvádí i pěknou fyzickou kondičku. Rovněž 24letý Marek Eben (dvojrole - přesvědčivý křeček a kocour Natrhouško) zaujme svým specifickým hereckým projevem. Ráno až vylezeš z pelíšku... 2) Parádní songy (Marek Eben, jak jinak) a svěží režie 35leté Hany Teislerové řadí toto roztomilé komorní představení mezi mé oblíbené. 3) Kdo můžeš, za kamna vlez, dneska je kočičí jazz. Okapy sežere rez, dneska je kočičí jazz. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

"Kdo muzes za kamna vleeez,dneska je kocicic Jazzzzz".Kdyz bych byl dite, musel bych z tohoto dilka biti na vedlejsi koleji,jelikoz takove detske predstaveni se jen tak nevidi.Herecka show 6 kocek - hercu je skvele zahrana.Kulisy jsou velice jednoduche,ale o to vice vynikaji herecke vykony protagonistu,kterymz vevodi Tomas Juricka s mladickym Markem Ebenem.Na vsech hercich je videt jak moc si to uzivali a vychutnavali.Pisnicky jsou vesele, rytmicke,mile,pratelske,zkratka takove jake maji byti aby detskeho divaka zaujaly a pobavily.Eben jako krecek je neuveritelny, to se musi videt. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, spontánní, perfektně odehrané dílko... Ač jsem na to velký, stejně mě zaujalo a vůbec se za to nestydím :D a Markovi i Markétce to opravdu seklo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Okamžitě jsem poznal, že texty psal Marek Eben. Kdo zná jeho písňové texty v současnosti, nejspíš by s tím také neměl problém. Ovšem pravdou je, že ne všechny songy byly zrovna povedené - z mého pohledu. Celá pohádka je vlastně záznamem divadelního představení a tak i působí. Jenže kulisy jsou fakt příšerné. Moc si na nich tvůrci záležet nedali. Žebřík jako strom a pár stěn představujících domy a střechy působí trochu bezradně. A zatímco kostýmy u ostatních herců - koček/kocourů jsem ocenil, kostým Modroočka je hodně zoufalý. Myslím, že se tedy určitě dalo vymyslet cokoli lepšího. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Zoberieme zopár mladých, sviežich a ohybných hercov a herečiek, navlečieme ich do mačacích kostýmov a necháme ich hrať, spievať a tancovať, až budou chlupy lítat. Veľmi podarená divadelná inscenácia pre decká s originálnymi pesničkami. ()

Dubansky 

všechny recenze uživatele

Výborné písničky (Eben). Má to být příběh pro nejmenší (dle ČT), ale pochybuji, že děcka všem textům budou rozumět... ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tak ti herci, kterým je přes dvacet a snaží se předstírat, že jsou malé děti, to mi moc nesedlo, ale ten námět je výborný a písničky Marka Ebena jsou perfektní. ()

Matesek 

všechny recenze uživatele

Tento muzikál jsem viděl v dopoledním zájezdovém představení v Divadle na Kovárně v Poděbradech v červnu 1981. V obsazení tehdy hráli Ivana Andrlová (zde Fišerová) a Jan Čenský (zde Schwarz). Nahrával jsem si tam na kazeťák písničky, které se tehdy staly hity a kazetu si mnozí známí potom kopírovali. Tento televizní záznam se mi nezdá tak zdařilý, ale hlavně, že existuje. Škoda, že jsem to neměl k dispozici na VHS či DVD tak před 15 lety, když jsem měl malé děti. ()

Reklama

Reklama