Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Recenze (81)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Amélie Earhart není Amélie z Montmartru, takže nepočítejte s kdovíjak sympatickou a střelenou postavičkou jak z pohádky, ale spíše s přeangažovanou ďůrou, která má to štěstí, že umí sakra dobře lítat. Jenže když Vám tvůrci ani letecké záběry nenatočí hezky a všechno ostatní je vysloveně průměrný až špatný, tak nemůžete počítat s dobrým biografickým filmem. Fascinuje mě, že do tak špatného filmu urvali herce jako Richarda Gera nebo Ewana McGregora a distributor má ještě k tomu ty koule tvrdit, že Hilary Swank tu předvádí nezapomenutelný herecký výkon. Nepředvádí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $14,279,575Tržby Celosvetovo $19,756,077Tržby za predaj DVD v USA $6,136,864 //počet predaných kusov 356,840║ V rámci výpravy, navodenia dobovej atmosféry, kostýmov, či vizuálu dobrá práca, obsadenie tiež fajn ale využité pre jednoduchší režisérsky prístup tak na pól plynu, snímka nestrhne ako by mala, nemá to patričnú hĺbku. /55%/ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Sterilní životopis, jenž by měl být v budoucnu předváděn jako perfektní ukázka nezvládnuté biografie, která může oslňovat kýčovitými záběry, dobovými záznamy a perfektně zvolenou hlavní představitelkou, ale pokud odbívá příběh a postavy, skončí na stejném místě jako nejslavnější americká letkyně. Tolik sterility a plochosti se vážně jen tak nevidí. Swank se sice na Oscara snaží, ale scénář z ní dělá pouze umanutou a nezodpovědnou (čímž si mimochodem na mnoha místech protiřečí) nánu, která si může podvádět manžela (solidní Gere), přičemž to paroháčovi (zřejmě přes všechnu slepotu lásky) vůbec nevadí. Btw. Ewan McGregor nikdy nebyl slizčí. I za to velký palec dolů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě ideální látka, obsazení a tak. Ale výsledkem je film, pro který je Richarda Gera škoda. Hilary Swank je utopená v masce, která je tak autentická, že jí nedává šanci nic zahrát. Postava Ewana McGregora je zbytečná a ze všeho nejhorší zjištění je, že všechny vystřižené scény jsou důležité a kdyby ve filmu zústaly, byl by to mnohem lepší a kompaktnější zážitek. Takto je to film bez emocí, bez psychologie postav, pouze životopisná ilustrace. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vždycky se dají najít výjimky, ale životopisné firmy rád nemám. Jsou hroznou rutinou, nažehlené, akademické, točené podle příručky a vypadají, že by jim nějaké výrazné ambice, komplikovanost charakterů i skutečné nahlížení pod lesklý povrch byly jen na obtíž. Lidé za kamerou se zrovna nesnažili ani tentokrát, stačilo vybrat příběh postavený na reálných základech, několik solidních herců a na ten průměr se snad nějak vyškrabeme. Jenže pro mě osobně osudy legendární pilotky zajímavé nebyly. Jestli létala z Prahy do Brna nebo se jí podařilo přeletět Atlantik, mi tak nějak bylo jedno. A divák čeká, kdy to přijde. Kdy zatne pěsti, kdy se mu dostane nějakého svěžího/originálního momentu. Jenže ten nepřichází. Herci se snaží, ale scénář jim prostě nedovoluje dostat se pod kůži divákům, kteří už po polovině snímku začínají sledovat hodinky. A to není nikdy dobrá vizitka. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film s úžasnými leteckými záběry, bez výjimky výbornými herci, podmanivou hudbou, která připomíná klasiky Johna Barryho... A bohužel i s prachobyčejným příběhem, v němž je minimum překvapivého. Tak taková je Amelia. Vůbec ne špatná, ale zároveň nijak ohromující. Co se týče režie, výhrady bych měl k neustálému opakování stejných postupů (oba přelety Atlantiku vypadají - až na bouřku - prakticky stejně, za účelem toho, aby film působil co nejživotopisněji, se v něm pořád střídají novinové titulky a paní režisérka si zřejmě moc, moc oblíbila i fintu "z jakoby archivního černobílého záznamu se náhle stane barevný film"), pochválit je ale třeba parádní vsuvku natáčení a fotografování reklam. Takových oživení mělo být v Amelii více. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se velmi těšila, ale následovalo obrovské zklamání. Nepodařené zpracování zajímavého osudu, Hilary Swank se rozhodně snaží, ale ve filmu není nic, co by ji pomohlo. A hlavně ta nuda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poviem na rovinu, že som sa na tento film s H. Swank tešil. Nízke hodnotenie ma sklamalo, napriek tomu som sa chcel presvedčiť. Akosi cítiť, že film režírovala žena. Film obsahuje mnoho pekných záberov na krajinu pretkaných hudbou, hrdinku, ktorá sníva svoj sen a postavy, ktoré riešia problémy, ktoré s divákom nepohnú. Škoda, príbeh Amelie Earhart určite stál za zfilmovanie, ale chcelo to viac hĺbky dramatičnosti a v závere určite chýbalo vygradovanie a aj preto tragický záver divák jednoducho prijme, ale s citmy to nepohne. Ani z témy ako je nevera nedokázali tvorcovia vyťažiť aspoň nejaké napätie alebo iskrenie medzi H. Swank a R. Gerom. Nerád to hovorím, ale je to prierný film, ktorý stačí vidieť iba raz a do zabudnutia upadne veľmi rýchlo. 60%. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Příběh nic moc, i když tím nenarážím na její skutečné zážitky, ale některé "obrázky" z oblak byly opravdu nádherné. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Průměr. Od herců vzhledem k jejich jménu, jsem čekala daleko víc… ale stačila by pevná ruka režisérky a víc promakaný scénář a to by se jim teprv hrálo. Ovšem krásné záběry z letadla stojí za povšimnutí, to je jedno mála pozitiv. Ze zajímavého příběhu Amelie Earhartové se dalo vykřesat daleko víc, škoda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Slabučké. Nuda, nuda, nuda sa strieda s banalitou a samým klišé, príbeh kĺže po povrchu, striedanie nejakými dobovými zábermi s životopisom má pramálo spoločného, zdalo sa mi, že sa herci akoby do tých rolí nehodili, obzvlášť Richard Gere a Ewan McGregor. To čo sa stalo Amelií je smutné, ktovie ako to vyzeralo v skutočnosti, či sa bála a či žila ešte dlho potom, ale vo filme ma to nezaujímalo. Nezaujímali ma jej výkony a prvé rekordy. Bolo to akoby som sledoval nemecký film od Rosamunde Pilcherovej. Páčila sa mi len doba, v ktorej sa to všetko stalo a zábery z kokpitu a z výšky. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem bohužel viděl náhodou bez zjištění do čeho jdu. Možná bych přidal hvězdu kdyby tu pilotku nehrála Hilary Swank a maximálně by tu měla hodně malý vedlejšák. Spolu s Richardem Gerem totiž patří na dlouhý seznam mých nejméně oblíbených herců a tak se mi snímek od základů zhnusil. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí! Zubatá Hillary Swank na Fokkeri cez Atlantik letí! Film nudný a nahlúply presne tak, ako táto detská riekanka počas celej svojej doby len nudí a nie je v konečnom dôsledku žiadnou poctou výnimočnej žene Amelie Earhart. Najsmutnejšie je, že si to Hillary ešte aj sama produkovala... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa nik nehnevá, ale toto bola najnudnejšia biografia akú som kedy videl... Amelia Earhart možno bola "veľká" žena, ale dané prevedenie... omg, strašná nuda, vôbec ma to nechytilo... veľmi povrchné, nechápem známe tváre, ktoré na tomto spolupracovali... 4/10 ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

K čemu je, že má Amelia skvělou Hilary Swank a slušného Richarda Gera, který před lety musel objevit lék proti stárnutí a je lakomý se o něj podělit. K čemu je, že má Amelia skvělé kostýmy a moc pěknou výpravu? K čemu je, že má Amelia moc hezké letecké záběry? Když ten film absolutně postrádá duši a jakoukoliv tvůrčí invenci? K ničemu! Celý film působí jako výklad starého učitele dějepisu, který desítky let nedělá nic jiného, než že suše předčítá pasáže z učebnice historie. Může to obsahovat zajímavá fakta, ale nebaví to. P.S. Sice nevím, jak to bylo, ale nesedělo mi, jak zde byla glorifikovaná postava George Putnama, vedle kterého by se musel stydět i Mirek Dušín. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Bylo to sice místy nudné, ale mě se to jako celek líbilo, možná tomu dopomohlo,že jsem to viděl v HD kvalitě. Swanková mě opět přesvědčila, že patří mezi současné nejlepší herečky a dokáže zahrát cokoliv, byla velmi přesvědčivá. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To je irský zvyk vítat hosty písničkou ??" - "To nevím, tady jste ve Wallesu !!" ;) Velkokýčovitá biografie sterilní jako od Pasteura, pro níž je krásné Hilary Swank, jak se to v jejím případě často stává, vyloženě škoda.. ()

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama