Reklama

Reklama

Kriminálka Anděl - Série 2

(série)
Česko, (2010–2011), 14 h 38 min (Minutáž: 53–56 min)

Hrají:

Martin Stropnický, David Švehlík, Marek Taclík, Helena Dvořáková, Michal Novotný, Ladislav Frej st., Miloslav Mejzlík, Petr Meissel, Jan Vlasák, Richard Fiala, Věra Tichánková, Markéta Haroková (více)
(další profese)

Epizody(16)

Zajímavosti (33)

Kriminálka Anděl - Lidská skládačka (2010) (epizoda) (S02E02)

  • Skutečný případ z roku 1997 se odehrál na pražském Smíchově. Vrah se jmenoval Antonín Mokrý a za vraždu s loupežným motivem byl odsouzen na 15 let odnětí svobody. (sator)

Kriminálka Anděl - Lidská skládačka (2010) (epizoda) (S02E02)

  • Skládkový stroj je BOMAG BC. Bopparder Maschinenbau-Gesellschaft mbH, známější pod zkratkou BOMAG, je německá společnost vyrábějící zařízení na zhutňování zeminy, asfaltu a odpadu, stejně jako stabilizátory a recyklátory. (sator)

Kriminálka Anděl - Legionář (2010) (epizoda) (S02E03)

  • Češi, kteří se nechali naverbovat do armády jiného státu NATO nebo do francouzské cizinecké legie, se díky novele armádního zákona v době natáčení epizody již nemuseli bát v Česku vězení. Novela z roku 2005 se vztahovala i na vojáky odvedené v minulosti. Služba v armádě jiného státu NATO od tohoto datumu nebyla trestný čin. Za odchod do cizího vojska či k cizí policii hrozilo až osm let vězení, v případě ohrožení země dokonce deset let. (sator)

Kriminálka Anděl - Nenávist (2010) (epizoda) (S02E05)

  • V epizodě zaznělo, že „elpíčko“ to není. Jedná se o zkratku pro loupežné přepadení z vězeňského slangu. (sator)

Kriminálka Anděl - Otázka víry (2010) (epizoda) (S02E06)

  • Kněz (Martin Pechlát) poukazuje na zpovědní tajemství. Svátostné zpovědní tajemství (sacrāmentāle sigillum) je z hlediska církve absolutně neporušitelné. Za vyzrazení obsahu zpovědi a osoby kajícníka upadá provinilý zpovědník do samočinné exkomunikace. Provinilý kněz tak nesmí konat službu při mši či bohoslužbě, nesmí udělovat a přijímat svátost, zastávat církevní úřady, služby, úkoly nebo konat řídící úkony. Provinilý kněz také nesmí užívat získaná privilegia a jakékoli příjmy, jež má z církve. Osoba vykonávající duchovenskou činnost, resp. zpovědník však podléhá také právním předpisům České republiky. (sator)

Kriminálka Anděl - Švýcarský řez (2011) (epizoda) (S02E08)

  • V epizodě se objevily i Žluté lázně. Žluté lázně je přírodní sportovně relaxační areál v Praze-Podolí na pravém břehu Vltavy. Byly založeny na bývalém překladišti a kotvišti vorů 16. června 1910 jako říční lázně s kapacitou 9 000 návštěvníků, název obou byl odvozen od charakteristické barvy plotu. Největší rozkvět lázně zaznamenaly ve 30. až 60. letech 20. století, po roce 1955 vltavskou vodu ochladila Slapská přehrada, poté areál začal chátrat a zdevastovala jej povodeň roku 2002. V roce 2005 byly lázně zrekonstruovány a modernizovány. (sator)

Kriminálka Anděl - Zastavárník (2011) (epizoda) (S02E10)

  • Zastavárna se nachází na Novém Městě, statek v Břežanech, hospoda je v Nuslích a jmenuje se Restart pub, Motorest se jmenuje Zlaté slunce a je v Břežanech. (sator)

Kriminálka Anděl - Balkánská stopa (2011) (epizoda) (S02E11)

  • Zavražděná četla knihu „Alman Ekmeği“ („Německý chléb“) od tureckého spisovatele Bekira Yildize, která se zaměřuje na problémy tureckých dělníků v Německu a potažmo se stává kritikou kapitalismu jako takového. (sator)

Reklama

Reklama