Reklama

Reklama

Krásky a tajemství – tak přece začínají všechny filmy noir. Dánský sebereflexivní thriller. Základem postmoderního a sebereflexivního thrilleru dánského režiséra Oleho Bornedala je otázka, jaké jsou osudy postav mimo to, co nám z nich film ukáže, a jak si k figurám automaticky dosazujeme příběhy na základě diváckých či čtenářských zkušeností.
Během dopravní nehody potká forenzní fotograf Jonas tajuplnou Julii. Když ji posléze navštíví v nemocnici a je jejími příbuznými považovaný za jejího přítele Sebastiana, začne se propadat do víru lží a fikcí, který sám přiživuje. Jelikož o Sebastianovi nic neví a dívka trpí ztrátou paměti a následkem šoku i dočasnou ztrátou zraku, vezme na sebe Jonas identitu, kterou si sám vymodeluje na základě svých nenaplněných snů. Paralelní fiktivní život se pro něho stává únikem před každodenní prací, usedlým rodinným životem i porouchaným autem. Jenže Sebastianova realita je zásadně odlišná od toho, co si Jonas vybájil, a začne ho záhy dohánět.
Důmyslný scénář reflektuje principy noirových krimi příběhů. Ty také ve svém základu často stojí na vypravěči, jenž svému okolí a druhým postavám přiřazuje domnělé příběhy, které jsou postupně konfrontovány s realitou.
Scenárista a režisér Ole Bornedal snímkem Pouze další love story potvrdil své kvality jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, kteří ve svých filmech reflektují a dekonstruují narativní principy klasických žánrů. Mezinárodně na sebe upozornil již v roce 1994 filmem Noční hlídač, který o tři roky později přepracoval pro americký trh do filmu Hlídač mrtvých. Z jeho dalších snímků získal nadšené ohlasy především moderní morytát Zbav nás od zlého z roku 2009. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Místy docela temný thriller, který nám již na začátku ukáže konec filmu a pak teprve vypráví zápletku, která jej zapříčinila. Film je příběhem policejního fotografa, který pořizuje snímky mrtvých těl. Život začíná být nudný a jedna nehoda zapříčiní jeho změnu. Pozná Julii, která je po automobilové srážce v komatu a když ji jde do nemocnice navštívit, je nedopatřením označen jako její tajemný přítel, kterého potkala v Kambodže. Jak děj ubíhá, hlavní hrdina se více a více zaplétá do spárů osudu a smyčka kolem jeho krku je čím dál tím těsnější. Závěr filmu není však žádným překvapením a musí přijít to, co divák očekává, aby se poslední článek řetězu spojil. Jako obvykle severská kinematografii nezklamala, film je nasnímán velice pěkně, dobře zahraný a udržuje slušnou laťku napětí až do poslední chvíle. Škoda jen, že hrátky se staronovým Sebastianem nebyly delší a hlavně tajemnější. Pokud vás bude život s ženou a dítětem nudit, pusťte si tento film a poté popřemýšlejte, jestli je lepší zůstat v zajetých kolejích "šťastného" života nebo nasednout na jiný vlak… (7/10) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak takhle zajímavě zkombinovaný "zábavný thriller", "depresivní thriller" a "úchylný thriller" jsem snad ještě neviděl. Bornedal se vytáhnul, tohle je fakt perfektní práce, na který nemůžu najít skoro nic, co bych vytknul. Ok, ta dějová konstrukce je celkem vratká ... ale jinak fakt paráda. 85 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $45,835Tržby Celosvetovo $2,431,394 ║ dobrý potenciál zadupaný do zeme, toto malo fakt na viac než na psychadelický miš-maš /45%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

FUCK!! Pustil jsem si Film.. A po 20 minutách všichni z obýváku odešli.. Prý.. Nejhorší film, co kdy viděli! Já nemám rád filmy.. Které jsou složité, Nezajímavé, s nudnými dialogy s pomalým tempem čiže téměř Bez děje, akce, Mluvené vyprávěčskou formou a to Jedním Hlasem.! Fujtajble! Opět to Řadím mezi Drama! A potvrzují mé Pravidlo.. S Drama filmy do Háje! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé filmy by vážně neměly mít konec. Natočené je to bravurně, se smyslem pro atmosféru a napětí. Dokud scénárista a režisér v jedné osobě tahá diváka za fusekle a ten neví, která bije, funguje film na jedničku. Když začne odkrývat karty, a to se stane nejpozději při nečekané návštěvě Sebastiena v hnízdečku lásky, začne love story rychle ubývat dech. Zápletka, resp. její rozuzlení je tak nějak hollywoodské a film pro mě ztratitl své kouzlo. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná love story je velmi výstižný název název pro film, který se lehce inspiroval americkým snímkem While You Were Sleeping, ale přitom žánrově se pohybuje někde na pomezí mysteriózního dramatu a thrilleru. Začátek byl velmi slibný a celkově příběh napovídal, že půjde o kvalitní podívanou podpořenou výbornou kamerou, triky a tajemnem. Jenže po rozhovoru doktora s hlavním hrdinou v půlce filmu, který vylučoval některé předchozí dění + dost pochybném hraní (ne)slepoty ze strany Julie, se to začalo kazit. Atmosféra a napětí se při plážových scénách definitivně vytratily a zbylo jen hollywoodské klišé (nebo jsou dánští chlapíci odolnější a pár výstřelů z pistole či úderů kamenem je nemůže nějak víc rozhodit, pak se tedy pletu :-D ), které jsem viděl už v tolika filmech. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Severania majú pre tento typ filmov priam šiesty zmysel. Temná atmosféra, scény, ktoré by iní natočili so zaužívanou rutinou sa v tomto filme vynímajú v žiare reflektorov. Dej miestami jemne hraničí s absurdnosťou, ktorú ak divák prehryzne, tak sa mu hlavne druhá polka filmu odvďačí veľkou porciou napätia a stopercentne zvládnutým záverom. Nehovoriac o hereckých výkonoch, ktoré len zmultiplikovali ostatné pozitíva. Mnohých možno odradí domotaná stredná časť, ale v spätnom pohľade má všetko svoj súvis. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční záležitost těžící z výborných herců a severského klimatu. Tohle ti nahoře prostě umí. Zápletka se rozplétá velmi pozvolna a velmi rafinovaně, sice bych pár scén vynechal a několik minut ubral, ale i tak výsledek uspokojí. Má tah na branku, atmosféru i několik nadprůměrných scén.. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Před časem mi kamarádka řekla, že o prázdninách viděla v Dánsku tenhle film s Nikolajem Lie Kaasem a že on je děsně sexy. Teď, když jsem po roce ten thriller také viděla, začínám mít strach, aby nenaletěla nějakému psychopatovi. Nikolaj Lie Kaas je sice můj oblíbený herec, ale v tomhle filmu jsem na něm opravdu nic přitažlivého nenašla. Jinak docela slušný thriller, jen ten konec byl trochu nelogický a zbytečný. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tak toto teda je fakt tak trochu iná love story, hraničiaca skoro s absurdnosťou. Samozrejme na tú hru som pristúpil a bolo to OK. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Severská variace na Zatím co jsi spal? Základní zápletka je hodně podobná, ale její vyústění již nemá s vánoční romantickou komedií vůbec nic společného. Je to hutný, drsný, temný, a dost nevtipný.. Ale hlavně je to parádně natočený (bouračka na všechny způsoby je prostě boží). Co mi na filmu ovšem hrozně vadilo bylo, že se mi v 60. minutě seklo dvd a a rozchodilo se až v 80. minutě, takže dost zásadních informací jsem si musel domýšlet. A to u podobného filmu opravdu zamrzí, protože fakt nejsem žádnej lynchovskej nadrženej bareťák, abych chybějících dvacet minut oslavoval jako skvělou příležitost pro průchod vlastní fantazii. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavě zpracovaný film, který vás trošku nutí myslet. Příběh je docela slušně zpracovaný a děj byl také dobrý. Bohužel mě, ale tento film nepřesvědčil o vyšším hodnocení než 3*. Nenechal ve mě tu spokojenost, kterou jsem od tohoto filmu očekával dle hodnocení.. 6/10 = 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná dráma miestami i s humorným prístupom, ktorá je plná všakovakých zaujímavých postavičiek a prekvapujúcich situácií. Navyše to bolo výborne natočené, zahraté, s peknou kamerou a s typicky chladným, severským prístupom k výstavbe dejovej linky... Ono vážne väčšinou platí, že s pravdou sa ďalej zájde a že lož má krátke nožičky. O tom sa dosť radikálne presvedčil aj hlavný hrdina, pritom stačilo tak málo - povedať pravdu, a najlepšie už hneď na začiatku. V boji pravdy a klamstva vždy víťazí ten, kto má lepšiu pamäť. A obyčajne je to ten, kto stojí na strane pravdy, pretože ten si narozdiel od toho druhého nič pamätať nemusí. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který není prost působivých dramatických momentů ani odlehčujícího černého humoru (jak se na správný severský film patří). Největší předností snímku je propracovaný scénář, který skvěle rozehrává originální zápletku. Film může připomenout tematicky podobné snímky Zatímco jsi spal či Match Point, na rozdíl od nich je možná ale až příliš dějově překombinovaný, a spoustě diváků to nemusí úplně sednout. V ději dojde hned k několika zásadním zvratům, které s člověkem celkem slušně zamávají, o překvapivém závěru nemluvě. Pokud tak něco u tohoto filmu podle mě určitě nehrozí, je to nuda. Ačkoli film podle mě nedosahuje kvalit Bornedalova pozdějšího snímku Zbav nás od zlého, zhlédl jsem ho s nemalým zájmem, a dosti se u něj bavil. Originální a nápaditá podívaná nejen pro všechny fandy skandinávské kinematografie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Začátek diváka naladí na něco mimořádného a očekává grandiózní film. To se samozřejmě nekoná a přichází snímek, který se postupně propadá kvalitou hereckých výkonů, především představitelka Julie se propracovala až na samé dno trapnosti, atmosférou i logikou. A samotný závěr si nezadá s největšími filmovými klišé. Škoda, začátek byl velice slibný. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Menu - Výborný vyprávěcí gulášek a skvěle namíchaný žánrový koktejl. Pohodlně jsem se usadil a vychutnal si každé jednotlivé sousto. Ole Bornedal jako šéfkuchař, pokrm předložili s bravurou vrchní Berthelsen, servírka Fichová a číšník Lie Kaas, ostatní personál se také choval velmi slušně a vlastně nic nenarušovalo příjemnou atmosféru konzumace této temné a jemně úchylné specialitky, k tomu ještě to severské osvětlení a mrazivá atmosféra a já odcházel naprosto spokojen. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem jsem si po čase jen potvrdil, jak mi ta současná dánská dramata (asi tak již od Rodinné oslavy) obvykle vůbec nesednou a často mi přijdou nelogické a přehnané do neuvěřitelna, byť jsem tady vzhledem k žánrům, plakátu a snad i komentářům čekal úplně jiného zážitku (daleko víc žánrového), než jsem se dočkal. Ona je Tak trochu jiná love story skutečně tak trochu jiná a svá, tedy především mozaikovým podáním děje, což by mi vůbec nevadilo, kdyby pro mě celý film neplynul v tak neskutečně divném „konceptu“ dojmů na velké sinusoidě. Už během prvních scén se zřejmě divokými podobami lásky před úvodními titulky jsem tušil, že to půjde dost mimo mě, jenže pak mě zaujala další scéna, s níž se mi chvíli zdálo, že by tady vzešel zajímavý film, který se jen potřeboval rozjet... tedy než ho zase vystřídaly nějaké ty nonkomformní podivnosti ve věci citových vztahů a někdy i otravné sexuální řeči... a tak to šlo, s někdy kratším, jindy delším trváním obou fáz ("jde to úplně mimo mě" vs. "je to zase zajímavé, už se tady konečně něco naplno rozjede") opravdu až do konce. Jako úplně nejzdařilejší mi přišla sekvence s nečekanou návštěvou Nikolaje Lie Kaase na chatě, občas mě chytl skrytý hořký a černý humor, ke konci mě „probudila“ i jedna horrorová lekačka, ale jinak jsem se do filmu většinou nedostal naplno, rádoby cinefilní rámec s pár moudry o filmu-noir to nezachrání a přes ty nadějné záblesky, za něž dávám plné 2*, zůstalo u toho míjení až do (nepřekvapivě) divného závěru. [50%] ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Parádní dramatický základ v úvodu na sebe začal zbytečně vršit absurdní prvky krimi a thrilleru, což mně spolu s podivně naroubovaným Sebastianem a ujetým chováním osob z okolí Juliiny rodiny i nemocničního personálu dost narušilo hranici uvěřitelnosti. Vše, mimo sebe, tak musel zachraňovat Jonas se svou krizí středního věku a skvělá kamera, která mně v kombinaci s hudbou připravila několik slušných zážitků. P.S. Taky jste čekali, že Jonas každou chvíli spustí: "Když se u nás chlapi poperou... "? :-) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Český název perfektně vystihuje celkovou atmosféru a vyznění filmu. V podstatě jde o romantický příběh, ale ve spojení se samotným námětem a syrovým prostředím Dánska jsou místy jakékoli milostné tendence zcela přebíjeny thrillerovým hávem, což dělá tento severský snímek zajímavějším a poutavějším. Zápletka se mi líbila, stejně tak i filmový syžet, kdy vše začíná koncem a my vlastně čekáme na vysvětlení, proč se to tak stalo. Zkrátka o něco méně lepší Bornedalův snímek než jeho pozdější Fri os fra det onde, ale i tak jde o velmi kvalitní film. ()

Reklama

Reklama