Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v Polsku, kde malý Jakob díky štěstí o vlásek unikne osudu mnoha evropských Židů. Film vypráví formou flashbacků o Jakobově životě a o jeho chmurném setrvávání v minulosti a nepřímo o jeho nejistotě nad životem či smrtí jeho sestry.
Film není depresivní zpovědí o válečných a poválečných událostech, ale o naději, kterou může (ale také nemusí) přinést láska. Snímek je velmi nestranný a hlavní pozornost je směřována na nezaujaté vyprávění životního osudu Jakoba. (Vessago)

(více)

Recenze (14)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Žít s duchy vyžaduje osamělost. Cesta za zapomněním stínů minulosti, která je na jednu stranu zajímavá a dojemná (Jakobovo dětství) a na druhou zase nezáživná a téměř ubíjející (současnost). Škoda, že se v tomhle filmu nepovedlo propojit oboje dohromady daleko líp. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ja som dobre vedel, že režisér, ktorý má svoje prsty v takých skvelých seriálových projektoch ako TWD, Hra o tróny, Rím, Dexter, Carnivale... a v mnohých iných, nemôže sklamať ani v celovečernom filme. A nemýlil som sa. Fugitive Pieces predstavuje výbornú, netradičnú záležitosť na báze zaujímavo vyskladaného príbehu (piece by piece), pričom disponuje jedinečnou smutno-melancholickou atmosférou, nenásilnými emóciami a veľkým myšlienkovým presahom. Netvrdím, slabšie miesta sa tu nájdu, no nájdu sa tu i také, ktoré dokážu vyvolať zimomriavky (hlavne v spojitosti s vážnou hudbou). Samotný príbeh sa možno niekomu môže zdať ako klišé a námetovo obohraný, no nie je tomu tak. Väčšina filmov s témou holokaustu sa totižto venuje iba tomu ako a kto prežil to zverstvo, no len málo filmov sa venuje problematike a čo potom? Príde mier a človek sa s tými hrôzami predsa musí nejako vyrovnať, tak ako aj malý Jakob vo filme. A to je často ešte ťažšia úloha ako samotné prežitie. Dá sa to vôbec?... Páčilo sa mi, že táto dráma ukazuje aj pohľad ostatných ľudí okolo hlavnej postavy, ako a či vôbec dokážu takéhoto nešťastníka prijať medzi seba, tolerovať jeho večný smútok v očiach, jeho vnútorný nepokoj, trýznivé výčitky a pod... Nie každý to dokáže. A čo láska? Áno, tá môže pomôcť, ale len tá skutočná a pravá. Koniec to v tomto smere krásne vystihol. Naozaj silná dramatická a emotívna záležitosť s netradičným mozaikovým príbehom. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Obsazení dobré místo kŕasne ale jako dramaticky snímek se dvakrát nezadařilo ale nevadí dalo se dívat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trauma z války podané nezvyklým způsobem. Vlastně ani nejde o hrůzné zážitky hlavního hrdiny jako spíš o pocit viny a trápení se nejasnostmi kolem osudu jeho sestry. Film plný emocí a perfektních herců jimž dominoval Rade Šerbedžija. 90% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film s nenásilně vloženými emocemi, které v pomalých vlnách odhalují život jednoho malého kluka z židovské rodiny. Měl štěstí v neštěstí, ale přirozeně si s sebou nesl neustálou bolest z tak násilného vniknutí do jeho dětského myšlení, které tehdy zjevně nedokázal pochopit. Naštěstí pro něj přestal v mysli včas pátrat po jeho sestře, která pravděpodobně "díky" německým vojákům našla smrt hned pár dní po odvlečení. Škoda, že film vidělo tak málo lidí, protože byl velmi pěkný. Pochvala patří nejen tvůrcům, ale také herečce Nině Dobrev, která ztvárnila Bellu. Moudré řecké přísloví na závěr: "Zapal svíčku, než tě noc překvapí." ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který rozhodně není pro každého. Film o hledání spřízněné duše, která by nalezla ztracenou duši a vysvobodila by ji tak z těch hrozných snů a vzpomínek o dávno ztraceném pocitu štěstí a lásky. Film o pohlazení po duši, mimořádně bolestivé duši, film o životě, který čeká až bude moci znovu žít. Kouzelně depresivně utěšující záležitost. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Jeremy Podeswa je hodně nenápadný filmař. Jeho vlastně první celovečerák potvrzuje kvalitu a nebojácně navazuje na seriálovéou produkci HBO pod jeho režisérskou spolutaktovkou. (Impérium - Mafie v Atlantic City, Carnivale, The L world....). Potvrzuje tak, že se kvalitní film se může jít od seriálového lesa. Zajímavý vývoj tohoto kanadského tvůrce.... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Kousky příběhů vyprávěných na přeskáčku o osudu jednoho židovského chlapce, který přežil, zachráněn řeckým archeologem, jako dospělý přebývající střídavě v Kanadě a střídavě na řeckém ostrově, kde se ukrýval do konce války. A svůj příběh si nesl v srdci a hlavě, dokud jej obrovská láska nevysvobodila. K mání jsou úžasné záběry na interiéry a exteriéry, když se tu třebas mluvilo o jídle, nebo tu jídlo bylo, jako bych cítila jeho chuť v ústech. Barvy lahodící oku... no neskutečná poezie. Převyprávěná báseň, pár veršů a dobře strávený čas. A spíš to bylo o dojmech, než samotném obsahu. Neobvyklé. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Kecy, kecy, spousta keců kolem. Nejdřív to neni tak strašný, on totiž hlavní hrdina v mládí moc nemluvil, ale postupem času se to zhoršuje. Mluví, ale co je horší, on píše a pak to předřikává nahlas! No a hledání lásky je velmi vděčným objektem pro tvorbu abstraktních promluv o ničem. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Film o naději, o lásce i nepochopení, ale hlavně o porozumění a víře. Ano, to vše lze ve filmu nalézti. Nezastírám, že bych o něj asi nezavadil, nebýt hlavního chlapeckého hrdiny Jacoba, kterého hrál vynikajícím způsobem Robbie Kay, pražský Brit, který v deseti letech emigroval i s rodiči z Velké Británie do Česka. Od té doby se počítá jeho hvězdná kariéra, kterou právě tento film zahájil. Já ho mám asi nejraději v roli Pinocchia z dvoudílných Kouzelných Pinocchiových dobrodružství z roku 2008, kteréžto následovaly a v nichž dvanáctiletý Robbie podal jedinečný výkon. V tomto filmu jsem jedině litoval toho, že nebyl více rozveden chlapcům řecký pobyt. Zaujalo mne i to, že Němci na počátku války zničili čerstvé vykopávky staroslovanské osady Biskupin, která byla odhalena jen pár let před tím. Za výkon Robbieho dávám 5 hvězdiček. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

bohužel hodně slabý děj o židech a jejich skrývání před nacisty, očekávala jsem od toho víc, asi je to už obehrané pořád dokola o těchto lidech už nic víc se nedá natočit, Takže moc nedoporučuji ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Fugitive Pieces je filmem špatným a nudným zároveň, což je ta nejhorší kombinace. Navíc má opravdu odporný námět, který už v takhle neoriginálním pojetí odmítám akceptovat. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha filmů na téma 2. světové války a holocaustu je poměrně netradiční, byl natočen podle slavného románu Anne Michaelsové (česky jako Prchavé okamžiky, 2000). Vypráví příběh židovského chlapce Jakoba, jehož rodina padla v Polsku za oběť holocaustu. Jakob se však zachránil díky řeckému archeologu Azhosovi, který chlapce vzal do Řecka a následně do Kanada. Zde žije i dospělý Jakob, který se stále po letech nedokáže vyrovnat s minulostí, zejména nejasným osudem své sestry Belly. Ve filmu jsou přesné výkony všech herců, nad nimiž ční Rade Šerbedžija. Ten by si za roli Jakoba zasloužil minimálně oscarovou nominaci. Po odchodu Jakoba ze scény film trochu ztrácí, ale Podeswa ho přesto dovedl zdárně ke konci. Kniha bylana adaptaci velmi obtížná, něco ve filmu vynechali úplně, zredukovali počet postav. Je to ale nutná daň za adaptaci poměrně nedějové knihy. Celkově je film o něco lepší než podobný Angelopoulosův Prach času. ()

Reklama

Reklama