Reklama

Reklama

Hranice

(studentský film)
  • angličtina The Border (festivalový název)

Obsahy(1)

Příběh o člověku, který se na konci čtyřicátých let na útěku před komunistickým režimem pokusil jako mnozí jiní překročit ilegálně československé hranice a stal se obětí historicky doložené hry bezpečnostních složek totalitního režimu, takzvané akce Kameny. Projekt Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku je debutem scenáristy a režiséra Martina Koppa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Půjdu kamkoli, kde se lidi neoslovují soudruhu." Novinář Karel Rubeš již za pouhý rok vlády komunismu dokázal získat k systému tolik odporu, že se rozhodl pro emigraci. Narazil však na skvěle propracovanou akci STB s krycím názvem Kameny a užil si svůj skok na špek. Já jsem se tedy moc nebavil, protože o Kamenech jsem leccos slyšel, viděl i četl a pokud tento snímek touží po srovnání s šestým případem majora Zemana s názvem Bestie, tak pro mě je tentokrát Honza Zeman jednoznačným vítězem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příběh u útěku, který se změní v návrat do horoucích pekel je perfektně napsán a zahrán. Na stopáži 28 minut Miroslav Kopp předvádí hru kamery a světel. Velmi příjemné, vkusné a stylizované. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kostrbatě napsaná, pojednaná i natočená historka na politicko historický námět, bohužel však skoro až stylem části nějaké epizody "Majora Zemana"... Snad na objednávku teď už nevím jaké instituce (?) - viz závěrečné titulky... :-o . . . No, vyrostl nám v podobě páně rejžiséra další řemeslník rutinér. Předpokládám, že agenti seriálových produkcí už hoří netrpělivostí, ale možná se chlapec propracuje i do ČéTéčka. A to bude taky jeho tečka. Protože jestli tohle je nějaká prvotina >mladého talentovaného< , tak to mi teda... (třeba natoč pivo... ;o) . . . Ale co už... Kdyby si aspoň ohlídal ty reálie, že. Ten agitační plakát na téma VŘSR a numera na dveřích v estébácké vyšetřovně tedy rozhodně nevypadaly na konec čtyřicátých let - spíše tak normalizaci, to už jsem vnímal za hranicí diletantství... .-/ - - - - - (Poprvé viděno 17.2.2009 na ČT2, komentář zde jako dvanáctý - 17.2.2009 ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Film by chtěl být jakousi připomínkou, antipamátníkem toho, co se stalo. Téma, které film zpracovává je chválihodné, bohužel film nejde hodnotit jinak než jako podprůměrný. Může za to hlavně hodně špatně poslepovaný scénář, který je jednak prvoplánový a stejně tak suchý a ničím nezajímavý. Vše se odehrává hned v prvním plánu, pozadí obrazu a vyprávění není nijak využito, stejně jako všechny vedlejší role jsou naprosto neživé a zbytečné. Film totiž nedokáže dostat diváka do diegeze příběhu a tak si člověk uvědomuje strašnou nerealističnost provedení a jeho neživotnost. Je to nemastné, neslané. Martin Kopp jako režisér si nedokázal ani vybrat styl jakým chce vyprávět natož se nějak vyhradit oproti podobným žánrovým snímkům. Dvě hvězdy dávám za snahu, kterou studentii na projekttu měli. Ale jinak bída... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh z těch, které se bohužel opravdu stávaly. Jedno velké lidské drama rozehrané na malé ploše se opírá o solidní scénář a celkem vydařenou režii. Jen mi poněkud vadilo, že mi dost rychle došlo, kam příběh směřuje. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Téma, které by mohlo být samozřejmě zpracováno na velkém plátně, nicméně jako absolventský pokus vůbec ne špatné. Mimo je bohužel výkon Martina Hofmanna a pokulhává i celková zakotvenost v době, v níž se příběh odehrává. Na druhé straně je tu skvěle natočená epizoda s farářem (Vladimír Dlouhý) a strhující finále, jež osloví svou nepolopatičností. Škoda, že to celé zůstalo na půli cesty. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ačkoli znám dokumentární i televizní verzi akce Kameny, tak studentský snímek mě překvapil. Mile. Tvůrci dokázali v půlhodince navodit napjatou atmosféru. Vykreslení postav - vztahy mezi nimi - je účelné. Zaujme smysl pro detail - jednopokojový byt hlavního hrdiny (oceňuji takové maličkosti jako třeba vyšívaná kuchařka). Nejhutnější atmosféra je při cestě lesem - graduje hudba. Čekal jsem, jestli se příběh posune k majorovskozemanovské Bestii, ale při objevení džípu jsem sledoval inscenovaný výslech a užírala mě naivita, neobezřetnost hlavního hrdiny. Setkáním s knězem ve vězení a následnou rychlou rekapitulací příběh graduje. A otevřený závěr (i když je jasné, že hlavní hrdina stejně žádné nadějné vyhlídky neměl) příběhu prospívá. Studenty oceňuji i za odvahu vést čtyřnohé herce - Rózu alias Magic Sendy . ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nakonec do sebe všechno přesně zapadne... Takové filmy mám rád. Ačkoliv atmosféra tohohle filmečku není moc komická, já se vydatně zasmál. Film jsem viděl v předvolebním období a když jsem po dokoukání šel kolem stolu, ležel tam leták s nápisem ,,2. a 3. června volíme kandidáty KSČM do poslanecké sněmovny!" ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Sdělení filmu je chvályhodné a je dobře, že se někomu povedlo na tento problém poukázat. Bohužel jsem ve filmu postrádal jakoukoliv atmosféru a nějaký moment překvapení. Hlavní pointa filmu je jasná po pár minutách, což určitě není dobře a film to v celkovém výsledku velmi sráží (nejvíce mě iritovala scéna s rozsvícením lampy a následného "odhalení"). Upřímně se musím doznat, že mi vadila postava a výkon Martina Hoffmana. Jeho postava je naprosto neživá, chladná, odevzdaná a u herce jsem postrádal nasazení, které by postavu dokázalo polidštit a divákovi přiblížit a vykreslit emoce. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Na začínajícího režiséra velmi dobré. Divák alespoň trochu vzdělaný v moderních dějinách sice velmi brzy ví, co se děje a co se stane, to ale na kvalitě nijak neubírá. Velmi dobře zahrané, žádné bohapusté experimentování mládí, prostě fajn a klidně se s chutí podívám znovu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na to, ze se jedna o kratkometrazni a studentsky film, vyborny pocin. Slusny scenar, i po letech nezapomenutelne. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Toto hodnoceni by melo byt o filmove kvalite snimku,ja si vsak nemohu pomoci a musim to hodnotit i jinak,proste nemohu si neodpustit ovlivneni pri hodnoceni a to tim, ze tento snimek popisuje jake ze to vlastne bylo za komunistu. Za to bych dal 5 hvezd, pouze za rekneme dokumentaci a osvetleni te doby.Filmova kvalita je u mne za 3, celkove ctyri.Kazdopadne jen tak dal pane Kopp. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Asi po pěti minutách jsem zjistila, že už jsem to jednou viděla, takže jsem věděla, jak to dopadne. Ale když jsem na to koukala poprvé, tak si pamatuju, že sem z toho byla celkem vykulená. O něčem takovém jsem neměla ani páru. To je nečestné a nesportovní, to by Mirek Dušín nikdy neudělal, takhle si posunovat hranice! Ale něco takovýho se od komoušů dalo čekat! Svině jedny svinutý! S čím přijdete příště? ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Dal bych i pět hvězdiček za tento výborný počin, jenže tu pátou musím ubrat za krátkou minutáž. Doporučuji ještě Swingtime, jenž je v podobném duchu natočený. ()

Reklama

Reklama