Reklama

Reklama

Griffin a Phoenixová

(TV film)
  • USA Griffin and Phoenix: A Love Story (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sedmatřicetiletý Jeff Griffin (Peter Falk) se od lékaře dozví, že má rakovinu a před sebou maximálně dva roky života. Opustí rodinu s hašteřivou manželkou a protivnými dětmi, odhodlán zbývající čas maximálně využít. Na přednášce o umírání a smrti se seznámí se sympatickou Sárou Phoenixovou (Jill Clayburgh), která se stejně jako on baví názory přednášejícího. Dobře si rozumí, začnou se nezávazně scházet a dohodnou se, že zkusí udělat něco, po čem vždy toužili, ale k čemu nikdy nenašli odvahu. Po hlavě se vrhají do bláznivých dobrodružství, ať už je to pokus dostat se do kina bez lístku nebo vylézt na vodárenskou věž. Jenže jak se jednoho dne nečekaně ukáže, má i Sára jedno bolestivé tajemství. (nash.)

(více)

Recenze (36)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ještě že tu máme Altamira, protože bez něj bych si na tenhle opravdu vyjímečný snímek asi nevzpomněl. Myslím, že to byla i nejlepší role Petera Falka (pomineme-li Columba :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji se, jak dlouho jsem se po zhlédnutí tohoto příběhu vzpamatovávala. Jen vím, že mě velmi silně emotivně  zasáhl a Peter Falk v tom momentě vstoupil do mé osobní síně slávy. Bravurně zahraná láska a smrt v její nahotě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Griffine, ani Váš okouzlující úsměv, ani tousty Vám nepomůžou, abyste se motal do mého večera, mého života nebo kamkoli jinam." Tak to byl zásadní omyl Phoenixové. Griffin se do všeho uvedeného roztomile namotal, jenže já jsem si to jejich spojení leukémie s rakovinou nedokázal užít tak, jak to dokázala smrt. Mělo to sice zábavné chvilky, které mě dost bavily, ale ty bolesti, stresy a vzájemné obviňování jsem bez užití alkoholu, prášků a narkotik zvládal jen s velkým sebezapřením. Jinak bylo samozřejmě zajímavé vidět jindy bezdomovecky vyhlížejícího Columba ve vizáži, kdy by mohl být přitažlivý i pro ženy nevlastnící šedý zákal. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, i přes úskalí poněkud ožehavého námětu, který může vést k laciné továrně na slzy. Columbo a jeho partnerka odvedli na tomhle malém filmu výbornou práci. Jen konec, kdy si postava Petera Falka vybíjí svou bezmoc a zoufalství na zaparkovaných autech, mi připadal přece jen poněkud levný, a v mých očích tento (jinak skvostný) snímek trochu shazuje. Pro mě jsou Griffin a Phoenixová důkazem, že i v šedi totalitních let se u nás v kinech a televizi objevovaly filmy, na jaké se jen tak nezapomíná. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Rok 1983, letní kino v Bystřici pod Hostýnem. Bylo nám nějakých ... náct a jedno na co jdeme. Emocionální nářez!! Film, který jsem ani po letech nezapomněla. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Peter Falk jako vždy skvělý. Vždy je příjemné ho vidět i v jiných rolích než jako poručíka Columba. Samotný příběh je silný a v prvních okamžicích má divák možnost sám uvažovat, co by dělal, kdyby se dozvěděl takovou zdrcující zprávu jako Jeff Griffin. Ocenit musím fakt, že se nejedná o žádnou prvoplánovitou ždímačku slz, jde o krásné drama s velikou romancí. Šplhání na vodárenskou věž, noc, kdy dojde k odhalení tajemství Phoenixové, či závěrečná scéna s auty, patří mezi ty filmové okamžiky, které si člověk bude nějakou tu dobu pamatovat. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

„…extraordinary Experience of Love and Death“ hlásá hned úvodní titulek filmu. A myslím, že tato věta skvěle charakterizuje tento emocionálně velice silný snímek. Musím také vyzdvihnout výkony obou hlavních představitelů – zejména Peter Falk byl opravdu skvělý! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejlepší romantický film, který jsem kdy viděla. Skvostné herecké výkony, propracovaný scénář a ten závěr filmu! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Sú filmy ktoré bežia v TV bez ohľadu na to, či ich niekto pozerá alebo nie. A sú filmy, na ktoré čakám dvadsať, či viac rokov a žiadna TV ich nezaradí do vysielania. Griffin a Phoenixová je jedným z nich. Napriek tomu nemám o plnom hodnotení a zaradení do mojich najobľúbenejších najmenšie pochybnosti. Odmietam si pozrieť remake, chcem opätovne vidieť Falka s Clayburgh a dúfam, že sa mi to ešte niekedy podarí. A asi nikdy nezabudnem na epitaf: P.S. Hi, Griffin. Thought you'd probably drop by. (Ahoj Griffin. Vedela som, že sa zastavíš). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

To už musí být tedy něco, abych čistě romantickému filmu dal sfleku pět hvězd a ještě se u závěrečné scény (hlavně té s vodárenskou věži) rozbrečel... Komorní lidský příběh ve filmu z dílny nezávislých amerických tvůrců (tentokrát televizních) opět jednou u mě zvítězil nad hollywoodskou tvorbou. Když se tvůrcům povede skvostný scénář, který působí uvěřitelně, vyhýbá se všem otravným klišé žánrů, dojímá v silném tématu i bez pátosu a citového vydírání a současně nabízí celou řadou nezapomenutelných momentů (i vtipných!), naplnili tím tvůrci značnou část dobrého potenciálu pramenícího ze samotného námětu. Když se k takovému scénáři ve výsledku přidají i nezapomenutelné herecké výkony, takové, jako zde předvádějí Peter Falk a Jill Clayburghová, dál už pak nelze pochybovat, že jste při sledování tohoto filmu opravdu svědkem něčeho výjimečného. Minimálně do té doby, dokud nenarazíte na hodně podobný film, který by tenhle překonal. Třeba se jednou přihodí, ale v případě Griffina a Phoenixové moc tomu nevěřím... remaku se zcela určitě vyhnu. 90% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Neviem čím to je, ale mne sa viac páčil remake. Či to je tou televíznosťou alebo dabingom, ale je to tým, že som tento videl až ako druhý. Príbeh je samozrejme výborný, herci tiež, ale až tak ma to nedostalo, ako ten z roku 2006. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, které jsem kdysi dávno měla tu čest vidět, nikdy na ně nezapomenu a stále marně čekám, až se někde objeví.... ()

progression 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých srdcovek, i když do TOP 10 se mi tento film bohužel nedostal. Skvělý Peter Falk (tentokrát bez ošuntělého baloňáku) v nezapomenutelné roli, Jill mu zdařile sekunduje. Perfektní vyvážení poměru smutných, veselých i vypjatých situací vytvořilo jeden velký koncert pro tyto herce a především pro diváky. Asi proto se tento původně TV snímek později promítal s velkým úspěchem v kinech. Já sám jsem ho v mládí viděl opakovaně v kině a zaryl se mi tak hluboko do paměti, že před nedávnem když jsem poprvé viděl remake, paralelně se mi vybavovaly i po letech scény z originálu resp. co všecko se liší. Musím se přiznat, že originál u mne vyhrál vysoko na body. Podle mého názoru byl daleko realističtější, oba dva hlavní hrdinové i prostředí, ve kterém se (hlavně v závěru) děj odehrával byli mnohem uvěřitelnější a na závěr "Griffine, věděla jsem, že se zastavíš" asi nikdy nezapomenu. Jen mne trošku mrzí, že podobné starší snímky se v současné době do hledáčku distributorů dostávají velice zřídka nebo spíše nikdy ... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Melodramata nejsou zrovna moje parketa. Před třiceti lety jsem na tenhle film šla asi 3x po sobě, mladá holka bez jakékoliv zkušenosti se smrtí, ale fascinovaná pocitem, že i poslední chvíle života se dají prožít smysluplně, naplno, bez hořkosti a důstojně. O třicet let později, poznamenaná nejednou ztrátou... Přišla jsem o rodiče, umírají kamarádi a dokonce i jejich děti. Přesto pořád věřím, ne, teď už to vím, pořád to jde, smířit se se životem i se smrtí, bez hořkosti a důstojně. Ale je to strašně těžké! Poklona pro Falka a Jill! ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(87/2015) / Taký sympatický malý filmík, ktorý je zaujímavý hlavne obsadením Falka, ktorý je až tak moc Columbo, že som sa toho bál. Neopodstatnene. Peter Falk zahral Griffina velmi pekne. Rovnako tak aj Jill Clayburgh. Film má vysoké hodnotenie, takže už som do toho išiel s nejakými očakávaniami ale aj tak som bol príjemne prekvapený. Hlavné pozitívum filmu je, že si nevyberá len jeden žáner, drámu či komédiu. Z dnešného pohladu by Griffin and Phoenix pekne zapadli do škatulky "indie dramedy" :). Inak docela ťažko je sa k filmu dostať. Na YT je len verzia 240p tkže miestami to bolo utrpenie. Na filmovom plátne (kam bol film z TV verzie konvertnutý) by bol zážitok určite lepší. (8/10) ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je to už nějaký čas, co jsem tenhle film viděl.A věděl jsem, že se zastavím.Když bude příležitost.Pan Falk byl geniální herec a myslí, že se tohoto tak choulostivého tématu zhostil parádně.Stejně jako jeho partnerka.Je to téma ze kterého lze udělat velice snadno sračku.Nestalo se tak a povedlo se to všem.Jistě, nikdo z nás se neumí vžít do pocitů člověka, který směřuje s rakovinou v těle k finále svého života.Na tohle má drtivá většina z nás jen jeden pokus a není možné si to nacvičit, takže je to vždy premiéra.Osobní, stále se opakující a přesto vždy jiná.Nejhorší smrt mívají ti, kteří křečovitě lpí na životě, ale neumí nebo nechtějí přijmout tu jeho část, která jej uzavírá....Tihle dva to zvládli parádně.Hodnotím vysoko. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak jako... je to hezkej, citlivej a smutnej film, pekne natocenej a perfektne zahranej jak od Falka, tak od Jill Clayburgh. P.S.: Takovy melodrama na druhou. Z modernich asijskejch (vytecnejch) melodramicek jsme zvykli, ze mlada/y krasna/y umira na nevylecitelnou nemoc a partnera/ku zanechava v slzach samotneho/ou s jeho/jejim zalem...tady pro jistotu umiraj oba. No, ale jak rikam, doporucit jiste lze. 4 + P.P.S.: co me ale sokovalo naprosto, byla pujcovna rogal !!! ()

Giggs 

všechny recenze uživatele

Remake z roku 2006 bol sice uplne zbytočny, ale vo vysledku celkom ok. Ale tento original je uplne ina liga. Priamočiarejšie, menej pateticke a konzistentnejšie. Tam kde si remake pomaha emotivnymi scenami, predloha toto nepotrebuje. Je to vyborny film, na ktory je ale veľky problem naraziť. Škoda, zasluži si väčšiu pozornosť. ()

Reklama

Reklama