Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Columbo dosud nevybaven tužkou, psem a autem se pouští do řešení vraždy a je jisté, že vrah nemůže svůj čin utajit. Poručík je prostě úžasně otravný i bez své obvyklé výbavy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady ještě osmatřicetiletý Peter Falk netušil, že se jednou jeho Colombo stane celosvětovým hitem. Pilot byl navíc velmi podařený po všech stránkách do posledních napjatých pěti minut, možná i méně. Tady byl Colombo ještě štramák k nakousnutí, ostříhaný, oholený, baloňák skoro neviditelný. Asi sáhnu po jeho dalších kouscích, některé díly jako právě tenhle mně už skoro vyprchaly z hlavy. Výborný ! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle je úplně první Columbo (není to součást seriálu nýbrž TV film), který tady není ještě jak ho všichni známe (nemá psa, baloňák a všechny pro něho typické rysy). Příběh je celkem slušný a i ten konec se mi líbil i když to bylo poněkud zamotané. NA rozjezd, ale nadstandartní...... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Předcolumbovský< Columbo (premiéra 20.2.1968) - bůhví proč zde pod českým názvem uměle spojen se seriálem, který naplno rozjel se pilotním dílem "Columbo: Výkupné za mrtvého" až o více než dva roky později. I ten originální název je logičtější ve vztahu k příběhu - tedy "Recept: Vražda" (ve smyslu recept - na problém). - - - Každopádně je však tento film zrodem fenoménu, který s přestávkami ovládl žánr hollywoodské televizní krimi na další desítky let. Už tehdy s v té době ještě neotřelou pointou ve stylu "vrah je znám a policajte ukaž se", už tehdy typicky ukecaný, poněkud překombinovaný a s dosti za uši přitaženým závěrem. Columbo zde sice vypadá ještě jako nějaký ulízaný rybízek, otravný a vlezlý je však už tak, jak ho poté známe dál, mazaný a umanutý dostat lumpa, který na to, jak geniální zločin promyslel a spáchal, chová se a mluví při vyšetřování poté jako naprostý pitomec a policajtovi vlastně nakonec nahraje na smeč. Ano, a tak už to půjde stále dál a dál, dokud ten skřet policajtská jednou neumře a těchto krimipohádek nebude konec... ;-) . . . Nutno ovšem přiznat, že právě pro tu svou originalitu patří tenhle film k nejlepším >Columbovkám< , které v pozdějším seriálu - jak jednotlivé řady šly - přece jen měly kolísavou úroveň, a to jak scénáristy z prstu vycucanými příběhy, tak i režijní a hereckou kvalitou zpracování jednotlivých dílů. Nakonec ovšem lze upřimně u tohoto >pilotu před pilotem< zvolat: "Vivat Columbo!" . . . Fenomén byl na světě... :-) - - - P.S. Jen tak mimochodem - kdo to tu tvrdí, že Columbo neměl v tomhle filmu baloňák? Na co jste to hleděli, pánové? ;-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

První film (ještě ne jako díl seriálu) s poručíkem Columbem. A přesto je to jeden z těch lepších dílů. A souhlasím s Besynem, na pět hvězdiček to není pouze kvůli tomu zmatenému konci. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejlíp tenhle díl zapůsobí, pokud se na něj mrknete až po tom, co budete mít pár Columbů nasledováno. Vidět našeho oblíbeného rozčepýřeného pomačkaného a zmatečného génia jako mladého, učesaného (!), odbaloňákovaného poldu, co klidně podrobí ženu palbě zničujících otázek nebo okřikne psychiatra slovy "Nekažte mi tady!", no prostě vidět tohohle Columba je neuvěřitelně osvěžující a zajímavé. Nehledě na to, že spousta scén je skvěle vypointovaná, nechybí napětí a inteligentní scénář i zápletka a provedení vraždy. Abych to shrnula, jsem nadšena! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Začiatok, dokedy sa neobjaví Columbo je pomerne nudný. Asi tak, ako veľa manželstiev, v ktorých je jeden nespokojný so svojím doživotným partnerom a snaží sa nejako vyvliecť z chomúta vďaka nájdeniu si mladšieho (atraktívnejšieho) náprotivku. Grády to naberie po vražde, s objavením sa večne vracajúceho sa a dotazujúceho detektíva. Ten narazí na inteligentného vraha, presvedčeného o nemožnosti jeho usvedčenia. Nepočíta však s tým, čo považuje za svoju silnú stránku, ktorá ho ho napokon položí na kolená - s absolútnou samoľúbosťou. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Columbo, jste jako čertík, co vyskakuje z krabičky! Netradiční Columbovka pouze z toho pohledu, že ještě není oficiální epizodou seriálu, ale televizním filmem, který ji předcházel. Ale jinak je tady vše, co máme rádi - poručík v baloňáku odbíhající od tématu, hledající tužku, žmoulající levný doutník, mluvící o své manželce, vracející se... Závěr je skvěle vymyšlená past na arogantního psychiatra, kterého si s grácií zahrál Gene Barry (úžasný dabing pana Vladimíra Brabce). Jeho souboj s mladým Peterem Falkem, nelze nazvat jinak, než hereckým koncertem. Vynikající kriminálka a úžasný rozjezd kultovní detektivky s mrazivou hudbou oscarového Davea Grusina. P.S. V malé roličce se zde představí herec Anthony James, kterého si můžeme pamatovat i ze dvou Eastwoodových westernů, konkrétně z Tuláka z širých plání (1973) a Nesmiřitelných (1992). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

...a zrodila se legenda...Úplně prvnímu snímku, ve kterém se objevil snad nejkultovnější a nejznámější detektiv moderní doby poručík LAPD Columbo, udělím po chvilce rozmyslu plný počet hvězdiček. Důvody? Strašně mě bavil. :) Čím? Především tím, že je tu poněkud jiný než v ostatních epizodách o pár let mladšího seriálu. Neskutečně mu to tu sluší díky krátkému sestřihu, baloňáku, který ještě září novotou, poručík jej nejčastěji nosí přes ruku a obléká ho pouze výjimečně. Také ale díky tomu, že zde Columbo víc projevuje svůj italský temperament a nebojí se upustit od úslužnosti a zvýšit hlas, popřípadě také poměrně drsně pohrozit ("Půjdu po vás. Ještě je tu zítřek a další den."). Samotný případ je zajímavý, vražda dobře promyšlená a vrah je velmi inteligentní a nedělající chyby. Dokonce svého vyšetřovatele odhadne se vším všudy. Jste inteligentní člověk, Columbo, ale skrýváte to. Předstíráte, že jste někým jiným. Proč? Kvůli vašemu vzhledu? Myslíte si, že se vzhledem a vystupováním nevystačíte. A tak ze slabiny děláte výhodu. Vy lidi překvapujete. Podceňují vás a na tom je nachytáte. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Columbo je prostě klasika a jeden z nejlepších detektivních seriálů vůbec. Vždycky se mi líbí, jak dostane vraha... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tu dala škrtnout slovní spojení pilotní díl; film nepatří do seriálu; Columbo nemá baloňák; Columbo nemá typická gesta; Columbo jak ho neznáte, a k tomu všechny spoilery, tak by tu zbyl jen obsah a můj komentář... :-D Vy, kteří jste tenhle film ještě neviděli, nevěřte všemu, co se škrábe na zeď. Jestli Vražda na předpis je nebo není pilotní díl si určitě zjistíte sami, nejste hloupí. A teď to ostatní - Columbo tu má baloňák, Columbo tu má typická gesta, Columbo tu je takový, jak ho docela dobře můžete poznat. Jistě, Columbo tu je mladý a policie LA mu zřejmě poprvé a naposledy zaplatila kadeřníka, ale pokud se tento film něčím liší od ostatních, tak především svým zpracováním. Nenapodobitelná atmosféra šedesátých let, poctivá filmařina, výborný scénář a s ním spojené skvělé scény, z nichž každá končí zajímavou či vtipnou pointou, a v neposlední řadě také řada originalit, které se samozřejmě v dalším průběhu času vypotřebovávají. Jeden by řekl, že detektivka, ve které znáte vraha od samého začátku, vás bude bavit asi jako rande s holkou, která se včera vdala a čeká mimino, ale chyba lávky - Columbo baví. Baví sebe, nás a svým způsobem určitě baví i vrahy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať sa na túto časť je niečo také, ako keď sa fanúšik Bonda pozerá po čase a po Brosnanovkách a Craigovkách na Dr. No. Začiatok jedného z najväčších televíznych kultov a jedného z najinteligentnejších zábavných programov určených pre tv. Mimochodom prípad je tiež super. Ingrediencie boli už jasne zamiesené už v tomto filme. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, že ide o pilotný diel dlhej série a bol som veľmi príjemne prekvapený. Jeho postava už mala všetky atribúty z neskorších dielov, ale ešte to bolo nevyhranené a nepôsobilo to vôbec otravne a šablónovito. Peter Falk vyzeral dobre, ešte nemal vzhľad a spôsoby bezdomovca a keď bolo treba, tak dokázal byť aj primerane asertívny. Tento film som vnímal ako stretnutie pýchy so ľsťou a potvrdil starú známu vec, že aj najdokonalejšie premyslená a naplánovaná vražda má menšiu šancu ostať neodhalenou, ako keď niekto v parčíku treskne neznámu osobu vhodným predmetom ležiacim na zemi. Som rád, že som si týmto filmom poopravil môj rezervovaný vzťah k viacerým z neskorších dielov seriálu. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

První Columbo sice ještě nemá svůj typický uválený baloňák, ale válí na jedničku. I když je v tomto prvním ze dvou pilotních filmů ještě docela ostrý, je přesto souičasně i tak dokonale a neodolatelně otravný, že bych se mu snad rovnou u obrazovky přiznal k vraždě sám. Jako poctivý divák, který se jeho "eh, málem bych zapomněl.." bát nemusí, si proto vyloženě užívám způsob jak svými roztržitými otázkami přivádí k šílenství ty zpovykané prachaté vrahy přesvědčené o své neomylnosti a nepolapitelnosti. Dokonce i psychology, kteří mají tyhle manipulace v malíku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První a ještě ne zcela typický ale i tak výborný Columbo s jako vždy propracovanou vraždou a ještě propracovanějším rozuzlením. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí a to s originálním zvukem musím uznat, že jsem tuhle detektivku zatím dost podceňoval. Herecké výkony jsou skvostné, příběh běží jak na drátkách, skvělý je střih i zvuk. Columbo není tak komický jako jindy, chybí mu všechny ty později tak oblíbené atributy "roztomilého poplety", má uhrančivý pohled a svým trochu nevýrazným a lehce skřehotavým hlasem se naprosto neúprosně ptá, všímá si každé drobnost, sleduje reakce lidí kolem něj... Naprostá herecká fantasie... Celkový dojem: 80% PS: Ta báječná vila, ve které žije Katherine Justice coby Joan Hudson skutečně existuje. Tvůrci ji sice vybavili značně ohavným mobiliářem který k té úžasné lehké stavbě ze skla a oceli ani trochu nepasuje, ale přesto je dobře poznat, že se jedná o slavný "Case Study House No. 22" od Pierra Koeniga. Opravdu stojí v Los Angeles respektive v kopcích vysoko nad ním: http://www.greatbuildings.com/buildings/Case_Study_House_22.html ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je tam hodně hluchých míst a ještě se to hledá, ale stejně je poručík Columbo skutečně zábavnou postavičkou, kterou psychiatr velmi dobře odhadne (svou inteligenci skrýváte a schválně se vydáváte za prosťáčka, abyste lidi zmátl a oni vás podcenili), ale stejně na tohoto detektiva nakonec nemá a nechá se nachytat na vlastní léčku. Mimochodem, možná do role té mladé mohli vybrat atraktivnější herečku, tahle vypadala jako chodící krabice s velkým zadkem, a ačkoliv doktorova manželka měla svůj věk, působila daleko atraktivněji. 1/69 ()

Reklama

Reklama