Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uplne prvy Columbo a hned patri k tym najlepsim vdaka skvelej zapletke s neskutocne chladnokrvnym vrahom, ktory ma svoj plan premysleny do najmensieho detailu. Bohuzial pre neho sa slabym clankom stane jeho komplic. Samotny Columbo tu este nema vsetky svoje trademarky a zaroven je v urcitych momentoch neskutocne tvrdy, co je tiez nezvyk, ale zaroven sa mi to pacilo. Skoda, ze neskôr sa z neho stala nadobro komicka figurka. Rozhovory medzi Columbom a vrahom patria k tomu najlepsiemu v serii. Nakoniec este musim pochvalit famoznu hudbu. 8/10. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tu dala škrtnout slovní spojení pilotní díl; film nepatří do seriálu; Columbo nemá baloňák; Columbo nemá typická gesta; Columbo jak ho neznáte, a k tomu všechny spoilery, tak by tu zbyl jen obsah a můj komentář... :-D Vy, kteří jste tenhle film ještě neviděli, nevěřte všemu, co se škrábe na zeď. Jestli Vražda na předpis je nebo není pilotní díl si určitě zjistíte sami, nejste hloupí. A teď to ostatní - Columbo tu má baloňák, Columbo tu má typická gesta, Columbo tu je takový, jak ho docela dobře můžete poznat. Jistě, Columbo tu je mladý a policie LA mu zřejmě poprvé a naposledy zaplatila kadeřníka, ale pokud se tento film něčím liší od ostatních, tak především svým zpracováním. Nenapodobitelná atmosféra šedesátých let, poctivá filmařina, výborný scénář a s ním spojené skvělé scény, z nichž každá končí zajímavou či vtipnou pointou, a v neposlední řadě také řada originalit, které se samozřejmě v dalším průběhu času vypotřebovávají. Jeden by řekl, že detektivka, ve které znáte vraha od samého začátku, vás bude bavit asi jako rande s holkou, která se včera vdala a čeká mimino, ale chyba lávky - Columbo baví. Baví sebe, nás a svým způsobem určitě baví i vrahy. ()

Reklama

johnny2005

všechny recenze uživatele

Columbovi jsem totálně podlehl - a to i přes ono opakující se schéma v každém díle. Nebudu hodnotit všechny epizody, píšu verdikt jen k té úplně první. Hodnocení by stejně jen málokdy spadlo na nějaké tři hvězdičky. Tento seriál si zkrátka po celou dobu vysílání držel vysokou úroveň a velmi mě potěšilo i jeho opětovné sledování, když jsem si některé z dílů zapnul teď v roce 2006. Bravo poručíku! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady ještě osmatřicetiletý Peter Falk netušil, že se jednou jeho Colombo stane celosvětovým hitem. Pilot byl navíc velmi podařený po všech stránkách do posledních napjatých pěti minut, možná i méně. Tady byl Colombo ještě štramák k nakousnutí, ostříhaný, oholený, baloňák skoro neviditelný. Asi sáhnu po jeho dalších kouscích, některé díly jako právě tenhle mně už skoro vyprchaly z hlavy. Výborný ! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí a to s originálním zvukem musím uznat, že jsem tuhle detektivku zatím dost podceňoval. Herecké výkony jsou skvostné, příběh běží jak na drátkách, skvělý je střih i zvuk. Columbo není tak komický jako jindy, chybí mu všechny ty později tak oblíbené atributy "roztomilého poplety", má uhrančivý pohled a svým trochu nevýrazným a lehce skřehotavým hlasem se naprosto neúprosně ptá, všímá si každé drobnost, sleduje reakce lidí kolem něj... Naprostá herecká fantasie... Celkový dojem: 80% PS: Ta báječná vila, ve které žije Katherine Justice coby Joan Hudson skutečně existuje. Tvůrci ji sice vybavili značně ohavným mobiliářem který k té úžasné lehké stavbě ze skla a oceli ani trochu nepasuje, ale přesto je dobře poznat, že se jedná o slavný "Case Study House No. 22" od Pierra Koeniga. Opravdu stojí v Los Angeles respektive v kopcích vysoko nad ním: http://www.greatbuildings.com/buildings/Case_Study_House_22.html ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)
  • Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou kromě pomačkaného pláště a doutníku, také vůz kabriolet Peugeot 403. Vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. (sator)

Reklama

Reklama