Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Korejská adaptace mangy Antique Bakery od Fumi Yoshinagy v podobě live action pozměnila pouze jména postav na korejská a také vzhled hlavního cukráře Yusuke Ona. Jinak film zůstává manze poměrně dost věrný. Děj se odehrává v malém cukrářství patřící Keisuke Tachibanovi, pro něhož pracuje Yusuke Ono, jeho bývalý spolužák a především gay proslavený svým "Demonic Charm". Dále je tu Eiji Kanda, bývalý boxer, který miluje sladkosti. A kolem všeho se motá a především překáží Chikage Kobayakawa, Tachibanův kamarád z dětství, jenž se považuje za jeho komorníka, a který se dá snadno okouzlit Yusukem. (Kocicka)

(více)

Recenze (36)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Velmi hrave a svizne. Prelievanie medzi zanrami ako i roznymi stylmi (nie nadarmo miestami evokujuce pracu nemenovaneho korejskeho rezisera... :) je plynule a putave, pricom ako divak som velmi intenzivne pocitoval tie zmeny nalad, ktore jednotlive sekvencie prinasali. A hoci samotna zapletka nie je nijak zlozita (vratane zaverecneho (ne)rozuzlenia), prave tym ako je to natocene a zaroven stihne byt do toho zakomponovana aj problematika "zneuzivania deti" , filmu ziskava na posobivosti. [Berlinale 2009] ()

May 

všechny recenze uživatele

Antik je vazne unikatni film. Nevidela jsem nikdy nic podobneho, nic co by s takovou lehkosti a naprosto neuveritelne nenasilne kloubilo rozkosnou romantickou (gay) komedii s az mysteriozne vyhlizejicim dramatem, ktere s plynoucim filmem ziskava vice a vice na hloubce a dotyka se v koreji vazne zavazneho tematu zneuzivani deti. Desitky zanimovanych sekvenci filmu jen dodavaji na pohadkovitosti a navozuji skutecne tetelivy pocit uplneho roznezneni se. Jediny problem tohoto filmu spociva v cilovem publiku. Naprosto zamerne je smerovan na divky a mlade zeny. Skutecne si neumim predstavit, jak ctyruhelnik dobre vypadajicich muzu vice ci mene neustale resici gay problematiku muze pusobit na muze. Pominuli, jakozto zena, tenhle detail, je Antik konecne zase jednou filmem, ktery clovek drive nebo pozdeji chce videt znovu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Fenomenální hraná adaptace japonského gay komiksu pro dívky. Vedle vyprávění, které spojuje rozverné epizodky, pečlivou profilaci postav, romantickou linii a zdánlivě protichůdný motiv únosů a týrání malých dětí (všechny jsou provázány skrze sladkosti) si zaslouží vyzdvihnout především stylová stránka filmu. Narozdíl od západních komiksových filmů jako Sin City a Spirit nepředstavuje hybrid mezi komiksem a filmem, ale pomocí funkčních, čistě filmových prostředků vyvolává stejný dojem jako mangy pro dívky – skvělé jsou obzvláště práce se střihem a vrstvení vyprávění, které diváka zaplavují koláží scén aktuálního děje, impresí, flashbacků a představ jednotlivých postav. Byť je Antique naprosto bezprostřední a otevřený v gay scénách, dokáže oslovit publikum bez ohledu na sexuální preference (díky tomu, že gaye idealizuje do „přijatelné“ podoby a úsměvně pojímá jejich soužití s heterosexuály). ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem po celou dobu filmu nepřestala slintat nad dezerty, koláčky, dortíčky...mmm. Gayové mi ani trochu nevadí, ale i tak mi tam chybělo ženské pohlaví. Nemuselo to být o lásce mezi mužem a ženou, ale mohla tam být třeba nějaká švihlá kamarádka. Možná by to ale narušilo tu mužskou atmosféru. Mangu Antique Bakery jsem ještě neviděla, takže nemám s čím porovnávat. Kažopádně povedený film. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zas tak moc se mi to nelíbilo - stále jsem to musela srovnávat se starším japonských seriálem, jenž jsem viděla dříve: líbil se mi víc a nebyl tolik gay. Nic proti tomu, v animované verzi to mám vcelku ráda, ale hrané? Nope! Tady mi to prostě nesedlo. Příběh jako v seriálu zajímavý, dokáže jednoho zaujmout, ale ne podruhé. A navíc postava poskoka šéfa je tady taková ubohá, kdežto v seriálu, kde byla hraná Abe Hirošim, byla taková víc, no, jak to jen říct - hrál ji Abe Hiroši! A i charakter bývalého boxera mi příliš nevoněl - ach, ten seriál..! Člověk se prostě neubrání srovnání. Není to špatné, je to rychlé, herci dobří, spousta sladkýho. Ale líbání dvou chlapů a všechny ty něžnosti jsem vidět nechtěla. Ne tady. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Antigue je tak svěží, formálně vymazlený a stylový mix několika žánrů, že jsem tu neskrývavou gay linii přežil bez úhony (jen ten slizký Francouz tam nemusel být). A to se přiznám, že jsem k snímku předem přistupoval opatrně a s menším despektem... Za zbortění předsudků pátá hvězdička. A samozřejmě za tu magnetizující přehlídku vysokého cukrářského umění. :) Jestli je nějaký film z poslední doby cítit invencí, nápaditostí a elánem, tak je to právě Antique. Jdu si dát do cukrárny dortík a zaručeně se na tento skvělý film někdy podívam znovu. 9/10 ()

Nevada 

všechny recenze uživatele

Pohodový (lepší výraz mě teď nenapadá) film, na kterém se mi nejvíc líbily slovní výměny mezi majitelem a cukrářským mistrem (jména si nejsem schopná zapamatovat). Co se týče gay tématiky, s tím jsem problém neměla. Ani intimní scény mi nepřipadaly nijak přehnané, natož nějak pobuřující. Na rozdíl od některých komentujících mi ani nevadil afektovaný Francouz, spíše naopak jeho příjezd pomohl příběhu vykročit z lehce přeslazené, byť humorné, linie života v cukrárně. Dramatická linka o únosech dětí byla dobře zakomponovaná a nepůsobila rušivě, což bývá občas neduh flashbacků. Zpočátku mi tam trochu vadil ten čtvrtý do party - "blbec". Ale poměrně rychle se to srovnalo. Celkové hodnocení: 80%. P.S. Při prezentaci zákusků jsem doslova trpěla :o) ()

balone 

všechny recenze uživatele

Zkombinování japonské mangy s korejským filmem se vyplatilo, i když je to film hlavně o gayích, vůbec mi to nevadilo, spíše jsem se rád poučil a zároveň velmi pobavil. Výborně stvárněno a zajímavý děj. 90% ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem se vůbec nedívala na hodnocení a chtěla jsem vědět, co se mnou gay tématika udělá aniž bych tušila jestli je to dobrý nebo špatný film. Jsem hodně překvapená, protože jsem čekala něco úplně jinýho. Musím dát pět hvězd, protože to sice komedie je, ale zároveň má ten film v sobě obrovskou hloubku a jeho děj je naprosto reálný a věrohodný. To že jde o čistě pánskou společnost mě vůbec nerušilo a bylo zajímavé jak každá z postav měla v sobě něco z minulosti s čím se musela vyrovnávat... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Taká zmes kdečoho to bola. Príbeh bol zaujímavý, bavila ma tá zmes rôznych zmien štýlov a nálad, ale získať si moje srdce si to akosi nedokázalo. Celkovo mám s kórejskými filmami problém, pretože toho "príliš" je tam vždy až príliš. Zvlášne je, že v tomto prípade mi to "príliš" neprekážalo, tu mi skôr niečo chýbalo. Lahôdka je to nepochybne chutná, ale ľahko ju dokáže prebiť chuť kvalitnejších ingrediencií iných filmov. Takže u mňa za 3* - 60%. Videné v rámci Challange tour- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Plakát filmu se opět jeví v rádoby vtipně retardovaném stylu, ale stejně jako tomu je i u Kimssi Pyoryugi, je pravda docela jinde. Tam kde by západní kinematografie balancovala na hranici kýče a trapnosti, dokáže Antique propojit drama o únosu s lehce komediální gay tématikou. A funguje to. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hraná manga s výtvarně vynalézavou formou, jak připomenout komiksový původ předlohy. Zajímavý příběh spojující zdánlivě neslučitelné. Ale, proboha, zabily to amatérské herecké výkony ústřední čtveřice, kterou asi vybírali jen podle vzhledu (asi, nejsem Korejka, takže hezký na podívání se mi zdál maximálně majitel cukrárny). Ke konci to začalo být hodně chaotické, nepostřehla jsem střídání časových rovin, prostě se to celé zamotalo a pro mě ani příliš nerozmotalo. SHRNUTÍ: Zákusek z téhle cukrárny bych si koupila s chutí, ale abych se znovu podívala na film, to zase ne. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Vskutku kouzelný snímek. Je to první jihokorejský film s gay tematikou a s milým překvapením musím říci, že se zařadil do mých vůbec nejoblíbenějších tohoto ražení. První část je úsměvná a odlehčená, pak trochu nabírá na vážnosti a dotýká se tématu zneužívaných dětí. Celkově se Antique odehrává v půvabném prostředí, svým originálním zpracováním mi trochu připomíná seriál Pushing Daisies nebo thajský film Občan pes, navíc si mé srdce získala rozkošná ústřední dvojice, Jin-hyuk a Sun-woo. Skutečně příjemná a snivá podívaná! ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že mě to za celou dobu vůbec nevtáhlo do děje. Filmy o gayích mi nevadí, ale tohle mě opravdu nezaujalo. Už jsem viděla lepší korejské filmy. A lepší by byla kratší stopáž. Necelé 2 hodiny byly celkem dost. 60%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaciatok bol skvely, neskutocne zabavny a tempo zbesile. Lenze postupne mi uz vsetky tie komicke sceny tak zabavne nepripadali a cim dalej tym viac isli mimo mna. Zacalo mi to pripadat strasne natahovane. Takze som sa nevedel dockat, kedy sa rozbehne nejaka ustredna zapletka. Bohuzial ta ktoru si zvolili autori sa mi vobec nepacila a k predchadzajucemu nezavaznemu blbnutiu mi vobec nesedela. A aj ked nakoniec jednotlive linie do seba celkom slusne zaklapnu, tak vysledny rozpacity dojem z filmu mi to uz nenapravilo. 6/10. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi čtyřmi a plným počtem. S odstupem času toho ale ve mě z filmu zůstalo tolik, že dávám plný počet. Příjemná komedie postavená na dramatické události z dětství jednoho z představitelů hlavních roli? Proč ne. Ani ti gayové mi tam tentokrát nevadili. A ty dortíčky... :) ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Mix svižného gay šarmu a non-gay šarmu a pohrávanie si s ním, v ružovom protiklade k (ne)pointe filmu zaujímavo funguje. Asi trochu tuším, na koho naráža Adrian, keďže práve on rád mieša pastelky a kontrast čiernej a červenej :"), čím sa vlastne dostávame k tomu, že hoci sa Antique spočiatku tvári ako sladká cuckavá komédia / muzikálik, tak ňou vlastne ani nie je. V§bec. Len zapracováva tento motív do drámy o veciach, ktoré Kóreu trápia už pekne dlho. Tému homosexuality režisér potiahol aj do ďalšieho zo svojich filmov - In My End is My Beginning, ktorý bol v 2009 uvedený na MFF Pusan. 4 mladíci (tí ktorí dovtedy kariéru modela nevyskúšali, pokojne môžu) sa stretávajú ako majiteľ/ šéf, kuchár, asistent a, euhm, bodyquard, v malej cukrárni Antique, otvorenej od poludnia do druhej ráno. Ale, ako som už ukecla, nie je všetko také sladké, ako sa vidí a za motívmi vzniku cukrárne stoja (ne)spomienky na nepeknú udalosť. Juj, ale chalani fakt ako lusk :") ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Jedna celá hvězda za dortíky, jinak vcelku průměrná korejská dramedie okořeněná lehchtivou gay erotikou a násilnou krimi zápletkou. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Korejské, dortíkové, gay, dramatické, přátelské. Docela příjemný film o cukrárně, kde se pečou ty nejlepší dortíky, o zákaznících, členech personálu, jejich osobním životě. Celým dějem se prolínají špatné sny a vzpomínky hlavní postavy, to vše v závěru dramaticky vyústí. Film je to příjemný a sladký (ve všech směrech). ..to je čirá zkouška vůle, sledovat takový film v době, kdy jste se dali na dietu, jelikož je léto za rohem a plavky jsou po zimě trochu menší.. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Normálně jsem si musela při sledování rozbalit svou oblíbenou čokošku, protože tohle bylo divácký týrání mého zrakového a chuťového ústrojí. ()

Reklama

Reklama