Reklama

Reklama

Nezdolný Everest

(seriál)
  • Česko Everest: za hranice možností (více)
USA, (2006–2009), 14 h 20 min (Minutáž: 44–48 min)

Scénář:

Steve Eder

Kamera:

Matt Green

Hrají:

Mark Inglis
(další profese)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Série z produkce Discovery Channel o expedicích na Mount Everest žánrově mezi dokumentem a reality show. Každá sezóna zachycuje výstupy jednotlivých expedic po severní straně z roku 2006, 2007 a 2009, všechny pod taktovkou novozélandského horského vůdce Russella Bricee. Díky všudypřítomné kameře a speciálním kamerám umístěnm na helmách šerpů, můžeme být svědky napínavého boje horolezců (jak profesionálů, tak amatérů) v drsném prostředí nejvyšší hory, který je často pouze zosobněním zápasu se sebou samým. (void)

(více)

Recenze (25)

POMO 

všechny recenze uživatele

Miestami síce americky patetický až sentimentálny dokument, navyše tak trochu v pojatí „strhujúcej akčnej reality-show“ (eh!), ale udalosťami, ktoré zachytáva vo finále na daných miestach, sa stáva neprekonateľným. Prvé tri epizódy síce otravujú neustálym vracaním sa k informáciám pre divákov, „ktorí nevideli predchádzajúcu epizódu“, ale neskôr pochopíte, prečo bolo dôležité prežiť si s jednotlivými účastníkmi expedície niekoľkotýždňovú aklimatizáciu a spoznať ich bližšie. V tretej a štvrtej epizóde, počas výstupu do vyšších táborov sledujete, ako sa po „dosiahnutí vrcholu svojej vlastnej hory“ jeden po druhom sklamaní vracajú dole a v napätí pozorujú ďalšie počínanie ich „úspešnejších“ kolegov. Tí sa v zóne smrti v štyridsiatke pod nulou a s obmedzeným množstvom kyslíka zasekávajú na skalných technických partiách, na ktorých ich brzdia zástupy menej skúsených, tápajúcich ázijských expedícií; bojujú s bezohladnosťou vlastných členov, ktorí 100 metrov pod vrcholom nevládzu urobiť ďalší krok, no napriek tomu sa nechcú vrátiť, čím ohrozujú životy všetkých kolegov i ich sherpov. A stretávajú tam hore umierajúceho neznámeho človeka, ktorému nemôžu pomocť a ktorého identitu a národnosť odhaľujú až dole v základnom tábore podľa cestovného pasu s nálepkou „tohtotýždňové missing persons“. A veľa ďalšieho, a všetko v autentických záberoch, ktoré vás zamrazia do sedačky o to viac, ak máte k danej problematike vzťah. Dopozeral som nad ránom, skôr to proste vypnúť nešlo. Chcem 150-minutový filmový zostrih na Blu-ray disku! [1. sezóna - 6 epizód - Expedícia r. 2006] ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Koukám, že hitparádě přejatých hitů momentálně vévodí pecka s názvem "Everest je plný odpadků." Kolik z vás tam bylo, kamarádíčkové? Až někdo přijde s tím, že veslaři při záběrech pádly pod vodou ruší kapry ze spánku, budete to zpívat taky? Nicméně souhlasím s tím, že expedice z téhle show mají s vrcholovým sportem zvaným horolezectví společného asi tolik jako podniková liga s NHL. Průser je, když si hráči tyhle ligy pletou, jinak ale ať si dělá každý, co chce. O tom to tady konec konců je. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

V oblasti horolezectva som absolútny laik.. a predsa.. Obdivujem ich odvahu, obdivujem ich zápal. Obdivujem ich zručnosti, obdivujem ich nepoddajnosť. Obdivujem krásu hôr, obdivujem nebezpečenstvo, ktoré hory "ponúkajú". A opäť obdivujem Discovery Channel, že sa na podobnú šou podujal. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je úžasné sledovat z takové blízkosti všechno, co v dnešní době souvisí s výstupem na Everest, na stranu druhou je Beyond the Limit absurdním dokladem toho, že si dneska můžete na Everestu točit už i reality show. A času na to máte dostatek. Stačí si třeba něco natočit když čekáte několik hodin ve frontě pod vrcholem. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Ač nemám s horolezectvím žádné bližší zkušenosti, představují některé scény jedny z nejsilněji podaných zážitků, se kterými jsem se měl tu čest v dokumentární tvorbě setkat. Za vše mluví krátké shrnutí ve finální epizodě, kde několik týdnů po ukončení natáčení ukazují horolezci prsty na rukou, které jim museli amputovat kvůli omrzlinám či horolezce procházejí okolo svých mrtvých kolegů, kteří to prostě nezvládli. Hodnocení za 1. sérii 83% ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi, jak to celé degraduje tento krásný a nebezpečný vrcholový sport. Nelíbí se mi, že je všechno na prodej a že boaháči, kteří si myslí, že jsou neohrožení, riskují životy "šerpů", kteří jim dělají průvodce. Nelíbí se mi, že se z Mount Everestu stala atrakce, jejíž krásu teď hyzdí odpadky. Ale i přes to všechno bylo krásné nahldéhnout do takové expedice.. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zavedl bych to jak v Bhutánu: Nad 6000mnm. vstup zakázán-nazdar.... Takhle si tu stejně jen banda pracháčů s hromadou vybavení, šerpů, asistentů, trenérů a poradců honí ego jak vylezli na ten nejvyšší Everest. Zůstává po nich jen bordel a skála ze které se duchové už dávno odstěhovali někam dopryč (kdo by taky chtěl bydlet v lunaparku). ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Fantázia! Ťažko hľadám slová k opísaniu toho, ako som nadšená. Jeden z najsilnejších filmových zážitkov. 270 neuveriteľných minút na jeden hlt a hladina adrenalínu sa vyšplhala do poriadnych výšok (aj keď je jasné, že ani zďaleka nie do takých, ako u účastníkov expedície:) Fanúšikom hôr a lezenia odkazujem len jednu vec - povinnosť!!! Toto vás nemá šancu sklamať. Minútu čo minútu sa dejú také veci... Neskutočné zábery (asi najlepšie z hôr a reálnych situácií z čelových kamier, aké som doteraz videla), napínavé príbehy plné emócií a odhaľovania vnútra lezcov a ich odvahy, sily, sebazaprenia, srdečnosti, či ochoty pomôcť. Ale aj obraz obrovskej hlúposti (budete si vravieť - je ten chlap normálny? nech už ide konečne nadol!) a silných ambícií napriek tomu, že ohrozujú nielen svoj vlastný život... Dokument plný vášní, lásky, smrti a nezabudnuteľných záberov. Jednoducho - istotka. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zlej sen profesionálních horolezců. Komerční výprava narvaná amatéry, kyslíkem a chudáky šerpy, kteří jim vydláždí cestu kilometry jistících lan a spoustou O2 bombiček až k vrcholu. Takže neuvidíte Radka Jaroše nebo Martina Minaříka, jak podávají špičkové výkony v obtížném terénu alpským stylem bez kyslíku. Jenže tohle taky není k zahození. Jednak mě potěšilo, že se jde normálkou ze severní strany, kterou jsem neznal tolik jako tu jižní a taky si uvědomíte, kvůli jakým trotlům musel v 96tým umřít Hall a Fischer. A abych byl korektní, tak uvidíte i frajera bez nohou nebo astmatika, což jsou i s pomocí šerpů velký borci. Everest je úžasná hora a vzhledem k tomu, že záběrů s elitními horolezci je dost, není špatný, že díky Discovery máme teď téměř kompletní představu o tom, kteří lidé se o zdolání pokoušejí. Ještě by to chtělo video s "kolibříkem" Bémem, jak ho tlačí skupina šerpů na summit. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Degradace Mount Everestu boháči, co myslí, že si koupí všechno a všechny. Lehkomyslně hazardují s životy Šerpů a dělají si "selfíčka" na vrcholu. Za nimi je zničená krajina a tuny odpadků. Pro ně adrenalinový zážitek. Bez řádného výcviku, bych se na ně vyprdnul, at okusí pravou sílu přírody. Nicméně úchvatné záběry a dramatické okamžiky posouvají dokument do nebeských výšin. ()

sator 

všechny recenze uživatele

První i druhá série je tedy silná káva, něco podobného jsem ještě neviděl...Třetí cyklus jakoby ztrácel dech a přijde mi nepřehledný... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dokument, o kterém jsem si myslel, že mi podá mnohem drsnější atmosféru lezení na Everest, ale až na dva poslední výborné díly první série (víc jsem zatím neviděl) je to vlastně celkem nuda. Ale je to celkem kvalitní nuda se sympatickými lidmi (většinou z nich), kteří mají neuvěřitelný zápal a nadšení a kteří jsou ochotní udělat všechno proto, aby se dostali na vrchol. Jak ale dokument ukáže, ne vždy se to povede. Spoustu situací na mě působí hrozně nahraně, ale ať je to jak chce, já jsem u toho bavil a největší frajeři jsou stejně šerpové a mají můj neskutečný obdiv, než ti, o kterých je tenhle seriál primárně. Jedna série mi úplně stačí, ale i tak je to za 75%. ()

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, ktorý v plnej nahote odhaľuje obludnosť komercionalizácie výstupov na Mount Everest. Priniesla na túto horu totálny chaos. Za peniaze sa k výstupu dostávajú ľudia, ktorí nemajú takmer žiadne skúsenosti s pobytom, nieto ešte s výstupmi v takýchto nadmorských výškach. Nechápem horského vodcu Russella Bricea, ako si mohol vziať na takejto náročnej akcii na zodpovednosť človeka, ktorému dva týždne predtým odstránili ľadvinu alebo motorkára, ktorý sa ledva vylízal zo zranení po nehode. Keby šlo len o ich život, ale popri tom hazardovali aj so životmi Šerpov, ktorí ich museli potom znášať dolu. Tieto výstupy na Everest už majú s horolezectvom pramálo spoločné. ()

kosoj 

všechny recenze uživatele

Pro mě tento seriál nastartoval fascinaci horolezectvím. Reinhold Messner, Ed Viesturs ... rok 1996. Teď se na „commercial climbing“ dívám kriticky. Ale, nebýt Beyond the Limit ... ()

Vikta 

všechny recenze uživatele

Výborná byla ve druhé sérii emancipovaná silná žena Betsy Huelskamp, která řekla: "Annapurny, které jsem zvládla mají jen 6 000, tohle je o 3 000 výš" a neměla sebemenší tušení, jak se nasazují mačky, nebo používá cepín. Vzhledem k tomu, že Annapurna I je se svými ledovými plochami a četnými lavinami jednou z nejobtížnějších osmitisícovek s největším procentem úmrtí (38%) se mi jeví silně nepravděpodobné, že by Annapurnu vůbec viděla. Silná žena má rovněž přehled - Annapurna I (8 091 m), Annapurna II (7 937 m), Annapurna III (7 555 m), Annapurna IV (7 525 m), Annapurna South (7 219 m). Rovněž měla skvělou sebereflexi. Sice nebyla schopna dostoupat z C1 do C2 (zasekla se v nějakých 6 800 m), ale měla jasno v tom, že ji na vrcholový výstup nepustili proto, že je žena... [SPOILER] Tahle maškara mě tam neskutečně iritovala a začal jsem si to užívat, až odtamtud konečně vypadla... ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

tak třetí série už je nekoukatelná. dvacet minut řešili operovaný koleno nějakýho chlapa a jak to bude mít na stěně těžký. to je sice pravda, ale jednak tam teda nemá lézt a jednak mě jeho koleno až tak nezajímá ()

trx2010 

všechny recenze uživatele

Hodně mě to bavilo. Obešel bych se bez typicky americké sentimentality, citovek i debilně sestříhaných upoutávek na další díl. Nicméně i přesto jsem se nenudil. Paradoxem je, že třetina výpravy to zvládne až do konce, třetina to vzdá a třetina omrzne. Ten výstup se zdá velmi těžký a vzhledem k počtu amputovaných končetin to tak i bude. Nicméně ti lidé lezou po žebřících, které jim tam již někdo přidělal, po lanech které jim šerpové ukotvili a chrní ve stanech které mají připravené a dýchají kyslík, který jim nahoře šerpové připravili. Domnívám se tedy, že největšími hrdiny dokumentu jsou právě ti šerpové a na to jaké to muselo být lézt nahoru jako jeden z prvních před mnoha lety, s minimální výbavou a bez pomoci se neodvažuji ani pomyslet. Z tohohle pohledu jsou ti dnešní chlápci vlastně primadony, jakkoliv ten výstup nechci zlehčovat. Pokládal sem si otázku zda lézt na Everest s amputovanými končetinami je hrdinství a nebo píčovina. Na odpověď jsem nepřišel, každopádně každý má právo nechat si uříznout vlastní nohy. ()

Reklama

Reklama