Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Čo všetko sú hlavný hrdinovia schopní urobiť pre ten "slávnostný okamžik". Komédia vystavaná na obrazovom humore, kde dialógy skoro vôbec nie sú je i napriek tomu milá a dá sa na nej pobaviť. Je to taký malý mix rozprávky, surrealizmu a grotesky dopĺňaný komentárom hlavných hrdinov. ........ ........ Humor: ** Vtiahnutie do deja: ** ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008 –- ruská verze] Multikulturní groteska bez dialogů, inspirovaná článkem v novinách. Veit Helmer hledal vesnici dva roky po celém světě. Nakonec ji našel na bohem zapomenutém místě, kam kdysi vedla jediná a dávno uzavřená cesta. Vzhledem k tomu, že se ve filmu prakticky nemluví, tak bylo velmi složité film nazvučit. Byly vytvořeny tři verze: německá, anglická a ruská. Ruská je stoprocentně nejabsurdnější :-) ()

Reklama

rudeboy odpad!

všechny recenze uživatele

Tvári sa to ako komédia, ale vtipné to nie je. Tempo filmu neuveriteľne nedynamické a bez poriadneho prekvapenia, či sebamenšieho zvratu. Príbeh je jedno veľké klíše (pravdepodobne zámerne, no ale aj tak...) vyplnené prázdnou vatou. Fajn je to o láske, plné ľahko odčítateľnej symboliky, ale pre mňa umelé a naviac studené ako psí "čumák". A naviac som sa príšerne nudil. Nehnevajte sa, ale toto mi vážne nesadlo. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Okleštila bych film o zdlouhavý úvod s legendami a o romantický dojemný konec (bez něj by to mnohem lépe vystihovalo mužskou povahu, když už je řeč o válce pohlaví :-)). Docela mě překvapila 88 minutová stopáž filmu, v kině mi to připadalo poněkud delší, ale přitom nemůžu říct, že bych se nebavila. Vtipné, nápadité, pohádkové, ale ty 4 hvězdičky jsou trochu ušmudlané. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

víceméně k jasnýmu obsahu není moc co přidat..možná jenom to, že Absurdistán je vážně po všech stránkách absurdní, Ale nese v sobě pár zajímavejch momentů, který nakonec rozhodly o tom, že tento snímek nedopadl v hodnocení ještě hůř..řekl bych skoro až novodobá podoba iniciace, v níž mladej kluk prokáže, že je připraven zařadit se po bok "dospělých"( který maj snad v celym filmu jenom jediný poslání a to je vylejt si mozek a nebo vymejšlet způsoby, jak se vyhnout nutný opravě ropovodu- což jsou mimochodem fakt vtipný scény, který jsou universální na jakoukoliv dobu nebo místo- řečeno slovy klasika:"chlapy":-), ač jeho cíl podlehl inovaci a naplno odpovídá slovu absurdní(a o absurditě se už myslim zmiňovat nemusim, protože člověk tenhle film ani nemusí vidět na to, aby pochopil, že v něm není normální vůbec nic)..no zatim je to jen jeden moment, ale časem snad něco přidám..každopádně lze tento snímek vnímat na několika rovinách a myslim si, že vychodní prostředí tomu dodalo potřebnou surovost.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Scéna plující loďky nad městem se natáčela v 16-ti metrové výšce bez jištění. (exitak)
  • Muslimské diváky nakonec nepobouřily nahé scény, ale scéna s pekařem a pekařkou v kádi s těstem na chleba. Jde totiž o svaté jídlo. (Noviik)
  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)

Reklama

Reklama