Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Absurdistán není ani tak o absurditách, jako spíše trochu podivuhodným příběhem o lásce, která musí překonat mnohé překážky, aby se naplnila. Ať už jsou v něm lidé, prostředí nebo zvyky jakkoliv nevšední, jedna věc se nemění. Ženy vždy dosáhnou svého, muži pro ně zas udělají co je správné, ať to stojí, co to stojí, aby se tak nakonec jejich pouto lásky mohlo spojit v jeden celek. Film mi ze všeho nejvíc připomínal díla Kusturici, ale ne až tak propracované, neboť zde bylo pár hluchých míst a to doslova. Některé momenty se mi však líbily natolik, že jsem ochoten trochu přimhouřit oči a jít s hodnocením o něco výše, což bych za jiných okolností jinak neučinil. (7/10) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. Za jedněmi horami a povícero lesy se německý režisér Veit Helmer namísto svých autorských pohádek pro dospělé rozhodl zabývat něčím prapůvodnějším a tak vstoupil do dávno zapomenutých teritorií a natočil báji. Krásně malebnou báji o vzniku řeky. Voda byla totiž vždy stěžejním elementem a jako taková hrála v mýtech důležitou roli. Ta báje sice možná byla o něčem docela jiném - třeba o krizi patriarchálního zřízení a reflexi možné emancipace pohlaví, možná to byl mýtus o zázracích lásky či důležitosti revolty mládí, či o docela jiných věcech, každopádně onen mýtický rozměr je určující - čistě mimočasové vyprávění, které je nelehko a nejednoznačně interpretovatelné, plné nejrůznějších symbolů a zakódovaných ozvěn vypravěčské zkušenosti. V mýtech se totiž transgeneračně předávala nějaká lidská zkušenost a je rozhodně vrcholně zajímavé sledovat, jak fungují mýty moderní (či spíše postmoderní). Veit Helmer přistoupil k filmu v duchu magického realismu, který se světem mýtů úzce souvisí, a vytvořil cosi na způsob balkánské komedie řízlé poetikou ještě více východnějších kinematografií. Schází mu sice Kusturicův humor, oplývá však za to na Západoevropana nezvykle originálním romantickým viděním světa (analogie s Jeunetovou Amélií z Montmartru ale není příliš přesná). Příběh o tom, jak jakýsi mladý muž vrátil lidem vodu, je krystalickým příkladem toho, že se vyplatí experimentovat a pokoušet se vyprávět věci jinak, než jak jsme na to normálně zvyklí. Byla by to jistě krásná love story či dobrodružný film, takhle je to ale mnohem magičtější a záhadnější... Podobné filmy: Krajinka, Underground, Černá kočka, bílý kocour ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti ochotnickému divadlu, ale ochotnický film - s tím už je to horší. Být ty jednotlivé obrazy z vesnice ve formě desetiminutových groteskních scének na youtube asi bych neměl námitek, ale koukat hodinu a půl na film, který svou hloupost skrývá za domnělou absurditu, neschopnost cokoli filmařsky odvyprávět řeší těmi nejlacinějšími vypravěčkými vstupy, nudu vydává za artovost a opakování jednoho a stále stejného "vtipu" za autorský záměr, tak to nedávám a ostatně ani dávat nehodlám. A Helmera bych spíše než s Kustoricou srovnával s Troškou. On totiž Absurdistán dějem s pramenem, žabomyšími válkami, průběhem i trapností jako by Kameňáku 2 z oka vypadl. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Hlavní dějovou linii vyplňuje vztah mladé Aji a Temelky, kteří se těší na hvězdami souzenou společnou noc 11. července (za čtyři roky!). Ovšem předtím, než se spolu vydají do nebes, se musí očistit koupelí, což je trochu problém, jelikož se ve vesnici porouchal vodovod a muži se jaksi nemají k tomu, aby jej opravili... a tak ženy nasadí své zbraně: krom ohrožení puškami, vidlemi a válečky jim odepřou sex. // Veit Helmer se od Tuvalu dopracoval k Absurdistánu a opět překvapil. V tomhle případě ale překvapil poněkud nemile... // Je to zpočátku svižné, s nádechem feminismu, ale bláznivé tempo balkánských rytmů se rychle stává utahaným a scénář začne pokulhávat. // Jako skládačka různých gegů je Absurdistán ucházející. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná variace na nekonečné téma souboje pohlaví. Ačkoli všichni víme, že co se škádlívá... :o) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Docela zábavný snímek s prvky grotesky o válce mužů a žen. Několikrát jsem se dost zasmál, ale celkově by to chtělo kratší stopáž, protože základní dějová linie je prostě příliš jednoduchá, než aby utáhla celý film a ačkoliv přichází režisér s mnoha vynalézavými situacemi, je i těch 88 minut příliš, hlavně konec byl už příliš natahovaný, vzhledem k tomu, že rozuzlení bylo dost předvídatelné. Dlouho jsem se rozhodoval, jestli dát Absutrdistánu 3 nebo 4*, ale vyšší hodnocení si snímek bohužel nezaslouží. Nicméně : kdyby tohle byl někdo schopný natočit v Česku, uvažoval bych snad i o pěti *****! ;) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zábavný a vtipný snímek, skvělá práce s herci, i když ti občas úplně nezáří, ale moc toho nenamluví, takže se to dá. Absurdistán je kvalitní pitomost skrytě a možná nevědomky komentující lidské pokolení; mstivé ženské, co by bez chlapů pomřely a chlapská tupost, kde se občas objeví génius. Však to taky bylo natočené na základě skutečné události. ()

MMR odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu záživný dárek k Vánocům (čistě z hlediska shlédnutí, nikdo mi tohle naštěstí na DVD nedal). Nechápu, co to má znamenat. Děs a hrůza! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Snaha o v názvu avizované absurdity je tu patrná na každém rohu, ale... je to absurdní tak maximálně ve stylu vesničky z filmu Tři Veterání a kdo kdy četl o Kocourkovu, toho tady nemá co překvapit... a bohužel ani moc pobavit. Snaha o okouzlení magickým realismem se u mě silně míjela účinkem, veškeré "pravdy" které Absurdistán chrlí do světa by dohromady dalo i pětileté dítě a tak zbyde jen jednoduchá pohádka o ultravidlácké vesnici, líných chlapech, emancipovaných ženských a jednom hodně nadrženém mladíkovi. 5/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Prcanie za vodu. Touto " rozprávkou " som sa vyšťavil, ako tá krajina za horúčavy a bez tej vody. Trochu mi to prišlo, že to točil nejaký pseudobratanec Emira Kusturicu. * za lanovku s muzikou :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždyť to bylo milé. Takový příběh ze života. Pupkatým frajerům se nechce nic dělat a přitom by se tak hodil vodovod. Ženský jim tedy odepřou jedinou věc, pro kterou s nimi muži žijí. Absurdistán je lehce vtipný film, kde je veškerý humor postaven na absurditě, jak už ostatně název napovídá. Hlavně se jedná o velmi netradiční snímek a takové mám rád. 3* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Německá, rusky mluvená komedie s Češkou v hlavní ženské roli! To byla pro mne neodolatelná kombinace, navíc režisér už má na kontě podobně podivný (a hodně povedený) film Tuvalu. Je tu bizarně ulítlý humor, komentář vtipně glosující situaci, herecká sestava posbíraná po celé Evropě a kusu Asie, neokoukané ázerbajdžánské exteriéry, příběh inspirovaný skutečnou událostí z Turecka a krásně naivní love story. Na karlovarském festivalu mi to přišlo příjemně odlehčené, ale v normálním kině už to taková zábava není (70%). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Taková nejrychlejší charakteristika tohoto snímku by byla Kusturica bez Kusturici. Kusturicu jsem viděl v celkovém pojetí snímku v jeho prostředí a postavách ale jelikož to je bez Kusturici není to ve výsledku tak kouzelné ani vtipné a ve skutečnosti dost nudné. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.39/385 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Alegorie obvykle nic nevysvětlují, spíše zjednodušují, zamlžují a tváří se falešně, že objevují obecné pravdy. Mám za to, že doba žánru alegorie je dávno pryč a chápu je jako únik od reality, skutečné kritiky a satiry, jíž je umění schopno. Na zápletce Absurdistánu mě neuráží, že v jedné vesnici uprostřed euroasijského ničeho jsou muži líní a neschopní trubci, zatímco ženy jakože pilné a pracovité včelky. Rozčiluje mě nesmyslnost, s jakou je toto dělení ukázáno. Ve filmu ženy prakticky nepracují, nemají povolání, zatímco muži ano, ale tím, že muži víc polehávají a odmítají opravit porouchané vodovodní potrubí, jsou ti špatní. Ženy nevyvinou žádnou iniciativu kromě toho, že hučí do mužů, aby potrubí opravili, a nakonec jim demonstrativně odepřou sex. Ve vsi, byť zaostalé, přitom funguje telefon, svařovací nářadí je volně dostupné; zkrátka možnosti tu jsou. Na což ihned navazuje další protivnost. Rádoby feminismus a překonané amazonství, které jsou přitom popřením toho nejpřínosnějšího, co s feminismem přišlo - debata či spor, na základě nichž si obě pohlaví nově vyjasní své role a mohou dospět k jakés takés rovnoprávnosti. Tolik nelogičností a schválností aby člověk pohledal. Ve vesnici má žít čtrnáct rodin, ale záběry na krajinu napovídají na mnohem větší osadu. Vesničané vyšlou své syny do světa, aby přivezli pomoc, ale vrátí se jen trulant Emelko, a nikdo ostatní kluky nepostrádá. Vodovod teče čůrkem, ale poškozený je evidentně tak, že by do vesnice nedotekla ani kapka. Ženy rozdělí vesnici na polovinu, ale překročit hranice jde bez námahy. V době největšího sucha ženy vybudují maskovaný vodní příkop, do nějž nadržení muži spadnou. Tento příkop by jim ale zase zároveň nezabránil, aby se žen zmocnili. Na řešení, které Emelko objeví, taky vůbec nemusel chodit do světa na zkušenou; stačilo jít za nejbližší kopec. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008 –- ruská verze] Multikulturní groteska bez dialogů, inspirovaná článkem v novinách. Veit Helmer hledal vesnici dva roky po celém světě. Nakonec ji našel na bohem zapomenutém místě, kam kdysi vedla jediná a dávno uzavřená cesta. Vzhledem k tomu, že se ve filmu prakticky nemluví, tak bylo velmi složité film nazvučit. Byly vytvořeny tři verze: německá, anglická a ruská. Ruská je stoprocentně nejabsurdnější :-) ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Oproti bezchybnému Tuvalu je Absurdistán podstatně méně originální a vynalézavý, valná většina gagů a komických situací je snadno předvídatelná, zápletka dost nicotná. Spousta vtipů je povedená, ale čekal jsem o dost víc. ()

Reklama

Reklama