Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

sta 

všechny recenze uživatele

ja nevim.. budto jsem neco zasadniho nepochopil, a nebo je tohle opravdu naprosta zhovadilost, ktera se marne snazi neco rict s vyriznutym jazykem, bez mozku a vubec beze vseho, co je ke komunikaci zapotrebi ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

15 % - Kdyby ta věc měla alespoň logicku, pak by se to dalo brát jako černohumorná groteska. Ale - pominu-li všechny ostatní vady v čele s chatrným příběhem s vyloženě zahozenou pointou -, ta děravá logika mi fakt nešla na rozum. Např. ve vesnici není voda, ale ženy dokážou udělat rozbahněný příkop. Ve vesnici není voda, ale při příjezdu komediantů se muži holí a myjí... Ale logické chyby se dají odpustit filmům se silným příběhem. To bohužel Absurdistán není: špatně napsané, špatně zrežírované, špatně zahrané, špatně vtipné... Nuda. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

víceméně k jasnýmu obsahu není moc co přidat..možná jenom to, že Absurdistán je vážně po všech stránkách absurdní, Ale nese v sobě pár zajímavejch momentů, který nakonec rozhodly o tom, že tento snímek nedopadl v hodnocení ještě hůř..řekl bych skoro až novodobá podoba iniciace, v níž mladej kluk prokáže, že je připraven zařadit se po bok "dospělých"( který maj snad v celym filmu jenom jediný poslání a to je vylejt si mozek a nebo vymejšlet způsoby, jak se vyhnout nutný opravě ropovodu- což jsou mimochodem fakt vtipný scény, který jsou universální na jakoukoliv dobu nebo místo- řečeno slovy klasika:"chlapy":-), ač jeho cíl podlehl inovaci a naplno odpovídá slovu absurdní(a o absurditě se už myslim zmiňovat nemusim, protože člověk tenhle film ani nemusí vidět na to, aby pochopil, že v něm není normální vůbec nic)..no zatim je to jen jeden moment, ale časem snad něco přidám..každopádně lze tento snímek vnímat na několika rovinách a myslim si, že vychodní prostředí tomu dodalo potřebnou surovost.. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* snad svým hodnocením pozdvihnu zdejší velmi nízké skóre tohoto příjemného filmu, který už 2x potěšil mou poetickou duši a romantické srdce ;-) Příběh je jednoduchý, ale jeho provedení je stejně dobré jako u režisérova dřívějšího Tuvalu. Doporučuji, ale rozhodně ne těm, co hledají ve všem logiku a potřebují efekty a akční scény. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Absurdistán přesně dostojil svému názvu, příbeh je NAPROSTO absurdní. Místy je to opravdu vtipné, jindy spíše hloupé a trapné. Upřímně, mám z tohoto filmu velice rozpačité pocity. Je možné, že na tom má podíl nálada, ve které jsem se na film dívala, možná však ani při příštím shlédnutí nepřijdu této válce žen s muži na chuť. Musím ale pochválit hudbu, velmi zajímavá a příjemně poslouchatelná. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Okleštila bych film o zdlouhavý úvod s legendami a o romantický dojemný konec (bez něj by to mnohem lépe vystihovalo mužskou povahu, když už je řeč o válce pohlaví :-)). Docela mě překvapila 88 minutová stopáž filmu, v kině mi to připadalo poněkud delší, ale přitom nemůžu říct, že bych se nebavila. Vtipné, nápadité, pohádkové, ale ty 4 hvězdičky jsou trochu ušmudlané. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Az take absurdne ako slubuje nazov to nie je, ale prijemne uletene ano. Prekvapi minimum dialogov a nebyt rozpravaca, bolo by to este o kusocek uchylnejsie alepsie. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

upřímně nevím co si o Absurdistánu myslet...na jednu stranu si hraje na cosi v Kusturicově stylu (a pár opravdu vtipných momentů se zde najde),ovšem na druhou stranu (hlavně ve druhé půlce) je tam tolik "zvláštních" věcí,že je to vlastně celé úplně blbé.Už dlouho sem v hodnocení filmu takhle neváhal...40% (po velkém váhání) ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Absurdistán není ani trochu absurdní. Je totiž nijaký, pouze se snaží svou bezmyšlenkovitost vydávat za něco ozvláštňujícího. Přitom úvod vypadal docela dobře, i když vtipy neměly takovou razanci, jenže jednotlivé gagy nakonec zabírají skoro všechen čas a díky své předvídatelnosti jsou otravné. A do toho je ještě jen tak mimochodem přimíchaný nudný příběh... ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Videno na LFS s nulovymi ocekavanimi, v podstate jen kvuli anoncovane ceske ucasti a z nedostatku jineho "filmovkoveho" povyrazeni. A byl jsem vazne uneseny: bohatou Helmerovou imaginaci, napady tryskajicimi (doslova) odevsud - uz uvodni prochazka vesnici je dechberouci ukazkou neodolatelne antiesteticke...absurdity. proste me to moc bavilo. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napad nie zly, niektore sceny vynikajuce, ale inak vo mne film skor budil dojem bubliny nafuknutej formou, ktora sa miestami az prehnane inspiruje Kusturicom a Fellinim, avsak vyrazne absentuje ich originalita a predovsetkym zmysel pre detail. Absurdistan sa vsak pozera dobre a vzhladom na kratku stopaz nudit nestihne. ()

rudeboy odpad!

všechny recenze uživatele

Tvári sa to ako komédia, ale vtipné to nie je. Tempo filmu neuveriteľne nedynamické a bez poriadneho prekvapenia, či sebamenšieho zvratu. Príbeh je jedno veľké klíše (pravdepodobne zámerne, no ale aj tak...) vyplnené prázdnou vatou. Fajn je to o láske, plné ľahko odčítateľnej symboliky, ale pre mňa umelé a naviac studené ako psí "čumák". A naviac som sa príšerne nudil. Nehnevajte sa, ale toto mi vážne nesadlo. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Jééé, takovej milej filmek na pobavení..nelze v tom hledat nějakou hlubší myšlenku, ale jde o to si umět vychutnat obyčejně neobyčejný výkony herců v absurdním, ale komciky ztvárněmým příběhu :-) Výborně jsme se bavila, je to originální a netypciký, ne převratný, ale každopádně oslovující a humorný. ()

Reklama

Reklama