Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Temelko se nemůže dočkat, až se svojí vyvolenou Ajou stráví první noc. Jenže její babička pro tuto noc určila ten správný den, kdy budou hvězdy v tom ideálním postavení. Problém je, že když se onen památný den začíná blížit, pokazí se vodovod dovádějící vodu do vesnice, a ženy vyhlásí sexuální revoluci - žádný sex dokud muži vodovod neopraví. Temelkovi nezbývá moc času, aby muže přinutil k činu - nebo bude muset vodovod opravit sám ... Dle toho, co jsem o filmu slyšel (a že reklamou česká rádia nešetřila) jsem se docela těšil, až se mi dostane do ruky. A - možná díky tomuto natěšení - jsem byl docela zklamanej. Příběh je sice docela zajímavej, ale filmové zpracování mi vůbec nesedlo (fakt mne dostalo, že muži ve vesnici věnovali několikrát víc energie k boji s ženami místo opravy vodovodu, ale tak to asi muselo být (jinak by byl film asi jen 20ti minutový). Každopádně bych měl ještě zmínit, že hlavní roli v tomto německém filmu o turecké vesnici získala česká herečka .. Kristýna Maléřová ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Německá komedie o životě v jedné vesničce, kde jde o dvě velmi potřebné věci s krásnou Ájou v hlavní ženské roli. Příjemně jsem se pobavil a vůbec jsem se necítil uražen klasickou mužskou vlastností. Mám ji (občas) také. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá * za Maléřovou, protože je mazel. Jinak film není špatný, ale co se týče zápletky, tak její roztáhnutí na téměř 90 minut je neúměrné, mohlo to mít o 20 minut méně. V každém případě režisér zvolil dobrou strategii omezením dialogů, čímž může film exportovat i do zemí, které si na titulky moc nepotrpí. ()

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008...zábavné to je, to ano, ale ke konci opravdu zbytečná natahovačka, že už mě to pak přestávalo bavit. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená karikatura vztahů tvorů z Marsu a z Venuše neboli mužů a žen. Ať chcete, nebo ne, lépe řečeno ať jste feministka, nebo macho - jedno je jisté - má to svoji poetiku. Jakýmsi nenápadným a laskavým způsobem si tu s námi tvůrci pohrávají přesně v duchu toho, jak to na světě chodí - byť jsou platné vzorce našeho chování (snad dokonce klišé) dovedeny do extrému. I když možná právě v tom je to kouzlo. PS: Kdyby nebyl závěr tak "ujetý" (a opravdu už se nedá říct absurdní) a celé to bylo o 20 minut kratší, dala bych snad čtyři hvězdičky. Jenže když se vám i vašemu partnerovi při sledování tohoto snímku vybaví Troškův Kameňák, už je cosi špatně. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Být v té správné náladě (na něco ulítlého, netradičního, sarkastického), asi by to šlo. Je to groteska (?) či co, barevná, s komentářem, nikoliv psaným textem. Na mně natolik mimo čehokoliv, že se na to prostě nedalo dodívat. Asi jsem málo intelektuální... ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

příjemná komedie, která staví na pohádce. Má vypravěče, hrdinu, který musí kvůli lásce překonat mnohé úklady a příjemnou, i když ne až zas tak originální poetiku. No a taky je tu pár geniálních gagů (to jak chlapík vztekle kopne do úlu si budu pamatovat pěkně dlouho). ()

alenka 

všechny recenze uživatele

už nějakej ten čas nepíšu recenze, takže mě hloupější filmy už tolik neuráží. absurdistán posloužil jako kulisa u malování a dojem je celkem ok. kdyby se jednalo o němý film, a aja tak nemusela kvokat své repliky spisovnou češtinou, bylo by to výrazně lepší. každopádně pro náročnější bude vždycky lepší volba Aristofanés: Lysistraté. jedinej rozdíl je v motivaci. ženy přestanou s muži souložit kvůli válce, ne kvůli hygieně :-) ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

2, 3 alebo až 4 hviezdičky? Ťažko rozhodnúť, preto volím zlatú strednú cestu. Tento film je najrozporuplnejší zo všetkých ktoré som videl. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jakýpak odpad, senzační crazy komedie, u níž jsem se výborně pobavil. Jistě by se na ní daly hledat mouchy jak co do hereckého umění tak do některých nelogičností, ale ty nejsou pro tento druh filmu zásadní. Příběh zapadlé vesnice, která přijde leností mužů o vodu, kterou jim musí přinést jeden zamilovaný mládenec za cenu nasazení vlastního života. A dívčí válka, to není vůbec nové téma, vzpomeňme na výbornou českou veselohru Vzbouření na vsi. Ta babka byla velice podobná naší Kaplanové, ale fakt to být nemohla, protože tou dobou, kdy se tenhle film točil, už byla po smrti. Pochopitelně, divák, který pokládá za vrchol dnešního filmového umění Hollywood, nemůže tomuto filmu rozumět. ()

MarleyCZ 

všechny recenze uživatele

Absurdistán opět obstál svému jménu. Děj je inspirován článkem v novinách, který režisér filmu Veit Helmer zpracoval na jedničku. Film je dost vtipný, ale místy až zbytečně trapný. Manželky odpírající úplně vše na co jsou muži v domácnostech zvyklí, proto že jsou manželé líní. Ovšem mladá generace nezaspí a i přez určité nástrahy dá všechno do pořádku. 83% ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Absurdistán je taková příjemná dospělácká pohádka, která svým stylem trochu přípomíná "balkánské klenoty" Čarlston za Ognjenku a Ivkovu slávu, ale jejich kvality nedosahuje... ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

na začátku byl vodovod a na konci řeka. Je to takový zvláštní příběh o lásce a sexu, který bez vody neproběhne. Všiml sem si jen jedné nelogičnosti, kde se vzal vodní příkop, ale jinak to bylo takové podivné vyprávění s občasnými vtipy. ()

Reklama

Reklama