Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Absurdistán není ani tak o absurditách, jako spíše trochu podivuhodným příběhem o lásce, která musí překonat mnohé překážky, aby se naplnila. Ať už jsou v něm lidé, prostředí nebo zvyky jakkoliv nevšední, jedna věc se nemění. Ženy vždy dosáhnou svého, muži pro ně zas udělají co je správné, ať to stojí, co to stojí, aby se tak nakonec jejich pouto lásky mohlo spojit v jeden celek. Film mi ze všeho nejvíc připomínal díla Kusturici, ale ne až tak propracované, neboť zde bylo pár hluchých míst a to doslova. Některé momenty se mi však líbily natolik, že jsem ochoten trochu přimhouřit oči a jít s hodnocením o něco výše, což bych za jiných okolností jinak neučinil. (7/10) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Hlavní dějovou linii vyplňuje vztah mladé Aji a Temelky, kteří se těší na hvězdami souzenou společnou noc 11. července (za čtyři roky!). Ovšem předtím, než se spolu vydají do nebes, se musí očistit koupelí, což je trochu problém, jelikož se ve vesnici porouchal vodovod a muži se jaksi nemají k tomu, aby jej opravili... a tak ženy nasadí své zbraně: krom ohrožení puškami, vidlemi a válečky jim odepřou sex. // Veit Helmer se od Tuvalu dopracoval k Absurdistánu a opět překvapil. V tomhle případě ale překvapil poněkud nemile... // Je to zpočátku svižné, s nádechem feminismu, ale bláznivé tempo balkánských rytmů se rychle stává utahaným a scénář začne pokulhávat. // Jako skládačka různých gegů je Absurdistán ucházející. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

15 % - Kdyby ta věc měla alespoň logicku, pak by se to dalo brát jako černohumorná groteska. Ale - pominu-li všechny ostatní vady v čele s chatrným příběhem s vyloženě zahozenou pointou -, ta děravá logika mi fakt nešla na rozum. Např. ve vesnici není voda, ale ženy dokážou udělat rozbahněný příkop. Ve vesnici není voda, ale při příjezdu komediantů se muži holí a myjí... Ale logické chyby se dají odpustit filmům se silným příběhem. To bohužel Absurdistán není: špatně napsané, špatně zrežírované, špatně zahrané, špatně vtipné... Nuda. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Mňa táto absurdná alegória celkom pobavila:-) Neviem čo všetci od tohto filmu očakávajú alebo mu stále vyčítajú. Je to parodicky ladená etnografická freska. Rozhodne nejde o depresívnu kravinu či efektne natočenú frašku! Už to si myslím, že stačí k spokojnosti diváka nad dobre stráveným časom pri pozitívne naladenom filme:-) Divákom originálného snímku TUVALU http://www.csfd.cz/film/70390-tuvalu/ snáď ani nemusím vysvetľovať, kto je autor, a v čom je sila jeho tvorby:-))) ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá * za Maléřovou, protože je mazel. Jinak film není špatný, ale co se týče zápletky, tak její roztáhnutí na téměř 90 minut je neúměrné, mohlo to mít o 20 minut méně. V každém případě režisér zvolil dobrou strategii omezením dialogů, čímž může film exportovat i do zemí, které si na titulky moc nepotrpí. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)
  • Vodovod ve vesnici opravdu je a to nefunkční. (exitak)
  • Scéna plující loďky nad městem se natáčela v 16-ti metrové výšce bez jištění. (exitak)

Reklama

Reklama