Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Damiel 

všechny recenze uživatele

15 % - Kdyby ta věc měla alespoň logicku, pak by se to dalo brát jako černohumorná groteska. Ale - pominu-li všechny ostatní vady v čele s chatrným příběhem s vyloženě zahozenou pointou -, ta děravá logika mi fakt nešla na rozum. Např. ve vesnici není voda, ale ženy dokážou udělat rozbahněný příkop. Ve vesnici není voda, ale při příjezdu komediantů se muži holí a myjí... Ale logické chyby se dají odpustit filmům se silným příběhem. To bohužel Absurdistán není: špatně napsané, špatně zrežírované, špatně zahrané, špatně vtipné... Nuda. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Snaha o v názvu avizované absurdity je tu patrná na každém rohu, ale... je to absurdní tak maximálně ve stylu vesničky z filmu Tři Veterání a kdo kdy četl o Kocourkovu, toho tady nemá co překvapit... a bohužel ani moc pobavit. Snaha o okouzlení magickým realismem se u mě silně míjela účinkem, veškeré "pravdy" které Absurdistán chrlí do světa by dohromady dalo i pětileté dítě a tak zbyde jen jednoduchá pohádka o ultravidlácké vesnici, líných chlapech, emancipovaných ženských a jednom hodně nadrženém mladíkovi. 5/10 ()

Reklama

alenka 

všechny recenze uživatele

už nějakej ten čas nepíšu recenze, takže mě hloupější filmy už tolik neuráží. absurdistán posloužil jako kulisa u malování a dojem je celkem ok. kdyby se jednalo o němý film, a aja tak nemusela kvokat své repliky spisovnou češtinou, bylo by to výrazně lepší. každopádně pro náročnější bude vždycky lepší volba Aristofanés: Lysistraté. jedinej rozdíl je v motivaci. ženy přestanou s muži souložit kvůli válce, ne kvůli hygieně :-) ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Okleštila bych film o zdlouhavý úvod s legendami a o romantický dojemný konec (bez něj by to mnohem lépe vystihovalo mužskou povahu, když už je řeč o válce pohlaví :-)). Docela mě překvapila 88 minutová stopáž filmu, v kině mi to připadalo poněkud delší, ale přitom nemůžu říct, že bych se nebavila. Vtipné, nápadité, pohádkové, ale ty 4 hvězdičky jsou trochu ušmudlané. ()

Marty_cz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi jeví jako naprostá blbost. Nebo ho absolutně nechápu. Některé trapné scény, které asi byly marným pokusem o vtip a dopadly víc než katastrofálně. Ten to film si to hodnocení ani nezaslouží, ale jedna hvězda za to, že to je naprosto nesmyslný film nám dává najevo už název. Druhý film s tímhle názvem a hned druhá blbost. Akorát tahle je o pořádný kus za tím druhým stejno-jmeným filmem. Na konci filmu jsem zase jednou litoval promarněných a zbytečných osmaosmdesáti minut. Naštěstí alespoň měli autoři dost rozumu a natočili to krátký, ale nuda, kterou film způsobil. Způsobila, že se 88 minut zdálo jako 2 hodiny. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)
  • Vodovod ve vesnici opravdu je a to nefunkční. (exitak)

Reklama

Reklama