Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učeň Petr (P. Kříž) nastupuje do internátu a zjišťuje, že tu vládne parta kluků v čele s Edou (J. Duchoslav), kteří šikanují ty slušné. U dospělých, vychovatelky (S. Stašová), ředitelky (D. Syslová) a mistra (J. Moučka) se nedočká pochopení, a tak začne jednat sám… (Česká televize)

Recenze (17)

6thSun 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu má nejlepší hlášky Létající Čestmír, kterej je tam ale dohromady jenom pár minut. Jisté uspokojení lze nalézt alespoň v Cabadajově šikanování Renče s Tofim. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Kdybych tento film viděl v tehdejší době jako kluk, který má jít na intr, tak budu mít depku už předem. Je samozřejmě důležité upozorňovat na problémy šikany, ale když tomu zároveň chybí nějaké řešení, je to k ničemu. To bohužel není problém jen tohoto filmu, kde se situace obrátila víceméně náhodou, ale i mnoha jiných. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hlavním rysem televizní inscenace je nevýraznost - prostředí, děje, postav i knižních nudných dialogů. 1) Dost naivní ukázky šikany odpovídají dobovému zobrazování jevu._____ 2) Inscenace očividně sází na angažování tehdejších mladých hvězd. Je tu 24letý Pavel Kříž (nováček Petr), šarmantní 20letý Jan Antonín Duchoslav (šéf šikanistů Eda), 21letý Sagvan Tofi (šikanovaný Roman, který se nechce vzepřít), 20letý Filip Renč (šikanovaný), 19letý Jakub Zindulka (šikanovaný ve skříni) a další._____ 3) Nechtěným mementem doby je běžná kalkulačka za 2 000 Kčs (obvyklý hrubý plat za tři týdny). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Odstrašující příklad, jak špatně fungoval systém ve školství, kdy šikanu nikdo neřešil nebo řešil zcela špatně. Klasické selhání, kdy trpěla oběť a ještě byla popotahována učiteli. Autoři možná zamýšleli tento příběh jako moralitku s happy endingem, kdy poukázali na nešvary v kolektivech mladých. Nebo prostě hloupě a naivně netušili, že takto to být nemá. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Téma za komančů nevídané...pointa taková rudolfovská...role Syslové napsaná nevěrohodně a pro příběh dost důležité...(svalovce beze jména hraje Pavel Cajzl-budoucí kaskadér) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Stara dobra sikana. Duchoslav se pro tyhle rola narodil a ja si ho uzivam. Dobro zvitezilo nad zlem a od Magdy Reifove jsme se dozvedeli, ze nikdy nemela hada v ruce... :))) ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě to, podívala jsem se a až na některé věci (např. nedovedu si představit, že se mi dítě vrátí z internátu zbitý jak žito s tím, že chce pryč a já mu na to řeknu: Tobě se stýská, viď? a je toho víc) musím konstatovat, že je to celkem dobrý televizní film. ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Jako na ty kluky se dobře kouká, museli to být na tu dobu fešáci :) Jediný, kdo z nich umí hrát, je asi Štěpán Šafránek. Jinak celek beru jako výplod své doby. A řešení šikany tam - hrůza, beznaděj, depka. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

atraktívny a vždy aktuálny námet šikany, dobré herecké obsadenie - najmä P. Kříž, ale i J. A. Duchoslav a malý Lukáš Bech dáva dovedna nadpriemerne dobrý divácky zážitok na slabšie štyri hviezdičky ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Perfektní partička z filmů o vojácích a o mazáctví tam. To je však asi jediný klad. Jinak jde o další z banálních a stejných příběhů o šikaně. Přesto je to svým způsobem zábavné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu je třeba opravit úvodní text. Učeň Petr se totiž ani nemůže dočkat pochopení neboť ho u jmenovaných nehledá. Rozhodně ne u vychovatelky, která se ve filmu jen dvakrát mihne. Ani mistrovi se nesvěří. A protože nic neřekne ani ředitelce, je těžké nějaké pochopení či rozhodnutí rozdávat. Petr zkrátka čeká, jak se vše vyvrbí. A jen díky tomu, že se Eda utrhne ze řetězu a je navíc tak hloupý, že si zamaže bundu, nevšimne si toho a tím se prozradí, se všechno vyřeší. Což je samo o sobě lehce prvoplánové a tudíž málo věrohodné. Taková pohádka pro náctileté, že s nicneděláním proti šikaně se to tak nějak samo vyřeší. I celý nápad s Edou a jeho "gorilami" byl jak z amerického filmu. Gorily byly opravdu přihlouplé a tomu docela odpovídal vzhled, slepě dělali, co po nich šéfík chtěl, aniž by bylo patrné, že z toho něco zásadního mají, ale to se dá přejít neboť přihlouplé gorily mají tuto tendenci, a zarážející je i fakt, že i když se po boku Edy většinou objevily jen dva kluci, při zmlácení Petra byli tři - tedy kdyby kluci trochu uvažovali, byli čtyři na čtyři. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní název a ne zrovna líbivý film. Traumatizovaná prostředí dětských domovů a internátů spolehlivě traumatizují i řadu diváků, i když je film jinak dobrý. To je z filmařského hlediska dost nevděčné. Tak je tomu i u mne, takže i když by si možná film zasloužil více, hodnotím pouze 50%. ()

Reklama

Reklama