Reklama

Reklama

Flynn Rider, nejpohlednější i nejhledanější lupič celého království, se schová v tajemné věži. Skončí ale jako rukojmí Lociky, krásné a nezkrotné dospívající dívky s dvacet metrů dlouhými kouzelnými blonďatými vlasy. Locika, ještě jako malá, byla unesena zlou čarodějnicí Gothel z hradu svých královských rodičů. Čarodějnice ji vězní ve vysoké věži a od malička jí tvrdí, že je její maminka. Dívka se chce dostat z věže a touží vidět svět a hlavně záhadná světýlka, která jí utkvěla v paměti z doby, kdy byla ještě na královském zámku. Přesvědčí Flynna a společně se vydávají na nejdobrodružnější výpravu, na které nechybí kůň, superpolicajt, přehnaně opatrný chameleon Pascal a drsná banda hospodských rváčů. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Glen Keane, tvůrce Lociky, našel inspiraci pro postavu ve své dceři, která chtěla jako malá neustále vymalovat svou ložnici. Když Keane začal Lociku malovat, stala se jeho již dospělá dcera kolegyní animátorkou, která má na svědomí výmalbu Locičiny věže. (Duoscop)
  • Produkce filmu byla dražší než produkce Avatara (2009). (Duoscop)
  • Obrovská taneční scéna společně se scénou s lucernami zahrnovala tři tisíce lidí v davu. Pro studio Walt Disney to byla největší scéna s animovanými postavami vůbec. (ČSFD)
  • Na charakteru postavy Flynna se podílely všechny zaměstnankyně studia Walta Disneyho, ty měly odhlasovat barvu vlasů, očí apod. Takže postava Flynna je prostě dokonalá skládačka podle představivosti žen. (ČSFD)
  • Zlaté vlasy Lociky by vážily při délce 21 metrů dobrých 47 kilogramů. (ČSFD)
  • Podle animátorů měl být Flynn Rider starý okolo šestadvaceti let, zatímco Locika měla být o osm let mladší. V historii pohádek Walta Disneyho se jedná o pohádkový pár s největším věkovým rozdílem. (ČSFD)
  • Hlavní postavy filmu, tedy Flynna a Lociku, lze vidět i v dalším filmu od studia Walta Disneyho – v Ledovém království (2013). Konkrétně se jedná o scénu, kdy před korunovací Elsy vyběhne princezna Anna z hradu. (tb_23)
  • Při písni "I See the Light" je ve vzduchu celkem 45 tisíc lampiónů. (Pria)
  • Mamá Gothel propůjčila český hlas zpěvačka Helena Vondráčková, která se tak v dabingu mluveného slova objevila podruhé v životě. Poprvé tomu bylo v roce 1994 v pohádce O Malence (1994). (funhouse)
  • Již od začátku se v českém dabingu počítalo s Vojtou Dykem do role Flynna. Kvůli pracovní vytíženosti nakonec nabídku musel odmítnout, tak postavě propůjčili své hlasy Vojtěch Kotek, který se postaral o mluvené slovo, a Ondřej Izdný, jenž stál za zpěvem. Vojtěch Kotek je zároveň režisér dialogů českého znění a Ondřej Izdný hudební režisér českého znění. (funhouse)
  • Princezna je po celou dobu filmu bosá. (tb_23)
  • David Schwimmer a Burt Reynolds byli původně obsazeni do rolí, které byly následně v preprodukční fázi vyškrtnuty. (Zdroj: ČSFD)
  • Od samého začátku usiloval Glen Keane o to, aby film působil dojmem klasické ručně animované disneyovky, ale v 3D hávu. Svolal seminář na téma "To nejlepší z obou světů", kam přizval 50 animátorů studia Disney – jak CGI, tak i tradiční kreslíře –, aby probrali obě techniky a to, jak "přenést teplo a přirozenost ruční kresby do CGI". (EbiGuetta)
  • Skladatel hudby Alan Menken prohlásil, že se při tvorbě nechal inspirovat rockovými nahrávkami z šedesátých let. (EbiGuetta)
  • Disneyho předchozí pohádkový snímek Princezna a žabák (2009) byl navzdory vřelému přijetí kritiky a diváků po finanční stránce zklamáním. Představitelé studia Disney vycítili, že princeznovský motiv odrazuje mužskou (či chlapeckou) část publika. Aby oslovili širší část divácké veřejnosti, změnili název filmu z původního Rapunzel na Tangled a namísto pohádky jej prezentovali jako dobrodružnou komedii. Jedna z prvních filmových upoutávek se také zaměřuje více na Flynna Ridera než na princeznu Lociku. (EbiGuetta)
  • Jde o první "princeznovský" snímek studia Disney, který obdržel rating PG. Všechny ostatní měly doposud rating G, tedy přístupné bez omezení. (EbiGuetta)
  • Na filmu se pracovalo šest let a s náklady 260 milionů amerických dolarů se ve své době zařadil mezi nejdražší animované filmy v historii. (Terva)
  • Vedoucí týmu vizuálních efektů Steve Goldberg, vedoucí týmu počítačové animace Jesus Canal a tým vlasových expertů (pod vedením Sinman Čao a Kelly Ward) byli pověřeni úkolem vdechnout Locičiným vlasům život. Vyvinuli zcela nový software, zvaný Dynamical Wires. (Taninaca)
  • Jubilejní 50. celovečerní disneyovka. (M.B)

Související novinky

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

Našla hraná verze Na vlásku Lociku?

13.08.2023

Studio Disney s hranými remaky svých ikonických pohádek v posledních letech nijak nezpomaluje, a kromě již oznámené Moany, Bambiho nebo Lilo & Stitche nás v budoucnu čeká také muzikál Na vlásku.… (více)

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

29.10.2017

Po seriálovém Chuckovi by člověk Zacharymu Levimu prorokoval velkou kariéru - zatím se k ní ale neodpíchnul. Jeho největším kinoúspěchem je animák Na vlásku, v němž namluvil zlodějíčka Flynna, a… (více)

Raubíř Ralf hraje dál

Raubíř Ralf hraje dál

14.07.2015

Od premiéry disneyovského animáku Raubíř Ralf už uplynuly téměř tři roky. John C. Reilly (Strážci Galaxie) tehdy namluvil videoherního záporáka, který se chce stát hrdinou, a byla z toho téměř… (více)

Reklama

Reklama