Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Recenze (1 001)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Rebelka je nejnovější snímek kdysi bezmála kanonizovaného animátorského studia Pixar, přičemž řada reakcí na tento film obviňuje film z ústupu od pixarovské poetiky a směřování k disneyovským normám. S tím ale nemohu souhlasit, protože Rebelka je ve vztahu k animovaným filmům jiných animátorských studií podobně ozvláštňující jako ostatní pixarovky, zejména v důrazu na systematicky rozvíjené téma - více viz Douglasovy poznámky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rebelka je, stejně jako ostatní Pixarovské počiny, technicky dokonalá a nápaditá v detailech a stejně jako Disneyovské filmy patřičně uhlazená a předvidatelná. Už neposouvá žádné hranice, nevymýšlí nové světy, ale i to v tomhle případě stačí na nadprůměr v dnešním animovaném filmu. Vedlejší postavy a dětské vtípky nejsou trapné, narozdíl od takového Turba a na (moje oblíbené) keltské fantasy prostředí vypiplanané do nejmenšího detailu je prostě radost pohledět. Navíc hlavní hrdinka je sympaťačka až na půdu a film ani na vteřinu neztratí spád. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Že by emancipace konečně pronikla i do animáků? Merida představuje zřejmě první disneyovskou hrdinku, jejíž životní spokojenost není vázána na prince ani jinou mužskou postavu. Byť k tomu film zpočátku, kdy se dívčina svéhlavost projevuje zejména „mužským“ chováním, zdánlivě směřuje. V předurčené úloze poslušné holčičky nedokáže naplnit svou touhu po volnosti, vyjadřovanou divokou jízdou na koni. Ženské šaty, v nichž musí mít schované své ohnivé vlasy a které jí brání v pohodlné lukostřelbě, viditelně dusí její pravou povahu. K jejímu zmužštění přispívá absence ženského vzoru, který by mohla následovat. Obklopují ji jenom stereotypizované obrazy ženství (dobrosrdečná služebná, upjatá matka), jejichž role v procesu dívčiny proměny je ale nakonec překvapivě významnější než role mužských nápadníků, kteří jsou (doslova) jen za MacGuffiny. Merida si možná víc rozumí s otcem, ale ten, natrvalo zakletý v minulosti, kdy se (ne)slavně utkal s medvědem, pro ni není výraznou inspirací. Tou se stává matka. Příznačně teprve poté, co je prostřednictvím její metamorfózy ozřejměna skutečná role ženy v patriarchátu – ženy jsou kořistmi, muži lovci. Jenom společnými silami mohou Merida s matkou toto nastavení změnit. Ústřední konflikt sice stejně jako v mnoha mateřských melodramatech vyplývá z dceřina nerespektování matky, jeho řešení se ale většině melodramatickým klišé úspěšně vyhýbá. Emblematická scéna, ve které je Merida kvůli záchraně jednoho z rodičů nucena spojit to, kým by být měla s tím, kým by být chtěla (vyšívání na koni), je poměrně vyzrálá nejenom na animovanou pohádku. Radost z dospělosti přístupu k ženské postavě tlumí infantilita vyprávění. U Pixaru dříve nebylo zvykem, aby se od práce na vývoji postav a prohlubování zápletky neustále odbíhalo k atrakcím. V akci (nebo rovnou akcí) je řešeno téměř vše důležité. Hladká návaznost řetězce akčních scén, důraz na to, ať je stále nač koukat a čím se bavit, neponechává prostor a čas pro trvanlivější emoce. V jistém směru zlomové poznávání dosud výhradně mužského území z ženského úhlu pohledu je tak hlavně rychlou zábavou, jejíž pravá hodnota zaniká pod hromadami akčního a komického blbnutí. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, Macejko, MartinezZ, Allia ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapený, jak moc se mi to líbilo. Pěkný příběh, perfektní animace, super atmosféra. A nenásilně "výchovné". Možná ne tak nápadité a originální jako předchozí filmy od Pixaru, ale pořád je to velmi příjemný, kvalitní animák. Čekal jsem nudnou variaci na "princezna si má vzít ošklivého prince, ale chce chudého vesničana", dostal jsem dojemnou pohádku o vztahu mezi dcerou a matkou. Za mne spokojenost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vlastne dosť netradičná zápletka. Ale rozhodne dobre rozpovedaný príbeh, vyšperkovaný množstvom zábavných nápadov a super fantasy atmosférou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem si potřeboval odpočinout, opravdu odpočinout. Tyhle animáky jsou totiž přesně to, co člověk občas potřebuje. Respektive já. Pohádka to každopádně byla pěkná. Líbilo se mi, jak si vyhráli se skotským prostředím a celkově s tou atmosférou té krajiny a hlavně tehdejších králů. To bylo hrozně fajn, ale do takového prostředí bych zasadil daleko epičtější příběh. Trošičku mi to s těmi medvědy nesedlo. A to byl asi největší problém. I tak ale animace i hudba hrozně fajn a i kvůli tomu jsem vydržel až do konce a po shlédnutí mi bylo moc hezky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $185miliónovTržby USA $237,282,182Tržby Celosvetovo $554,606,532Tržby za predaj Blu-ray v USA $61,793,913 //počet predaných kusov 3,750,793Tržby za predaj DVD v USA $111,838,180 //počet predaných kusov 6,594,508║ Pixar riadne poľavil, akoby stratili svoju dokonalú nápaditosť a už sa len priklonili k overenej šablónke, ktorú produkoval šéf Pixaru John Lasseter, ide o hit spoločnosti Disney Na Vlásku(podobnosť kôň, princezná, "krutá" matka, či kliatba, troška bije do očí). Je to škoda lebo príbeh to nemalo zlý len akoby sa báli sa s ním ešte troška pohrať aby záver bol pompéznejší, aspoň že je slušná zábavnosť zachovaná, o vydarené gagy tam veru nie je núdza. Animačne ide o samozrejme prvotriednu prácu, za čo sa Pixar nemusí hanbiť ale keď si to tak zoberiem DreamWorks posledné roky svojou animovanou produkciou(Ako si vycvičiť draka, Megamozog, dokonca aj Madagaskar 3, Kocúr v čižmách či Kung Fu Panda 2) rázne prekonáva konkurenční Pixar. /videl v kine 2D verziu: 80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První půlka byla dost infantilní, zrzavý trojčata mě vyloženě srali, a prostě mě to vůbec nebavilo. Potom se to ale zvrhne v docela wtf zápletku a poslední půlhodinka je už o level výše. Mytologie konečně začne klapat a ke konci jsem byl docela dojatej. Jinak animace je hezká a ty její vlasy vypadají opravdu jak reálný. Skvělá práce. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Musím předeslat, že Brave jsem viděl v originálním znění bez titulků v kině plném malých capartů, a jelikož se ve filmu silně hraje na velice výrazný skotský přízvuk, jsem si skoro jistý, že mi uteklo pár vtipů. To ale na mém výsledném dojmu nic nemění, za poslední dva měsíce jsem viděl dvě pixarovky (předtím výtečné Toy Story 3), a ač je ta první diváky hodnocená mnohem příznivěji, Brave se mi líbilo zrovna tak. Příběh je již celkem dobře prozkoumaný mnohými filmy (matka a dcera si zkrátka nerozumějí a nějaký ten menší či větší dějový zvrat je přivede k rozumu), to ale vůbec nevadí, navzdory jednoduchosti a relativní klišovitosti dokáže vyvolat bez problémů celou škálu emocí (očividně i včetně nefalšovaného dětského strachu, soudě podle zděšených výdechů předpubertálních návštěvníků kina) a onen zvrat je tentokrát pro mě přímo lahůdkový. Veskrze Brave není nikterak originální, ale je narvaná gagy a převážně i sympatickými postavami, zahřeje u srdce a je to skutečná vizuální orgie. Zbývá už tak dodat jen dvě věci. Zaprvé, být dívkou, chci mít vlasy jako Merida. Zadruhé, rád obětuji nemalý peníz pro toho, kdo mi sežene vyřezávané suvenýry čaro... mhmm... řezbářky ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSOU TACÍ, KTEŘÍ ŘÍKAJÍ, ŽE OSUD JE NĚCO, NAD ČÍM NEMÁME KONTROLU. ŽE OSUD NENÍ NÁŠ VLASTNÍ. ALE JÁ VÍM SVÉ.…..“ /// Princezna rebelka, Robin Hood v sukni (ne debile, nedává chudejm, jen umí střílet…) co nezakládá punkovou kapelu, ale nechává začarovat a pak zase vodčarovat mámu. Pohádka o lásce parchanta k mamince je bez úchylnejch písniček, ničím nezdržuje a jen vypráví a baví. Dítko se bavilo, žena slzu uronila … a já bych řek, že to asi stačí nejen dětem, ale i mě. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Holka se nám chystá zdrhnout z baráku. Žádnej ze všech tří princů ji není dost dobrej. 2.) Mám rád animáky, jen ty písničky mě kapku serou! 3.) Furt přermejšlím, kdo všechno by mohl bejt mámou Johna Josepha Lydona. 4.) Thx za titule ,,Sagittario“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4164 // Otvárací Víkend USA: $66,323,594 // Štúdio Pixar sa konečne rozhodlo dosadiť ženu ako hlavnú postavu a myslím si, že tento krok bol veľmi vydarený a prospešný. Tak veľmi sa mi filmu Brave páčil, že mu jednoducho nemôžem nič vytknúť a ak by som mal na oplátku niečo pochváliť, tak určite nádherný soundtrack a dokonalú animáciu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjemná středověká pohádka s medvědy, kde ten záporný byl slušně děsivý, že i děti by se bály. Hezké tempo, slušná animace, poutavé story a šikovná redheadka v hlavní roli. Nůže dobrá za 75%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Scenár je hrozný. Pixar mal v tomto prípade ozaj - vzhľadom na svoje renomé a takmer 190 miliónový rozpočet - lepšie zapracovať na scenári. Chcem dať 80%, ale ak mám byť úprimný, nemôžem. Som ale rád, že Neskrotná vznikla - určite je to lepšie, ako Autá 18. Som vďačný za peknú rozprávku s niekoľkými vtipnými, dojemnými a strhujúcimi scénami. Ale 80% nedám. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Brave se klasicky produkci Pixaru trochu vzdaluje, prislo mi, ze to neni prednostne komedie zamerena na deti, ale regulerni fantasy se sem tam nejakym tim forkem nebo hlaskou. Coz je jedine dobre. Je teda fakt, ze prostredi melo daleko, ale daleko vetsi potencial nez ten pribeh, kterej se z toho v druhy polovine vyklube, ale i tak jsem se tech 100 minut nenudil. Furt se neco deje, hudba a dabing spickovy a animace je zas o fous lepsi a treba takova trava, voda nebo vlasy vypadaj absolutne dokonale. Takze celkove za me spokojenost za lepsi 4*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čím častěji na to koukám, tím více nacházím. Objevuju humor, směju se i tomu, co mi předtím vtipné nepřišlo a nemůžu se nabažit animace samotné Meridy - to je bezkonkurenčně nejhezčí animovaná dívka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tohle není Pixar! Disney si omotal kolem prstu kdysi nápadité studio a teď ho nutí dělat zoufale sterilní, natahované pohádky založené na stupiditě všech postav a důvěře v perfektní animaci. Teď to do nadprůměru ještě zasahuje. Příště se stejným nasazením už nebude. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro děti... nu, proč ne, podařená. Ale já jsem si ji pustila v takové té chvíli, kdy je člověk příjemně unavený a nechce vidět nic drastické, ani nic "hlubokého". Proto jsem sáhla po Rebelce, myslela jsem si, že pro takovou chvíli bude perfektní. No ona by asi byla, ale mě její příběh nesedl - očekávala jsem přece jen krapet něco jiného. Sem tam jsem se zasmála, ale jinak jsem se nudila. Dívala jsem se na dvě etapy - po 50 minutách jsem to vypnula a raději si šla číst. Ráno jsem tomu dala další šanci, ale i tak mě poučování o tom, jak je mamka, rodina, důležitá nebralo. Přece jen o tohle být poučovaná být nemusím (zřejmě tady je důvod, proč se mi to z větší části nelíbilo - nemám v oblibě právě ty příběhy, kdy si hlavní hrdina/ka přeje, aby bylo něco jinak jen proto, že se pro tuto chvíli porafali). I přestože dávám nízké hodnocení, určitě bych doporučila ke zhlédnutí. A hrdinka vážně měla super vlasy. ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama