Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Recenze (1 001)

nonick1 

všechny recenze uživatele

...takže ze svatby sešlo a svéhlavá krásná Disney® princezna s úúúúžasně animovanými zrzavými vrkočemi zůstala na ocet. No a jelikož, milé děti, už něco z té černé medvědí magie pochytila, nakonec se i z ní stala stará, ale stále krásná Disney® čarodějnice, která si postavila svou chaloupku na místě zvaném Béowulf hill. Krásná královna se, bohužel,  nikdy nedočkala vnoučátek a král přišel i o druhou nohu, když při návratu z neúspěšného lovu na medvěda šlápl do nastražené medvědí pasti, kterými byl celý královský hvozd posetý. A jaké z toho plyne poučení? Nenadávejte na Mrazíka, nevěřte zrzavým lidem, střezte se medvědů a jakmile uvidíte v titulcích „Walt Disney Studio®  uvádí“, obloukem se takovému filmu vyhněte. ()

Filty 

všechny recenze uživatele

Pixar nepřestává udivovat svou schopností animovat. Již od počátku večkeré animace existovali tři největší výzvy pro animátory. Chlupy, vlasy a voda. Pixar je v novém snímku Brave zkombinoval všechny do jednoho v naprosto dechberoucí bezchybnosti. Na druhou stranu o proti předchozím dílům (např. Wall-e, Auta...) nečekejte žádné větší poslání. Jedná se o jednoduchý příběh zaměřený převážně pro dětské publikum. Vyzrálejšího diváka však rozhodně neurazí. ()

Vaiollet 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se těšila už hodně dlouho, takže jsem samozřejmě šla na 3D do kina. A jaký byl můj nejsilnější pocit když začali závěrečné titulky? Velké zklamání. Od tohoto filmu jsem čekala mnohem víc. 3D bylo dokonalé, ale to je dneska skoro u každého 3D filmu. Navíc u tohoto filmu nebylo vůbec potřeba. Jinak děj podle mě skoro žádný, neustále jsem čekala, že se to konečně rozjede a čekala jsem tak dlouho až byl konec. Hlavní postava, Merida, mi byla velice nesympatická, celý film mě štvala a přišla mi hloupá. Jediné co jsem jí záviděla byli její vlasy. Nic co bych si asi pustila znovu. Hezky udělané, ale jednoduché a zbytečné. ()

ashtangi 

všechny recenze uživatele

Tak krásný animák už jsem dlouho neviděl. Skvěle vypracovaný příběh, který ani chvilku nenudil. Byla zde spousta vtipných scén, ale i napětí. Medvědí souboj na velkém plátně v kině, až mi při tom běhal mráz po zádech. Výtvarně bylo vše perfektně do detailu zpracované. Jsem nadšený. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Krásný, vtipný, dojemný příběh s krásnou hudbou, sympatickou hrdinkou a po dlouhé době zas něco co má původní námět. Není to sice tak skvělí jako třeba Jak vycvičit draka nebo Ratatouille, ale má to svoje osobitý kouzlo. Pravda je že první půlka je mnohem lepší, pak to trochu ztrácí. Je to trochu škoda, mohla s toho být vobrovská pecka, takhle je to „jen“ velice zábavný rodinný film. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Na Rebelku jsem slyšela různé názory, já osobně říkám, že mě se líbila. Především miluju Skotsko-skotské prostředí, hudbu, angličtinu a Pixarovky. Je pravda, že bych volila trochu jiný děj nebo spíš jiný sled událostí. Nicméně takle jsem byla některými zvraty překvapena a i když samozřejmě bylo víc než jasné, jak to dopadne, děj mi přišel originální. Ani s ústřední myšlenkou-změnit svůj osud-jsem neměla problém. Hodnotit animaci u Pixaru se jeví jako zbytečné, jenom dodám, že mohli více využít skotského prostředí a více tím diváka oslnit. Snad nejvíce se mi líbila hudba, ale i tu bych tam zúročila více, přesto byla nejsilnějším článkem celého filmu. Když to tak shrnu, Rebelka je dost rozporuplný animovaný film. Není špatný, ale zkušený divák vidí, že by se dal udělat jinak a líp. Největší problém nastává s hlavní hrdinkou-nesympatická a nenašla jsem jediný důvod, proč se s ní ztotožnit a fandit jí a navíc jsem se nedokázala přenést přes její dabing v originálním znění. Jak už jsem říkala, mam slabost pro skotskou angličtinu, ale tady v tom případě jsem se modlila ať hlavně moc nemluví. Zjevně jsem se rozhodla si z Rebelky odnést to nejlepší a nebo svoje udělalo skotské prostředí, hodnocení je takové jaké je a já jsem byla každopádně příjemně překvapena (nicméně nejlepší "skotský" animák pro mě nadále zůstává Jak vycvičit draka). ()

andaa 

všechny recenze uživatele

Souhlasim s pratel, perfektne zpracovane, vtipne... ale bohuzel pribeh neni zadna slava... Teda aspon sobeckost hlavni hrdinky mi prisla opravdu jako z chovani nekoho komu je mene nez dvojciferne cislo veku... Pokud bychom na vek princezny byli upozorneni drive, mozna by se jei chovani vnimalo lepe, ovsem v tomto kontextu to bylo jedno velke WTF... Co se tyce mne, ani matka se nehcovala nejak extra koser, ale i tak... To prani mlade princezny mi ani nevadilo, ale ji pocatecni chovani po tom, co se stalo, co setla, bylo trosicku..sobecke, nebo nevim jak to rici... Jinak animece vskutku hodne dobra... Jeste si dovolim trosicku narazet na nazev... Kdyz jsem videla jen ciste anglicky, opravdu jsem nechapala, co na teto nevysple ekrave je Brave... vyimecne musim kvitovat cesky nazev, kdy rebelka mi sedi mnohem lepe... Chvilemi mi to prislo trochu zpichnute horkou jehlou,ale jinak prijemna pohadka na patecni vecer..dobre ze je tak krataka..clovek se nestihne nudit, potazmo nad tim extra premyslet... ()

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tenhle film měl být prapůvodně o něčem úplně jiném. Protože jinak netuším, z jakého důvodu by se tvůrci namáhali děj filmu zasadit do Skotska a proč by tak lpěli na skutečnosti, aby byla Merida skvělá lučištnice. Ale od začátku - úvodní titulky mi kombinací hudby, slova a přeletu nad lesem ihned připomněly konkurenčního Draka, a tak jsem se těšila na film podobného ražení, čemuž přispělo i to, že za vydatného hudebního podmazu vyprávěl Meridin hlásek zapáleně o osudu a o velkém dobrodružství. Po slibném úvodu, který měl atmosféru, následoval průměrný rozjezd, kde se seznamujeme s Meridinou rodinou a jejím údělem stát se manželkou některého ze tří mladých uhrovitých oblud, které se přijely ucházet o její ruku. Merida se pochopitelně bouří, pohádá se s maminou a utíká z hradu, a právě tady mělo začít to velké dobrodružství avizované na začátku. A tak čekáme, kam tajemné bludičky Meridu zavedou. Bohužel to však nebude za dobrodružstvím, ale za psychopatickou babkou, která je šikovná stejně jako Merlin ve Shrekovi Třetím.... Rebelka totiž není dorodružný animák, ale animák o komplikovaném vztahu dospívající dcery a matky, které k sobě postupně hledají cestu. Situace je sice komplikovanější o to, že Meridina mamá není jaksi ve své kůži (což se taky nějak musí řešit), ale jinak je děj dost předvídatelný a místy evokuje disneyovku Medvědí bratři. Takový příběh bylo celkém zbytečné zasazovat do Skotska, mohl se odehrávat kdekoli jinde. Animace je ovšem pixarovsky vymakaná - jenom ty dokonalé Meridiny vlasy jsou pecka. Přešlapem bylo ovšem zbrklé tempo a zpracování filmu, kdy se Pixar přiblížil až příliš klasickým disneyovkám - groteskní babka, hopkající němá trojčata. Co ale zamrzelo nejvíc, byl ten nevyužitý potenciál - sympatická odvážná hrdinka, tajemstvím opředené Skotsko, zapomenuté časy a oni jdou moralizovat se sentimentálním rodinným příběhem. Tak snad příště. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Hodit všechny 3 názvy do uvozovek-leda tak by to sedělo.Tohle je totiž naprostý opak rebelie,nezkrotnosti nebo odvahy.Jeden plus za hudbu,druhý za minutové dojetí,které mi připomnělo,jak mě kdysi drtilo,když Míša Kulička ztratil maminku.Jinak je to nezajímavá nuda (vizuál jak by smet až na rudé háro),která je totálně bez vtipu.Samozřejmě Pixar je praotec všeho hypeu,a tak je tu kozlík,aby to zas uvedl na pravou míru. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Zajímavý animaček, ale taková komedie to nebyla jako např u Shreka, Ranga nebo Úžasňákovi. Nevadilo by mi se na to kouknout znovu. ()

Rehooo 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, ale jen tak na jedno podívání. Od filmu jsem čekal něco ve stylu Robin Hood a tak mě to lehce zklamalo. Byly tam dobré scény, ale celkově byl děj až moc průhledný. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

I přes velkou snahu jsem to nevydržel déle jak půl hodiny. Nepříliš líbivá digitální animace, která místy působí hůře než staré počítačové hry, přehnaně roztahaný scénář, občasné relativně povedené gagy to nezachrání. *** Ve zkratce: Mystika uvězněná v počítačové kleci. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k velkému zástupu místních odpůrců Disneyho réžimu. Ano, z tohoto filmu Pixar necítím. Rebelka mě nedokázala tak omámit jako Ratatouille, dojmout jako Up! nebo zarazit do židle jako Wall-e. Jasně cílená pro dospívající dívky a jejich matky mě velmi připomíná nedávný a ještě méně povedený Hotel Transilvania. Příště snad lépe. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Veselé i dojemné, pěkná hudba a úplně jednoduchá hlavní myšlenka. Takový pohodový animák, nicméně něco tomu chybí. 3,5*. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Totálně iritující je, že hlavní hrdinka je učebnicová Marry-Sue. Absolutně o nic se nezaslouží, o cokoliv se pokusí uspěje skrze deus ex machina protože prostě proto - což film ani nijak nezakrývá! Ztratí se v lese - les jí DOSLOVA sám ukáže cestu. Uteče z domu, nečelí přitom jedinému důsledku k překonání. Sobecky odmítne svojí povinnost, celý svět okolo se uzpůsobí tomu jak jí to vyhovuje, žádná cena, žádná snaha. Výchovnost věci asi nemám chuť hodnotit, ale čistě příběhově (scénáristicky) to je totálně odfláklý a až divácky urážlivý. Má to nicméně fakt hezkou animaci - nic víc v tom ale neni. Původně jsem váhal mezi 1 a 2*, ale poslední dobou si kvality scénáře nějak cenim víc a víc... ()

melloun 

všechny recenze uživatele

Pixar ztratil kus své duše, jak jen si vysvětlit ten nezvratný posun, kdy už nic není tak kouzelné, jak bývalo dříve. Jako by chyběly chvíle bezprostřední improvizace, ztřešťěných nápadů a vůbec to nadšení udělat něco jinak než ostatní. Rebelka je krásná a dojemná pohádka, jen už to prostě není Pixar. ()

killpunker 

všechny recenze uživatele

Wow. Čekal jsem to infantilnější a jednodužší a díky nízkým očekáváním, jsem našel nápaditý a poutavý animák. A navíc ta krajina, ty kráso, co ještě chcete... ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem o Pixaru nemluvila moc hezky, čímž se mu tímto pomyslně omlouvám. Rebelka mě opravdu velmi příjemně překvapila. Moc pěkný animák. ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama