Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Recenze (1 001)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Stylová pohádka, která se po vizuální stránce povedla nejlépe jak mohla. 3D všemu dodá ještě hezčí pohled. Emoce fungují a hudba je od začátku výborná. Každý rok vychází pár animovaných snímků a tento patří mezi ty nejlepší. Mohla být trošku lepší zápletka, protože občas nudila, ale pro mladé diváky potěšující. Jde o pohádku, tudíž bych to tak měl brát.. 8/10 = 85% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak vám nevím, mě se to něják extrémně nelíbilo. Jo, bylo to graficky pěkné, poměrně zajímavý příběh, ale nic co by už nebylo v tolika jiných animákách. Třeba takový Wreck-it Ralph byl o mnoho vtipnější a rozhodně nápaditější. 3* ()

Foox 

všechny recenze uživatele

S Rebelkou mám stejný problém jako s Na vlásku, nádherně animované prostředí ve kterém se odehrává tuctový příběh. Hlavně scéna jak se hlavní hrdinka prohání lesem s lukem a narazí na "Stonehenge", Všechno od začátku vypadá velice slibně, Merida se při dospívání rozchází v názorech s matkou, který jí vyčítá, že postrádá jakoukoliv etiku a naopak Merida, že jí neposlouchá a nedává žádnou volnost. Jenže, když se objeví zápletka objevují se oslí můstky, které u Pixaru nikdy nepotřebovali, postavy přestávají přemýšlet, co by se dalo vyřešit jednou větou trvá čtvrt hodiny jen aby tam tvůrci mohli mít scény, které chtějí. Těžko říct, jestli Pixar už ztratil dech nebo v něm má Disney větší vliv než se zdá. 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pěkná a vtipná pohádka ze středověkých hradů, ve které se trošku čaruje a více pak medvědí. A hlavně, má srdíčko, které je ve vztahu k funkčnosti filmu daleko důležitější než hromada překombinovaných nápadů, které působí tak povrchně, až nad nima člověk musí ohrnout nos. Moc se mi to líbilo, i když ke špici by Rebelka, i přestože její one girl show je dostatečná, potřebovala od ještě aspoň jedné (nemedvědí) postavy pomoct. Dá se doporučit. 85% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnudnějších a nejzbytečnějších animáků. Bez pořádného příběhu ani Skotsko nefunguje. A to už je co říct.:-( ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Rebelka určite rozprávkou roka. Pútavo vyrozprávaný príbeh a vybalansovaný tak, aby deti poučil a dospelých nenudil. Prekrásna animácia, solídna muzika, rozhodne odporúčam do pozornosti. Je tu i veľa komických scénok a preto si tu každý nájde niečo čo ho zaujme. Čo viac si od rozprávky želať? Proste Rebelka je jedna veľká zábava a príjemne strávený čas. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Markéta by "chtěla být ta holčička" (totiž princezna Merida). Jsou jí čtyři a půl, pohádek už viděla hodně a dosud nikdy s ničím takovým nepřišla. Mně teda Merida dost připomíná Kameníkovou. Což mi nevadí. Skoti a jejich mačo mejdany, během nichž si několikrát vyhlásí válku, jsou vykresleni dosti věrně (říká moje žena, ona se v tom vyzná). Fór s automatickým operátorem nepřítomné čarodějnice výborný. Jinak pohádka to není špatná, ale měla by být daleko lepší. Jenomže Hollywood. Nikomu tam nezáleží na tom, aby měl film nějakou formu a rozvrh, díky kterým by opravdu stál za vidění. Navrch jako obvykle nevkusná a debilní produkce české verze. Dabing je dobrý a překlad s režií snad v pořádku, pokud princezna měla representovat dnešní na ránu zralou puberťačku. Ale co ten název? Co ty kastrátské písňové texty? A proč to někdy nemůže zpívat kvalitní zpěvačka s charakterním hlasem, schopná nějakého podání, projevu, nálady? Proč zase nějaká hysterčící muzikálová vřeskna (i když o třídu lepší než Absolonová) nebo bezbarvá Lucka, které nikdo neměl to srdce říct, že moc zpívat neumí? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Netypické chování princezen je nepřípustné. Mladá rebelka Merida se nejraději prohání na koni s lukem, jehož šípy neminou cíl. A odmítá být urozenou princeznou na vdávání a chce si dosytosti užívat svobody. Kouzlo, které promění v její matku v medvědici, jí však otevře oči a ona zjistí, že rebelský postoj je jen tvrdá slupka, pod kterou se skrývá citlivá duše mladé dívky. Klady: sympatická rusovláska Merida, dokonalá mimika postav, pěkná animace zvířat, příběh s prvky originality, první polovina má nadhled, neotřelé režijní vedení, nečekejte žádné prince slaďoše na námluvách, ale pěkné skotské exoty, povedený český dabing. Zápory: častá tendence k obhroublému humoru, nejasné určení, pro koho je film vlastně určen, protože mám pocit, že děti budou postupem času nudou poposedávat a dospělý to nejspíše odzívá, nechybí snaha o moralizující závěr, konec příběhu je snadno odhadnutelný, pro dětské publikum je druhá polovina nečekaně temná, nechybí ani úmrtí zakletého prince ve zlého medvěda, nenápadité doprovodné písně. 60% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sympatická pixarovka s jednoduchým príbehom, avšak pekne štylizovaná, atmosferická a vtipná. Minimálne rovnako príjemné ako Andrewsov starší kraťas One Man Band. A tá malá zrzka je sexi. :3 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu se tvůrcům vyplatila, nevymýšleli žádný nový svět, ale vzali pěknou pohádku, a i přes pár much jsem po Jak vycvičit draka a Na vlásku viděl jeden z nejlepších animáků. Od Pixaru spolu s Příšerkami možná vůbec nejlepší. Film těží z krásných animací postaviček, které umí vyjadřovat emoce, z humoru, který stojí na jejich současné svérázné mluvě, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý slušnější středoškolák, a pak na samotné postavě Rebelky, které mi teď, když se zpětně zamyslím, svým chováním připomíná rozpustilou Rapunzel z Na vlásku. Plus ta medvědice, prostě zábava! Někdy ve dvou třetinách přejde zábava v kýčovitou chvilku, kdy se mají všichni rádi, a pak přes špetku napětí do dojemného konce, kdy leckomu ukápne i slza. Podle mě je to dobré pokoukání pro děti (byť místy trochu děsivé) i dospělé. A dokonce musím uznat, že mě bavil i dabing – král Heřmánek byl parádní a Merida jakbysmet. # 2. zhlédnutí doma v původním znění mě utvrdilo, že je to moc povedený a vtipný animák; a dokonce mi víc seděl v češtině. # [viděno: kino, 3D, dabing] # příběh 7 | hudba 7 | humor 5 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Nikdy mi nevadilo stát se prostřednictvím Pixaru na dvě hodinky zase dítětem. Ale tentokrát mi bylo míň, než jsem si byl schopný připustit... I tak lepší tři, za ještě lepší trojbratrstvo ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Rebelka je nudná. Kdyby ji nevytvořili v Pixaru, určitě by spousta hodnotitelů tady nepřimhouřila oko nad schématickými, neživými postavami, klišé dialogy a světem, který vás nevtáhne do sebe. Přiznávám, že já naopak hvězdičku ubírám kvůli tomu, že Pixar nesplnil má očekávání. Tohle je jednoduchá vyprávěnka s jednoduchým poselstvím (ano, Disney, koukám se na tebe), u které mě pobavila jen trojice malých roztomilých medvíďat. Dejte jim někdo samostatný film a já mu z fleku dám čtyři hvězdy... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Úroveň a kvalita animácie, akú v súčasnosti dosiahli PIXARovci je neúnosná. "Hej, Joe, na čom teraz pracuješ?" "Ále, animujem jeden prameň vlasov hlavnej hrdinky v animáku. Solídna prácička na jeden rok..." Inak ale na PIXARovský štandard zvláštne umiernené (humor aj akcia), realistické a zvláštne zameranie na cieľovú skupinu - tínedžeri...? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rebelka ma po celý čas príjemne bavila. Nezamýšľal som sa nad jednoduchosťou a didaktickosťou príbehu, ako vačšina kritikov, keď tu zrazu prišiel v tom najlepšom...koniec. Tam, kde sa iné Pixarovky rozbiehajú a začínajú diváka strhávať, tam Rebelka (alebo skôr jej tvorcovia) zbabelo končí. Neviem, či je to spôsobené tým, že som ju pozeral na dvakrát, ale nepocítil som tú úprimnú radosť z videného, ako to bolo u tohto štúdia nepísaným pravidlom. Je to fajn, ale "iba" na úrovni solídnejších diel Dreamworks a asi netreba príliš rozoberať fakt, že Pixar a Disney sú už jedno a to isté a to vďaka ich fúzii, ktorá asi nebola najsprávnejším riešením, čo na tomto dielku vidieť. Teda pre Pixar. Ale podľa hodnotení sa nič nedeje, dôležité sú tržby a úspech u krpcov. Táto kráľovská rodinka je síce sympatická, ale "Úžasná" teda ani zďaleka. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka. Utíká to až neuvěřitelně rychle. Je to takové neohrané. Nechybí ani nadpřirozené síly a bytosti a legendy, prostě klasika. Merida má skvělé vlasy, její otec má skvělou celou vizáž, její máti je typická královna a tři mrňaví bratři to jenom doladili do úplné dokonalosti. Já jsem se bavila, ale čekala jsem to o hodně lepší. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Disney ve spolupráci Pixaru stvořili špičkovou, animovanou komedii, která vás svým pohádkovým příběhem ohromí. Český dabing je tentokrát na dost vysoké úrovni a oceňuji i česky nazpívané písničky k filmu a Patrick Doyle, který pochází právě ze Skotska, kde se odehrává i celý příběh Rebelky se inspiroval svojí zemí původu a stvořil nádhernou hudbu k tomuto špičkovému animovanému filmu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Sympatická pixarovka. I když zápletka není nic moc, celkem to funguje. I nějaká sranda se občas objeví. Ti její bráchové jsou hodně dobří. Nakonec to samozřejmě dopadne dobře jako každá pohádka. ;) ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Zklamáni bylo Ice Age 4, taky epileptický Madagaskar, pohádky na, které sází celé lidstvo, ehm. A ti to tak pojebou! No nezkrotná Rebelka ve mně vzbudila nostalgickou vzpomínku na kino s dřevenými sedačkami a prošedivělými potahy, kde jediná klima byli otevřené dveře a já v útlém veku sledoval na starém prošedivělém poměrně obrovském (na tu dobu) plátně lvího krále, či nějakého toho mravence. Celá škola za ručičky svorně v řadě za menší poplatek ještě v červeném obležení jsme sledovali klasiky dnešní promrdané animace, boží pocit ty časy. 7/10 vy úchyloveéé a mi se Rebelka jako hodně líbila aby jste věděli i když to byla ptákovina. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Geniální animace, ale ta přirozená pixarovská hravost se trochu vytratila.. Tam, kde ve filmech měli kdysi vtípky a vychytávky, nyní máme chladnou dokonalost. Přesto se mi Brave líbila mnohem víc než Cars 2, takže dávám 4*, ale doufám, že se dalším animákem vrátí tým Pixaru do starých kolejí. ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama