Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Navštívila mě sestra a hned se zajímala, jestli už je k dostání "Rebelka", že by ji chtěla vidět. Co bych neudělala pro vzácného hosta, zaběhla jsem o patro výš do půjčovny AVI souborů a nedlouho potom jsme popíjely kávičku, požíraly tvarohový koláč - tentokrát se mi podařilo vytvořit pečivo poživatelné, nikoliv obvyklý beton - a čučely na animovanou pohádku o rodinných hodnotách a nutnosti respektovat mládež. Hlavní hrdinku jsem měla většinu stopáže stěží odolatelné nutkání popadnout pod útlým krčkem a nasekat jí lukem po prdeli, kdykoliv udělala to své "mhhhnhhh, mhááámííí!". Její tři "roztomilé" bratříčky bych nejraději nacpala jejich hřmotnému fotrovi zpátky do pytle a na bimbasovi mu udělala uzel, aby nehrozil návrat tohoto zrzavého tria zpátky na scénu. Ale vlastně jsem se u "Rebelky" nenudila, občas mi povyjely koutky úst vertikálním směrem vzhůru, ségra vypadala spokojená, animace byla tradičně hezoučká, písničky se daly přežít (debilo jich moc) a tak sem prásknu nenadšených, nezhnusených 65%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Že by emancipace konečně pronikla i do animáků? Merida představuje zřejmě první disneyovskou hrdinku, jejíž životní spokojenost není vázána na prince ani jinou mužskou postavu. Byť k tomu film zpočátku, kdy se dívčina svéhlavost projevuje zejména „mužským“ chováním, zdánlivě směřuje. V předurčené úloze poslušné holčičky nedokáže naplnit svou touhu po volnosti, vyjadřovanou divokou jízdou na koni. Ženské šaty, v nichž musí mít schované své ohnivé vlasy a které jí brání v pohodlné lukostřelbě, viditelně dusí její pravou povahu. K jejímu zmužštění přispívá absence ženského vzoru, který by mohla následovat. Obklopují ji jenom stereotypizované obrazy ženství (dobrosrdečná služebná, upjatá matka), jejichž role v procesu dívčiny proměny je ale nakonec překvapivě významnější než role mužských nápadníků, kteří jsou (doslova) jen za MacGuffiny. Merida si možná víc rozumí s otcem, ale ten, natrvalo zakletý v minulosti, kdy se (ne)slavně utkal s medvědem, pro ni není výraznou inspirací. Tou se stává matka. Příznačně teprve poté, co je prostřednictvím její metamorfózy ozřejměna skutečná role ženy v patriarchátu – ženy jsou kořistmi, muži lovci. Jenom společnými silami mohou Merida s matkou toto nastavení změnit. Ústřední konflikt sice stejně jako v mnoha mateřských melodramatech vyplývá z dceřina nerespektování matky, jeho řešení se ale většině melodramatickým klišé úspěšně vyhýbá. Emblematická scéna, ve které je Merida kvůli záchraně jednoho z rodičů nucena spojit to, kým by být měla s tím, kým by být chtěla (vyšívání na koni), je poměrně vyzrálá nejenom na animovanou pohádku. Radost z dospělosti přístupu k ženské postavě tlumí infantilita vyprávění. U Pixaru dříve nebylo zvykem, aby se od práce na vývoji postav a prohlubování zápletky neustále odbíhalo k atrakcím. V akci (nebo rovnou akcí) je řešeno téměř vše důležité. Hladká návaznost řetězce akčních scén, důraz na to, ať je stále nač koukat a čím se bavit, neponechává prostor a čas pro trvanlivější emoce. V jistém směru zlomové poznávání dosud výhradně mužského území z ženského úhlu pohledu je tak hlavně rychlou zábavou, jejíž pravá hodnota zaniká pod hromadami akčního a komického blbnutí. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, Macejko, MartinezZ, Allia ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Pekná rozprávka spájajúca Disney a Pixar pod jednu strechu. Je to milá záležitosť ako po vizuálnej tak i po stránke príbehu. Animák, ktorý poteší ako deti tak i dospelých, pobaví, zaujme a nakoniec samozrejme prináša ponaučenie spôsobom, ktorý neuráža a neútoči silene na city. Je to taký akurátny mix príbehu a vizuálu obohatený o netradične škótsky prízvuk, ktorý je vítanou zmenou. [3 a pol *] Sorry, I don't speak Bear. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi tu niečo nehrá, keď som sa na tejto Pixarovke zasmial asi len raz. Jeden z najslabších animákov, aké som videl. Nielen že má film slabý príbeh, ale najmä jednotlivé postavy ma nezaujali. Merida bola tak otravná, že mi bolo celkom jedno, ako to s ňou nakoniec dopadne. Keď už sa tu všetci rozplývajú nad tým ako je to zvláštny a netradičný animák, tak pôjdem "netradične" proti davu a poviem, že sa mi Rebelka vôbec nepáčila - fakt nechápem, čo na tomto animáku všetci vidia, veď tých podarených vtipov je tu dosť málo a existuje množstvo zábavnejších animovaných filmov. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Rebelka je výrazně holčičí film, tedy se nejspíš mužům líbit nebude, protože ho povětšinou nepochopí. Vztahy matek a dcer jsou komplikované a mimo jejich spektrum, to není vada, to je vlastnost. Když vezmu dokonalou krajinu, je skoro až škoda, že jsou ty postavičky tak nakreslené, do víc nakreslené, tedy méně opravdové, krajiny, by se hodily lépe, ale naštěstí v hradních síních se ta disproporce srovná a tak nějak to k sobě patří. Film je netradičním pojetím tisíckrát omletého klišé, když se objevili tři nápadníci pro princeznu, která se nechce vdávat, úplně jsem po představení dvou chovanců Jedličkova ústavu čekala, že buď třetí nebude taky nukleární hovado, nebo že se zjeví nějaký nečekaný čtvrtý Krasoň přeúžasný a půjde to touhle linií. Naštěstí si tuhle prvoplánovost odpustili a nevybalili to na nás ani při druhé možnosti, která se pro tohle nabízela (tahle věta je strašný blábol, ale nechci spoilerovat). Hudba byla úžasná, české texty nerušily, vlastně co se mě týče, hudby tam mohlo být i více. A tvůrci spravedlivě, aby se chlapci a chlapi, kteří se na to přeci jen podívají, jo nenudili, šoupli několik bezva vtípků, třeba celé pánské osazenstvo s holými zadnicemi (jedna žasne, že je vůbec napadlo ty kilty použít tak, jak je použili) a velkou chlastačku v trůnní síni. Možná to byla nápověda, že si k tomu mají vzít medovinu, což by je vůči ženskému světu učinilo vstřícnějšími. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Merida osloví matku slovem „mami“ celkově 48x. (Mydlivoj)
  • První film studia Pixar, kde je hlavní postavou žena. (Foox)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama