Reklama

Reklama

Můj báječný rozvod

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Příběh Angely Kennedyové Lipské, ženy středních let, kterou právě opustil manžel a která se po desetiletích v roli manželky a matky začíná učit žít sama, sklízí úspěchy po celé Evropě a je jednoznačně nejúspěšnější komedií současné irské dramatičky Geraldiny Aron. Její česká inscenace v režii Jany Kališové a s Eliškou Balzerovou nejen v hlavní, ale i ve všech ostatních rolích, má za sebou už více než 200 zcela vyprodaných repríz. Na diváckém úspěchu má jistě zásadní podíl brilantní výkon Elišky Balzerové, ale také i to, že Můj báječný rozvod je sice především skvělá komedie, ale o vážných a docela smutných peripetiích života, které jsou důvěrné známé minimálně ženské části populace. V této one lady show však končí happyendem! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná one woman show, které asi nikdy nebudu moci zcela podlehnout, nejsouce od přírody adekvátně anatomicky a emocionálně vybaven. Záchvaty smíchu se u mě také nekonaly, ale celé příhody paní Angely jsem si vyslechl se stabilním zájmem a pobavením, a ocenil multipolohový (nikoliv zcela všestranný, ovšem přesně podle scénáře) výkon Elišky Balzerové. Přisprostlými etudami si sice budovala post "tety Samanthy" pro Ženy V Pokušení, a klidně bych se bez toho obešel, ale úspěšná moderní tvorba pro ženy si zjevně nevyhnutelně žádá exponovat nitro a sebe sama společně a nerozdílně se sexuální stránkou života (říkal tu někdo "od Bridget Jones až po Eat, Pray, Love"?). Ale co, kdyby se mě někdo zeptal, jaké nenáročné a povedené malé "divadlo" bych mu doporučil, určitě bych báječně rozvedenou Elišku Balzerovou vzpomněl. A to je známka určité kvality, ne? Váhám mezi sedmdesáti a osmdesáti, ale jelikož těch aktuálních celkových devadesát mi přijde už nadsazených, uchýlím se k nižší hodnotě a vystavím tři hvězdy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

One-woman-show aneb divadlo jedné herečky je určitě tou nejobtížnější hereckou činoherní disciplínou, ale Eliška Balcerová dokazuje, že je skutečně výbornou herečkou a že i tenhle náročný divadelní formát s přehledem ustojí. Herecká erudice, cit pro odstín a zabarvení řeči (to množství různých lidských typologií, které paní Balcerová ztvárňuje - od lidí s různými poruchami výslovnosti až po asijskou zdravotní sestřičku...). Až na těch pár zbytečně lascivních vtípků je to nadprůměrná komediální inscenace...a příjemné setkání s dílem irské dramatičky Geraldiny Aronové... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zázrak asi nejtěžšího hereckého umění - divadla jednoho herce. Téměř dvě hodiny souvisle hraného textu jsou samy o sobě mimořádnou zátěží paměti; blízkost hlediště a jeviště prozrazuje sebemenší nedořek a odskok od tíživých nároků či absenci také potřebné hercovy radosti z takto komplikované úlohy. Eliška Balzerová je paní herečkou a ví se to o ní ještě dříve, než na sebe upozornila v dietlovských dílech NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA. Střídání různých hlasových poloh hlavní postavy, reprodukce hlasů postav dalších, četné a ne právě snadné pohybové akce, dívčí hbitost zavedené sedmdesátky, ostře a dobře pointovaný text, jemuž není cizí něžný a hravý humor, jemuž není nic lidského cizí včetně sebekriticky zabarveného odstupu, to všechno není jen příležitost, ale i hra, kterou s herečkou sdílí i její publikum. Bezpochyby jde o jedno z nejvýznamnějších představení tohoto roku silně nadnárodní úrovně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že záznam nedokáže přenést tu energii a atmosféru v plné šíři. Nicméně téma je skutečně banálně fádní, zpracování také a jediné, o co tu jde, je ten živý výkon Elišky Balzerové a to se zřejmě musí vidět nejlépe z první řady, aby to člověk plně docenil. Co mě vede k jistotě, že námět není nic moc? Například srovnání s filmovým přepisem téže hry Brillantissime. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Můj báječný divadelní zážitek. Velké sólo pro Elišku Balzerovou, která bez jediného zaváhání nebo škobrtnutí předvádí vyrovnaný výkon. Ačkoliv hra brnká i na vážnější strunu, neuvěřitelně mi zvedla náladu. Dokonalá one-woman show, kterou chci zhlédnout naživo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Možná to není ani tak vtipné, jako naprosto dokonale zahrané. Eliška Balzerová se s přehledem promění v několik rozličných postav a divák nemá potíží je rozlišit i při rozhovoru. Smekám. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný herecký výkon Elišky Balzerové v roli pomalu stárnoucí ženy vyrovnávající se se svým rozvodem. Ze hry jde díky ní cítit perfektní nadsázka, každá hláška je pronášena s obrovským vcítěním do postavy - někdy s ironií, jindy s nadějí, vtipem, někdy se zoufalstvím.... Sama hra z pera Geraldiny Aron je naprosto dokonale napsána a paní Balzerová by se za své podání před autorkou rozhodně nemusela stydět! ()

helianto 

všechny recenze uživatele

"Lidé si tolik přejí uvěřit, že našli lásku, že před spoustou věcí zavírají oči." Elišku Balzerovou jsem měla jako herečku vždycky hodně ráda. Je pro mě představitelkou velmi přirozeného herectví bez velkých gest. Co však předvedla v této one-woman show, kde téměř dvě hodiny neslezla z jeviště, to bylo zcela fenomenální. Širokou paletu hereckých poloh a v každé z nich byla zcela přirozená. A navíc v příběhu, který byl velmi moudrý a velmi pravdivý. Velmi smutný, ale ve veškerém tom smutku stále probleskovala určitá naděje … ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě perfektní hra s vynikající českou divadelní herečkou, jejíž herectví ve filmu je silně nedoceněno. Viděno 3x na živo a stále nemám dost! ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se tak výborně nepobavila, při náhodném puštění televize :-D Elišce Balzerové patří můj obdiv, takový herecký výkon non-stop celé představení, to snad ani není možné... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Elišky Balzerové mě doslova vsál na celých 115 min.. Tekly mi slzy smíchu i dojetí, měla jsem na toho ,, melouna” pěkný vztek. Celou druhou polovinu jsem se modlila, aby Angela někoho potkala. Protože tahle sympaťačka, přece nemůže zůstat sama! ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Podobných textů si dokážu představit dvanáct do tuctu, asi nic moc originálního to není, ale to co předvádí paní Balzerová je famózní. Bere prostý, skoro tuctový výplod jedné ženské a převádí ho na jevišti na dokonalé ztvárnění života jedné stárnoucí ženy, pro níž život připravil zajímavou směs koření - nedá se říct, že by ji ho trochu okořenil, ale spíše jí zasypal a přesto z toho všeho vychází s patřičnou dávkou humoru. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Aby jeden človek zaujal na taký dlhý čas treba veľké umenie, pani Balzerová svoj talent a zručnosti jasne preukázala. Hre vdýchla rôznorodé životy, povahy, charaktery. Konverzačná komika spolu s humorom giest vytvorili miestami zmes nečakane skvelého humoru. Tu a tam pekná myšlienka, či trefný opis skutočnosti.. A opäť mám nový pohľad na život. Zajimavé. ()

Reklama

Reklama