Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Vladimíra Brabce (S03E33)

(epizoda)

Obsahy(1)

Vladimír Brabec byl od roku 1959 členem Národního divadla. Hrál tam mnoho hlavních postav a jeho herecká kariéra měla nastartováno i na televizní a filmové role. Do cesty mu ale vstoupily dva důležité momenty, které jeho pracovní a i soukromý život ovlivnily a posunuly trochu jiným směrem.
Fenomén totalitního seriálu Třicet případů majora Zemana, v němž Vladimír Brabec hrál hlavní úlohu, je stále tématem k diskusi, která souvisí s tím, zda máme či nemáme dělat tlustou čáru za naší minulostí. Pro Vladimíra Brabce je to také stále živé téma, i když se o něm nechce vyjadřovat a odmítá o něm komunikovat s novináři. Přiznává, že mu tahle role ovlivnila jak pracovní, tak soukromý život. A dokonce ovlivnila život i jeho dětem, které se kolem filmu a herectví pohybují dodnes.
Seriál o historii československého komunistického bezpečnostního sboru Třicet případů majora Zemana dodnes vyvolává rozporuplné reakce. Někteří říkají, že jde o napínavé detektivky, jiní v něm právem vidí nástroj propagandy. V tomto seriálu hrála celá řada populárních českých herců. Někteří se tváří, že s tím nemají problém, jiní by na seriál raději zapomněli a jen menšina o svém účinkování v něm dokáže mluvit jako o pochybení. Život Vladimíra Brabce ovlivnily dvě věci. Jednak tato role, ale také nemocné srdce, které ho v jeho životě zradilo dvakrát. V roce 1974, když už byl seriál roztočen, dostal infarkt přímo na jevišti Národního divadla. Filmaři na herce počkali, až se uzdraví, protože natáčení seriálu bylo v plném proudu a on pokračoval dál. Tehdy Vladimír Brabec nepředpokládal, že si touto rolí paradoxně zavře dveře do televizních studií, do divadla a k dalším filmovým projektům. Když byl seriál hotov, mnozí mu záviděli, že "si hodně vydělal", ale režiséři ho přestali obsazovat. Dodnes mu málokdo z lidí řekne jeho pravým jménem - vždycky "major Zeman". Když ho takto oslovují lidé na ulici, občas mu povolí nervy a zeptá se, zda znají jeho pravé jméno.
Jak se dnes na účinkování v seriálu dívá jeho představitel? Přiznává si jeho propagandistické zaměření? Kdyby měl v rodině někoho, kdo byl v padesátých letech vězněn, viděl by to stejně? Jak se herec Vladimír Brabec dívá na mediální útoky proti své osobě i proti seriálu? Jak řeší otázku, kterou museli v totalitních dobách řešit mnozí herci - vzít roli, či ji veřejně odmítnout?
13. komnata Vladimíra Brabce by ale neměla být pouze o jeho roli v kauze "major Zeman", i když i ten druhý problém s ní vlastně souvisí. Je to jeho nemocné srdce. Zradilo ho ve čtyřiceti letech a v roce 2002 znovu. Když se na sklonku života začal tento bezesporu vynikající herec ze stínu majora Zemana dostávat a mohl by se "přehrát" například do rolí dědečků a podobně, potkala ho na ulici zástava srdce a téměř zemřel. Vyřadilo ho to definitivně z rozjetých hereckých projektů a z milovaného jeviště. Dnes se Vladimír Brabec věnuje dabingu, práci v rozhlase a hostuje ve dvou představeních na pražských scénách. Film mu už nikdy od doby majora Zeman nedal příležitost. On už dnes přiznává, že major Zeman mu v herecké kariéře ublížil. Za jeho talentem a ztrátami v hereckém životě se poohlédneme v jeho 13. komnatě.
Průvodcem bude moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama