Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý je primárne o záberoch na netradičné, z odpadu vybudované príbytky a o problémoch súvisiacich s nimi a práve tieto pasáže ma bavili omnoho viac, než sledovať Reynoldsov boj s politickou a byrokratickou mocou. Michael Reynolds je každopádne zaujímavá osôbka s výnimočnou víziou a fascinujú ma jeho snahy, avšak evidentne menej než režiséra samotného. Oliver Hodge o vecnosti a nestrannosti žiaľ nechyroval a z Reynoldsa robí druhého Krista (netvrdím, že to nie je pravda, ale omieľa sa v dokumentoch o druhej svetovej vojne dokolečka, aký bol Hitler netvor?). Tým trochu podkopáva svoje snahy o dokument, ktorý má síce vynikajúci námet, ale zlý autorský prístup. A prestrelená stopáž mu pútavosti tiež nepridáva. (70%) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Úžasná záležitost. Nemáte kde bydlet? Dejte dohromady pár lidí, kupte pozemek a potkejte se s týpkem Michaelem Reynoldsem. To ostatní se už válí jen kolem vás. Tohle je jistě cesta správným směrem. Bohužel to majoritu nějakým způsobem sere a tak se tomu snaží házet klacky pod nohy. Palec nahoru! * * * * ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Žádné art záběry architektury ani umělcovy duchaplné aforismy, ale celoživotní boj s byrokracií a americkou zkostnatělostí. Každodenní tvrdá práce, tým spolehlivých kumpánů, velké ústupky a malé krůčky jsou to, co Michaela Reynoldse posouvají dopředu, na trnité cestě k ekologickému bydlení a čistému žití. Ne vážně, bydlet v takovém soběstačném domku by asi nebylo nic pro mě. Zlaté viktoriánské vily, ale jinak k práci v postižených oblastech respekt. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokument sa nedrží štandardov, tak ako sa nedrží štandardov práca osoby, o ktorej práci tento film je. Je to iné, ale to neznamená, že zlé. To, čo ukazuje je dôležité a potrebné. Ukazuje nezmyselnosť skostnatených a po zisku hladných chamtivcov v kontraste s experimentátormi a geniálnymi vizionármi, zachraňujúcimi planétu, ktorí si na uznanie musia počkať a veľa toho vytrpieť a až katastrofy ukazujú, akú záslužnú vec robia. Toto nie je inštruktážny návod o tom ako postaviť ekologický a samostatný dom, toto je príbeh o dôvodoch, ceste, problémoch, úspechoch a cieli. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Trochu méně americký než většina jiných amerických dokumentárních filmů. Hudební doprovod až tolik diváky citově nevydíral, slovní doprovod také nebyl moc uměle sugestivní, takže po shlédnutí člověk neměl pocit gumovaného mozku. Celkový dojem je OK, i když nejspíš hned nepoběžím a nepostavím si dům z odpadu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama