Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem ho pokládal za nějakého přestárlého hipíka, ale ten film mě vyvedl z omylu. Režisér si našel opravdu zajímavý objekt a pak provedl filmařsky naprosto profesionální práci, takže boj architekta s byrokratickými větrnými mlýny není žádná politická nuda, ale velmi dramaticky vypadající záležitost. Ale bydlet bych v tom nechtěl... ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

jednou větou vizionářský film o vizionářích s realizovatelnými vizemi... a když si uvědomíme, že na počátku všeho byla je a bude vize, tak tohle vše dohromady je opravdu silotvorné... nejde jen o osobu Michaela, o to, zda z něj někdo dělá něco více nebo méně... podstatné je, že ten člověk léta a léta něco dělá... a dělá to sakra dobře... šlo ale i o sílu filmu samotného... provokuje ...vytváří chuť něco dělat... jinak než káže pitomej systém, který každému z nás leze krkem, protože oficiálně jsme "na svobodě", ale ve skutečnosti žijeme v pěkně tvrdé base, která si v ničem nezadá s peklem téměř absolutní nesvobody... kontrola, kontrola a zase kontrola... vymezené území, diktát co budu jíst, co si budu oblékat, jak myslet... jsme ještě schopni sehnat něco nejedovatého k jídlu? můžeme nějak najít věci na sebe, na kterých není krev nebo svinstvo nebo, ani nevíme co všechno tam může být... a svobodně myslet? ... každý den naše hlavy schytávají informační balast, který nechceme... systému chce nemyslící tvory... utahat nás k smrti, abychom už prostě nechtěli myslet... líbila se mi část o souboji s byrokracií... prorazit průkopnickou cestu na svobodu... i když tentokrát ještě vyhrají systémoví pomatenci... bože... a pak ten střih a práce ve zničené zóně s lidmi nezatíženými starostí, co si kdo pomyslí, ale co dělá... nádšení... a další kontrast a zase a znovu manipulace strachem... a paralýza... a další nekonečná dřina a snaha... a vítězství... zkoušejme to a zachovejme si svobodu selhat, abychom mohli vymyslet něco lepšího... tak... takhle mě to vzalo... super... ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Sympatický postoj i přístup, ale taky trochu melodramatický ohledně toho, že tu zničehonic chcípneme - to hrozí možná tak kdyby všichni žili stylem US, kde jsou všechna negativa lidské rasy nakupena v kompaktním balíčku. Nicméně za celý dokument tam nebyla jediná věc, co by mě nějak štvala, snad lehce ta taškařice "pomáháme obětem Tsunami", ale tentokrát vše do puntíku splnilo účel, takže to beru. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zneklidňující. Aneb přesně jak to pravila senátorka: "Proč bychom měli chtít, aby si lidé dokázali obstarat veškeré suroviny sami. Proč bychom měli chtít, aby se stali nezávislými na systému?" Btw: super je srovnání s českým "dokumentem" Oko nad Prahou, který se celý odehrává na výstavách, v apartmánech či kavárnách. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dokument o duchem svobodném podivínovi žijícím v Novém Mexiku v USA který staví desítky let domy z odpadu.Expert na stavby z plechovek od piva,znalec staveb zdí z pneumatik a zároveň odborník na život v extrému žijící odděleně od té ubíjející konzumní společnosti.Líbí se mi že lidé žijící tímto stylem života neplýtvají ničím,žádným vzácným zdrojem planety.Pro normálního člověka je hřích když rozbije mobil za 10 tisíc, ale pro tyto lidi by byl hřích splachovat pitnou vodou.Jak říká tento architekt odpadu Michael Reynolds je lepší když si pár lidí koupí společně pozemek,postaví na něm soběstačné nezávislé domy které nejsou zatížené žádnými účty ani hypotékou tedy podle mně jsou to zcela SVOBODNÉ stavby.Když Michaela přitlačili úředníci z územního plánování svou byrokracií ke zdi tak musel překopat celý svůj stavebnický systém aby vyhověl nařízením a zákazům.Díky tomu přišel o tisíce dolarů a přes sedm let mu trvalo než mohl zase naplno dělat to co ho baví a čemu rozumí víc než ostatní.Když nabídne své služby lidem v Indii kterým zničilo zemětřesení jejich obydlí tak jsou obyvatelé nadšení jako děti v cukrárně.Svým uměním stavět z odpadu vlastně dokazuje Michael Reynolds že i u staveb nejde jen o vzhled,ale především o vnitřní krásu a harmonii. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama