Reklama

Reklama

American Teen

Trailer

Dokument o maturantech střední školy v malém městě státu Indiana. Film sleduje životy pěti teenagerů, typické vzorky středoškoláků. Atlet, oblíbená dívka, lamač srdcí, princeznička, rebel i outsider - všichni začínají první den posledního roku výuky. Jsou studenty maturitního ročníku jedné školy v malém městě státu Indiana  Potýkají se se svými nejistotami, zájmovými skupinami, žárlivostí, prvními láskami a zlomenými srdci. Přitom se snaží správně rozhodnout o své budoucnosti. Filmová režisérka Nanette Burstein natáčela denně po dobu 10 měsíců s velkým pochopením. Výsledkem je film nad rámec stereotypu střední školy, která představuje pro mladé lidi bránu k dospělosti. S neobyčejnou intimitou a velkou dávkou humoru zachycuje dospívání a tlaky, které přicházejí od vrstevníků, rodičů a v neposlední řadě i od sebe samých. (TV JOJ)

(více)

Recenze (16)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to hodne, a o mladých v USA to vypovedalo viac než všetky tie ich prisprostlé seriály ( hoci nutno povedať, že tie decká neboli o mnoho odlišnejšie než akýkoľvek náhodne vybraný priemer u nás ). Bez démonizácie aj idealizácie. zdanlivo veľmi nestranne, necháva režisérka päticu vybraných stredoškolákov rozprávať a prežívať ich maturitný ročník... ale celkom zásadná otázka v tomto prípade je, do akej miery bola skutočne „objektívna“ a iba „náhodou“ „pri tom“. Neviem si predstaviť, že by sa dali aktéri natáčať pri niekedy aj mimoriadne intímnych či usvedčujúcich situáciách, a ak, tak bez nejakého toho „hrania“. Vychované v krajine konzumu a televízie musia si predsa uvedomovať, že sa stávajú hviezdami svojej vlastnej show, hoci možno inak zameranej ako obvyklé vysielané senzácie a triviality... Alebo že by sa tam všade režisérka vyskytla iba „náhodou“ ? Je samozrejme otázne, koľko času s nimi celkove strávila a koľko materiálu natočila, teda z čoho všetkého sa dalo vyberať... Dokument z natáčania tohto dokumentu by bol možno zaujímavejší než samotný AMERICAN TEEN... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Teen movie naživo so skutočnými ľuďmi, skutočnými intrigami, skutočnými emóciami a kopou nejednoznačných postáv. Dokument utvrdzuje diváka v domnienke, že teen komédie a osudy ich postáv, sú založené na realite a všetky tie klišé sa ozaj dejú. Paradoxne je to celkom sila ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dokoukala jsem to až napodruhý a místy jsem měla chuť to vypnout a vykašlat se na to. Nápad to byl skvělý, to bez pochyby a beze všeho sarkazmu, nicméně tím to končí. Čekala jsem, že to bude něco jak Breakfast Club z roku 1985 a to byla možná ta chyba, protože to pojetí (sice podobného) tématu bylo zcela odlišné. Vůbec by mi nevadilo, že je to zpracované formou dokumentu- střídání příběhu, vzpomínek a myšlenek postav, ale ono se tam vlastně vůbec nic nedělo a to je trochu problém, když je stopáž téměř hodinu čtyřicet dlouhá. Postavy jsou nesympatické a každá svým vlastním způsobem dutá a stupidní, takže to nepůsobí vůbec věrohodně- což umocňuje ještě to dokumentární pojetí. Myslim, že na tohle už se v životě znovu nepodívám a všem vřele doporučuji se tomuhle dílu vyhnout. Rozhoduju se mezi jednou a dvěma hvězdičkama- nakonec dám asi dvě- kvůli tomu potenciálu, který námět měl. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Tolik emocí jsem už dlouho neviděl v žádném dokumentu, natož filmu. Občas to možná bylo strojené pro účely režisérky, ale budiž. Můžu jen doporučit. Kam se hrabou seriály o teen lidičkách z USA... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Žánr klame tělem. Jedná se spíše o jakousi mozaiku v dokumentárním stylu silně inspirovanou skutečným životem. Chvílemi i člověk přemýšlí, zda na nás Nanette Burstein nešije jednu velkou boudu a není to všechno pseudodokumentární satira (jako De Palmovo Redacted), protože ty známé teenage kýče a klišé najdeme ve filmu snad všechny. 65 % ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Něco na rozmezí dokumentu a autentického zinscenování. Každopádně znamenité, a to hodně. Doprovázeno dobrým soundtrackem, celý děj má hlavu a patu, spád a výpovědní hodnotu. Faktor nudy se většinu času pohybuje (na "dokument") hezky nízko a pár point k zamyšlení tam člověk najde. Sečteno a podtrženo, tuhle sondu do "maloměstského" dospívání teenagerů v USA nemůžu jinak, než doporučit. ()

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Středoškoláci vtěstnaní do jednotlivých rolí (okolím, sami sebou, režisérkou?) si hrají svůj život. Žádná z postav (až na princezničku) nebyla úplně černobílá. Myslím, že se podařilo zachytit mnohovrstevnaté charaktery aktérů. Díky tomu vznikl autenticky vypadající dokument o důležité (možná i přelomové [době], kdy se po maturitě rozhodují kam půjdou na školu, jaký si najdou job, zahrnujíc rozchody a partnerské zvraty, plány, sny a nutné kompromisy, hledání způsobů jak do světa vykřičet své já...) části jejich životní etapy. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě bavil Looser...je looser jenom protože jím neustále je a nesnaží se být jiný, ale to ho štve 8) jinak dokument dost o ničem... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Veľké množstvo amerických filmov o stredoškolákoch v sebe nesie určité stereotypy a ešte viac stereotypnejšie postavy. Pri tom všetkom je tak zrejmé, že to asi náhoda nebude, a že tvorcovia sa inšpirujú skutočnými ľuďmi, ktorí navštevujú americké vzdelávacie inštitúcie. Populárny "jock" - športovec, bohatá "princezná", nezaradený a osamelý "nerd" a voľnomyšlienkárska rebelka. Že takéto obsadenie môže pripomínať nejeden film, je jasné. Režisérka Nanette Burstein však vo svojom dokumente sleduje skutočných ľudí na skutočnej strednej škole v malom mestečku Warsaw v štáte Indiana. Ich posledný ročník pred odchodom na vysokú školu je zmietaný všade prítomnou tínedžerskou drámou, ktorú kamera výborne zachytáva. Niekoľkomesačný prierez školským rokom mapuje podstatné momenty v živote každého jedného z nich - úspechy, pády, nadšenie či sklamanie. A aj keď možno z časti polemizovať do akej miery sa v skutočnosti jedná o čisto dokumentárny počin, pozitívny dojem u diváka bez pochyby určite zanecháva. Hlavným dôvodom prečo je tomu tak, je jedinečná možnosť nazrieť pod pokrievku typickej americkej strednej školy a už spomínaný výber jednotlivých protagonistov. Medzi nimi si divák určite nájde toho svojho "favorita", ktorému môže svojím spôsobom držať palce, aby to s ním nakoniec celé dobre dopadlo. Príbeh každého jedného z nich je totižto absolútne odlišný, najmä kvôli tomu z akých rodinných pomerov pochádzajú. Nazretie aj týchto sfér tak divákovi ponúka pohľad na rodičov jednotlivých stredoškolákov, pričom aj tu je možné sa stretnúť s určitými zaužívanými stereotypmi, akým je napríklad prehnaná ctižiadostivosť a snaha o splnenie si svojich vlastných snov cez deti. Väčšia či menšia autentickosť, na ktorú nemožno naraziť zrejme v žiadnom stredoškolskom filme je tým, vďaka čomu tento dokument divácky boduje. Okrem podstatnej zložky príbehu, na ktorej stojí gro celého úspechu dokumentu, sa na ňom pozitívne podpisujú aj zvolená výprava do malomesta na americkom stredozápade dýchajúceho svojou jedinečnou atmosférou, šikovná dokumentárna kamera a vhodne zvolený chytľavý soundtrack. Snáď tým jediným, čo je potrebné vytknúť, sú digitálnou animáciou vytvorené sekvencie, ktoré do rozprávania pasujú, ale nevyzerajú vôbec dobre. American Teen môže byť trochu diskutabilnou záležitosťou, keď príde na to, do akej miery sa v skutočnosti jedná o dokument a kedy dejovo prechádza do ľahšieho mockumentu. Ohliadnuc od toho však táto takmer stominútová záležitosť ponúka divákovi naozaj jedinečný pohľad do života jednej generácie amerických stredoškolákov. Pohľad na päť charakterov, ktoré však ľahko definujú hierarchické postavenie desaťtisícov im podobných všade v Spojených štátoch. A možno aj všade na svete. Emócie snímku rozhodne nechýbajú, podobne ani ako divácka atraktivita. ()

swoulen 

všechny recenze uživatele

Na první pohled svěží dokument. Vypadá to, že Nanette měla při castingu šťastnou ruku a vybrala ty správné aktéry, se kterými, ať chcete nebo ne, začnete pomalu sympatizovat. Hannah Bailey má docela potenciál, uvidíme, co z tý holky nakonec vyroste. Na druhý pohled bohužel zjistíte, že zápletky jsou nenásilně vykonstruované a "teens" pravděpodobně asi taky nebudou vybráni losováním z klobouku. Do budoucna by si měla Nanette nacvičit, že výběr oblečení nebo změna barvy vlasů by měly mít určitou časovou posloupnost. Takže suma, nerozhodně, sumárum, docela příjemný pokoukání, charismatická Hannah, slušivý Mitch a jsem zvědavá, jestli se dočkáme za pár let dalšího dílu. Ale Nanette prosím, teď už fakt dokument. (75%) ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Príjemný dokumentárny snímok. Všetkých päť postáv je takmer úplne obyčajne zaškatuľkovaných, ale je nemožné predpovedať, aký spôsobom budú reagovať na rôzne taky, ktoré sa vyskytnú počas ich osudných rokov. Uhladene zabalený (za to často kritizovaný), ale zábavný dokument. ()

Reklama

Reklama